Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - Technikai kérdések/válaszok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 292
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 11460Hozzászólás Bubamara
2013.02.24. 06:03

:thx: :guitar2: :harm: :violin2:

Szia Api!

Teljes mélységében leírtad 60/80/50 széria performance folyamatát. Minden tiszteletem és elismerésem mellett néhány gondolatot hozzáfűznék más megközelítésből, ami talán hasznos lehet a szériával most ismerkedők számára.
A performance valóban a hangszínek összetett mentésére van inkább kitalálva, én magam is erre használom, használtam a pa1xpro és a pa60/80 hangszerekben. Azonban mivel a 60/80/50 még nincs felszerelve songbookkal, ezért nagyon hasznos lehet a stílussal játszott dalok címmel beállításokkal történő letárolására és behívására. Azonban a 160 hely ez esetben előfordulhat, hogy kevésnek bizonyul. Sőt ha valaki mindent arrangerrel old meg annak egész biztosan kevés a hely. Főleg, ha szeretnénk az eredeti funkció, a komplex hangszín beállítást is kihasználni bizonyos szinten. Ez esetben a megoldás az lehet, ha a felső sorban a 80 tárolóban hangszíneket teszünk, melyeket aztán már nem módosítunk és az alsó sorban lévő 80 helyre pedig a kísérettel játszott dalokat rakjuk be és amikor megtelik a tároló készítünk egy mentést pl perfor_01 néven, majd újabb 80 dal letárolása után mentés perfor_02 stb.. a játszott dalok számának megfelelően. Ezekbe a szettekbe elég a performance bankot elmenteni a gyorsabb és egyszerűbb visszatöltés érdekében.
Aztán a visszatöltés HD-ról, vagy sd-ről kb 1-2 másodpercet vesz igénybe. Mindezt, mármint a betöltést menet közben is megtehetjük a multitask-nak köszönhetően. Így a háttértárolót kihasználva gyakorlatilag korlátlan számú stílussal játszott dalt menthetünk le magunknak. Ha a műsorunk dalait ennek megfelelően sorszámozzuk, a navigáció és dalkeresés teljesen egyértelmű és gyors lesz.

Üdv,
buba

:777

Buba

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 328
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 11462Hozzászólás ---Qgli---
2013.02.24. 06:10

A 160 hely az kevés?
Nincs is 160 stílus, amit használható a gépben! Örültem, ha a pa80-ban 40-50 stílus volt, ami használható volt nemhogy 160...

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 11465Hozzászólás Bubamara
2013.02.24. 06:29

---Qgli--- írta:A 160 hely az kevés?
Nincs is 160 stílus, amit használható a gépben! Örültem, ha a pa80-ban 40-50 stílus volt, ami használható volt nemhogy 160...
Vélhetően nem használtad ki a directHD, user és directfd adta lehetőségeket és nem készítettél magadnak stílusokat. Illetve nem volt igény a dalok címmel tempóval, hangszínnel történő lementésére a gyors beállás érdekében. vagy indiai népzenét játszol. :)
Ha a gyári stílusokat egyáltalán nem használjuk, akkor is 3x48+48+48 tehát 240 stílushely van a saját munkák számára az előbb említett tárolókban, és ebből 96 rugalmasan és gyorsan cserélhető (FD, USER).

Buba

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 121
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 11467Hozzászólás Adames
2013.02.24. 06:46

Igen megőrzi, mivel az STS-t a stílushoz mentetted el. :777

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 11470Hozzászólás ---Qgli---
2013.02.24. 08:02

manexx írta:Az első kettő egyértelmű, a negyedik menti a stílus beállításait, fill, var stb. nemcsak az adott performancen belül, hanem felülírja az adott stílust, ettől kezdve ez lesz az adott stílus alapbeállítása?
Ezt én írtam neked, hogy így van!
A 3. lehetőségnél az STS-ket mented hozzá a stílushoz!
A 4. lehetőségnél a stílus ( hangszín, hangerő stb ) beállításit mented el!

Ha beállítod a jobb kéz hangszínét és elmented a Current Styla-al, akkor semmit nem csináltál, mert azt a Current Style nem menti!
Ha pedig egy performance-hez stílust kérsz, akkor az adott stílushoz való STS-ek fognak bejönni.

Bubamara írta:Illetve nem volt igény a dalok címmel tempóval, hangszínnel történő lementésére a gyors beállás érdekében.
Miért?
Becímeztem volna, hogy:
Szereted-e még --> hozzárendelek egy bossa stílust
Kicsit szomorkás a hangulatom --> hozzárendelem ugyanazt a bossa stílust
Mostanában hosszabbak az éjszakák --> hozzárendelem ehez is ugyanazt a bossa stílust
Ennek mi értelme lett volna?
Beállítottam a bossa stílust fajinul és azzal annyi nótát játszok zsinórban, amennyit meg nem unok...
A performance-ok közül meg úgy válogatok, ahogy a kedvem telik.

