Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Gumiszoba

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

kissata
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 37
Hangszer: KORG PA4X
Adott köszönetek: : 933 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1003 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 70572Hozzászólás kissata
2026.01.03. 23:23

Sziasztok!
Egy kis audio stílus próbálgatás a Giglad 5 progival:
https://dl.dropboxusercontent.com/s/uuc ... d2cma&dl=0

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 286
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1914 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2916 alkalommal

Hozzászólás: # 70573Hozzászólás Asterix
2026.01.04. 21:42

Ennek az arrangernek is kellene egy új topic, ahol együtt lenne minden infó róla.
Úgy látom, elég sok ember érdeklődik iránta...

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 251
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1046 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1470 alkalommal

Hozzászólás: # 70586Hozzászólás B.Bazsi
2026.01.07. 11:37

Szervusztok kedves kollégák!

Elég régen jártam már itt fönn, ezúton is köszönöm a segítséget Kálmán barátomnak hogy segített ebben. Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy ki milyen hangnemben szokta játszani a dalokat amiket játszok? Most olyan számokra gondolok amelyek mondjuk a rádióban mennek. Egy konkrét példa: a Bikini - közeli helyeken című dalt mindenki eredeti hangnemében játsza? Azért kérdezem mert egy érdekes, furcsa, és számomra bosszantó dologba futottam bele, és elnézést kérek azért ha valaki ebben mélyen érintett lesz, de kikívánkozik belőlem. A közelmúltban részt vettem egy élőzenés buliban, ahol a zenész minden egyes dal hangnemét lepakolta olyan helyre, ahol neki az kényelmes volt, ahogy hallottam többnyire c-be. Napfény a jégen - midi- le c-be. Nika seperi meno- C, stb stb. A himnuszt olyan hangnemben kezdte el lejátszani midiről, hogy a vendégek - köztük én is, fél percig azt hallgattuk hogy honnan kell énekelni, el tudjuk-e találni azt ahol a zene szól?! Olyan szinten elvesztették karaktereiket a dalok, olyan szinten egysíkúvá vált az egész, hogy számomra élvezhetetlen lett, nem beszélve arról hogy zeneileg is, egy megírt file - t ennyire eltranszponálva olyan hangok jöttek ki szerencsétlen hangszerből hogy azt hittem a fejem szét megy. Hasonló volt az "élmény" mint amikor egy buliban az egyik zenész egész este szó szerint 3 akkorddal lejátszott mindent. Monoton, élvezhetetlen lett. Nem akarok vitát generálni vagy feszültséget szítani, de nem értem a koncepcióját az egésznek. Nekem is van 1-2 dal két kezemen meg tudnám számolni mennyi - aminek eltérek az eredeti hangnemétől de nem fél oktávnyit, ha magas akkor kicsivel lentebb megyek, és ha "munkával" is, ha nem is kényelmesen, de maradjak az eredeti hangnemben.

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Pityu
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 78
Hangszer: Studiologic SL88 Studio
Adott köszönetek: : 688 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1145 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70587Hozzászólás Pityu
2026.01.07. 14:55

Üdv Bazsi!

Jó téma amit feldobtál.
Én ezt úgy oldottam meg anno, hogy ami túl magas volt az én hangterjedelmemhez képest, ahhoz hozzányúltam de egyébként szigorúan mindent hagytam az eredeti hangnemében. Talán 1-2 szám volt még, amit a fúvosok miatt áthangszereltem mert nem akarták 4-5 keresztben játszani az adott nótát :D de ezen kívül minden maradt az eredeti hangnemben.

