|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- Asterix
- Globális Moderátor
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 493
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
- Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal
Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m
Igazad van, én is sokallom azt a keresztezési frekvenciát. Az olyan hangszórók esetén működik csak, mint ami a Valkó ládákban van, hogy nem igazi mély, hanem inkább mélyközép hangszóró és az egészen magasra felmegy, de az igazán mélyeket meg le kell vágni róla, mert azokat meg nem bírja. Én amikor megnéztem, hogy milyen eq képet adott az Edirol mérés után, igen elámultam, mert eléggé össze vissza húzogatta be a 16 sávnyi eq-t, viszont a hangfal teljesen megnyílt tőle. Lehet, hogy érdemes lenne egy zajgenerátorral és méréssel megnézni, hogy mit lehet belőle kihozni.
-
malko
- VIP
- Hozzászólások a témában: 160
- Hangszer: yamaha Genos2
- Adott köszönetek: : 220 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 784 alkalommal
Az a helyzet, hogy nem igazán éri meg vele nagyon foglalkozni, mert ami nincs azzal nem igazán lehet mit kezdeni.
Lehet vele próbálkozni de csak a hangképet még jobban elrontjuk. A megoldás ebben az esetben egy olyan magas driver ami lemegy vagy 1.3khz-ig. Szóval ha egy komolyabb magas lenne benne akkor nem is ennyi lenne az ára.
Lehet vele próbálkozni de csak a hangképet még jobban elrontjuk. A megoldás ebben az esetben egy olyan magas driver ami lemegy vagy 1.3khz-ig. Szóval ha egy komolyabb magas lenne benne akkor nem is ennyi lenne az ára.
Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105
- Asterix
- Globális Moderátor
Lehet, hogy igazad van. Én is sokat szemeztem a Yamaha hangfalakkal, igaz főleg a DSR szériával, de nem találtam senkit, akinél meghallgathattam volna, így nem mertem belevágni.
- Zeneboy
- Moderátor
- Hozzászólások a témában: 266
- Hangszer: Korg Pa3 x
- Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 882 alkalommal
AZ, ha egy automata méréssel össze vissza húzza be a ládádra csak 1 dolgot jelent! AZ a láda lyukas és ki kell emelni vagy háttérbe kell húzni bizonyos frekiket, hogy -ahogy te írtad - megnyíljon!
2.2Khz valóban nagyon magas!
Anno a passzív Yamaha S115 volt 1,7HZ crossz vágás emlékeim szerint!
Nekem pont ezért jött be MAlko Event series ládája, mert 1200Hz-től már a "driverré a fő szerep" ! Olyan koncert hangzása van, minden hangszer énekes él benne, mintha ott lenne előtted!
Most néztem meg a Trevis ládákon, hogy adták meg a vágáspontot:
Trevis Ta8: 2000Hz
Trevis Ta10: 2000Hz
Trevis Ta12: 1700HZ
Trevis Ta15: 1300Hz
Más ládák: dB605D: 1670Hz
Rcf Nx ma10A : 1700Hz
12. : 1600Hz
Dynachord D8A: 1800Hz
Dynachord D11A: 1200Hz
Elektro-voice Sx 100, 300sorozat: 1500Hz
Elektro-voice Sx600: 1800HZ
Kv2ESD6: 2000Hz
Kv2ESD10: 1800Hz
KV2ESD12: 1200Hz
LD DDQ 12" : 1500Hz
2.2Khz valóban nagyon magas!
Anno a passzív Yamaha S115 volt 1,7HZ crossz vágás emlékeim szerint!
Nekem pont ezért jött be MAlko Event series ládája, mert 1200Hz-től már a "driverré a fő szerep" ! Olyan koncert hangzása van, minden hangszer énekes él benne, mintha ott lenne előtted!
