Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

doxaa
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 66
Hangszer: Korg
Adott köszönetek: : 473 alkalommal
Kapott köszönetek: : 366 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 30882Hozzászólás doxaa
2015.02.04. 07:14

Üdv,
egy átlagos 2.1 illetve 2.2 hangrendszer esetén mennyire fontos a top-ok mérete? Mert mintha régebben valahol olyat olvastam volna - aztán lehet rosszul emlékszem -, hogy más a hangkép 8"-as 10"-es vagy 12"-es esetén. Pláne akkor, mikor zenekarról van szó, s így több hangszer is megjelenik (pl gitár). Érdekelnének a vélemények, tapasztalatok.

jamy1
VIP
Hozzászólások a témában: 103
Hangszer: Mac Mini
Adott köszönetek: : 457 alkalommal
Kapott köszönetek: : 338 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 30887Hozzászólás jamy1
2015.02.04. 15:39

:D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.09. 17:44-kor.

doxaa
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 66
Hangszer: Korg
Adott köszönetek: : 473 alkalommal
Kapott köszönetek: : 366 alkalommal

Hozzászólás: # 30910Hozzászólás doxaa
2015.02.05. 13:51

Mennyire fontos a sztereo hangzás? Egy 100-200fős teremben, ahol a hangfalakat ráadásul szét is lehet pakolni, oké. De egy olyan helyen, ahol a ládák max 2-3méterre vannak egymástól, szinte közvetlen melletted, ott kiütközik a mono-sztereo különbség? Persze kinek mi jön be. Olvastam már olyat, hogy csakis sztereo, meg olyat is, hogy kisebb bulikba/helyekre a kolléga 1db aktívval megy, oszt ennyi. Kinek mi a tapasztalata?

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 30912Hozzászólás tacso
2015.02.05. 17:33

A Stereo a közép-magas tartományban nagyon fontos, de csak akkor, ha ki is van használva a tér és minden szereplő hangszernek és hangnak meg van a helye ebben a panorámában! Ha minden középre van állítva, mit sem ér az egész! Érdemes előre megtervezni a stereo koncepciót a színpadi képnek megfelelően, a jó megvalósítás pedig igazi szakmunka! Viszont nagyon megéri, mert hangerőben is egy kiegyenlítettebb, szebb megszólalási kapunk!
Egy Pink Floyd lemez fülhallgatós tanulmányozása sok mindenre adhat jó példát!
Roland Bk5 kolléga egy olyan képzésre jelentkezett, ahol gondolom hogy ez a téma is tananyag lesz!
Szerintem akinek lehetősége adott, és el akar méjedni a témában, ez biztos hogy egy jó lehetőség!

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

forissandor
VIP
Hozzászólások a témában: 86
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Hozzászólás: # 30915Hozzászólás forissandor
2015.02.05. 19:17

Ez olyan téma, amin órákig lehetne vitázni, kinek mi a, kinek milyen hangkép tetszik.

Nálunk két lehetőség van:

Zenekari felállás: Két 12 colos DB top a front,2 db 15 colos DB sub, a gitárosnak Marshall csöves alap+ bemikrofonozva nagyobb helyen, akusztikus dobszerkó bemikrofonozva, nekem a bőgő leválasztva a hangszerről és külön Marshall csöves bőgő kombóba ( kicsi, 100 wattos kombó!!!!). De ehhez a cucchoz nagy tér kell ám! Kisebb étterembe, tánctéren előfordul, hogy két top+ két Marshall és a lábdob bemikrofonozva egy aktív mélyre+ a pergő frontra.

Másik lehetőség: Ha egyedül megyek, leginkább tök mindegy mi csörömpöl :cry2: Mert utálok egyedül menni......
De a szükség nagy úr, olyankor elviszek két 12-es topot, nagyritkán egy subot.

Én kollégák azt vettem észre, hogy a vendéglátásban és most főleg az esküvőkre, bálokra gondolok, a zenekar előtt lévő párszor 10 négyzetméteres térben kell hangerő, de az asztaloknál ülő és beszélgető embereket kifejezetten zavarja a ricsaj, amit okozok. Előfordul még 100 fő körüli rendezvényeken is, hogy ha kicsi a tánctér, csak két topot viszek be.
Persze ez társágfüggő, mert nem mindegy hogy 100 középkorosztályú vendégnek játszol, vagy 100 egyetemistának. Például a Zeneboy Trevis topja 8 colos, de ha az enyém volna, simán eljárnék vele 50-80 főig, és ezt teljesen komolyan mondom!

