Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Zeneelmélettel kapcsolatos kérdések-válaszok.

Minden ami a zeneelmélettel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

tacso
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 15
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 49852Hozzászólás tacso
2017.03.05. 17:59

Igen! Kicsit olyan ez, mint a pálesz! Előbb ellenőrzöm a fokszámot, aztán betranszportálom... :D :777

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 74
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 49853Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.05. 18:17

almatom írta:
---Qgli--- írta:Harmóniák szempontjából mindig fokszámilag kell gondolkodni és akkor tökéletesen lehet transzponálni.
Bingó!
Ettől már csak az jobb, ha valaki vágja a funkcióelméletet és akkor még a fokszámokra sincs szükség, csak a három funkcióra...és a harmóniavilág kapui ebben az esetben már kezdenek nyiladozni!!!

tacso
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 49854Hozzászólás tacso
2017.03.05. 18:43

A tonika, szubdomináns, domináns cucc?

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 49856Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.05. 19:50

tacso írta:A tonika, szubdomináns, domináns cucc?
Azaz. Ezekhez már csak be kell sorolni a harmóniákat és lehet csereberélni.

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 49861Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.06. 05:39

A modális hangsorokat ne keverd bele a funkcióelméletbe és a harmonizációba, mert a modális hangsorokra az improvizáció szempontjából van szükségünk.
Léteznek frig, líd stb. akkordok, de azokat a jazzisták használják és mindegyik 7 szólamú két kezes megfogású.

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 49878Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.06. 13:36

powersparc írta:
---Qgli--- írta:A modális hangsorokat ne keverd bele a funkcióelméletbe.
Jó, de akkor is mi a különbség aközött hogy ha tudja az ember a dúr, moll hangsorok fokaira épülő hangzatok funkcióit vagy ha funkcióelméletben gondolkodik?
Az akkordoknak van egy vertikális és egy lineáris funkciója. A kettő nem mindig egyezik meg. A vertikális funkció az improvizáció szempontjából fontos, a lineáris funkció a harmonizáció szempontjából.
Ha tudod minden egyes hangra épülő akkordnak a funkcióját, akkor lehet csereberélni őket. A tonikát a tonikával a szubdominánst a szubdominánssal stb.
C-dúrban gondolkodva:
1, Az CM7 akkordot cserélheted az Em7-tel vagy az Am7-tel. ( Tonika )
2, FM7-et a Dm7-tel vagy az Am7-tel. ( Szubdomináns )
Természetesen lineárisan mindig figyelni kell a harmóniasort, mert bár az Am7 az első példában tonika, míg a másodikban már szubdomináns funkciót tölt be.

---Qgli---
VIP

Re: Zeneelmélettel kapcsolatos kérdések-válaszok.

Hozzászólás: # 49902Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.07. 20:30

Többféle zeneelméletet ne próbáld meg összekeverni. Én az Esze-féle zeneelméletet ismerem, Bundzik meg egy másik zeneelméletet tanít, amit én nem igazán ismerek pontosan, de nekem, amikor magyarázta elég bonyolultnak tűnt és a vendéglátóban abszolút használhatatlan, kifejezetten jazz elmélet. ( Ettől még ez nagyon jó elmélet ) Tehát a Jazzisták a C7-es akkordot kapásból úgy fogják, hogy: Bb-E-A. Az Esze elmélet szerint ez egy 7/6-os akkord, ami logikailag sokkal közelebb van az igazsághoz.
powersparc írta: Te akkordról beszélsz mint vertikális és horizontális funkciók,
A vertikalitás ebben az esetben azt jelenti, hogy az akkordot önálló egységként vizsgáljuk. A Linearitásnál meg egymáshoz képest a harmóniákat.
powersparc írta:Most tehát a funkcióelméletbe beletartozik a fokokra épülő harmóniák ismerete is és még jóval több?
Igen. A klasszikus összhangzattan is a fokokra épülő harmóniákat használja, ehhez jön a Bartóki tengelyrendszer harmóniái. ( Bundzik szerint a tengelyrendszer még nem ez )
powersparc írta:A "lineárisan mindig figyelni kell a harmóniasort" dolog is bővebb kifejtést igényel nekem, mert ha egy adott harmóniát pl. Am7-el helyettesítek és utána eleve az következik, vagy olyan helyettesítő harmóniával dolgozik az ember ami az eredetihez képest azonos funkciójú, de rosszabbul szól, akkor mégis milyen szabály szerint dönthető el hogy valami igazán jó születhessen?
A füled alapján döntöd el, hogy melyik szól jobban.
Nem mindegy, hogy mit helyettesítesz Am7-tel! A CM7-et vagy a FM7-et. Azért, mert más lesz az funkciója az első és más a második esetben ezért mindig attól függ a funkciója, hogy mi van előtte és/vagy utána.
Ha CM7után fogod az Am7-et és van utána egy G7, akkor szubdomináns lesz. Ha E7 után fogod az Am7-et akkor tonika! Ez a linearitás! Egyébként nyugodtan improvizálhatsz rá pl: A-dór hangsort, mert vertikálisan mindenképpen szubdomináns.

tacso
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 49904Hozzászólás tacso
2017.03.07. 21:53

A :G H Dis Fis az nem inkább 75b? :D Ja nem... Az Cis lenne! :dash2: Elfáradtam... :D

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 49906Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.08. 07:09

powersparc írta:A C7-et nekem is mutatta B-E-A hangokkal, de méginkább B-D-E-A-val mert ritka a 7-es nála, inkább a 9/6 így a tutibb, de C7-re fogat ő E-Ab-B-Eb-t is.
Ez az! Ezért nem tudtam megérteni a jazz elméletet. A C7 az C-E-G-Bb...Esze Tanár Úrnál! Ha még hozzá teszünk hangokat, akkor már nem 7-es lesz. Bb-D-E-A megfogással már 9/6. Az E-A-Bb-Eb megfogás már érdekes! C10b/6? Így ebben a formában még nem is találkoztam vele, ugyanis a 10b akkord csak a bluesban fordul elő és csak a dallamban megfogható a 10b ( blue note ). Olyan megfogásban már inkább előfordul, hogy E-A-Bb-Disz ( C9#/6 ), de én ennek az akkordnak a hangzását sem nagyon szeretem. 9/6-os akkordnál a nónát csak lefelé szeretem alterálni. Ugyanúgy, mint az általad említett bővített major ( CM5# ) sem a szívem csücske. Lehet, hogy pár év múlva megszeretem, de most nem.

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 49907Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.08. 07:15

powersparc írta:De pár hete vettem észre hogy a G-H-D#-F#-es maj75# még jobban tetszik dúsabban egy C#-t is beletéve középen mint 11 (mindez jobb k.) és balba mehet A basszus mint /9-es. :)
Ha a basszusba belejátszod az A-t, akkor egy A9/6 5b szól ( csak nem D# , hanem Eb ). Ez egy jó akkord!

Új hozzászólás