Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Gumiszoba

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

Sztifler0301
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 68
Hangszer: Yamaha Tyros5, Korg TR.
Adott köszönetek: : 494 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 44952Hozzászólás Sztifler0301
2016.10.18. 17:15

vili2105 írta:Én 1998-ban, 16 évesen megcsináltam azt az úgynevezett regiszter vizsgát -mert akkor nem lehetett kategóriát csinálni, mert nincs olyan már- mert akkor is arról volt szó, hogy csak papírral lehet zenélni. ( teszem hozzá javarészt kategóriás számokkal!)
Jól lehúztak 15000FT-tal!
Szerintetek kérte azóta valaki?
Azt sem tudom már hol van!?
Tomi! A fejlett nyugaton kérte már valaki a papírjaidat, vagy csak demó anyagot kértek eddig ha új helyre mentél?
Mert amikor én kint voltam vendéglátásban dolgozni ausztriában, meg olasz-tirolban, a kutyát nem érdekelte hogy van-e papírod!
Teszem hozzá pincér is vagyok, de kint dolgoztam konyhán, asztaloknál, meg mindenhol ahol kellett! azt nézték tudod-e vagy sem!

Miről beszélünk mikor Kis Pista ír egy 3 akkordos számot, 8sor szöveggel, elénekli a slágernótatv-n, és ő előadóművész, és zeneszerző, és erről még papírt is kap!
A dobosunk B kategóriás, cirka 50 éve dobol, megjárta az NDK-t, nagylemezük volt kint, és mégis ugyan azt a mulatóst kell játszania amit a nem képzetteknek!
Szerintem is azt kell játszani amire igény van, mindegy hogy papíros vagy, vagy nem!
Nem, Svédországban sem kérnek papírt, viszont hamar kiderül, hogy tudsz-e vagy nem tudsz zenélni. Nem véletlenül tartanak ott a svédek zenében, ahol tartanak! Lássuk csak, egy pár nevet úgy emlékeztetőileg kezdve a legnagyobbakkal: ABBA, Roxette, Europe, Dr Alban, E-Type, Alcazar, Ace Of Base, Rednex...

Viszont Svédországban van egy szakszervezet, ahova beléphetsz, ahol tag lehetsz, és megvédik az érdekeidet, ha gondod van! Tudom, mert egy magyar barátom benne volt a vezetőségbe, de már nyugdíjas, és ő is sokat főzött, hogy lépjek be, már csak azért is, mert ha nézeteltérésem, vagy vitám lenne, akkor ők védenének! 2: profi biztosítást kapnék a felszerelésemre is a szakszervezeten keresztül.

Apropó szakszervezet: vasúti szakszervezeten keresztül vettem fel szabad felhasználású hitelt KP-ban mindössze 4,5 %-os kamatra! Ha privát személyként megyek oda, akkor már 8-10 százaléktól felfelé vannak a kamatok. Van értelme akkor egy szakszervezetnek és az érdekvédelemnek?

MÁS TÉMA - ROMÁNIA! - Amikor egy román zenésszel arról beszéltem, hogy Magyarországon MIDI és MP3 van, akkor röhögött! Ott sincs senkinek sem papírja, sem vizsgája, de esélye sincs az embernek kiállni, ha nincs tudása ahhoz, amit csinál! És mit csinálnak? Nos megnéztem már pár román zenekart, és hát a pofám leszakadt! (Hallkan jegyzem meg, hogy Romániában "one man band"-ek is igen ritkák. Általában minimum egy billentyűs és még másik 1-2 hangszeres zenész plusz a szólista! Hegedű, harmonika, szaxofon, tárogató a megszokott hangszerek!) De Romániában magyar oldalon sincs ez másképp: általában 2-3 tagú zenekar, 1-2 billentyűs plusz énekes, vagy billentyűs - hegedűs - énekes, esetleg harmonikás! Ez van, és ezt igénylik az emberek! Ne felejtsük el, hogy a jót és a színvonalat könnyű megszokni! Szülővárosomban idősebb pasas egyszemélyesben nyomja, de néha van 1-2 társa is, akik hegedűvel, harmonikával, szaxofonnal csatlakoznak hozzá! Nem képzett és nem vizsgázott zenész, mégis havi 2000 eurónak megfelelő pénzt zenél össze, úgy hogy mást nem is csinál.