Most néztem meg a Trevis ládákon, hogy adták meg a vágáspontot:
Trevis Ta8: 2000Hz
Trevis Ta10: 2000Hz
Trevis Ta12: 1700HZ
Trevis Ta15: 1300Hz
Más ládák: dB605D: 1670Hz
Rcf Nx ma10A : 1700Hz
12. : 1600Hz
Dynachord D8A: 1800Hz
Dynachord D11A: 1200Hz
Elektro-voice Sx 100, 300sorozat: 1500Hz
Elektro-voice Sx600: 1800HZ
Kv2ESD6: 2000Hz
Kv2ESD10: 1800Hz
KV2ESD12: 1200Hz
LD DDQ 12" : 1500Hz
Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,
- Asterix
- Globális Moderátor
Igazad van. De én még nem láttam olyan hangfalat, aminél egy mérés során nem lehetett, vagy kellett volna belepiszkálni. Ez már csak adódik abból, hogy minden teremnek más a rezonancia frekvenciája, tehát ugyanaz a láda 2 különböző teremben képes 2 különböző képen megszólalni. És ehhez pedig nagy segítség (nekem legalábbis, akinek nincs jó füle) egy ilyen mérőrendszer.Zeneboy írta:AZ, ha egy automata méréssel össze vissza húzza be a ládádra csak 1 dolgot jelent! AZ a láda lyukas és ki kell emelni vagy háttérbe kell húzni bizonyos frekiket, hogy -ahogy te írtad - megnyíljon!
Volt itt nálam kolléga, aki Herz-re mondta, fül alapján, hogy milyen frekvenciát mennyivel emeljek, illetve vágjak. Én ezt nem tudom megtenni. Azt hallom, hogy valami hiányzik, meg hogy valami sok, de hogy pontosan mi az, azt már nem tudom sajnos megmondani. Természetesen nem akarom az egekbe dícsérni a dB ládákat, mert azért ennél vannak sokkal jobb ládák is, de 13 kg és nagyot szól és olcsó!!!!! Ez a hármas meg pont elég ahhoz, (főleg azért, mert egyéb kiadásaim miatt nem is volt pénzem a DSR széria hangfalára), hogy én egyértelműen itt tegyem le a voksom....
Egyébként hétfőn kipróbálásra kerül nagy hangerőn, mivel diszkózni fogok vele és a szubot nem cipelem fel az első emeletre. Kiderül mit tud a 2 láda a laptoppal...
Viszont szombaton elmondhatom, hogy tökéletes lesz a hangosításom. Egy szál harmónikával és egy tárogatóval kell nyomni egész éjjel. Évek óta nem álltam ki úgy színpadra, hogy nekem kelljen folyamatosan, minden technikai segítség nélkül játszani. Kicsit félek, de örülök is nagyon. És ott biztosan nem ront a harmonika hangképén semmi....
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Nem mindegy egy ládánál, hogy utána kell állítani vagy sem?
Ha beállítás után jól szól, akkor kit érdekel, hogy melyik frekvenciára mennyi van állítva. Közönséget nem érdekli, hogy mit állítottunk. ( És olcsón ki lehet hozni jót!!!! )
Ha beállítás után jól szól, akkor kit érdekel, hogy melyik frekvenciára mennyi van állítva. Közönséget nem érdekli, hogy mit állítottunk. ( És olcsón ki lehet hozni jót!!!! )
- csepi
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 73
- Hangszer: Korg Pa 500
- Adott köszönetek: : 84 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 82 alkalommal
Szia Qgli!
Maximálisan egyet értek.
A pénz nagy úr. Kompromisszum nélkül ne is keresgéljen az ember 300.000 ft alatt aktív falat.
Vagy van a kompromisszum, és akkor együtt élek-zenélek- vele, tudva a hiányosságát...
még ha lyukas is....
Maximálisan egyet értek.
A pénz nagy úr. Kompromisszum nélkül ne is keresgéljen az ember 300.000 ft alatt aktív falat.
Vagy van a kompromisszum, és akkor együtt élek-zenélek- vele, tudva a hiányosságát...
még ha lyukas is....
- Zeneboy
- Moderátor
- Hozzászólások a témában: 266
- Hangszer: Korg Pa3 x
- Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 882 alkalommal
Srácok megint félre értelmezitek!
Olvastam-talán Astreix te írtad- hogy +6db a mélybe és nem kell sub! Nos ismerek olyat aki hasonlóan tesz még 10" ládára is ennyit... CSak abba nem gondolunk bele, hogy ezek a DSP-s ládák már előre konfigurált processzor beáéllítással jönnek! Folyamatosan ezt figyeli a limiter automatán avatkozik bizonyos frekikbe hogy óvják a ládákat!
