|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Zeneelmélettel kapcsolatos kérdések-válaszok.
Moderátor: Moderátorok
- Gyuley
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 4
- Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
- Adott köszönetek: : 752 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 811 alkalommal
Re: Zeneelmélettel kapcsolatos kérdések-válaszok.
Gabi.
Ezt nem éppen ellened irányult, azért hallottalak muzsikálni, nem mondanám azt hogy nincs füled.
De nagyon sok tanult zenészről elmondható, hogy nem hall, de úgy k.....a szinte semmit sem.
Na pl nekik lényeges mi van a füzetbe írva...... de akkor sem tudja élettel megtölteni a zenét, és itt a gond.
Én meg zenész sem vagyok,a kotta az kb ált. isk. 4.osztály , szóval az én véleményem csak hallás alapú.
Ezt nem éppen ellened irányult, azért hallottalak muzsikálni, nem mondanám azt hogy nincs füled.
De nagyon sok tanult zenészről elmondható, hogy nem hall, de úgy k.....a szinte semmit sem.
Na pl nekik lényeges mi van a füzetbe írva...... de akkor sem tudja élettel megtölteni a zenét, és itt a gond.
Én meg zenész sem vagyok,a kotta az kb ált. isk. 4.osztály , szóval az én véleményem csak hallás alapú.
"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"
- Gyuley
- VIP
Szóval.
Hallás....
Akinek nem adatik meg a zenei hallás, az ne menjen zenei pályára, mert az zsákutca. tanulhat, nem lesz az jobb....
Akkord elnevezés....
Hogy mit fogsz le, és mit ír ki egy hangszer, az már a magic......
Amúgy szinte minden arranger máshogy hozza a kíséretet egy-egy akkordra, ez ilyen, meg kell szokni.
Kinek a korg, kinek a roland, ketron yamaha......trallala
Hallás....
Akinek nem adatik meg a zenei hallás, az ne menjen zenei pályára, mert az zsákutca. tanulhat, nem lesz az jobb....
Akkord elnevezés....
Hogy mit fogsz le, és mit ír ki egy hangszer, az már a magic......
Amúgy szinte minden arranger máshogy hozza a kíséretet egy-egy akkordra, ez ilyen, meg kell szokni.
Kinek a korg, kinek a roland, ketron yamaha......trallala
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 74
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Nem is vettem ellenséges bejegyzésnek.Gyuley írta:Ezt nem éppen ellened irányult,
Ugye? A zeneelméleti tudással, meg a rutinnal leplezni tudom, hogy nincs komoly hallásom! Egy C13-at vagy G9/6-ot meghallok, azzal nincs gond, de ha ráülsz ( szó szerint értsd ) a billentyűzetre, akkor nem tudom megmondani, hogy milyen hangok szólnak! És én ezt be is vallom! Miért ne vallanám? Neveket nem akarok írni, de több országos hírű jazz zongorista van, akinek ugyanilyen gyengébb hallása van, mint nekem és mégis...Gyuley írta: hallottalak muzsikálni, nem mondanám azt hogy nincs füled.
Ezért mondtam, hogy egy gyengébb hallással és tanulással is lehet valakiből átlag feletti zenész!
Fogalmad sincs róla, hogy milyen kapuk nyílnának meg előtted, ha egy kicsit foglalkoznál a zeneelmélettel, még akkor is ha a kottaolvasást nem is sajátítanád el tökéletesen. És ha ilyen hallással valaki elmegy tanulni egy pár évig, akkor lesz belőle egy almatomi-féle zenész! Ezt már csak az tudja felülmúlni, aki eme kettőn kívül még klasszikus vonalon leküzdi az összes technikai akadályt ( ezekből lesz egy Michel Petrucciani, vagy Keith Jarett )! Több ilyen jó hallású zenész van itt a fórumon is, akik sajnos megelégszenek ezzel a kevés tudással is. Nem tanulnak, vagy azért, mert nincs rá lehetőségük, vagy azért, mert nem hiszik, hogy többet tudnak kihozni magukból, vagy azért, mert egyszerűen lusták. Volt egy gitáros ismerősöm, akivel együtt muzsikáltam pár évig. Első alkalommal rájöttem, hogy a srácnak abszolút hallása van. Mondtam is neki, hogy menjen tanulni Pestre, de olyan lusta volt, hogy nem ment. Nem is lett belőle semmi, pedig, ha tudná mit hagyott ki...Gyuley írta:Én meg zenész sem vagyok,a kotta az kb ált. isk. 4.osztály , szóval az én véleményem csak hallás alapú.
A hallás az egy relatív dolog. Kinek milyen mértékű hallása van.Gyuley írta:Hallás....
1, Van, akinek leütsz egy hangot és még azt sem tudja megkeresni egy hangszeren, na az ilyeneknek tényleg fölösleges zenésznek lenni.
