Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - Technikai kérdések/válaszok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 292
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 8200Hozzászólás Bubamara
2012.10.09. 19:26

Így van, ebben verhetetlen a Korg. a különböző kontroller és címezhető funkciók tárháza már a felső középkategóriás hangszerek esetében is.
Ki is aknáztam a pa1xpron a számomra fontos lehetőségeket.

A 4 címezhető kapcsoló:
1 4ch off a fordítva beállított dalok esetére.
2. drum and bass
3. txt page down
4. txt page up

EC5
A Fill3,
B break
C vari.4
D player1 start-stop
E player2 start-stop

Assign. pedal1 vocal

így nem gyakran kell a billentyűt elengedni.
De ezt mindenki a saját használati szokásainak megfelelően állítja be.
Feltehető a kérdés, hogy a stílusokra miért pazaroltam el a helyekből? De azok a legsérülékenyebbek játék közben. Nem fogsz óvatoskodni, és nem mindig találod el egy sötét színpadon a gombot. A lényeg ezzel a beállítással megkíméltem a leggyakrabban használt kapcsolókat a fokozott igénybevételtől és egyidejűleg kényelmesebbé tettem a játékot a hangszeren.

Kis off: A Ketronnal első dolgom volt a pedálok beszerzése. Annál is inkább mert van olyan funkció ami lényeges és csak pedál segítségével érhető el.
A billentyűzet expr. a hangerő pedál alap esetben csak a teljes hangerőt állítja. Ha a billentyűzet hangerejét akarod állítani az FC6 egy pedálján be kell kapcsolni a swell módot.

Buba

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 464
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 8217Hozzászólás Apelláta
2012.10.09. 22:33

Az assign. pedált én is a vocalra állítottam.
A joystick feletti assign. kapcsolók közül kettőt pedig a txt lapozásra fogom holnaptól.
EC5-öm nincs.

Üdv.: Apelláta

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 194
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 8227Hozzászólás Zeneboy
2012.10.10. 10:24

EC nálam: A Vokál ki be, B C Fill, vagy sound mód, D E TXT le fel..:)

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8228Hozzászólás Bubamara
2012.10.10. 11:26

Apelláta írta:Az assign. pedált én is a vocalra állítottam.
A joystick feletti assign. kapcsolók közül kettőt pedig a txt lapozásra fogom holnaptól.
EC5-öm nincs.
Örülök, hogy picit segítettem rávilágítani erre a funkcióra. (txt lapozás) :)

Már az első i30-as óta használok EC5 pedált. Hiszen olyan sokat ad hozzá a hangszer használhatóságához, és annyi terhet levesz adott esetben a hangszer kezelőfelületének leggyakrabban használt elemeiről, hogy megéri beruházni rá. A szervizben eltöltött időket és javítási költségeket figyelembe véve ez egy olyan kiadás, ami kézzel foghatóan megtérül, és egyszer kell megvenni, mert minden korg-hoz jó. Szemben pl a belső bővítésekkel. Hiszen ha a leggyakrabban használt 2-3 frontpanel kapcsolót kiteszed rá, nem fogod szétcseszni a mikrokapcsolókat, kapcsolóburkolatot, ráadásul a játék komfort is javul.
Arról nem beszélve, hogy ha műsorban betolsz egy kapcsolót a hangszerbe, vagy beáll egy érintkező, ami azért a KORG felső kategóriás billencseken nem ritka, vagy pontosabban fogalmazva, nem kizárható eset a kialakításából eredően, akkor az adott funkciót azonnal át tudod irányítani az EC5 egy pedáljára. Amivel szintén magadon segítesz és a buli nyugodt végigjátszása sem kerül veszélybe.
Elkészíthető házilag is egy kis affinitással, amiről tudom, hogy Neked meg van. 5db taposókapcsoló szükséges hozzá és egy tokozás pl lemezből. a kapcsolási rajz meg van. Majd megosztom. De nem sokkal jön ki az ember olcsóbban. Ami még járható út, hogy egy korg gitár pedált a 10-15 éves szériákból néhány ezresért beszerezni. azok között is van 5 pedállal szerelt, és a nyákot kicserélve benne és egy DIN aljzattal ellátva szintén kis költségvetésből átalakítható.

Szép napot!

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8231Hozzászólás Bubamara
2012.10.10. 11:35

duplikációk elkerülése miatt a képet töröltem. Lent kiegészítve megtalálod.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Bubamara 2012.10.11. 05:32-kor.