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 11474Hozzászólás Bubamara
2013.02.24. 09:05

:)
Nem feltétlenül erre gondoltam, de így is lehet használni.
A user és HD területre azért lehet néhány egyedi bossa stílust feltenni, így nem kell minden dalt azonos stílussal és beállítással játszani, illetve speciális user stílusokat a különböző nótákhoz, és lementeni performance memóriába. Arról nem beszélve, hogy a kool funk stílussal hibátlanul le lehet kísérni a homokórát. :)
:777
Apelláta írta: Buba arra gondolt, hogy egy stílussal el lehet játszani több számot is, de más tempóval, más intróval kezdve,
Api,
Azt írtam, hogy csak stílussal játszók számára biztosan kevés a 160 hely, hiszen bizonyára nem 160 dalt játszanak, pláne, ha ez csak 80 mivel 80 helyet meghagyunk a favorit hangszíneknek.
Itt fent meg arra gondoltam, hogy ha valaki nem talál a gyári stílusok között magának csak 50-60 jó stílust, az előtt ott van a lehetőség, hogy a DHD, DFD, és USER területre akár saját maga készített vagy, letölthető, vagy teljesen mindegy honnan származó, de nem a gyári készlet részét képező stílusokat tölthet az említett 240 felhasználói stílushelyre, vagy betöltse a nem megfelelő gyáriak helyére ha ehhez hozzávesszük a Qglinak is megfelelő 60 db gyári stílust és ezekből performance beállításokat készítünk a gyors beállás miatt az 300 helyet igényel, ami pariban is lehet egy átlagos műsor dalszámaival. Ha a 80 felhasznált helyet vesszük figyelembe, ez gyakorlatilag 4 mentésben simán elfér.
Legyen szép napotok.
üdv,
buba
módosítva 130225 11:46
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Bubamara 2013.02.25. 11:48-kor.

Buba

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 464
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 11509Hozzászólás Apelláta
2013.02.24. 16:28

Qgli!

Buba arra gondolt, hogy egy stílussal el lehet játszani több számot is, de más tempóval, más intróval kezdve, más sávonkénti hangszínekkel, és más hangnembe transzponálva, ha valaki nem tud minden hangnembe zsigerből játszani. Ezért jó a sok performance hely, hogy ne kelljen user helyeket elpazarolni sok egyforma stílussal. Mert a Pa50-ben nincs dirrekt HD stílushelyek, csak 48. Viszont a performance-ekbe ugyan azt a stílust elmentheted más, az előbb felsorolt módosításokkal, a dal címével megnevezve. Így lehet, hogy a Szereted -e még és a Kicsit szomorkás számokat azonos stílussal fogod játszani, de mivel a külön perf. helyekre a számnak megfelelő tempóval, intróval, hangnemmel stb. mented el, így nem kell a szám előtt ezeket manuálisan elvégezni, meg fejben, vagy papíron számon tartani. Még ha egy és ugyan azon stílusról is van szó mindkét szám esetén.

Üdv.: Apelláta

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 11510Hozzászólás Apelláta
2013.02.24. 16:33

Manexx!

Igen, ahogy Qgli is írta, a 1- Perf name és 2- Perf no a performance mentésekhez kell, és csak arra vonatkozik, a 3- sts no és 4- curent style pedig a stílus mentésekhez és azok meg csak arra vonatkoznak. Egy kicsit megtévesztő, hogy egy menün belül vannak, pedig két külön témához tartoznak.

Üdv.: Apelláta

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 11525Hozzászólás ---Qgli---
2013.02.24. 19:48

Ebben igazad van. Nálam viszont ilyen nincs, hogy X hangnembemben játszok valamit. Nagyjából tudom, hogy kb. hol jó énekelni az adott nótát és plusz mínusz egy nagy szekund nem számít. Ha valamit C-dúr környékén kényelmes énekelni, akkor játszhatom Bb-dúrban is vagy D-dúrban is. ( H-dúrban nem fogom játszani, az nagyon drága hangnem, annyit nem fizetnek )
Ehhez hasonlóan a harmóniasor sincs meg fixen, sőt a nóta felépítése is ad-hoc jelleggel jön. Mostanában az a kedvencem, hogy, amikor a szóló rész jön - ami termélszetesen improvizatív jellegű - annál a résznél átvezetem egy teljesen más hangnembe, majd amikor énekelni kell addigra visszavezetem énekelhető hangnembe.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 11537Hozzászólás Apelláta
2013.02.25. 01:15

Igen, egy profinál így működik.
:PP ;)