Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Így szól az én hangszerem

Tagok által előadott zenék

Moderátor: Moderátorok

malko
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 38
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Re: Így szól az én hangszerem

Hozzászólás: # 69814Hozzászólás malko
2024.05.20. 16:28

.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára malko 2024.07.19. 20:37-kor.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 75
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 69815Hozzászólás HunHyper
2024.05.21. 14:46

Elöször is köszönöm a feltöltéseket!
Másodszor leszögezném, hogy amit megosztok most veletek, az szubjektív, egyéni véleményem, melyben nagy valószínüséggel van egy nagy
adag elfogultság az Event irányában, de semmiképpen nem vitaforrásnak szánom, illetve nem támadásként írom. Kizárólag saját vélemény...

Annak idején megkaptam, mint újdonsült Event tulajdonos, hogy az Event hangképe lyukas... Ezt természetesen mérésekkel bizonyítottátok,
a méréseket figyelembe véve természetesen nem volt vita tárgya, hogy a Genos hangképe sokkal teljesebb... Gondolom, a Genos 2 hangképe
méginkább kifinomultabb a mérések alapján, ezt nem tudom és éppen ezért nem is vitatom...
Amit viszont a Malko, Mauglidyro és Zajcsináló által feltöltött felvételekhez megjegyeznék, már ha tehetek ilyet egyáltalán hobbimuzsikusként,
az a követpezö...

1.) Azok a nóták igazán jól szólnak, amelyek elektronikus zenékkel vannak megtámogatva... A "Ha lemegy a nap" kifejezetten tetszett...
2.) Egyes nóták azonban a fülemnek kifejezetten kellemetlenek és természetellenesek. Általában véve a csárdásokról mondanám azt,
hogy nem életszerüen szólnak. Nekem túlontúl "tökéletesen és óramű pontosan hozza a hangszer".
3.) Némelyik nótánál pedig Bandi sokkal jobb megszólalást produkált anno az SX770-en.

Elismerem, hogy van a Genos-okban rengeteg potenciál, és kitünö hangszerek. De az is igaz, hogy hozzám az Event hangja áll közelebb.
Még szerencse, hogy ennyi hangszer van a piacon, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbet...

További jó zenélést!

Peace :777
Roland

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

almatom
VIP
Hozzászólások a témában: 138
Hangszer: Ketron SD90
Adott köszönetek: : 169 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Hozzászólás: # 69816Hozzászólás almatom
2024.05.21. 15:14

Lyukas az Event hangképe?
És ezt pont az Evetről mondták? Nem tudom ki volt az, de sok köze nem lehet a zenéhez.
Nem egy négytudású Dj volt az? Belőlük kinézem.... :D

almatom
VIP

Hozzászólás: # 69817Hozzászólás almatom
2024.05.21. 15:36

Köszi Malkó a zenéket!
Azért te a Yamahánál hiteles ember vagy, mert szerintem amit kihozol a hangszerből, az minden bizonnyal a maximum.
Amilyen zseniálisan jól szól a lemegy a nap címû dal, annak pont az ellenkezője a csárdás.
Amit tapasztaltam és azóta is ebben a hitemben erősít minden felvétel, hogy a Genos kizárólag az edm és a hasonszőrű elektromos hangzásban hozza a nívós hangzást. Igazi akusztikus zenekart nem tud, legalábbis én még a világon sehol nem hallottam ilyet. Az akusztikus dobhangok borzalmasan gyengék! Eleve ott kezdem, hogy ami akusztikus dobnak van titulálva, még az is elektromos dobra hajaz. A csárdásodban azok a dobhangok mindent elkúrnak. Mondjuk nem egy óriási probléma, mert bepakolsz a hangszerbe olyan dobmintákat, amilyet akarsz és kész is vagy.