Íme pár link román zenészekről - de előtte egy kis hazai élő produkció!!! :D

STIL zenekar Tulcea-ról

Népzenei részlet lakodalomból:
Könnyűzenei összeállítás:

3 tagú zenekar 2 női énekessel! Egyik csak népzenét énekel, a másik csak könnyűzenét. Hangszerek Tyros 5, hegedű, harmonika.

Amigos zenekar - Pitesti-ről

DISCO egyveleg:
Népzenei egyveleg:
JAZZ egyveleg:
Lassú egyveleg spanyolul:
Lakodalom előtti bemelegítés:

Na mindig van hova fejlődni!

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 578
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 983 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2477 alkalommal

Hozzászólás: # 44953Hozzászólás ---Qgli---
2016.10.18. 17:18

Buba!
A baj csak az, hogy ez a mester egy papírral rendelkező vállalkozó volt!!!

Vagy tíz évvel ezelőtt csináltatni akartam egy filagóriát az udvaromra. Az egyik hivatalos cég azt mondta, hogy 450.000Ft-ba kerül kezelés nélkül!!! Ez azért annyi, mert ők csak jó minőségű műszárított faanyaggal dolgoznak! ( Ezzel könnyű dolgozni ) Én mondtam nekik, hogy nekem nem kell ilyen drága anyagból, mert ez majdnem négyszer annyiba kerül, mint a fenyő fűrészáru! Abból nem vállalták.
Megépítettem magamnak. Igaz másfél hónapig dolgoztam vele ( ők egy hét alatt vállalták volna), de kész lett, azóta is ott áll hibátlan állapotban és festéssel együtt 160.000 Ft-ba került. Lehet, hogy ez nem fog tartani 80 évig, csak 40-ig, de ha negyven év múlva építek egy újat, még akkor is olcsóbban jöttem ki és amikor ránézek büszkén látom, hogy ez az én munkám gyümölcse.
Most a tetőt akarom lecseréltetni a házunkon, de már az "okos mesterek" miatt előre látom, hogy én magam fogom megcsinálni!

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 578
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 983 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2477 alkalommal

Hozzászólás: # 44954Hozzászólás ---Qgli---
2016.10.18. 17:26

Rolandbk5 írta:Kérdezem, hogy itt Magyarországon aki elvégzi a konzit az mit tud kezdeni magával?
Attól függ melyik konzit. A GORSIUM-ban zenészek tartják az órákat és azért az Esze család bármelyik tagjától tanul az ember, igen jó zenésszé válhat...
A többi zeneművészeti szakközépiskola nagyon beszűkülten tanít. Vagy csak a klasszikus zenét tanítják és semmi mást, vagy csak a Jazzt. Mindkét műfaj abszolút rétegzene. A GORSIUM-ban viszont a vendéglátós zenét is tanítják. Hogy később mit fognak vele kezdeni az ott tanuló diákok, azt nem tudom, mert ennyi zenészre nem lesz szükség az egész világon sem.
Rolandbk5 írta:A fiam jelentkezett ide Székesfehérvárra a konziba fél évente 480.000 forint.
A GORSIUM-ban ennyi a tandíj????

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 153
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44955Hozzászólás Rolandbk5
2016.10.18. 17:53

Nem a Gorzium hanem a Kodolányi ott tanít a Péli Barna, meg az igazgató a Mits Gergő. Igen ennyi a díj.

A Gorsiumban elmentem Esze Zsolttól szerettem volna tanulni, de annyi diák van mostanság, hogy nincs erre ideje, csa k privátban szombatonként. Akkor meg sajnos nekem nincs időm és ez sajnálatos módon ennyiben is maradt.

