almatom írta:
Egyébként meg jogilag úgy néz ki, hogy mivel ôk akarnak elállni a szerzôdéstôl (tehát Tôled) ezért a foglaló dupláját kötelesek kifizetni neked. Ezt mondja a Magyar jog.
Bocs Tomi, de rosszul tudod:
Ha a foglalót fizető (megrendelő) áll el a szerződéstől, akkor bukja a foglalót, de nem a dupláját.
Ha a foglalót átvevő (zenekar) áll el, akkor vissza kell adnia a foglalót, plusz a foglaló összegével megegyező összeget, vagyis a foglaló dupláját.
Ha a szerződésbontás vitát okoz, és bíróságra kerül, a bíróság általában a kialkudott vételár 10 %-át veszi reálisnak foglalóként, de ha a hoppon maradt félnek a szerződésben meghatározott foglalónál lényegesen nagyobb kára származott, mint amit a foglaló fedezne, akkor ennek kárpótlása is követelhető peres úton.
Már tegnap reagálni szerettem volna, csak egész nap sz@r@kodott a fórum.
Majdnem minden évben van 1-2 visszamondott rendezvényem, ezért már pár éve veszek fel foglalót én is. Általában a teljes összeg 25 %-át. Így is bukok, mert a szerződésbe szerepel, hogy ha a rendezvény a fogadó fél hibájából marad el, akkor a kialkudott bér 50 %-ával kárpótolja a zenekart. Hát ezt még csak egy alkalommal kaptam meg, mikor az ifjú pár önszántából adta oda. Mert erről valahogy mindig elfeledkeznek, mikor visszamondásra kerül sor. Én meg vagyok annyira hülye, hogy nem vetem fel nekik. Így ilyenkor marad csak az előre átvett 25 % foglaló nálam.