|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Korg - Technikai kérdések/válaszok
Moderátor: Moderátorok
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 331
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 984 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2477 alkalommal
Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok
Egyik dolog: ha én azt akarom, hogy bizonyos rész után refrén jöjjön, akkor azt a file-t úgy készítem el.
Másik: én a nótáimat szeretem felépíteni. Az utolsó refrén nem úgy szól, mint az első, hanem sokkal több zeneileg, mert a nóta vége felé haladva csúcsosul ki a zene. Legalábbis én így gondolom.
Másik: én a nótáimat szeretem felépíteni. Az utolsó refrén nem úgy szól, mint az első, hanem sokkal több zeneileg, mert a nóta vége felé haladva csúcsosul ki a zene. Legalábbis én így gondolom.
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 464
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal
A tekerőgomb órákig nyomását én írtam. De ez nem függ össze a markerrel, mert én midi szerkesztés alatti kívánt ütemre ugrás hiányáról beszéltem. Ez a kettő két külön téma.powersparc írta:És ezt az is tudja vajon aki órákig nyomja a tekerő gombot, mert akkor mi a kérdés?
Üdv.: Apelláta
- Asterix
- Globális Moderátor
- Hozzászólások a témában: 471
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
- Adott köszönetek: : 1933 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal
Azért tegyél bele markereket, mert rettenetesen kellemetlen, ha senki nem táncol a szám alatt, majd az utolsó refrénnél valaki feláll, kijön táncolni, te pedig abbahagyod a dalt. Ilyenkor 2 gombnyomás és onnan folytatod, ahonnan akarod.---Qgli--- írta:Én nem értem ezeknek a markereknek a lényegét.
Miért tegyek a midi file-ba markert?
- Apelláta
- Adminisztrátor
Nem a numerikus beviteli mód hiányáról beszélek! Az adott a Pa-kban is. Amelyik érték módosítása engedélyezett, ott az értékre rábökve bedobja a képernyőre a numerikus billentyűzetet, amin már be is adhatom a kívánt értéket, nem kell a dial tárcsát tekerni. Tehát ezzel nincs is semmi gond.powersparc írta:Ez nagyon furcsa, mert minden Korg workstationben működik és pont a PA-kban nem?Apelláta írta: Amúgy ezt már megírtam egyszer a Korgnak is, de süket fülekre talált. Eddig ez minden Korg arranger-ből hiányzott, gondolom a Pa4-ben sem tették lehetővé.
Mondjuk ott nincs is telefon stílusú 10-es számbillentyűzet értékadáshoz, ami alap kéne legyen minden szintin, mint az hogy billentyűzete van.
Én arról beszélek, hogy midi szerkesztéskor a seq mód editálós részében - ahol hangerőzni, effektezni, panorámázni, copy-, cut-, ins-, del-ezni stb. - lehet, egy módosítás visszahallgatásához, mielőtt elindítom a play gombbal a számot, hiába bökök rá a képernyőn az ütemszámra, hogy ott majd beírhassam a kívánt ütemszámot - pld 125. ütem - , és a play megnyomásával onnan kezdje el lejátszani, hogy egyből a korábbi módosított részt halljam, ne kelljen előröl végig hallgatnom, mert ezt nem engedi. Tehát hangsúlyozom, hogy nem lehet az indulási ütemszámot megadni, módosítani! Sem numerikus billentyűzettel, de még a dial tárcsáva sem. Vagy kénytelen vagyok előröl végighallgatni mindig a számot, még ha a pld. csak a 125. ütemben módosítottam akkor is, vagy percekig nyomom a play gomb melletti előre tekerés gombot - nem a dial tárcsát! - hogy a kívánt ütemszámhoz csévéljem a midit - mint egy magnó esetében - és mikor odatekertem a kívánt ütemhez, akkor indítom a play gombbal. Remélem így már érthető. Ennek semmi köze a markerekhez, meg a numerikus bevitel hiányához, itt az a baj, hogy abszolút kihagyták az ütemszám módosításának lehetőőségét.
Amit Qgli és Galamb Józsi említ, a seq record részben a megadott ütemszámra történő ugrást, az működik. Ott ha ráböksz az ütemszámra, engedi azt átírni, és akkor onnan indítja a számot. Én ezt eddig is tudtam. De ez nem ugyan az. A seq record rész a seq edit-nek egy almenüje. Az edit részben az előző bekezdésben említett módosításokat tudok végez, a record részben meg hozzá tudok játszani a midihez plusz hangokat, sávokat. Ami érthetetlen, hogy a record részben ez a lehetőség miért működik, az egy lépcsővel kijjebbi edit részben meg miért nem? Ha én nem akarok hozzájátszani a midihez, csak paramétereket módosítani, ezért nem is akarok belépni a record menübe, csak az edit részbe, akkor ott miért szívatnak a csévélő gomb órákig történő nyomogatásával?
Remélem így már érthető.
- Apelláta
- Adminisztrátor
Vagy mégsem.powersparc írta:Értem már a problémád Api!
Ez a kiskockás grafikus track ablak a Pa-kban nem létezik. Itt a seq értékmegadós és listázásos formában van jelen. Kicsit furcsa, hogy miért nem használják ki a Pa-k is a grafikus képernyő ezen adta lehetőségét, de egyébként ettől függetlenül elég jól el lehet boldogulni a Pa-k seq-jában is. Jól ki van találva. …csak azt az egy észrevételemet kivéve.powersparc írta:Nos az M3-ban meg minden eddigi Korgomban van/volt az Edit ablak ahol 16 tracket egyszerre látok kis kockákkal. Sztem ezt a PA is kell tudja.