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 254
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal

Hozzászólás: # 44957Hozzászólás B.Bazsi
2016.10.18. 18:58

Nekem is van OSZK vizsgám amit -talán 2003-ban szereztem meg hivatalos úton, megfelelve az akkori szabályoknak és elvárásoknak,vizsgakövetelményeknek. Kérdésem, hogy mi értelme volt? Soha a kutya se kérte, kifizettem érte x-ezer forintot... Ne onnan nézzük az értelmét, hogy az elméleti dolgok elsajátításával több barázda lett az agykérgemben, hanem onnan nézzük hogy a megszerzett szürke műanyagba foglalt, vizsgát igazoló papírt mire tudom használni, mit tudok vele érvényesíteni, milyen védelmet és többletjogot ad azokkal szemben akiknek ez nincs meg? Kérdésem hogy ha megalakítanátok ezt a szakszervezetet, a már vizsgázott zenészeknek újra kellene vizsgázni? Joggal mondhatnánk hogy én nem vizsgázok megint, egyszer már megtettem és megfeleltem. Érettségizni se kell újra, holott a mai érettségi tuti nem olyan mint volt az én időmben. Apropó "papír". Ismerőseim között van olyan aki nem érettségizett, mégis van érettségi bizonyítványa. Találjátok ki hogyan lett neki! Elárulom: megvette. Kifizetett x-ezer forintot és kapott egy nevére szóló, abszolút hivatalos, központi rendszerben szereplő, visszakereshető, totál hivatalos Érettségi bizonyítvány-t, olyat mint amilyet én vizsgákkal szereztem meg. Gondoljátok hogy feketepiacon nem lehetne beszerezni egy zenészvizsgát, ha egy érettségit meg lehet? Higgyétek el nekem, egyetlen egy papírt nem lehet megvenni a "piacon", halotti anyakönyvi kivonatot. Ezt nem hiszem, nem sejtem, nem szerintem van így, hanem TUTIBIZTOS! Olyantól tudom aki venni akart, és ezt a választ kapta. Kérdésem, ha ezt nézzük lenne értelme minden "zenészt" vizsgáztatni? Lehetne? Az velünk is előfordult már hogy érdeklődtek hogy mennyiért mennénk el lagziba, jó, oké, kellünk. Aztán mégse kellettünk mert "hangszeren csak a playgombot meg a floppylejátszó helyét ismerő" ment mert ő 20 000 forintért elment, mi meg drágák vótunk. Bosszantó ez kicsit, de akkor se tudunk mit csinálni, mert ilyen a világ. Vizsgám van, számlát tudok adni, le tudok fogni 3 (sőt 4!!!) akkordot, sőt - még azt is tudom milyen hangközökből épül fel az a 3 akkord, a lejátszott dal hangnemében tudok énekelni, ki tudom venni a pánsípszólót a midifile-ból, ezek közül egyiket se tudja aki elment helyettünk, mégis mellette döntöttek... Mondjuk abban biztos vagyok, hogy senkinek se a remek zene miatt mutatták meg utána a lagzis videót, de ki mit főzött azt egye. Ha innen nézem, akkor azt mondom hogy nem ártana tenni valamit hogy az ilyenek ne léphessenek fel. Nem az x ezer forintért amivel nekem nincs több, hanem az elvért. Ennek ellenére azt mondom hogy nem kivitelezhető ez a szakszervezetes-szabályozós dolog. Amíg kp-ért gyakorlatilag bármilyen végzettséget igazoló papírt meg lehet venni, amíg nem lehet utánajárni hogy a papírját ki hogy szerezte, amíg egy zártkörű házibuli zenészét nincs mód "nem felléptetni" azért mert csak a play gombot ismeri, és amíg van olyan közönség aki ilyen zenészeket foglalkoztat, addig nem látom az értelmét.