B.Bazsi
VIP

Hozzászólás: # 70588Hozzászólás B.Bazsi
2026.01.07. 17:03

Elég régen voltam fönn utoljára, történt pár változás az életemben minden tekintetben, a zenében a következő:
Egy éve megváltam az énekesnőtől a trióban, egyszer-kétszer hülyét "lehet" csinálni az emberből, többször nem, elég volt. Rendkívül vissza esett a bulik, lagzik száma tavaly, talán egy lagzi ha volt, buli is talán 4-5, de.... Párommal alakítottunk egy duót, és ahhoz képest hogy tavasszal alapítottuk, 14-15 fellépésünk volt. Eléggé más irányba indultunk el, van pár szám ami úgymond velem jött a trióból, de a műsor nagy része új, és nem kifejezetten lagzis, bulis, sokkal inkább " beülünk egy kávéra vagy vacsorára zenét hallgatni" - stílus. Pár szám amit játszunk:
Norah Jones - don't know why
All of me
Smooth operator
Fly me to the Moon
Caro Emerald - That Man, night light this
Copacabana
Dido - white Flag
Don't be so shy - latin feldolgozásban
Neh-nah-nah
Már nem szédülök a fényben
Ezek, és hasonló dalok, egy a lényeg, illetve több lényeg is van, és mindegyik örömre ad okot.
1. Mi döntjük el hogy mit játszunk, senki nem szól bele.
2. Több fellépésünk volt mint a vendéglátós formációval.
3. Bármilyen rendezvényen léptünk föl eddig, azt vettük észre hogy az embereknek tetszik, értékelik, értékelik azt hogy nem mulatós!
Felléptünk augusztus 20-án, ünnepi műsorral, kocsma(!!!) udvaron 2 órás műsorral, olyan vendégekkel akik azt mondták, abba ne hagyjuk és legközelebb is eljönnek mert ez piszok jó volt, senki oda nem jött hozzánk hogy ezt vagy azt játsszunk, SENKI!!! Felléptünk hagyományőrző rendezvényen esti tábortűz mellett, adventi rendezvényen karácsonyi műsorral, póker versenyen háttér zenét játszva. Elmentünk Jászberénybe utcazenész versenyre, és vasútállomásra is.
4. Ami talán a legfontosabb: sokkal nagyobb örömöt ad ez az egész annál mint amit eddig csináltam! Tavaly már be akartam fejezni a zenét, többen is tudhatjátok, de ez vissza hozta belém a zenélés szeretetét, ezt komolyan mondom! Le forgattunk négy klippet, készül az ötödik, alig győzzük kivárni hogy újra menjünk valahová játszani. Úgyhogy ez tölti ki elég sok időmet időnket, újabb számokat keresni amik passzolnak a műsorba és szeretnénk eljátszani, próbálni, gyakorolni, klippet készíteni, forgatni, baromira élvezem- élvezzük ezt az egészet!!!! :dance: :dance: :yahoo: :yahoo:

Pityu
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 78
Hangszer: Studiologic SL88 Studio
Adott köszönetek: : 688 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1145 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70589Hozzászólás Pityu
2026.01.07. 17:40

Erre azt tudom csak mondani, hogy ha ilyen muzsikára volna felénk is igény, rohamtempóban térnék vissza zenélni!! :777

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 571
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2458 alkalommal

Hozzászólás: # 70592Hozzászólás ---Qgli---
Ma, 09:37

B.Bazsi írta:
Bármilyen rendezvényen léptünk föl eddig, azt vettük észre hogy az embereknek tetszik, értékelik, értékelik azt hogy nem mulatós!
Basszus!!! Erről imádkozom nektek régóta! Ezt csinálom tizenöt éve!!! Erre most jöttök rá?
( Az a baj, hogy már sajnos egy kicsit lecsengőben van ez is és most már vissza fog térni az élő zenekar az igényesebb helyeken az igényesebb embereknek. Ha találnék megfelelő partnereket, akkor már régen zenekart csináltam volna, de itt minden dobos-basszusgitáros csak rockot meg heavy metalt akar játszani. )

Amikor én azt mondtam, hogy én ezt csinálom, akkor engem itt mindenki hülyének nézett. Gondolom, a hátam mögött kinevettek a nagy "mulatós királyok".

