|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- Asterix
- Globális Moderátor
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 493
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
- Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal
Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m
Nem volt értelme a szubnak. Semmit nem kellett emelni, de csak 1/3 hangerőre tudtam tenni, mert különben sok volt belőle. Én szabadtéren sem vettem fél hangerőnél feljebb még a toppokat. Elképzelhetetlennek tartom, hogy teremben be tudd klippeltetni akármennyit nyomsz is a mélyen úgy, hogy ne verjenek le a színpadról a hangerő miatt.
Ma én is hangosabb buliban leszek, meglátjuk, hogy mennyit kell még tolni.
Ma én is hangosabb buliban leszek, meglátjuk, hogy mennyit kell még tolni.
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Az a helyzet, hogy én eddig ias szemezgettem ezzel a Yamaha DXR szériával, sőt lehet, hogy még vaktában is megvettem volna, de Malko véleménye után már biztos, hogy nem tágítok a tőle és nekem ez lesz kövekező vásárlásom. ( Malko fülére egyébként is adok, mert 10 évvel ezelőtt csak az ő fülében megbízva vettem meg a Lite Szubot és nem bántam meg )
180.000-ért a DXR 12 jó ár még nekem is!!!
180.000-ért a DXR 12 jó ár még nekem is!!!
- Asterix
- Globális Moderátor
Szóval Zsolti, nincs igazad, most már teljes merészséggel leírhatom. És ez az utolsó ilyen jellegű hozzászólásom a vitához, mert abszolút meddő már ez a vita. A mérés nem azt jelenti, mint azt te értelmezed, hogy "lyukas" a láda. Ezt akkor jelentené, ha steril, stúdió körülmények között tudnánk a ládát megmérni. Ott valóban igazad lenne, de...Zeneboy írta:AZ, ha egy automata méréssel össze vissza húzza be a ládádra csak 1 dolgot jelent! AZ a láda lyukas és ki kell emelni vagy háttérbe kell húzni bizonyos frekiket, hogy -ahogy te írtad - megnyíljon!
SZóval ki lehet élezni megint a csak a drága láda meg a pénz nagy úr cuccra de ezt előtte vegyük tudomásul! Ezeken a ládákon nagyon nem mindegy hova és mennyit emelsz mert előre van egy hangkép beállítás amiben van valamennyi contour a sinus jellegéhez képest!
Én mindig egy adott teremben mértem. Eddig 4 vagy 5 alkalommal tettem ezt meg. Itt a te állításod következtében ugyanazokat a mérési eredményeket kellett volna produkálnia a cuccnak, mert mindig ugyanazokat a hangfalakat használtam. És mégis minden egyes alkalommal más lett az eq beállítás. De a tegnap este kiütötte nálam a biztosítékot.
Bemértem a cuccot. A 250Hz-et -8dB-re húzta le a rendszer, míg a 4 kHz-től +-ba emelte az összes frekit, ami megdöbbentő volt, mivel az rcf hangszórókkal szerelt falaknak köztudottan a magasa ami nagyon nagyot szól. A többi freki a 0dB körül volt, ami már eleve meglepő volt. Próbaképen húztam fel a 250Hz-en -4dB-ig. És láss csodát, a mikrofonom elkezdett búgni. A mély frekijét a mikinek beállítottam 250Hz-re, visszavettem belőle és láss csodát, a búgás megszűnt, tehát a rendszer jól tette a méréssel a dolgát.
Nem a hangfalakat, hanem az adott hangfal adott teremben való viselkedését mérem, tehát magáról a hangfalról nem kapok ilyenkor érdemi információkat.
De ami kiütötte a biztosítékot, az a következő. Mondtam, hogy kipróbálom nagyobb hangerővel a cuccot. A Szent István Hotel konferencia terméről van szó, biztos sokan ismeritek a fórumon levők közül. Z alakú terem, minek a hosszú szárában játszottam, illetve karaoke buli volt. A karaoke alkalmával adtam rá a hangerőt és a hangerő növekedésével az addig gyönyörűen szóló cucc teljesen megváltozott. Addig minden hangszín poti a csatornán 0dB-t mutatott. Nagy hangerőn a mélyet -5dB-re kellett visszavennem, a közepet illetve a magasat kb +3-4 dB-el növelnem kellett. Pusztán azért, mert változtak a hangerő viszonyok. És szub nélkül a mulkori +6dB helyett most -5dB volt a mély értéke ugyanazokkal a falakkal csak másik teremben.