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

jamy1
VIP
Hozzászólások a témában: 50
Hangszer: Mac Mini
Adott köszönetek: : 457 alkalommal
Kapott köszönetek: : 338 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44959Hozzászólás jamy1
2016.10.18. 21:12

:D :D :D :D

Sztifler0301
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44960Hozzászólás Sztifler0301
2016.10.18. 23:14

Bubamara írta:Kizárólag vizsga birtokában engednék bárkit színpadra állni, közönség előtt fellépni.

Mi ebben a rendkívüli. Szerintem az a fonák, hogy ez jelenleg nincs maximálisan ellenőrizve és szabályozva. Halálra büntetném az 5000 Ft-os önjelölt ócsójánosokat, ha nem szereznek vizsgát és nem adóznak be a tevékenységük után.

Egész egyszerűen iparággá nőtte ki magát a hamisítókból, közönséget becsapókból és magukat zenésznek kiadó, de zenetanárt, iskolát, soha nem látott és a billentyűn egyetlen hangot is lefogni képtelen, kikapcsolt billentyűvel ékeskedő maskarákból álló bohózat.

Ez egy SZAKMA. Kinek jó az, hogy elmehet helyette dolgozni tudás, hozzáértés és képzettség nélkül, adózatlanul, negyed áron egy kontár?
Aki zenész, annak az a jó, ha összezár a szakma és nem engedi be a piacra a kontárokat. Aki meg kontár, az ne zenéljen, vagy tanuljon meg zenélni és tegyen a tudásáról tanúbizonyságot egy szakmai fórum előtt.

Megmagyarázhatjuk, hogy ez egy mélyen korrupt ország, és emiatt lehetetlen megtisztítani a rendszert, de ez így nem igaz. Mert akkor minden területen ezt látnánk, a kereskedelemtől az egészségügyön át a vendéglátásig és az ipari tevékenységig.

Miért nem lehet vállalkozást nyitni pl fogorvosi praxisra, vagy akár műkörmösként engedélyek és szakvizsgák nélkül?
Örülök, hogy nem vagyok egyedül a világot megváltó radikális nézeteimmel!

Sztifler0301
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44961Hozzászólás Sztifler0301
2016.10.18. 23:26

Azért az utóbbi 10 évhez képest egy dolog azért mégis csak változott és valahol ez a tenni akarók javára!

Hol volt ezelőtt 10 évvel a Facebook? Hol volt 10-15 évvel ezelőtt a Youtube?

Ma már Mari néni a faklozettban barnamacit tólva is a fészbukon lóg!
Pista bácsi is kint a hegyoldalban arról posztol, hogy milyen jól megy neki a traktorral a szántás!

Vajon ha mi is összefognánk és csinálnánk ebből egy komoly kampányt Youtube film és Facebook csoport meg felhívások, stb eseményekkel, ez vajon mennyire jutna el az emberek agyáig?

Hisz Kis Grofó is azért lett menő, mert ha kell, ha nem mindig minden anyagát azonnal feltolja a jutyubra meg a fészre!

Erről a jelenségről nekem Sláger Tibó beszélt elég sokat! Egy jól megszerkesztett anyag, pár jó keresőszó, és máris szerzed magadnak a feliratkozókat és a nézőket, akik követnek!

... Ha Justin Bibernek sikerült nézettséget szereznie, akkor nekünk miért ne sikerülne? :D

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 122
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 44962Hozzászólás Apelláta
2016.10.19. 00:02

Apelláta írta:Ez is csak a magyarokra jellemző állandó elégtelenség egy példája, vagy tényleg Európán belül máshol minden sokkal szabályozottabb, és csak nálunk ilyen kaotikus a helyzet? Tényleg írhatnátok erről többen is.
Akkor az erre elhangzott egy-két válasz alapján elkönyvelhető, hogy a képesítésről kirobbant vita során nem hozható fel alátámasztás céljából példaként a környező országokban kialakult ez irányú szokások, szabályozások, mivel ott sincs ilyen. Tehát ez nem egy hazai sajtosság, egy egyedi helyzet. Illetve abban igen, hogy nálunk a környező országokkal ellentétben volt ilyen rendszer, amit többen akkor és most is jónak gondoltak, gondolnak, és ennek jelenlegi hiányát sírják vissza.

