Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

forissandor
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 86
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 37794Hozzászólás forissandor
2015.11.26. 10:22

Nálunk a zenekarban a gitárosnak is külön csöves ládája van, de be van mikrofonozva, illetve a bőgőt amit hozok ballal az is külön basscombón megy. A dob a akusztikus, bemikrofonozva (bár néha triggerezve egy Roland aggyal) de műanyag ládán szól. De mi ha 300 fős bulit játszunk, akkor is csak az a cél,hogy egy 10mx10 m-es tánctéren legyen hangos a zene, akik az asztalnál ülnek tudjanak beszélgetni. Amúgy meg nálunk tök mindegy miből szól a cucc, mert nem tudunk zenélni :rolf:

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 37796Hozzászólás ---Qgli---
2015.11.26. 11:28

Most még van az az ötletem, hogy rányomom a toppokra a mélykiemelést, de akkor megint ott vagyok, hogy jön mindkét oldalról a mély és valószínűleg a hangképet is elb*szom.

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 37798Hozzászólás tacso
2015.11.26. 12:32

Mi alkalmazunk egy bizonyos megoldást: nevezetesen a cuccra (Hk Ludas Impact) beállítjuk az adott fellépési körülmények közt szükséges hangerőt és hangszínt, (a Hk Dsp-je állítható akusztikus, live, vagy Dj üzemmódba), a fülmonitorba pedig betesszük azt a hangzást amit szeretünk. Így egy kicsit mindig mosolygósabban megy a bazsev... :D

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 37802Hozzászólás Rolandbk5
2015.11.26. 15:19

Tacsó azt hogyan csinálod? Mesélj róla ... :777

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 37803Hozzászólás tacso
2015.11.26. 16:46

A lényeg, hogy ha kis helyen szuper halkan kell játszani, de ha állat módjára kell döngetni, a fülesben mindig ott a szükséges hangerő, és dinamika érzet. A füleserősítőn egy ki mélyet visszahúzva kellemes a hangkép akkor is, ha a HK Dj módban örjöng a népnek... :D

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 37805Hozzászólás Apelláta
2015.11.26. 17:15

Pumika írta:A db-kérdés már szerintem túl van ragozva, egyszerüen amelyik ládának nagyobb a hangnyomása az ugyan azzal az árammal nagyobbat szól.
Már kezdem kicsit okoskodónak érezni magam :oops: , de meg kell, hogy cáfoljam.
A megadott hangnyomás értéke (SPL) nem biztos, hogy annak a ládának nagyobb, amelyik azonos áram (de nevezhetjük teljesítménynek is, mert a P=U*I képlet alapján a hangszóróra ráadott teljesítmény egyenesen arányos az áramfelvétellel, mivel a hálózati feszültség állandó) mellett hangosabban szól. Mert a megadott hangnyomás értéket nem csak a teljesítmény (ami arányos az árammal, ezért én inkább ezentúl teljesítményt említek) határozza meg, hanem a hangszóró érzékenysége is. Tehát a hangnyomás érték függ a hangszóró érzékenységétől és az elbírt teljesítményétől is. Megpróbálom szemléltetni egy példával:

Mondjuk van két hangfalunk, az egyik 96 dB érzékenységű, 1000 Wattos hangszóróval szerelve, a másik viszont 98 dB érzékenységű, de csak 250 W-os hangszóróval szerelve. A 98 dB érzékenységű hangszóró jobb hatásfokú, de a 96 dB érzékenységű viszont jobban terhelhető. Nézzük meg a két hangfal hangerőviszonyát a ráadott azonos teljesítmények mellett, amelyek közül az első oszlop a teljesítmény értékeket, a második és harmadik oszlop pedig a hangszórók adott teljesítményen nyújtott hangerejét/dB értékét mutatja.