Bazsi! Két dolgot vittél véghez:
1, Kikerültél egy olyan vendégkörből, akik a mulatóst igénylik, borravalót nem adnak és néha beleöntik a sört a hangszerbe.
2, Bekerültél egy olyan - teljesen más - vendégkörbe, akik intelligensebbek, nyugodt emberek, nem alkoholisták és amikor borravalót adnak, akkor azt általában euró formájában teszik!
A következő lépés, hogy ezt kell egy magasabb színvonalra emelni! Hogyan? Úgy, hogy magadnak csinálod meg a nótákat nem foglalkozva azzal, hogy mi az eredeti, nem foglalkozva azzal, hogy milyen felépítése van és ezáltal azzal sem foglalkozva, hogy mi az eredeti hangnem! Ha magadnak csinálsz egy nótát, akkor nem számít semmi, csak az, hogy a ti énekhangotokhoz és énekstílusotokhoz írod a nótát.
Én minden így csinálok és nem szól szarul a "Part time a lover" sem F-mollban, meg az "Ezt egy életen át kell játszani" sem D-mollban.
Ha így megcsinálod a nótákat, akkor lesz igazán élvezetes a fellépés! Minden hang a te stílusod, minden hang a te kezed alól származik és minden úgy szól, ahogy azt te kitaláltad!
Ennek van még egy előnye: Ha esetleg egy-két év után nem tetszik a nóta, akkor úgy alakíthatod át, ahogy te akarod és akkor saját magadhoz képest is megújulsz! ( Gyere el a Balneóba, hallgasd meg a műsoromat! Én így gondolkodom és a két szálloda nemhogy nem enged el, hanem évente emelik a fizetésemet! Pedig én csak egyedül zenélek nem énekesnővel. Olyan szintre emeltek ezek a hotelek, hogy már befejeztem a bálozást is, mert nem éri meg!

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 70593Hozzászólás ---Qgli---
Ma, 09:40

Pityu írta:
2026.01.07. 17:40
Erre azt tudom csak mondani, hogy ha ilyen muzsikára volna felénk is igény, rohamtempóban térnék vissza zenélni!! :777
Ilyenre van igény, csak meg kell keresni azt a vendégkört!
Ez nem egyszerű feladat, mert ezek a vendégek nagyon nehezen hiszik el, hogy léteznek még ilyen zenészek!

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 70594Hozzászólás ---Qgli---
Ma, 09:57

B.Bazsi írta:
All of me
Smooth operator
Fly me to the Moon
Caro Emerald - That Man, night light this
Copacabana
Dido - white Flag
Don't be so shy - latin feldolgozásban
Neh-nah-nah
Már nem szédülök a fényben
Az én műsorom két nagy részből áll:
1, hangszeres nóták ( általában 18.00 - 18.45-ig )
2, vokális nóták ( 18.45 - 22.00-ig )

A hangszeres nótákban a River Flow-tól a Cabaret-Hello Dolly-n keresztül a Tico-tico-ig minden belefér.

A vokális műsor megint több részből áll:
1, Jazz standardek ( Route 66, Shadow of your smile, Georgia stb.)
2, külföldi smooth jazz stílusban elkészített nóták, mint Private Dancer, Smooth operator, Englishman in NY stb.
3, magyar régebbi műsor ( Szippantás a jóból, Ha elindul a vonat, Rozsdás szög, Csíkos napernyő, Jégszív )
4, magyar új műsor: Rúzsa Magdi-tól pár nóta egyvelegben, Paulina:Odaadom, Tóth Gabi: Elég volt , de Azariah-tól a 3 korty és az Introvertált dal is műsoron, de kizárólag a koncert feldolgozás és nem az eredeti.