Buba

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 471
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1931 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 8241Hozzászólás Asterix
2012.10.10. 20:17

Bubamara írta:Elkészíthető házilag is egy kis affinitással, de nem sokkal jön ki az ember olcsóbban.
Hát ezt nem mondanám. Ha magát a házat bármilyen akár fém lemezből megcsinálod, akkor az 5 db "20" forintos mikrokapcsoló, ami a régi videókban van megfelel erre a célra, mert ebben a kütyüben is csak annyi van semmi más. Parasztvakítás az EC-5 pedál. Nem érdemes érte annyi pénzt adni. És a kapcsolók simán tönkremennek benne. Én a Vokált kapcsolom az A-val, hangvastagítást a B-vel, ez fix, a többi változó, de már a korábbi pedálomban 2-szer cseréltem az A kapcsolót.

Ami még szuper a Korgban, hogy dinamikával tudod szabályozni a Fill-t. Nálam Break-ot ad erősebb ütésre. Amikor Qgli kipróbálta a hangszeremet, sosem tudott rajta játszani, mert a zongorista kezei alatt mindig csak Break-elt a hangszer... :lol:

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 464
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 8250Hozzászólás Apelláta
2012.10.11. 00:05

Nálam is a Break a billentyű dinamikához van rendelve, de mai napig nem sikerül találnom egy egészséges középutat. Ha túl erősre állítom, akkor sajnálom szétverni a billentyűzetet, ezért nem mindig ütöm meg kellő erővel, ha meg túl lágy, akkor a zene hevében néha egy erősebb harmónia fogással beütöm a billentyűkkel. Ha jól rémlik 112 értékre van az érzékenység állítva nálam.

Üdv.: Apelláta

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 471
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1931 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 8251Hozzászólás Asterix
2012.10.11. 03:16

Annak idején mindig 95-ös gyári alapbeállításon hagytam. Ha nagyon belelendülök a játékba, akkor felhúzom 105-108-ra, így már véletlenül nem lehet "bevezérelni".

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8252Hozzászólás Bubamara
2012.10.11. 03:54

Asterix írta: Hát ezt nem mondanám. Ha magát a házat bármilyen akár fém lemezből megcsinálod, akkor az 5 db "20" forintos mikrokapcsoló, ami a régi videókban van megfelel erre a célra, mert ebben a kütyüben is csak annyi van semmi más. Parasztvakítás az EC-5 pedál. Nem érdemes érte annyi pénzt adni. És a kapcsolók simán tönkremennek benne. Én de már a korábbi pedálomban 2-szer cseréltem az A kapcsolót.
A nem érdemes érte annyi pénzt kiadni picit emlékeztetett egy fórumtársunk hasonló bejegyzéseire a hangszerek áraival kapcsolatban. :) Persze hogy nincs benne sok minden, de nem is az a lényege. Ahogy leírod, Te is cseréltél benne kapcsolót, tehát nem a hangszerben kellett, és itt fognám meg a lényegi részét a pedálnak. Nem az egymillás hangszert kell szétszedni és forrasztgatni, hanem egy 15-30E ftos pedált, vagy adott estben egy házilag elkészített pedált.
Nyilván saját igény szerint megoldható akár 4-6 E Ft-ból is házilag. Ha videó előlapot, vagy más hasonló kütyüt használsz fel. én is felsoroltam két lehetőséget. De a ha gitár taposókapcsolókat raksz egy stabil bordás alu házba , ami hosszú távon használható az bizony nem sokkal lesz egy használt pedál ára alatt. Hiszen egy gitár taposókapcsoló 2000 és kell 5db, a ház sincs ingyen, meg kell hajlítóban hajlíttatni, fenéklemez, és a két aljzat, két dugó, kábel. kb 2000.- A gyáriban meg benne van és a kábel tartozék.
A hangszer sokkal nagyobb parasztvakítás 1M Ft-ért :))))))))) magyar kézikönyv és terméktámogatás nélkül. :)))

Minden parasztvakítás, minden gyártó ott húz le ahol tud. A ketron hasonló pedáljáért 100 EUR-t adtam, az sem tud többet. a Roland 7-es pedálja meg 50 ropi.

Te is használod, tehát hasznosnak találod. :)

A dinamika vezérlés valóban hasznos dolog lehet, ha megszokja az ember. A KORG régi jellemzője talán már az i3 is használta de az i30 biztosan, mert abban én is vezéreltem vele a break funkciót, mivel ott nincs neki külön gomb a fronton. Illetve egyes beállításaimban fill-t.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Bubamara 2012.10.11. 07:26-kor.

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8253Hozzászólás Bubamara
2012.10.11. 05:03

Itt megtaláljátok az aljzat kiosztását, ha valaki kedvet kapna egy pedál elkészítéshez:

Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Bubamara 2012.10.11. 05:24-kor.

Buba

Új hozzászólás