[W]:-----1. hangsz. [dB]-----2. hangsz. [dB]
1-----------------96-----------------98
2-----------------99----------------101
4----------------102----------------104
8----------------105----------------107
16---------------108----------------110
32---------------111----------------113
64---------------114----------------116
128--------------117----------------119
256--------------120----------------122
512--------------123
1024-------------126

Jól látható, hogy az első hangszóró a rosszabb érzékenysége ellenére is nagyobb SPL hangnyomásra képes, mivel jobban kiterhelhető (1000 W-ig). Ez nem mindig igaz, mert egy 92 dB-es hangszóró esetén már a dupla teljesítménye ellenére is csak 122 dB érne el, úgy mint a mellette lévő, 250 W-os hangszóró, de most beszéljünk a megadott esetről. Tehát az első hangszóró képes nagyobb hangnyomásra.

Viszont azonos teljesítménynél (áramnál) a jobb érzékenységű, de kisebb teljesítményt elbíró, és kisebb hangnyomásra képes második hangszóró fog mindig 2 dB-el hangosabban szólni. Például 128 W-nál az első 117 dB-el, a második 119 dB-el.

Tehát nem igaz minden esetben, hogy: „amelyik ládának nagyobb a hangnyomása az ugyan azzal az árammal nagyobbat szól.” Mert ebben az esetben az elsőnek kellene hangosabbnak lennie azonos teljesítménynél, de nem így van.
Ez a mondat helyesen: amelyik ládának jobb az érzékenysége az ugyan azzal az árammal nagyobbat szól. De ez is csak a kevésbé terhelhető hangfal max. teljesítmény értékéig igaz, mert afölött már elfüstöl a hangszóró, míg a másik még vígan muzsikál.

…mégsem olyan egyszerű ez.
:777

Üdv.: Apelláta

jamy1
VIP
Hozzászólások a témában: 103
Hangszer: Mac Mini
Adott köszönetek: : 457 alkalommal
Kapott köszönetek: : 338 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 37808Hozzászólás jamy1
2015.11.26. 20:24

:)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.09. 17:16-kor.

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 37810Hozzászólás Adames
2015.11.26. 21:08

Ezen a Fa dolgon én is akkor lepődtem meg amikor jómagam is az ELX 112P vs ZLX 12P hangfalakat hallottam egymás mellett szólni. A ZLX sokkal szebben szólt, míg az ELX csak hangosabban.
Egyébként hallottam már olyat is, hogy aktívnál eleve nincs nagy jelentősége, hogy most fa, vagy műanyag, csak a passzívaknál tán. Passz :roll:

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 37811Hozzászólás Apelláta
2015.11.26. 21:33

Atti, gondolj bele. Az aktív és a passzív cucc között mi csak a különbség? Az, hogy a végfok ládán belül, vagy kívül van. Ez miért lenne hatással a fa és a műanyag közti különbségekre?
Azt lehet vitatni, hogy a fa, vagy a műanyag jobb -e, vagy tényleg van -e akkora jelentősége különbséget tenni közöttük, de, hogy egy hangfal aktív, vagy passzív kivitele hatással van a doboz különböző anyagának a hangra ható tulajdonságára, az badarság.

Üdv.: Apelláta

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 105
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 37830Hozzászólás vili2105
2015.11.27. 09:14

Az én véleményem a fa-műanyag témában:
Szerintem ez is egy berögzült rutin, ugyanúgy mint az, hogy minél nagyobb egy mélyláda annál jobb.
Akusztikailag ugye azért jobb a fa láda, mert egy merevebb anyag, minimális rezgéssel, de a mai világban mikor 1000 féle minőségű műanyagot tudnak előállítani, és több ezer tervező, mérnök, sound designer, stb. azon dolgozik h olyan hangminőségű ládákat gyártson, ami megközelítőleg lineárisan szól élő felhasználási körülmények között is. Ennyiből a márvány láda pl sokkal jobb minőséget produkál, mégsem gyártanak ilyet.
A mélyládákat is láthatjuk, h nem a 30 éves trend a divat mostmár, hogy minél nagyobb annál jobb. Ott is méretet terveznek a hangszóróhoz.
Vagy amíg olyan emberek vannak, mint egy dobos ismerős aki megvette a td6os rolandhoz a pd120as lábdobot, és azt mondta, h öblösebben szól ezzel, addig ne is csodálkozzunk hogy bármit bármilyen áron el lehet adni.

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

Új hozzászólás