Az már más tészta, hogy ettől függetlenül a hazai haknis átlagszínvonal jóval alacsonyabban van más országokhoz képest, de azok magasabb zenei intelligenciája sem az ottani zenészek képesítéseinek köszönhető (mert nincsenek), hanem a képességeiknek, igényességeiknek. És ez az igényességbeli különbség vonatkozik a közönségükre is. Amíg a probléma a fejekben van, ezen szerintem a vizsgarendszer sem tud jelentős megoldást nyújtani.

Azon napokig lehetne vitázni, hogy kinek mely területek vannak a prioritás olyan fokán, ahol már elvárja, hogy a képességet képesítéssel is igazolni kelljen, vagy csak elég legyen a puszta gyakorlati bizonyíték. Az életben számos példa van, ahol nem a képesítés, hanem a képesség a döntő:

1.
Az állásinterjúkon manapság már lesz@rják a nyelvvizsgádat. Nekiállnak veled beszélgetni, és ha nekik megfelel a társalgási szinted, akkor felvesznek.

2.
Hány kollégám, ismerősöm van a környezetemben olyan pozícióban, ami köze nincs az eredeti szakmájukhoz, magyarán nincs róluk képesítésük, de a munkáltatójuknak ez valamiért mégis megfelel, ha alkalmazza őket. Nyilván egy életképes vállalkozásnál lényeges, hogy a munkavállaló végzettség nélkül is jól eltudja látni azt a munkakört amit elvárnak tőle, aztán, hogy a képesítés hiányosságát a munkáltató a munkabérben mennyire érzékelteti, az a két fél megállapodásán múlik. Most saját magamból kiindulva, semmilyen szervezet nem bünteti a cégemet meg azért, mert én konkrétan mérnöki pozícióban, mérnöki feladatokat látok el már évek óta, pedig nincs is főiskolai végzettségem. Igaz, hogy a bérem valamivel alacsonyabb is a mérnök kollégáiménál. De ez a cég és köztem történt megállapodás függvénye, és semmilyen szempontból sem illegális, törvénysértő. És még mindkét fél részéről gyümölcsöző kapcsolat is. Ha nem ez lenne, akkor nem lenne hosszútávon életképes.

3.
Nagyzolás legkisebb szikrája nélkül írom: Én is elég sok mindent magamnak megcsinálok, amiknek lila fingja sincs az én képesítéseimhez. Munkáimat látva rokonságon, ismerősi körön belül (de már idegen is) nem egyszer kértek fel konyhabútor tervezésre, készítésre, laminált parkettázásra, lambériázásra, kőburkolásra, térkövezésre stb.. Ugye ezek elég távoliak a műszerész és a műszaki diagnosztika képesítéseimtől? Nem nagyüzemben, mert arra nincs időm, de esetenként elvállaltam másoknak is. Most szégyellnem kellene magam, hogy képesítés nélkül is elismerik a munkámat, és nem mondtam azt, hogy bocsi, de nekem erről semmilyen végzettségem sincs, forduljatok szakemberhez? És most nem is az a lényeg, hogy mit kértem ezért, hanem, hogy akkor most én képesítés nélkül lejárattam ezeket a szakmákat? Pedig volt, hogy szakembert zavartak el, és agitáltak engem.

Szép álmokat! :777

Üdv.: Apelláta

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 254
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal

Hozzászólás: # 44965Hozzászólás B.Bazsi
2016.10.19. 06:18

Vett már valaki részt közületek zenészbálon? Akár résztvevőként akár szervezőként. Mi a célja egy ilyen bálnak, bevételszerzés, közönség-zenekar találkozás, csak egy jó buli, zenekarok bemutatkozása, zenészek találkozása, jótékony cél? Ki-kik döntik el mely zenekarok vesznek részt egy ilyenen, hogy zajlik egy ilyen rendezvény?

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Új hozzászólás