Így azt hiszem, hogy minden erre való vitatkozásunk innentől kezdve meddő és értelmetlen.
- csepi
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 73
- Hangszer: Korg Pa 500
- Adott köszönetek: : 84 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 82 alkalommal
Asterix!
Könyörgöm ne hagyd abba az élménybeszámolókat. Nagyon is kiváncsi vagyok minden tapasztalatára másnak is. Délelőtt becuccoltunk mi is a helyi sportcsarnokba... Napok óta rettegek.... nem kellett volna, a Hk-val "Hybridben" akkorát szól, h bőven elég. Egy meglátás a terem függő hangzásnak: ebbe a terembe nekem is bőven elég a basszus. Egyébként és is azt vettem észre, hogy a magas frekibe tényleg elvisel egy pici emelést.
A hangerő változásról csak annyit, h nekem az étteremben(halkan) kifejezetten rosszul szólt este a cucc: ezt a falat meg kell hajtani mint az istennyila h kinyiljon rendesen, zárás előtt odatekertem neki a kakót, és láss csodát a dinamika megkerült.
Jó munkát kolegák!!!
Könyörgöm ne hagyd abba az élménybeszámolókat. Nagyon is kiváncsi vagyok minden tapasztalatára másnak is. Délelőtt becuccoltunk mi is a helyi sportcsarnokba... Napok óta rettegek.... nem kellett volna, a Hk-val "Hybridben" akkorát szól, h bőven elég. Egy meglátás a terem függő hangzásnak: ebbe a terembe nekem is bőven elég a basszus. Egyébként és is azt vettem észre, hogy a magas frekibe tényleg elvisel egy pici emelést.
A hangerő változásról csak annyit, h nekem az étteremben(halkan) kifejezetten rosszul szólt este a cucc: ezt a falat meg kell hajtani mint az istennyila h kinyiljon rendesen, zárás előtt odatekertem neki a kakót, és láss csodát a dinamika megkerült.
Jó munkát kolegák!!!
- Asterix
- Globális Moderátor
Mondjuk nekem az alapbeállítás esetén 12 óránál van a hangerőszabályzó. Extrém esetben 10 óránál. Én itt érzek dinamikát. De tegnap kb 1 óra hosszát 14-15 óra közötti állásban működött a fal. Na ott felborult minden, de főleg a terem miatt... Viszont utána szóltak a pincérek, hogy szóltak a szálloda részből, hogy nagyon hangosak vagyunk, (teljesen zárt ajtók mögött ment a buli), így utána visszavettem a keverőn.
Ma hála Istennek, nem lesz ilyen gondom. Egy szál herfli és végre zárt térben, ahol játszani is lehet rajta, nemcsak tépni, mint az állat az utcai lakodalmi kísérések alkalmával...

Ma hála Istennek, nem lesz ilyen gondom. Egy szál herfli és végre zárt térben, ahol játszani is lehet rajta, nemcsak tépni, mint az állat az utcai lakodalmi kísérések alkalmával...
- csepi
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 73
- Hangszer: Korg Pa 500
- Adott köszönetek: : 84 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 82 alkalommal
Egy kollega hívta fel a figyelmem az új Mackie szériára:
http://www.mackie.com/products/dlmseries/lineup/
Ha tudja az adatokat hozni jó minőségben, jó vétel lehet a subja nekem.
Bár elég borsos.
Lusta zenészeknek újabb alternatíva lehet, mert 10 kilós topok mellé 21 kilós aktív sub? (2000watt/128dB)
Ha valaki hallotta vagy ismeri, ne tartsa magába. Bár Malko kollega szerint elég kínai. De mi nem?
http://www.mackie.com/products/dlmseries/lineup/
Ha tudja az adatokat hozni jó minőségben, jó vétel lehet a subja nekem.