2, Vannak, akik elpötyögnek egy dallamot, de az akkordot már nem képesek meghallani - ez már nem reménytelen, mert fejleszthető!
3, Vannak, akik az egyszerű akkordokat ( dúr-moll jelleget ) meghallják és ennyi - ez is fejleszthető
4, Vannak, akiknek leütsz egy hangot megmondod, hogy milyen hang ( ez támpontként szolgál ) majd bármit leüthetsz neki ezután már megmondja az összes megszólaló hangot.
5, És van, akinek nincs szüksége támpontra, rátámaszkodsz a billentyűzetre és a semmiből megmondja, hogy milyen hangok szólnak - ez nevezik abszolút hallásnak.
Ez csak egy pár dolog, mert ahány ember annyiféle zenei hallás...
- forissandor
- VIP
- Hozzászólások a témában: 1
- Hangszer: ?
- Adott köszönetek: : 268 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal
Van nem olyan messze tőlem egy duó, apja és fia. Vérbeli cigánymuzsikusok, az apa prímás, de mellette gitározik. Egyszer egymás mellett voltunk hakniban, leültem az öreg mellé mikor gitározott. Egy csárdásban megszánolhatatlan akkordot fogott le. Piszok jól szólt. Amikor megkérdeztem, tudja-e mit fog, azt mondta nem. Csak hallja.....
- ---Qgli---
- VIP
Én erre sajnos képtelen vagyok, de szerintem nem vagyok egyedül ezzel...forissandor írta:Amikor megkérdeztem, tudja-e mit fog, azt mondta nem. Csak hallja.
Ezért álltam neki és megtanultam. Most már annyi különbség van kettőnk között, hogy és tudom is mit fogok...nem beszélve arról, hogy amit fogok azon kívül még tudok másik száz lehetőséget...
- Gyuley
- VIP
Sziasztok.
Na szóval, kicsit rosszul fogalmaztam tegnap, sajnos nekem sincs abszolut hallásom,inkább egy közepes, gondolom, valamint egy alapszintű zeneelméleti tudásom van csak.
Azért ha azt mondod hogy fogjak már le egy cisz moll 7-est, vagy akármilyen akkordot, azért le tudom fogni egy zongorán gondolkodás nélkül, és tudom is mit fogok.
Amire én gondoltam, az inkább összhangzattani szempontból írtam, ha néha elkezdek csak úgy kínlódni a billentyűn egy zongora hangszínnel pl, akkor csak jön valami, egy alaphang,pár alapakkord, valami impró rá, aztán lassan elkezd a dolog szélesedni, bonyolódni, na itt már néha nem tudom hogy mit játszok, csak jön magától valami szép, harmonikus dolog általában, néha nem igazi.
Erre gondoltam, csak hát mikor a fogalmazást kellett volna a suliban tanulni, akkor én a focipályán fociztam a matektanárral
A hallás: Hogy nincs komoly hallásod , meg szerintem nekem sincs amúgy, de annyi van,hogyha valamit szarul fog le valaki, vagy nem oda illő hang-akkord van a produkcióban, azt meghallom, és szerintem te is meghallod, ez már zenei hallás.
És erre gondoltam mikor azt írtam, hogy zenei hallás nélkül zenélni nem igazán szerencsés, és az nem is tud jól működni ha valaki nem hallja meg a hibákat még a saját játékában sem.

Na szóval, kicsit rosszul fogalmaztam tegnap, sajnos nekem sincs abszolut hallásom,inkább egy közepes, gondolom, valamint egy alapszintű zeneelméleti tudásom van csak.
Azért ha azt mondod hogy fogjak már le egy cisz moll 7-est, vagy akármilyen akkordot, azért le tudom fogni egy zongorán gondolkodás nélkül, és tudom is mit fogok.
Amire én gondoltam, az inkább összhangzattani szempontból írtam, ha néha elkezdek csak úgy kínlódni a billentyűn egy zongora hangszínnel pl, akkor csak jön valami, egy alaphang,pár alapakkord, valami impró rá, aztán lassan elkezd a dolog szélesedni, bonyolódni, na itt már néha nem tudom hogy mit játszok, csak jön magától valami szép, harmonikus dolog általában, néha nem igazi.
Erre gondoltam, csak hát mikor a fogalmazást kellett volna a suliban tanulni, akkor én a focipályán fociztam a matektanárral
A hallás: Hogy nincs komoly hallásod , meg szerintem nekem sincs amúgy, de annyi van,hogyha valamit szarul fog le valaki, vagy nem oda illő hang-akkord van a produkcióban, azt meghallom, és szerintem te is meghallod, ez már zenei hallás.
És erre gondoltam mikor azt írtam, hogy zenei hallás nélkül zenélni nem igazán szerencsés, és az nem is tud jól működni ha valaki nem hallja meg a hibákat még a saját játékában sem.
