Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

semidim
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: Yamaha PSR SX700
Adott köszönetek: : 11 alkalommal
Kapott köszönetek: : 29 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 56279Hozzászólás semidim
2018.01.03. 09:16

Szia.
Nem sok, ha megfelelő "áramerősségű" jel megy át rajta.
-------------------------------------------------------------------
[/quote]

Nagyon köszönöm neked is a részletes és szakszerű leírást!

(Csak zárójelben hegyzem meg, hogy az nem tudom mennyire átgondolt fórumszabály, hogy a nekem válaszban küldött képek megtekintésére, amelyek szerves részét képezik a válasznak, még nem vagyok jogosult?? )

vigo01
VIP
Hozzászólások a témában: 104
Hangszer: Ketron Audya 5 - Korg Pa1000
Adott köszönetek: : 243 alkalommal
Kapott köszönetek: : 418 alkalommal

Hozzászólás: # 56283Hozzászólás vigo01
2018.01.03. 18:38

Szilveszterkor az egyik Hill megadta magát. Arra lettem figyelmes, hogy kihagy, mint érintkezési hibánál. A párjának ugyanakkora terhelés mellett semmi baja. Kivi vagyok mi lesz ebből.
Nagyszerű volt zenélni, mikor a 4. felszolgáló meg 5. vendég jött oda szólni, mintha én mit sem gyanítanék a jelenségről :)

Ketron Audya 5 - KORG Pa1X - Hill-Audio Andante 1520 - Allen & Heath Zed-10 - Beta 58A

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 56289Hozzászólás BodziLalikirály
2018.01.03. 21:40

Vigo!

Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy vagy ahogyan gondolod a kontakt hiba, de a másik ami ilyen jelenséget produkál, hogy a hangváltón az egyik kondenzátor tönkrement és kisül időnként a terhelés függvényében...
mivel sokszor használnak fólia-kondenzátor helyett tantál-elektrolit kondenzátorokat ami hajlamos a jelenség előidézésében!!!
Szét kell szedni a hangfalat és kiderül.
Lehet tényleg csak egy vezeték "lifeg" ami miatt ez történik... :D

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

vigo01
VIP
Hozzászólások a témában: 104
Hangszer: Ketron Audya 5 - Korg Pa1000
Adott köszönetek: : 243 alkalommal
Kapott köszönetek: : 418 alkalommal

Hozzászólás: # 56291Hozzászólás vigo01
2018.01.04. 04:25

Mikor odamentem a hangfalhoz láttam, hogy zöld helyett narancssárgán villogott be a led rajta.Lejjebb csavartam a keverőn a jelet meg a basszust és képes volt folyamatosan szólni. Így alacsonyabb hangerőn ugyan, de legalább szólt a zene belőle. Aki egyedül zenél, az tudja elképzelni, milyen bosszantó ezen színpadi zenéléskor idegeskedni éneklés közben (szilveszter, 240fő).
Arra gondoltam, hogy mivel 5m-re van tőlem a két hangfal,tükröt teszek mögéjük, hogy lássak visszajelzést, hiszen jelenleg nem látható számomra a hangfal hátulja.
A keverőn mindössze kb harmadig villogtak a ledek így ez nem mérvadó aktiv hangfal mellett.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a másik hangfal boldogan tette a dolgát.

Ketron Audya 5 - KORG Pa1X - Hill-Audio Andante 1520 - Allen & Heath Zed-10 - Beta 58A

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 56304Hozzászólás BodziLalikirály
2018.01.04. 20:37