Bár elég borsos.
Lusta zenészeknek újabb alternatíva lehet, mert 10 kilós topok mellé 21 kilós aktív sub? (2000watt/128dB)
Ha valaki hallotta vagy ismeri, ne tartsa magába. Bár Malko kollega szerint elég kínai. De mi nem?
-
malko
- VIP
- Hozzászólások a témában: 160
- Hangszer: yamaha Genos2
- Adott köszönetek: : 220 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 784 alkalommal
Üdv mindenkinek!
Először is csepi kollegának üzenem, hogy amit belinkéltél mackie hangfalat én nem arról beszéltem. (ezek már egy kicsit még jobbak:)
Amit én mondtam az ez http://www.friendlyhouse.hu/mackie_srm1801.html
És ahogy neked is mondtam, hogy az árához képest szerintem egész jól szól.
Egy álló hétig is vitatkozhatunk, hogy melyik hangfal hogy szól úgy sem jutunk előrébb. De egyet viszont meg kell értenünk, mégpedig azt, hogy olcsó és jól szóló hangfal nem létezik. Miért is állítom ezt biztosan? Ahoz hogy ugye jól szóljon egy aktív hangfal legalább 4 összetevőnek megkel lenni.
1. mély hangszóró :pl egy 12colos 400W hangszóró egy jó közép kategóriás 40.000 Huf-nál kezdődik
2. magas hangsugárzó: ez már egy kicsit húzósabb de kb 50-70.000 Huf-ért már lehet venni ami jónak számít.
3 Végfok+ dsp proci: utánna lehet nézni de 100 alatt nem lehet venni ami elfogadható lenne és akkor még keveset is mondtam.
4 láda anyaga, tartozékok (pl Rács, fül, sarok, csatlakozó...stb ez saccoljam csak 30.000Huf-ra.
Ha ezeket összeadom akkor csak az anyag ár kb 200-230 jön ki, és akkor még nincs összerakva, beállítva...stb.
Na nagyjából ennyi egy aktív láda de azt azt még ne felejtsük el, hogy komoly szakemberek hónapokon keresztül mérik, állítgatják, hangolják ezeket a ládákat mire hozzánk kerülnek és ugye nekik is van még munkadíj. Szóval ezért drága egy jó aktív hangfal.
Ha nem bánjátok leírom, hogy tegnap este egy 800 fős szalagtűzőt játszottunk egy sport csarnokban.
A motyó a következő dolgokból tevődött össze.
4db kx.1.5 kv2 audio aktív mélyláda+ 2jbl 18 aktív mély láda(tipusát nem tudom most hirtelen csak azt, hogy nagyon nehéz volt:)
Keverő egy yamaha 01v digit a control láda 2db aktív trevis12 és a front láda 2db aktív trevis 15.
Ezt azért írtam le, hogy nekem is megdöbbentő volt egy kicsit, hogy 6 db mély ládát kiszolgálta a 2db trevis15-ös, ja mondjuk, hogy 120Hz-nél vágtam.
További szép napot mindenkinek. (És bocsi ha túl hosszú voltam)
Először is csepi kollegának üzenem, hogy amit belinkéltél mackie hangfalat én nem arról beszéltem. (ezek már egy kicsit még jobbak:)
Amit én mondtam az ez http://www.friendlyhouse.hu/mackie_srm1801.html
És ahogy neked is mondtam, hogy az árához képest szerintem egész jól szól.
Egy álló hétig is vitatkozhatunk, hogy melyik hangfal hogy szól úgy sem jutunk előrébb. De egyet viszont meg kell értenünk, mégpedig azt, hogy olcsó és jól szóló hangfal nem létezik. Miért is állítom ezt biztosan? Ahoz hogy ugye jól szóljon egy aktív hangfal legalább 4 összetevőnek megkel lenni.
1. mély hangszóró :pl egy 12colos 400W hangszóró egy jó közép kategóriás 40.000 Huf-nál kezdődik
2. magas hangsugárzó: ez már egy kicsit húzósabb de kb 50-70.000 Huf-ért már lehet venni ami jónak számít.
