Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

BodziLalikirály
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 60615Hozzászólás BodziLalikirály
2019.01.16. 11:02

Sambácsi írta:Fali dugaljba csatlakoztatott, de bekapcsolatlan elosztóba dugva a
Az, hogy a hosszabbító nincs bekapcsolva nem sok mindent jelent. Mivel a földelést tuti, hogy nem, de sok esetben a fázis és a 0 közül is csak az egyik ág történik megszakításra a kapcsoló lekapcsolásakor. És az a fali aljzatba dugva lehet, hogy pont a 0 ágra került így a fázis ment továb..! És akkor ott van, hogy a kapcsoló is lehet hibás, tehát az, hogy épp nem "világít" azért átereszt...... Az olcsóbb kapcsolható hosszabbítók 30-60 kapcsolás után tönkremennek.
Sambácsi írta:A hangszer sem volt bekapcsolva.
A hangszer main out-ba csatlakoztattam a két jack dugót, majd éppen a keverőbe akartam dugni a másik végét, mikor hozzáértem a csupasz jack végekhez, és bizsergette az ujjaimat. Nagyon meglepődtem, megismételtem a kontaktust, és újra bizsergetett, tehát nem képzelődtem.
Kérdésem: mi a fene történt?
Tehát a kikapcsolt hangszerből kijövő jack végét megérintve érezted a bizsergést?
A kérdés, hogy esetleg közben a másik kezeddel (vagy bárhogyan) hozzáértél-e a keverőpult burkolatához? Vagy bármilyen más testelt/földelt fémdologhoz.....
Nem ismerem a hangszer felépítését, de szinte biztos, hogy a bekapcsoló gombja a szekunder oldali áramforrást (sőt előfordulhat, hogy már az egyenirányítás után) szakítja meg (tehát a trafó a bedugást követően áram alatt van) így előfordulhat kikapcsolt állaptban is, hogy a primer oldalról feszültség, vagy a szekunder oldalról minimális gerjesztett feszültség kerül az elektronikára.
Esetleg közben a hangszer nem-e volt már más egységgel összeköttetésben?
És a legvégső, hogy nem-e te voltál feltöltődve és az sült ki íly módon?

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

Sambácsi
VIP
Hozzászólások a témában: 30
Hangszer: Yamaha Tyros2,Yamaha F310-TBS, YRS 23.
Adott köszönetek: : 641 alkalommal
Kapott köszönetek: : 409 alkalommal

Hozzászólás: # 60616Hozzászólás Sambácsi
2019.01.16. 18:13

BodziLalikirály írta:
Sambácsi írta:Fali dugaljba csatlakoztatott, de bekapcsolatlan elosztóba dugva a
Szervusz "BodziLalikirály"!

Tehát a kikapcsolt hangszerből kijövő jack végét megérintve érezted a bizsergést?....... Igen!
A kérdés, hogy esetleg közben a másik kezeddel (vagy bárhogyan) hozzáértél-e a keverőpult burkolatához?...... talán....
Esetleg közben a hangszer nem-e volt már más egységgel összeköttetésben? ....Nem!
És a legvégső, hogy nem-e te voltál feltöltődve és az sült ki íly módon? ....Rendkívüli módon izgatott állapotban voltam az est teljesítését illetően, mert betegen mentem el dolgozni.(Sikerült)

Üdv.Sambácsi

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 60617Hozzászólás BodziLalikirály
2019.01.16. 21:13

Sambácsi írta:És a legvégső, hogy nem-e te voltál feltöltődve és az sült ki íly módon? ....Rendkívüli módon izgatott állapotban voltam az est teljesítését illetően, mert betegen mentem el dolgozni.(Sikerült)
Szia Sambácsi!

A végét elpoénkodtad de örülök, hogy a buli azért jól sikerült.... és, hogy az a kóbor áram nem okozott galibát.
Ettől függetlenül komolyan próbáltam a lehetséges okokat felölelni amik ezen "sercegéssel" ( :lol: :D ) előjöttek!
De egy kérdés lemaradt.
Miután megvolt a buli, otthon nem tesztelted a készüléket (ugyanazon felállással), hogy akkor is előjön-e a bizsergés??
De az is elég lenne, ha ugyanazt a hosszabbítót használva, vagy hosszabbító nélkül (a fali konektorba egyszer átfordítva is) a hangszerből kijövő jelkábel végén egy multiméterrel egy pár mérést végezni (polaritásokat egymáshoz, polaritásokat burkolathoz, polaritásokat földeléshez), hogy van-e bármekkora apró kis feszültség is ami ott megjelenik.
Majd folyt. köv........