Amikor még az alap +3 6dB-be belehúz /Lásd Yamin a D-countur sem szól másról, légyszi nézzetek mérési görbét is-/ na az nem "egészséges" jel lesz a ládának véleményem szerint!
SZóval ki lehet élezni megint a csak a drága láda meg a pénz nagy úr cuccra de ezt előtte vegyük tudomásul! Ezeken a ládákon nagyon nem mindegy hova és mennyit emelsz mert előre van egy hangkép beállítás amiben van valamennyi contour a sinus jellegéhez képest!

Olvastam-talán Astreix te írtad- hogy +6db a mélybe és nem kell sub! Nos ismerek olyat aki hasonlóan tesz még 10" ládára is ennyit... CSak abba nem gondolunk bele, hogy ezek a DSP-s ládák már előre konfigurált processzor beáéllítással jönnek! Folyamatosan ezt figyeli a limiter automatán avatkozik bizonyos frekikbe hogy óvják a ládákat!
Amikor még az alap +3 6dB-be belehúz /Lásd Yamin a D-countur sem szól másról, légyszi nézzetek mérési görbét is-/ na az nem "egészséges" jel lesz a ládának véleményem szerint!
SZóval ki lehet élezni megint a csak a drága láda meg a pénz nagy úr cuccra de ezt előtte vegyük tudomásul! Ezeken a ládákon nagyon nem mindegy hova és mennyit emelsz mert előre van egy hangkép beállítás amiben van valamennyi contour a sinus jellegéhez képest!
Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,
- csepi
- Kiemelt tag
Szia!
Hát a Dynán nem vagyok hozzászokva ahhoz, h nekem mélyet kelljen emelnem...
Főleg nem ennyit. Alapból az a véleményem, hogyha el kell tekergetni a z összes potit egy keverő-hangfal összekapcsolásakor, méghozzá irreálisan, akkor ott valamelyik komponens bűnös. A közép magas potikat nem kell bántani tökéletes a hangkép, ezért is írtam, h nekem kevés a mély- alapból-.
A +6 db emelés a mélyen ma működhet az étteremben vacsi közben(10 watt), de holnap meghajtava a cuccot 340 fős bálba nem.. ebben igazad van. Bár Asterix kollega szerint neki bőven belefért klippelés nélkül. Nem tudom, ő azért már hajtja egy ideje, tehát biztos nem beszél a levegőbe, majd a hangbeáálásnál holnap meglövöm délelőtt, és megnézem. Annyira új, h még nem tudok tapasztalatból beszélni.
Én nem is vitatkoztam veled, a lyukas hangképre írtam a kompromisszumot.
Mondjuk mindenkinek más-és más a mély igénye, én szeretem ha brummog a cucc. Nincs is semmi baj, mert ezen lehet segíteni, mint mondtam,én csak subbal fogom vinni, ha a magas közép nem tetszene, akkor az már nagyobb gáz lenne.
Hát a Dynán nem vagyok hozzászokva ahhoz, h nekem mélyet kelljen emelnem...
A +6 db emelés a mélyen ma működhet az étteremben vacsi közben(10 watt), de holnap meghajtava a cuccot 340 fős bálba nem.. ebben igazad van. Bár Asterix kollega szerint neki bőven belefért klippelés nélkül. Nem tudom, ő azért már hajtja egy ideje, tehát biztos nem beszél a levegőbe, majd a hangbeáálásnál holnap meglövöm délelőtt, és megnézem. Annyira új, h még nem tudok tapasztalatból beszélni.
Én nem is vitatkoztam veled, a lyukas hangképre írtam a kompromisszumot.
Mondjuk mindenkinek más-és más a mély igénye, én szeretem ha brummog a cucc. Nincs is semmi baj, mert ezen lehet segíteni, mint mondtam,én csak subbal fogom vinni, ha a magas közép nem tetszene, akkor az már nagyobb gáz lenne.
- csepi
- Kiemelt tag
Asterix! Ha sub 15d-vel mész, akkor a mélyen nem kell emelni ugye?