Az editáláskor nincs is problémám. Ott azt jelölök ki numerikusan amit akarok - track, ütem, ütemtartomány - majd arra vonatkozóan elvégeztetem az adott módosítást. A probléma a visszahallgatással van! Mikor még mindig a seq edit-ben vagyok, és a módosítást vissza akarom hallgatni. Na akkor nem enged kezdő ütemszámot megadni, mindig előröl akarja lejátszani. …vagy odacsévélem a kívánt ütemhez a tekerő gomb hosszas nyomvatartásával a számot.powersparc írta: Gyakorlatilag ezen ablakból tudsz Event Editbe lépni. Namost ha a kis kockáknál ahol ellőtte szakaszkijelölést tudsz végezni (2 függőleges vonallal és alattuk 2 kis számmezővel tudod behatárolni), ha ott állítod be a kezdő ütemet hogy pl. 68. legyen, akkor az Event Edit ablakban pontosan attól az ütemtől fogja a dolgokat mutatni amit ugye szűrhetsz Note, Control Change, Aftertouch stb. értékekre is. Na így próbáld meg!
Ennél jobban már nem tudom leírni. De majd este Galamb Józsival értekezem, hátha a hangszer előtt ülve ő megérti, és kíváncsi vagyok, hogy tud -e rá megoldást. Kétlem, de ne legyen igazam.
- Bubamara
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 292
- Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
- Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 3463 alkalommal
- Apelláta
- Adminisztrátor
Ennyire még nem örültem, hogy nem lett igazam!Apelláta írta:...De majd este Galamb Józsival értekezem, hátha a hangszer előtt ülve ő megérti, és kíváncsi vagyok, hogy tud -e rá megoldást. Kétlem, de ne legyen igazam.
Józsinak hálás köszönetem!

Röstellem, hogy én évekig nem láttam a fától az erdőt.
A hangszercsere utáni több száz midi beállításakor mekkora segítség lett volna. De ha ilyen vak vagyok, akkor megérdemeltem.
Józsi, még egyszer nagyon köszönöm, hogy felajánlottad a segítséged, és ráadásul hasznos is volt!!!
- Apelláta
- Adminisztrátor
A seq. főképernyőn az ütemszámláló alatt van egy Locate meas felirat (ez ugyan az, mint amit Józsi Qglinak írt "START FROM MEASURE" felirat, csak a Pa3-nál valamiért Locate measure-nak hívják), utána pedig alapból egy 1-es érték van írva. Ezt az értéket írhatom át, és ezzel adhatom meg azt az ütemszámot, ahonnan kapásból indítsa a midit visszahallgatáskor. De nem elég csak a számot átírni, mert attól még nem ugrik oda, hanem még a felirat előtt lévő kis négyzetet is be kell jelölni. És ezek után láss csodát, a zene kapásból a beírt ütemszámra ugrik, és play után már onnan is játssza. Öröm, boldogság!!!
Két dolgot még azért nem értek, de ezeket már lesz@rom:
- Miért nem lehet rábökni az ütemszámra és azt átírni, miért kell ehhez egy külön felirat értékkel?
- Miért nem elég csak ezt a Local meas értéket megadni, miért kell előtte még a négyzetet is bejelölni? Arra gondoltam, hogy biztos azért, mert ha mentéskor is bejelölve hagyom, akkor majd úgy menti el a midit, hogy majd attól az ütemtől indítsa normál song play módban is. De nem így van, ezért nem értem a funkcióját.
A távolság miatt Józsit nem tudtam honorálni sörrel, de augusztusban jön a környékünkre, lehet, hogy összefutunk.
Két dolgot még azért nem értek, de ezeket már lesz@rom:
- Miért nem lehet rábökni az ütemszámra és azt átírni, miért kell ehhez egy külön felirat értékkel?
- Miért nem elég csak ezt a Local meas értéket megadni, miért kell előtte még a négyzetet is bejelölni? Arra gondoltam, hogy biztos azért, mert ha mentéskor is bejelölve hagyom, akkor majd úgy menti el a midit, hogy majd attól az ütemtől indítsa normál song play módban is. De nem így van, ezért nem értem a funkcióját.
A távolság miatt Józsit nem tudtam honorálni sörrel, de augusztusban jön a környékünkre, lehet, hogy összefutunk.
- Zeneboy
- Moderátor
- Hozzászólások a témában: 194
- Hangszer: Korg Pa3 x
- Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 882 alkalommal
Na bassz későn néztem be hozzátok...nem tudtam, hogy ez új dolog?
2,- es válaszra csak egy lehetséges ok...arra gondoltak menetközben előfordul, hogy előről hallgatnád, és pipa ki.. Majd vissza lépeshez pipa be, így értek állandó...
2,- es válaszra csak egy lehetséges ok...arra gondoltak menetközben előfordul, hogy előről hallgatnád, és pipa ki.. Majd vissza lépeshez pipa be, így értek állandó...
Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,
- galambjozsef
- VIP
- Hozzászólások a témában: 268
- Hangszer: KORG Pa5X 61 és KORG Pa4X 61 (MUP v4.1)
- Adott köszönetek: : 453 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1118 alkalommal
- Kapcsolat:
Szia Apelláta. Igazán nincs mit, de így egyszerűbb volt telefonon, mert sok más dolgot is meg tudtunk beszélniApelláta írta: Ennyire még nem örültem, hogy nem lett igazam!![]()
Józsinak hálás köszönetem!
....
Szép hetet mindenkinek!