Hozzászólás: # 38457Hozzászólás
Apelláta
2015.12.17. 00:51
Az én szemléletem szerint ha valakinek az az elsődleges célja, hogy mindig 100 %-ban törekedjen a saját- és a cucca képessége általi legjobb kifelé menő hangzásra, annak szükséges, hogy erről folyamatos visszacsatolása legyen. És nem csak a buli elején, hanem végig a buli tartama alatt. Követve a szükséges változtatási igényeket.
A monitorozással pont ezt a lehetőséget hiúsítjuk meg. Hisz beálláskor hiába állítjuk be közel azonos hangképre a monitort és a kifelé szóló cuccot - és a kifelé szóló cuccot hozzáigazítva az aktuális teremakusztikához is -, a hangfalak által besugárzott tér különböző mértékű benépesedésével változik az akusztika. És ezt a változást hogy követjük le, ha a fülmonitorban, vagy kontroll falban egy konstans, mindig ideális hangzást hallunk, ami relatív a kimenő hangképhez képest? És itt nem csak hangerőarányok korrigálására, hanem a mély tartományokra is gondolok. Mert minél rosszabb a teremakusztika, annál nagyobb a különbség az üres és a teli tánctér akusztikája között. Főleg a 125 Hz körüli tartományra kihatva. De beszélhetünk a mikrofonra adott reverbről is.
Én is törekszem a műsorom színpadképes beállítására, nincsenek benne szélsőséges eltérések, de a helyi adottságokat csak a helyszínen lehet korrigálni. Ezek nem szélsőséges állítgatások, de az esetek zömében a rendezvény folyamán igényelnek kisebb mértékű korrekciókat a keverőn, ha mindig a lehető legjobb kimenő hangzásra törekszünk. És ezeket én a saját tapasztalataim alapján állítom. A jó pár haknis évem alatt a mai napig nem tudtam meggyőzni magam, vagy meggyőzetni magamat másokkal a monitor létszükségletéről. Pedig próbálkoztam. Sokat vitáztunk zenekaron belül is.
Szerintem két lehetőség adott: Vagy a mindig biztos lehető legjobb kimenő hangzást feláldozni (lemondani arról, hogy mindig megvagyunk győződve a kimenő valós hangképről) a mindig tökéletes belső hangzás érdekében, fülmonitor, kontroll alkalmazásával; vagy ennek ellenkezője. Én ezen ellenkezőt képviselem. Ezzel nem azt mondom, hogy monitor esetén kifelé nem szólhatunk jól, csak azt, hogy nem lehetünk megbizonyosodva minden helyzetben erről, és esélyt adunk rá, hogy netán nem mindig van így.
Illetve egy esetben merem nyugodt lelkiismerettel biztosítani magamnak a monitor adta lehetőségeket, ha egy megbízható hangtechnikus folyamatosan nyomon követi a külső megszólalást, amit én a monitorok általi ideális hangkép által nem érzékelek. De ez elég ritka lehetőség.
Üdv.: Apelláta