Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Siklai68
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 23
Hangszer: Yamaha PSR 9000 Pro
Adott köszönetek: : 601 alkalommal
Kapott köszönetek: : 382 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 52399Hozzászólás Siklai68
2017.07.12. 11:34

Kedves Kollegák!
Ma sikerült hozzájutnom egy Soundcraft Ui12 digit keverőhöz. Ha valakinek van vele - akár pozitív, akár negatív - tapasztalata, az kérem oszza meg itt velünk.
Használati tanácsokat szívesen veszek... :777

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 52403Hozzászólás Apelláta
2017.07.12. 12:29

Már írtam máskor is, hogy kis helyre is inkább viszek csak egy oldalt, szólok monóban, de a szub ott is szolgálatban van. Ráadásul a szub sem foglal a top alatt nagyobb helyet, mint egy három lábú hangfalállvány. Előttem szólókkal egyetértve a frekimenet és a hangerő külön fogalom.

Üdv.: Apelláta

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 52404Hozzászólás Adames
2017.07.12. 12:44

Látom mindenki használ szubot. ok.
Jó is az, bár én bevallom olyan helyre ahol megmondják, hogy ne vigyem, mert nem kell oda, felesleges....
Szóval akkor én szarok bele, és nem cipelem. Ha nekik ez kő, hát legyen. Mert hangzás ide, meg oda, azért csak plusz egy 26Kg-os láda na.
Sőt, ha azt mondanák, hogy nem kell semmi, csak gyere, akkor semmit se vinnék. :lol: Aztán majd rájönnek.

Na, viccet félre téve.... :mrgreen:
Az érdekelne, hogy a többség hogy köti be a szubot?

1. Keverőből a szubba, majd onnan a TOP-okba, így lehet vágni.
2. A TOP-ok is közvetlen a keverőre vannak kötve, és a szub külön AUX-on mondjuk, és csak a zene van ráeresztve.

Én pl. külön AUX-ra kötöm, és így külön tudom szabályozni ahogy épp tetszik hangerőben. A TOP-okból is jobban bejön ha szól a mély.
A mikrofont pedig többen is mondták, hogy csúnya volna ha az is rámenne a szubra, meg hamarább gerjedne az effekt, stb miatt.

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 105
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 52405Hozzászólás vili2105
2017.07.12. 12:58

Én használtam már így is, úgy is.

Általában mixer-sub-top, a hangváltók miatt.
De volt hogy auxoztam mert így külön állítható minden.
Sokszor szívtam a gerjedő, búgó méllyekkel, próbáltam auxozással kezelni. Nincs salynos master eq! Aztánrájöttem, hogy ez a többi mélyhangot is erősen befolyásolja. Most úgy oldom meg, hogy a dobot is, és a basszert is parametrikus eq-s csatira rakom, és olyan 60Hz köznyékén visszaveszem, és ha kell akkor a méllyel( ez fix80Hz) emelem. Eddig bevált. A gerjedő frekit akár a telefonon egy gitárhangoló programmal is ki lehet mérni nagyjából, aztán meg fülre.
Szerintem a subban nincs helye a mikrofonnak, de ezt nem az aux kötéssel oldottam meg, mert általában vagy van a keverő mikrofoncsatiján vágó, vagy eq-val ez kezelhető.

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 52406Hozzászólás Asterix
2017.07.12. 13:01

A mikrofonon nem használsz felül áteresztő szűrőt? Abból semmi sem megy a szubra....
A 15"-os toppok pedig a kis szubokat megeszik reggelire. Értelme sem lenne vinni...

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 52407Hozzászólás Adames
2017.07.12. 13:14

15-ös TOP mellett is bőven lehet érezni egy szub jelenlétét ha ott van hidd el Laci!
Hangerőben nyilván megeszik ha odatolod, de amíg a szub nem limitál, addig faszábbul szól.
Extra hangerőnél pedig csak kiegészít úgymond. Jól van ez így nekem....illetve kompromisszumot kellett kötnöm. Ez van.

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 52408Hozzászólás Rolandbk5
2017.07.12. 13:24

A szubnak más jelentősége van.

- sub tartomány: 20 - 40 Hz
- bass tartomány: 40 - 160 Hz
- bass felső tartomány: 160 - 300 Hz

Tehát a szubnak inkább pszihóakusztikai hatása van, mint sem kimondottan mély. Tehát egy 15" top ládához is kell szub, mivel a top láda csak basszust tud és nem szubot. Igen nem minden esetben lenne rá szükség, viszont minden esetben jobb hangkép van. Én egy Behringer szubot használok a két Yamaha DXR 8"-hoz, és tök elég bárhol. Bár igen én a Soundcraft ui12-vel a szub Aux-át kellőképpen a 31 bandos eq-val megvágom. Csak azok a frekvenciák vannak amik kellenek.
Anita mikrofonját olyan 150 Hz-nél vágom, az enyémet pedig 120-130 Hz között. A tetejét pedig 18500 Hz-nél szintén vágom.
Adames írta:Jó is az, bár én bevallom olyan helyre ahol megmondják, hogy ne vigyem, mert nem kell oda, felesleges....

És ezt ki mondja? A hangmérnököd? :dash2:
Ez jó ilyet még nem is hallottam. Megmondják, hogy mit vigyél? És ha azt mondja, hogy ő jobban szereti a Tyros 5-t de neked egy Pa2-d van akkor veszel egy Tyros 5-t? :unknown:
Vicc. Majd én tudom. Azt viszek amire szükségem van ahhoz, hogy a zenei aláfestést megfelelően eltudja végezni. Ha nem viszem a szubot, akkor nem tudom garantálni, hogy olyan lesz amiért engem megfogadtak. Azt nem mondják meg, hogy milyen öltözetet használj?

Zoli

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 52409Hozzászólás Asterix
2017.07.12. 13:25

Nem tudom milyen szubot és milyen keverőt használsz, de nekem a hangzásomhoz a SUB15D egy alkalommal a tornateremben tudott hozzátenni, mert ott kellett, hogy a mély egy helyről szóljon. Egyébként csak rontott...

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 52411Hozzászólás Adames
2017.07.12. 13:36

Ki mondja, hogy a szubot ne vigyem? Mondjuk az étteremvezető, akinél zenélsz és aki a végén a pénzt adja.

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 52412Hozzászólás Adames
2017.07.12. 13:51

Laci! Régebben volt egy dB szub 05 szubom, ami csak rontott a hangképen és el is adtam.
Jelenleg EV EKX 15SP reflex kialakítású szubom van, és teljesen másképp szól, mint a zárt rendszerű dB volt.
Tudom, hogy bár a 18-as szub lett volna jelenleg optimális nekem, de egyrészt annak már nagyobb a tömege, a kocsiba sem fért volna be,
valamint a későbbiek folyamán kisebb TOP-okat szeretnék majd én is.

Új hozzászólás