Nos, Én kérek elnézést....., hogy saját magamból kiindulva egy passzív hangfal hibáját vázoltam fel, mivel nem néztem, hogy pontosan melyik HILL-ed is van.....
S, ráadásul te is úgy irtad, hogy:
vigo01 írta:Arra lettem figyelmes, hogy kihagy, mint érintkezési hibánál. A párjának ugyanakkora terhelés mellett semmi baja.
És ebből én egy passzív ládára gondoltam (mivel én szinte csak azt is használok)
vigo01 írta:Mikor odamentem a hangfalhoz láttam, hogy zöld helyett narancssárgán villogott be a led rajta.Lejjebb csavartam a keverőn a jelet meg a basszust és képes volt folyamatosan szólni.
Nos!
Így már is más a kisleány fekvése.....ahogy mondani szokták.
A hibajelenséget okozhatja a jelkábeled sérülése (ezt ki tudod próbálni egy felcseréléssel); vagy a keverőtől az aktív felé érkező + brumm-jel vagy egy kóbor feszültség a jelbe ágyazódva (ez a keverő hibája inkább és szintén felcseréléssel kipróbálható),
de a legvalószínűbb, hogy a hangfalon a bemenetednek az előfoka "gajdult" be és folyamatos torzítást érzékel magasabb jelnél (ahogy néztem a hangfaladon több bemenet is van meg kell próbálni másikon is, hogy ugyanezt produkálja-e)...A te problémádnál, ha az előfoknak a tranzisztora nem megfelelő erősségű feszültséget kap (alacsony vagy magasabb) létrejön a torzítás amit a védelem érzékelhet!!!
vigo01 írta:Arra gondoltam, hogy mivel 5m-re van tőlem a két hangfal,tükröt teszek mögéjük, hogy lássak visszajelzést, hiszen jelenleg nem látható számomra a hangfal hátulja.
Na én ezért használok végfokot mert ott van előttem és látom a visszajelzőket :D
vigo01 írta:A keverőn mindössze kb harmadig villogtak a ledek így ez nem mérvadó aktiv hangfal mellett.
Ez egy hibás megközelítés!!!
A keverőn küldhetek én 0dB alatti jelet ha a végfok (aktív láda) bemeneti jelszintjét tudom erősíteni (GAIN) és azzal elérhetem a 0dB feletti jelszintet ami már CLIP-ként jelentkezik!! Vagy a láncba be van téve bármilyen más egység. Pld.: keverő-exciter-hangfal; keverő-EQ-végfok; keverő-processzor-végfok; és még sorolhatnám.... De a lényeg, hogy a közbenső egységen is tudok jelet erősíteni!!!
Ráadásul a visszajelző led (vagy műszer) csak nagyjából pontosak, de a fontosabb, hogy egy külön műveleti erősítő hajtja meg és a kimeneten megjelenő jelet pedig rendszerint egy másik, így nem biztos, hogy kimeneten megjelenő a jelbe beágyazódótt "hiba" a visszajelzőn is látható lesz!!!

Regec
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 31
Hangszer: Korg pa1000 - Ketron X 1
Adott köszönetek: : 91 alkalommal
Kapott köszönetek: : 127 alkalommal

Re: Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 56337Hozzászólás Regec
2018.01.07. 20:39

Sziasztok.
Ma frissítettem a Soundcraft ui 12-esem, és most lett rajta 4 SUB csatorna. Én vagyok láma hozzá, de az mire is jó??? :idea: :shock:

A Yamaha topikból áthelyeztem ide, mert ez idevágó kérdés. És lentebb válaszoltam is.
üdv.: Apelláta

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Re: Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 56338Hozzászólás Apelláta
2018.01.07. 21:38

A Sub (vagy Alt kimeneteknek is szokták egyes gyártók - pld. Alto, Tapco - nevezni) igazából plusz Master csatornák/kimenetek. Ezek busz rendszerben működnek. A keverő egyes csatornáit mint az Aux esetében, tetszés szerint ráküldheted az egyes Sub kimenetekre. Egy csatornát akár több Sub kimenetre is továbbíthatsz. Ezen felül az egyes Sub kimeneteket tetszés szerint eldöntheted, hogy R, L vagy egyszerre mindkét oldali kimenetként funkcionáljanak. És ezek hangerejét függetlenül állíthatod a Master kimenetektől.

Viszont például nálam az analóg Mackie keverőmnél az egyes csatornák hangszínezésén felül a Master kimeneten is van pluszban egy 9 sávos grafikus EQ, ami a Sub kimenetekre valamiért (számomra logikátlanul) nincs hatással.