-
malko
- VIP
- Hozzászólások a témában: 1
- Hangszer: yamaha Genos2
- Adott köszönetek: : 220 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 784 alkalommal
Sziasztok!
Keresem the girl from ipanema kottáját. Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném.
A gyerekemnek kellene sürgősen. Előre is köszönöm.
Keresem the girl from ipanema kottáját. Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném.
A gyerekemnek kellene sürgősen. Előre is köszönöm.
Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105
- Piercarlo
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 7
- Hangszer: Yamaha PSR-SX700
- Adott köszönetek: : 145 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 87 alkalommal
Ez csak akkor van így, ha a Yamahán ki van kapcsolva a fordított basszus funkció. (A Rolandon Invers bass a gomb neve) Hogy vehetné a hangszer A-nak alaphangot, amikor Eb a legmélyebb hang? Az Am7b5 egyébként valóban az A-C-Eb-G hangokból áll, de ebben a sorrendben!powersparc írta:G70-en: Eb-G-A-C megfogás = Eb5b,6, Yamahán: Am7b5 akkordfelismeréssel párosul.
Letöltöttem a PSR 9000 Pro használati utasítását és az derült ki belőle, hogy alaphangtól eltérő basszus csak "On bass" (vagy "On Bass Pro") funkció bekapcsolása esetén működik. (Tehát Fingered vagy Fingered Pro mód esetében nem). Ezek után kiváncsi lennék, hogy a Eb-G-A-C fogást Eb5b,6-nak vagy Am7b5/Eb-nek (azaz Am7b5 akkord Eb basszussal) ismeri-e fel!
- Piercarlo
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 7
- Hangszer: Yamaha PSR-SX700
- Adott köszönetek: : 145 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 87 alkalommal
Ez elég szomorú. A régi Roladomon nekem is menüből kellett beállítani a perbasszus funkciót, de az E50-en szerencsére van külön gomb. Ahogy kapcsolom be a hangszert, már nyúlok is oda és beállítom. Én már átszokam arra, hogy minden akkordot "rendes" fogással játszom, azaz az alaphang van legalul. Néha kényelmetlen, de meg lehet szokni! Az persze nem jelenti azt, hogy mondjuk a C9-nél a kilencedik hangot "fent" fogom, hanem berakom "lentre", a C és az E közé. A hangszer így is felismeri C9-nek.
Apropó! Szerintetek létezik olyan akkord, hogy D2? Ez elvileg azt jelentené - a D4 analógiájára, amit láttam már Dsus illetve Dsus4 jelöléssel is - , hogy a D dúr akkord F# hangját levisszük a E-re. Eddig csak a Szerelem első vérig kottájában láttam ilyet, máshol ha jól emlékszem nem. (Vagy talán valamelyik gitáros akkorkönyvben mégis?) A Roland mindenestre nem ismeri fel, csak A4/D akkordnak. Ez a hangokat tekintve ugyan rendben lenne, de így nem szól szépen.
Apropó! Szerintetek létezik olyan akkord, hogy D2? Ez elvileg azt jelentené - a D4 analógiájára, amit láttam már Dsus illetve Dsus4 jelöléssel is - , hogy a D dúr akkord F# hangját levisszük a E-re. Eddig csak a Szerelem első vérig kottájában láttam ilyet, máshol ha jól emlékszem nem. (Vagy talán valamelyik gitáros akkorkönyvben mégis?) A Roland mindenestre nem ismeri fel, csak A4/D akkordnak. Ez a hangokat tekintve ugyan rendben lenne, de így nem szól szépen.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Piercarlo 2018.10.05. 11:22-kor.
- ---Qgli---
- VIP
Persze, hogy létezik. Suspend 2 és suspend 4. Mindkét akkord terchiányos ezáltal elveszíti a funkcióját.Piercarlo írta:Szerintetek létezik olyan akkord, hogy D2?
A sus2-vel én is csak a Szerelem első vérig-ben talákoztam eddig, de a napokban hallottam egy ( számomra ismeretlen ) számot a retro rádióban és éppen kiszúrtam, hogy ott is egy sus2-es akkor szól. ( Már fogalmam sincs, hogy mi volt az )
A sus2-őt elég ritkán használom, de a sus4 mindennapos használatra van, csak én sus9-ként használom leginkább. A lejegyzését, pedig nagyon egyszerűen szoktuk megoldani: Csus9 = Bb/C
A korg hangszerek nagyon fajinul felismerik, ha C-D-F-Bb-ként fogod meg. És kiválóan használható, akár Bé-dúr hangnemben II. fokú Cm7, akkord helyett, vagy bármelyik domináns C7 helyett, bár ezzel vigyázni kell a dallamhang miatt!