De pontosan ezért számomra a Yamaha egy megfejthetetlen cég:
- a hangszínek legtöbbjét úgy megcsinálja, hogy beszarás!
- ugyanebben a hangszerben az akusztikus dobok pedig olyan rosszak, hogy riogatni lehet velük.
Mondjuk jó; igaz: a ketron dobok után nekem már más az ingerküszöb, de ettől függetlenül, tényleg nem értem a Yamahás koncepciót, hogy ami hangszínekben sikerül, az dobokban miért nem?! :roll:

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 65
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 88 alkalommal
Kapott köszönetek: : 463 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 69818Hozzászólás Mauglidyro
2024.05.21. 18:35

HunHyper írta:
2024.05.21. 14:46
Általában véve a csárdásokról mondanám azt,
hogy nem életszerüen szólnak. Nekem túlontúl "tökéletesen és óramű pontosan hozza a hangszer".
Hasonlót próbáltunk Eventen 150 BPM mellett, sajnos nem sült el jól a dolog, mert a gitáros "kollégának" mindig rossz napja volt ...

Ami meg az óraműpontosság-ellenességet illeti, olyan dolgot kergettek ami nincs ... Illetve van, de a hangmérnökök munkaórák tucatjait ölik bele a mostani felvételekbe annak érdekében, hogy a megszólalás olyan legyen amilyen ...
Ez egy ördögi kör, de el mondtam már ...

A jó hangzás miatt triggerezni kell a jól kikevert dobodat - kvázi layerezni -, trigger miatt kénytelen vagy kvantálni, a jó mix miatt muszáj vagy kompresszort használni, amivel a dob valódi dinamikázása/humanizálása (a hang időbeli eltolása az állítólagosan "élőbb" játékhatást elérvén) értelmetlenné válik.

De mondhatom egyszerűbben is ... mezei Kiss Pistabácsit a faluban nem fogja érdekelni, hogy most ez a dob miért szól pontosan ...

Sőőőőt, hadd idézzek egy klasszikust:

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Wing Rack, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

vigo01
VIP
Hozzászólások a témában: 30
Hangszer: Ketron Audya 5 - Korg Pa1000
Adott köszönetek: : 243 alkalommal
Kapott köszönetek: : 418 alkalommal

Hozzászólás: # 69819Hozzászólás vigo01
2024.05.21. 19:21

Ezek kb olyan véleménnyel vannak az élő dobolásról mint almatom a Yamahás dobokról.

Ketron Audya 5 - KORG Pa1X - Hill-Audio Andante 1520 - Allen & Heath Zed-10 - Beta 58A

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 80
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2459 alkalommal

Hozzászólás: # 69820Hozzászólás ---Qgli---
2024.05.21. 20:55

Akusztikus hangzásban nem éri utol semelyik hangszer a Ketront. Kár ,hogy csak most jött ki ez az Event és nem 20 évvel ezelőtt...

almatom
VIP

Hozzászólás: # 69821Hozzászólás almatom
2024.05.22. 11:34

Mauglidyro írta:
2024.05.21. 18:35

A jó hangzás miatt triggerezni kell a jól kikevert dobodat - kvázi layerezni -, trigger miatt kénytelen vagy kvantálni, a jó mix miatt muszáj vagy kompresszort használni, amivel a dob valódi dinamikázása/humanizálása (a hang időbeli eltolása az állítólagosan "élőbb" játékhatást elérvén) értelmetlenné válik.
Szia Robi,
A gyenge felfogásom miatt sajnos a sokadik nekifutásra sem értem a fenti soraidat.
Ha nem nagy kérés, leírnád nekem picit másképp, hogy megértsem ezt a "trigger miatt kénytelen vagy kvantálni" dolgot?
Sajnos tényleg nem vágom mire gondolsz..... :777

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 65
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 88 alkalommal
Kapott köszönetek: : 463 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 69822Hozzászólás Mauglidyro
2024.05.22. 11:43

Egy kis töltelék téma
Endre Huszár írta: Mi az a dob triggerelés?

Az e-dobolás alapfeltétele, hogy a különböző játszófelületek (elektronikus dob padek, akusztikus dobok stb.) képesek legyenek a játék során kapott dobütéseket elektromos impulzusokká alakítani, amikből azután további eszközök segítségével digitális jeleket hozhatunk létre és különböző hangszereket (szintetizátorok, samplerek) vezérelhetünk. A dobütéseknek ezt a jelátalakítását nevezzük triggerelésnek.
Mivel triggerelik a dobokat?

