Tudni kell, hogy régen nagy Yamahás voltam, nem is tudtam más márkát elképzelni a kezem alatt....
Azt kell eldöntened, hogy mi a fontos számodra... Az ár, a már megszokott kezelés, a hangzás, stb...
Az elmúlt 1-2 évben pár hangszer megfordult nálam...
Yamaha Tyros 1-2-3-4
Korg Pa 1X Pro, Pa 2X Pro, Pa 3X, Musikant
Ketron X1, SD1, SD40, SD7, SD9
Solton MS60
Sokszor több is egymás mellett az állványom... Tudtam hasonlítgatni....
Mindegyik márkának van jó hangszere, hiszen nem lennének a piacon, ha nem lennének rá vevők az emberek...
A Yamaha szerintem minőségben pl. a PSR 9000 Pro-val dobott egy hatalmasat, amit szerintem azóta sem sikerült megismételnie...
Ezzel nem azt mondom, hogy rosszak a Tyros-ok, de anyaghasználatban és még hangzásban sem fejlődtek annyit, mint ennyi év alatt lehetett volna.
Persze, ha valaki CD minőségű hangzásra vágyik, annak ideális...
Korg... Kezelése nekem kicsit fura, de csak azért, mert rövid ideig voltak nálam a hangszerek, így nem tanultam meg részletesen...
Biztosan meg tudtam volna tanulni... Hangzásban már sokkal élőbb számomra, mint a Yamahák, A Musikantok pedig pár stílusban igazán remekül szólnak.
Ketron és Solton... A Solton 1994-ben dobta piacra az MS-60-at... Amikor bekapcsoltam és kipróbáltam, azért lestem nagyokat.
Számomra sok stílus jobban tetszett, mint a Yamaháknál vagy Korgoknál... Pedig hát jó sok idő eltelt azóta, amióta kiadták az olaszok...
Aztán járt nálam egy X1 is... Korához képest besz@rás volt a hangja...
Az SD sorozat szerintem nagyon jól szól, igaz az SD1 plus egy őskövület, de bármelyik mai hangszerrel felveszi a hangzásban a versenyt.
A kezelést meg lehet tanulni, nekem is fura volt eleinte, de most már nagyon logikusnak tűnik számomra...
Manapság már a Yamaha és a Korg okoz némi fejtörést...
Szóval... Hangzásban szerintem mindenképpen egy Ketron a nyerő, még akkor is, ha egy régebbi olcsóbb típust tud csak megfizetni az ember...
Persze kell hozzá türelem, hogy megszokja az ember a kezelést... De ha nekem a mai fülemmel és tapasztalatommal dönteni kellene, akkor inkább egy SD1
vagy SD1 plus, mint Tyros 3....
De hallgasd meg, próbáld ki, ha tudod... Ha nem, akkor a neten rengeteg összehasonlító videó van fent...
Üdv...