3 Végfok+ dsp proci: utánna lehet nézni de 100 alatt nem lehet venni ami elfogadható lenne és akkor még keveset is mondtam.
4 láda anyaga, tartozékok (pl Rács, fül, sarok, csatlakozó...stb ez saccoljam csak 30.000Huf-ra.
Ha ezeket összeadom akkor csak az anyag ár kb 200-230 jön ki, és akkor még nincs összerakva, beállítva...stb.
Na nagyjából ennyi egy aktív láda de azt azt még ne felejtsük el, hogy komoly szakemberek hónapokon keresztül mérik, állítgatják, hangolják ezeket a ládákat mire hozzánk kerülnek és ugye nekik is van még munkadíj. Szóval ezért drága egy jó aktív hangfal.
Ha nem bánjátok leírom, hogy tegnap este egy 800 fős szalagtűzőt játszottunk egy sport csarnokban.
A motyó a következő dolgokból tevődött össze.
4db kx.1.5 kv2 audio aktív mélyláda+ 2jbl 18 aktív mély láda(tipusát nem tudom most hirtelen csak azt, hogy nagyon nehéz volt:)
Keverő egy yamaha 01v digit a control láda 2db aktív trevis12 és a front láda 2db aktív trevis 15.
Ezt azért írtam le, hogy nekem is megdöbbentő volt egy kicsit, hogy 6 db mély ládát kiszolgálta a 2db trevis15-ös, ja mondjuk, hogy 120Hz-nél vágtam.
További szép napot mindenkinek. (És bocsi ha túl hosszú voltam)
Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105
- Asterix
- Globális Moderátor
1. Annyi pénzért, amennyibe az a láda kerül, ki is szolgálhat ennyi mélyet.malko írta:megdöbbentő volt egy kicsit, hogy 6 db mély ládát kiszolgálta a 2db trevis15-ös, ja mondjuk, hogy 120Hz-nél vágtam.
2. Nem tudom, ki milyen bulikban játszik, nekem 300 fős bulinál már évek óta nincsen nagyobb, az is maximum 1-2 egy évben. Ekkora cuccot fenntartani tök fölösleges. És bárki bármit mond. Az emberek 99%-a nem fogja észrevenni (ha te jól beállítod a cuccot és akkora technikát viszel, ami ki tudja szolgálni megfelelő hangerő tartalékkal az adott bulit). hogy neked 600e forintos hangfalad van az állványon, vagy 150e forintos. Ezt te észre fogod venni, meg egy pár vájt fülű, és a 300 emberből 290 azt fogja mondani, hogy neki teljesen mindegy volt, hogy melyik hangfal szólt, mert a hangerőkülönbségen kívül mást nemfog érzékelni.
- Asterix
- Globális Moderátor
Én a 128 dB-t a te hangfalaidhoz nagyon kevésnek tartom. És mondjuk a hangszóró minőségéről elég sokat elárul, hogy 2000 Watt szükséges a 128 dB létrehozásához. Hangerő tekintetében esetleg Zeneboynak lehetne alternatíva, a Trevis toppokhoz, de neki meg a minőségkülönbség miatt nem lehet az.csepi írta:Ha tudja az adatokat hozni jó minőségben, jó vétel lehet a subja nekem.
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Erről beszélek már évek óta. Végre már Te is kezdesz észhez térni!Asterix írta:Az emberek 99%-a nem fogja észrevenni (ha te jól beállítod a cuccot és akkora technikát viszel, ami ki tudja szolgálni megfelelő hangerő tartalékkal az adott bulit). hogy neked 600e forintos hangfalad van az állványon, vagy 150e forintos. Ezt te észre fogod venni, meg egy pár vájt fülű, és a 300 emberből 290 azt fogja mondani, hogy neki teljesen mindegy volt, hogy melyik hangfal szólt, mert a hangerőkülönbségen kívül mást nemfog érzékelni.
A hangszernél ugyanez a helyzet. Gondolod, hogy valaki észereveszi, hogy fél évvel ezelőtt pa3-al játszottál, most meg pa2-vel....dehogy veszik...csak az marad meg mindenkiben hogy: "Ircsik milyen jó bulit csinált"