A triggerelés eszköze általában egy piezo-kristály érzékelő, ugyanolyan, mint amilyen pl. a riasztóberendezések üvegtörés érzékelőjében vagy a kvarcórák „csipogójában" van. A piezoelektromos hatás nevű jelenség lényege abban áll, hogy a kristály mechanikai deformáció hatására elektromos jelet bocsát ki, illetve elektromos jelet kapva módosítja az alakját. A dobok triggerelésénél az előbbi, az ébresztőórában az utóbbi tulajdonságot használjuk ki. Az első elektromos dobok megjelenésétől kezdődően a mai napig szinte minden, kereskedelmi forgalomban kapható elektromos dob padben és dob triggerben ilyen érzékelők találhatók.

A játszófelületre beérkező ütés erősségétől változik az is, hogy a piezo milyen mértékben deformálódik és ettől függően milyen erősségű elektromos jelet bocsát ki magából. Ebből következően az összes elektromos dob piezo érzékelője dinamikus, azaz hangerő-érzékeny, a különböző rendszerek dinamikai képességei a jelátalakítás későbbi lépcsőiben térhetnek el.

Layer-ezés
Amikor a meglévő dobfelszerelés mikrofonozása mellett különböző sampler mintával/mintákkal kezded vastagítani a sound-ot.
Azért mert ha a DAW tranziensekre pakolja automatán a triggereket (mert mindezt automatizálva is elvégzi ma már egy DAW, így nem szükséges külön trigger eszközöket vásárolni), 2024-ben sem létezik még az az algoritmus amelyik hibátlanul megoldja, ugyanis vagy siet, vagy késik a trigger, de sosem ott szólal meg, ahol a mikrofonozott hang. Így ha layer-ezni szeretnéd a hangot, és ha nem akarod, hogy a layer hang lemaradjon a mikrofonozott hangtól vagy vice versa, azt vagy kvantálod, vagy egyesével húzod helyükre.

De van az a véglet is, amikor már nem (csak) akusztikus dobon készülnek a dobsávok, hanem midi dobfelszereléseken, vagy sample padokon, tehát a taktjel miatt már amúgy is kell kvantálni a dobot.
Sample pad esetén meg értelmetlenné válik a Velocity-zés, mert a legtöbb ilyen samplepad nem dinamikaérzékeny, szóval egy adott velocity-vel képes csak megszólaltatni egy adott hangot.

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Wing Rack, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 75
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 69824Hozzászólás HunHyper
2024.05.28. 14:54

Lehet, hogy a témában én vagyok alulképzett, söt biztos, hisz még csak zenész sem vagyok...
De mi a francért kellene egy jól bemikrofonozott dob hangját szétbarmolni mindenféle digitalizációs eljárással?
Ha elektronikus dob hang kell, akkor érthetö, de ha egy akusztikus dob hangját akarjuk hallani, ahhoz minek többet tenni
annál, minthogy készítünk egy jó felvételt. Megkérdeztem a barátomat arról, hogy mi az álláspont a hangmérnökök körében
a dobok, illetve az akusztikus hangszerek körében... Azt hiszem, a válaszát én el tudom fogadni, mert mégis csak a Dankó
rádió vezetö hangmérnöke.

"Amennyiben akusztikus felvételt készítünk, egyszerüen jól kell mikrofonozni a hangszereket (ami véleményem szerint
egy külön "tudomány"...), majd minimális korrekciók, de tényleg minimális EQ-n, aztán ha mindenképpen akarjuk,
akkor kis effekt, de nagyon óvatosan, a legvégén meg egy nagyon minimális kompresszor."

Hozzátette, hogy mindennel óvatosan kell bánni, mert az élö hangzás nagyon hamar elvész és a végén kapunk egy mixet,
amit gyakorlatilag egy DAW-ban is összedobhatott volna az ember...

Peace... Hunhyper

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Új hozzászólás