Sambácsi
VIP

Hozzászólás: # 60618Hozzászólás Sambácsi
2019.01.17. 08:19

[quote="BodziLalikirály"]

Figyelmes szakember vagy, megszívlelem tanácsodat, és elvégzem az ellenőrzést. :pardon:
Majd folyt. köv........ :idea:

Üdv.Sambácsi

galambjozsef
VIP
Hozzászólások a témában: 29
Hangszer: KORG Pa5X 61 és KORG Pa4X 61 (MUP v4.1)
Adott köszönetek: : 453 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1112 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 60624Hozzászólás galambjozsef
2019.01.18. 11:38

Úgy tudom a zenészeknél is vannak kötelező dolgok, köztük érintésvédelmi és tűzvédelmi, stb... stb...
Régebben én is találkoztam ilyennel, hogy hát csíp ez-az-amaz, azt be sincs kapcsolva!
Kicsit ráfordítottam az elektronikai részre akkoriban, azóta sose találkoztam ilyen un. meglepetésekkel!
Régóta kaphatóak már ilyen elösztók, szünetmentes tápegységek, amikben már ilyen védelmek vannak,
esetleges áramingadozás, túlfeszültség, stb... stb... ellen!
...én annó be is ruháztam rájuk!
Gondolj bele, ha nem veszed észre, és netán egyszer csak elfogy a hang és a villany a zenecuccból.
Utána lehet menni reklamálni akárkihez, úgysem ők lesznek a hibásak.

Gray-Dove Zenekar
https://www.graydove.hu

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 60625Hozzászólás BodziLalikirály
2019.01.18. 13:32

Józsi, igazad van a hosszabbító választási tanáccsal. És tény, hogy nagyon jó ilyen készülékek vannak már forgalomba amik sok minden védelemmel el vannak látva.
Én csak azért kértem, hogy otthoni körülmények között is ellenőrizze a probléma fennállását, hogy kiderüljön nem-e a helyiséggel ahol épp muzsikálni volt van-e a probléma.
Viszont ha otthon is ugyanaz a hiba és mérhető nagyobb értékű feszültség jelenik meg a vonalkimeneten amikor fázis van a hangszerben akkor ott lehet már a hangszer egyenirányító paneljének a hibája ami később akár a teljes belső elektronika tönkremeneteléhez is vezethet!!!
Ezért is írtam, hogy ha megvan az ellenőrzés akkor Folyt. köv......

Így várom, hogy Sambácsi mire jutott..

Üdv.

Sambácsi
VIP

Hozzászólás: # 60630Hozzászólás Sambácsi
2019.01.18. 21:59

[quote="BodziLalikirály"]
"Így várom, hogy Sambácsi mire jutott.."

Szervusz!
Az a meglepi, hogy itthon minden rendben van.
Most jutott eszembe, hogy szólt az énekesnőm az észlelés után, hogy csöpögött a radiátorból a víz a padlóra, falra, tehát ott volt egy kis nedvesedés.
Egyébként ott már a negyedik szilvesztert teljesítettük, de mindig volt egy kis brum bepakoláskor a teljes csendben, persze fordítottam dugót, cseréltem elosztót,
és egy áramkörről ment a két aktív Yamaha MSR250. Munka közben nem hallatszott.A lábmonitorokban sem volt brum... Yamaha Stagepas400i..
Tehát a teremben lehet a hiba.

Üdv.Sambácsi

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 60631Hozzászólás Apelláta
2019.01.19. 01:31

Pisti!

Igen azt tudom, hogy az egyik kettős szigetelésü, a mási pedig nem. A belsõ áramkör elszigetelése a táptól. De, hogy hangtechnikán belül is az egyik miért ilyen, a másik meg olyan azt nem értem.
A cuccok egy konnektor csoporton (fázison és áramkörön) vannak.

Lali!

Igen, ahogy írtad, az a baj, hogy ez hifi technika és a szimetrikus jelátvitel lehetetlen. De így most nem búg. Az eq-hoz meg nagyon nem nyulok így kicsi a megrázás esélye. Egyszer be van állítva, oszt úgy használom.
:777

Üdv.: Apelláta

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 60632Hozzászólás BodziLalikirály
2019.01.19. 10:19

Apelláta írta:Igen, ahogy írtad, az a baj, hogy ez hifi technika és a szimetrikus jelátvitel lehetetlen. De így most nem búg. Az eq-hoz meg nagyon nem nyulok így kicsi a megrázás esélye. Egyszer be van állítva, oszt úgy használom. :777
Api!
Esetleg az EQ típusát megmondanád? Kíváncsi vagyok a belső felépítésére....
És még egy. Hogy hoztad össze az aszimmetrikus-szimmetrikus kapcsolatot?
Mivel találkoztam már olyan jelenséggel, hogy a szimmetrikus XLR csatlakozót a legtöbbször használt "áthidalós" megoldással kötötték be asszimmetrikus RCA csatlakozóba és így alakult ki a BRUMM, de mihelyt csak 1-1 pólus volt az XLR-nél bekötve a BRUMM megszünt (vagy pont fordítva volt :?: , már nem emlékszem tisztán :dash2: )
10200_xlr-microphone-cable-wiring-diagram-mic-maxresdefa.png
154943_vdh2btag1.thumb.jpg
balun1.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 60650Hozzászólás Apelláta
2019.01.21. 23:48

Lali!

Igen az evidens, hogy egy árnyékolt vezeték mindkét végén nem lehet bekötni az árnyékolást, mert az földhurok. Hogy az eq aljzata belül hogy van bekötve nem tudom, mert még garis és nem akartam szétszedni. Amúgy egy BEHRINGER - FBQ 1502 HD, 2x15 sávos grafikus. Neve ellenére nagyon zajmentes (a földhurok megszüntetése után), diszkrétek az egyes sávok, szépen teszi a dolgát és igényes kivitel. Ja, és vannak szimmetrikus XLR és aszimmetrikus jack be/kimenetei is és a jackeket használom.
;)

Üdv.: Apelláta

Új hozzászólás