---Mauglidyro írta: ↑2024.12.11. 16:31Ahhoz hogy egy hangerőn szóljanak a midik, eleve ki kell találni egy általános rendszert.Asterix írta: ↑2024.12.10. 18:57Uraim!
Nagy kérésem lenne! Tudtok valamilyen leírást arról, hogy ki miként szokott stílusokat hangszerelni, hogy a már meghangszerelt stílusok nagyjából egy adott hangerővel szóljanak?
Én a nagydobtól kezdem, de igen el tudok veszni a hangerők sűrűjében... Mire mindent hozzáadok, már "büdösül hangos" vagyok... Milyen effekteket érdemes használni dob, basszus sávokon?
Korg Pa5x hangszerrről beszélünk...
Másik kérdés: egy fülmonitor rendszernél hány ms késleltetés az, ami még nem zavaró a zenében és az éneklésben?
Pl. meddig tolod a hangszert, Pa5x-nél nem tudom, hogy van-e még balansz funkció a fő hangerő mellett, akkor esetleg azt érdemes kikapcsolni.
Érdemes multiband compressort használni basszuson, és dobszerkón, egyrészt fogja a nagyon kiugró hangokat, plusz tudsz vele EQ-zni. (Már ha van benne olyan, és van elég insert effekt.)
Utána kell nézni, hogy a 11-es Expression nem e kutyul bele a hangszerelésedbe, vagy esetleg egy-egy ott hagyott 7-es Ctl üzenet, az elsőt 127-re kell állítani, az utolsót pedig törölni kell belőle, hogy tényleg azok a beállítások lépjenek érvénybe amit Sequencer módban beállítottál.
Fülmonitor késleltetés,mint olyan.
A stúdiózásban a roundtrip latency mutatót szerintem lehet alapul venni. Ugye az AD/DA konverzió miatt, plusz az effektek által generált késések, meg a hangkártyának a késleltetési tényezője kiad egy számot, ami végülis a tényleges késleltetést mutatja meg.
0-3ms - valós idejű feldolgozás (szinte késleltetés nélkülinek halljuk)
3-7ms - késleltetve halljuk, de még nem zavaró, Direct Monitor nélkül, közvetlenül a kimenetet hallgatva tűrhető
8ms-tól fölfelé sajnos használhatatlan.
És ahogy ezt látom a hangosításban ... Szerintem fölösleges ... Mélyládát vagy topládát a pozíciók miatt, esetleg a kardioid sub konfig miatt késleltetünk, de én rosszul lennék, ha a fülesben is késleltetni kéne a jelforrást, és azt kéne hallgatnom.
Pa5X:
Style/KBS Balance már nincs (szerintem amúgyis hülyeség volt, másrészt egyáltalán nem is használtam ezt az üzemmódot, függetlenítve volt minden hangszeremben), viszont külön állíthatók a Player hangerői (külön-külön) a KBS-től, minden teljesen függetlenül!
MTB Comp van, 10 iFX playerenként, +3 KBS-re, valamint 3 MFX) Mellette minden egyes Style/Midi külön-külön masterelhető a Finalize részben! (Limiter + 4 sávos Parametrikus EQ alul és felülvágóval)
Dobsávra nem használok Comp-t, igyekeztem jól összerakni a KIT-eket, többségében saját mintákból. Főként ezért is nincs rá szükség
---