Sok számnál fontos volt számomra, hogy nem az eredetit csináltam, hanem ötletet loptam és ezeket az ötleteket mindig a koncerten loptam! ( Volt úgy, hogy hazamentem Charlie koncertről és még akkor éjszaka nekiültem és átraktam egy akkordot arra, amit ott ők újítottak rajta! )

U.I.: Én az utolsó nótát ( Már nem szédülök ) kihagynám a műsorból, mert ha az igényesebb emberek megérzik egy kicsit is a "mulatós szagot", akkor rögtön otthagynak. Ez tapasztalat.

Ezeket még akkor is észreveszem, amikor műfajt váltok. A Route 66 után játszok egy Szippantás a jóból-t, már akkor sokan felállnak és elmennek, pedig itt mg nincs is akkor kontraszt az igényességi mércén!

B.Bazsi
VIP

Hozzászólás: # 70595Hozzászólás B.Bazsi
Ma, 12:12

Gabi, pár észrevételt megosztanék még, érdekességképpen.
Számos olyan vendég volt eddig ezeken a rendezvényeken melyeken játszottunk, akik korábban lagziból, buliból stb. ismer már régóta, és tudják hogy korábban ezeken a típusú rendezvényeken játszottam. Mégse jött oda egyikük se hogy figyelj már, játsszatok már bulis, lagzis, mulatós stb számokat! Azokkal egyeztetünk a műsorunkról felkérés alkalmával akik hívnak, ők tudják hogy milyen zenével megyünk mert előre megmondjuk, de a vendégek akik régóta ismernek ők nem hallották még tőlem hogy ebbe a műfajba - úgymond - mentem át, és kapásból elfogadták hogy nem bulis számokkal meg műsorral jövök, jövünk.
A már nem szédülök - kel kapcsolatban "vártam" hogy oda jönnek és elkezdik mulatós vonalat kérni, de kivétel nélkül a következő volt a reakció: meghallgatták esetleg énekelték, a végén taps és kész. Ennyi. Pedig azt hittem hogy... Jó, nyilván lehet mondani hogy azért olyan sok fellépés nincs még mögöttünk és még simán bele eshetünk ebbe a helyzetbe, de ha arra gondolok hogy kik voltak a vendégek (sokan) akkor engem ez megelégedéssel tölt el. Ugyanakkor ha esetleg elhívnának bennünket egy szállodába, ott nem játszanánk ezt a dalt. Ezt a dalt elsősorban azért vettük be a műsorban hogy "ilyet is tudunk", másodsorban azért mert két szólamú énekkel jól szól. Ugyanakkor tudjuk mit hol mikor lehet bedobni, és a fő vonal amit vinni akarunk, az egyáltalán nem ez.
Azt is észre vettem hogy korosztálytól függetlenül - talán mondhatom hogy - tetszett mindenkinek a műsorunk. A bükkszenterzsébeti szabadtéri, nyilvános karácsonyi műsorunk után mikor pakoltunk össze oda jött egy helybéli kisebbségi népcsoportba tartozó kinézetre egy teljesen átlagos vendég, és a következőt mondta: "- Nagyon jó volt, köszönjük! A múltkor a pókeres műsoron is ott voltam, akkor is ti voltatok, emlékszem, az is nagyon jó volt!"
Szóval egyértelműen azt látjuk hogy vevők az emberek erre az egészre, rengeteg pozitív visszajelzés érkezett eddig. Érzem a potenciált benne, ugyanakkor érzem a korlátokat is, melyek elsősorban belőlem adódnak. Nem vagyok egy virtuóz billentyűs, nagyon messze vagyok a profi szinttől, rengeteget kell gyakorolnom de lelkes vagyok és tanulni, fejlődni akarok. Az adottságaim miatt vannak olyan korlátok melyek miatt nem fogok tudni mindent is eljátszani amit szeretnék, de úgy gondolom hogy folyamatos tanulással, gyakorlással és egy megfelelő műsorválasztással olyat tudunk nyújtani amelynek van, lehet létjogosultsága.

Új hozzászólás