Üdv.: Apelláta

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 56339Hozzászólás BodziLalikirály
2018.01.08. 08:42

Api!

Egyik keverőnél sincs hatással a MASTER kimeneten található +EQ a SUBGROUP (SUB) kimenetekre.

Viszont a különbség a SUB és az AUX kimenet között annyi, hogy míg a SUB kimenetnél 1-1 csatorna csak arányváltás (hangerő, hangszín, effekt, stb..) nélkül mikrokapcsolóval lehet kiválasztani, hogy melyik SUB kimeneten + MASTER-en vagy csak a SUB-on jelenjen meg (mivel az is választható, hogy az a jel a MASTER-en nem is megy ki csak a SUB-on), addíg az AUX kimenetet potméterrel csatornánként hangerő-arányok megadásával DE a csatorna EQ-ját és effektjét is kiküldve vagy nem (PRE vagy POST) lehet a megfelelő AUX-ra továbbítani, illetve a jelet igény esetén (ha egy külső egység van beiktatva pld.: gerjedésgátló; +EQ; effektprocesszor; stb...) visszavezetni és a kiválasztott csatornákat így tovább szépíteni.
De lehet ezen csatornákat (AUX-1-2-3-4) is használni monitorozásra (kontrollozásra), hiszen itt arányokban tudjuk állítani a hangszerek hangerejét, hogy miből mennyi menjen az épp aktuális kontroll hangfalra, míg a SUB kimenetnél a csatornákon beállított és a MASTER-en megjelenő keverésű jelet tudjuk külön hangerő arányok nélkül küldeni a kontroll-ra. Itt annyi a lehetséges választható opció, hogy egy-egy hangszert vagy éneket (csatornát) megszólaltatjuk vagy sem a kontrollon!

Regec
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 31
Hangszer: Korg pa1000 - Ketron X 1
Adott köszönetek: : 91 alkalommal
Kapott köszönetek: : 127 alkalommal

Hozzászólás: # 56341Hozzászólás Regec
2018.01.08. 08:50

Értem én, hogy gőzgép, de mitől megy? :PPP :lol:
Van a keverőn 4 Aux kimenet, és most lett még 4 Sub csatorna, de ahhoz milyen kimenet tartozna? Merthogy ez most került rá, a frissítést követően. Nem mint ha szükségem lenne rá, csak kíváncsiskodok, hogy mire is lehet jó.

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 56343Hozzászólás BodziLalikirály
2018.01.08. 10:07

Regec írta:Értem én, hogy gőzgép, de mitől megy? :PPP :lol:
Nos először is érdemes lenne a kezelői gépkönyvet átbújni, majd egy a "keverőkről és hangosításról" szóló cikkeket átolvasni... :lol:
Regec írta:Van a keverőn 4 Aux kimenet, és most lett még 4 Sub csatorna, de ahhoz milyen kimenet tartozna? Merthogy ez most került rá, a frissítést követően. Nem mint ha szükségem lenne rá, csak kíváncsiskodok, hogy mire is lehet jó.

Viccet félre téve !!!
Nagy valószínüség szerint (a keverőd típusát (képeken!!!) megnézve) mivel alapból csak 2 független AUX kimenet van és ezen kívűl pedig szoftveresen lehet esetlegesen (annyira nem ismerem ezt a típust) a MASTER kimenetnél (2 Jack + 2 XLR) valamelyik 2 kimenetet AUX-nak címezni, vagy esetleg a 2 fejhallgató kimenetet!!
És gyanítható, hogy a SUB kimeneted is az AUX-ból módosul. Tehát vagy 4 SUB vagy 4 AUX, vagy egyszerre mondjuk 2 SUB + 2 AUX. Így gondolom én, de mint mondtam nem ismerem a típust.
Találkoztam olyan digitális keverőkkel ahol a bemenetek közül is (JACK csatlakozós) lehetett szoftveresen AUX vagy SUB csatornának címezni a csatlakozót.
10006279_800.jpg
soundcraft-ui12-tavvezerlesu-digitalis-kevero--34867-800x600_0.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Új hozzászólás