És ami nagyon fontos: a termek nagy része egész egyszerűen nem "bírja" a subot....
A sub mérete pedig érdekes: nekem van két HK audio Pro 210 mélyem. 2 db 10 colos hangszóró van benne, mint a bőgő alapoknál és csodásan kerek, szép, öblös mélye van :D

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 30917Hozzászólás Rolandbk5
2015.02.05. 20:23

forissandor írta: Én kollégák azt vettem észre, hogy a vendéglátásban és most főleg az esküvőkre, bálokra gondolok, a zenekar előtt lévő párszor 10 négyzetméteres térben kell hangerő, de az asztaloknál ülő és beszélgető embereket kifejezetten zavarja a ricsaj, amit okozok. Előfordul még 100 fő körüli rendezvényeken is, hogy ha kicsi a tánctér, csak két topot viszek be.
Persze ez társágfüggő, mert nem mindegy hogy 100 középkorosztályú vendégnek játszol, vagy 100 egyetemistának. Például a Zeneboy Trevis topja 8 colos, de ha az enyém volna, simán eljárnék vele 50-80 főig, és ezt teljesen komolyan mondom!
Ezzel sokszor sokan el vannak tévedve. Minek oda a zene, ahol éppen beszélgetnek? Oda kell a zene, ahol táncolnak. Ezt már egy ideje én így csinálom. Sokan azt kérdezik, hogy csak ekkora a cucc? Hidd el elég lesz ... :lol:

Itt a mellékelt irományokat ajánlom mindenki figyelmébe, érdekes.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 30918Hozzászólás tacso
2015.02.05. 20:46

A Hotelben muzsikálás jó iskola a megfelelő hangerő megtalálásához! Néha elég egyszer bakot lőni és soha többet nem hívják a zenekart!
Vizsgázik a műsor, a cucc, a beállítás és a zenekari fegyelem is!
Nálunk a kimeneti poti mindig kéznél van és 3 hangerő beállítást használunk:
Asztalnál ülős iszogatós - A legközelebbi asztalnál is felemelt hang nélkül beszélgetnek az emberek...
Táncra hívó - Ez csak picivel több mint az előző és dinamikusabb nótákat választunk. Ha csak egy pár is feláll táncolni egyből megy egy kis hangerő hogy érezzék a figyelmet...
Buli hangerő- a rendezvény jellegének és a táncolók számának függvényében... (Egy bécsi kastélyos bálon szolidabban, egy művházas lagziban még a Hk Impact-ot is átállítom Dj üzemmódra ha kell!
Ezzel a módszerrel szereztünk néhány helyet a felszolgálókon keresztül, mert azt mondták a górénak hogy ezeknél legalább tudnak dolgozni üvöltözés nélkül! :D

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 30919Hozzászólás Rolandbk5
2015.02.05. 20:49

Ezeke az irományk nem kimondottan a mastereléssel foglalkozóknak lehet hasznos, hanem mint látni, sokan és hála istennek egyre többen a digitális keverőket használják. Ott a frekvenciák érdekesek lehetnek.

Remélem tudtam hasznos infóval szolgálni .... :777

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 30921Hozzászólás Zeneboy
2015.02.05. 21:08

Sziasztok!

A sztereóval kapcsolatosan Tacso mindent elmondott! Megöljük a hangzást, ha picit is panorámázva van! Ha nincs, tök mindegy, ha van akkor sokkal kellemesebb hangzás érhető el, és azt gondolom még gyengébb hangtechnikával is, hisz bizonyos hangszerek nem olyan "intenzitással" szólalnak meg egy egy ládában!Ezért akár "képes lesz" "előállítani" azt a hangot a hangképben! Legalább az egy oldalon... A hallgatóság a lényeg, mert ő az összhatást hallja...

Kis-cucc nagy cucc? Mindig is a nagy ládák híve voltam! Aztán jöttek a tapasztalatok, bulik, megismerkedtem a könnyített cuccokkal, meg kellett egy meghúzódott hát, és elég volt dönteni! Míg nem hallottam 8"-ból is mi tud megszólalni nem tudtam elképzelni! Vagyunk így egy páran, meg vannak még a szkeptikusok ma is, akik nem hallottak még ilyen prémium pici ládát!

A fizikát azért nem lehet becsapni! Így a fülünket sem! Alapvetően a "nyíltságát" veszti el egy 8-10" láda még ha részletgazdag is!
Mikor megvettem a Trevis szettet, nem sokra rá volt egy zenésztalálkozó ahol több kolléga szerette volna hallani, kipróbálni! Akkor volt egy helyi zenekar, amire figyelmeztettek, hozzák a saját cuccokat, mert más cuccával nem lépnek fel... Este még sem pakoltak be, csak egy nagyobb keverő kellett amin megkeverték, be az én keverőmbe és jó napot! Ott dobtól kezdve gitárok, billentők, minden 2db 12" és 2db 8"-n szólalt meg! Állítólag nem rossz minőségben! Azóta még egyszer sikerült egy zenekart hangosítani, de nem vallott szégyent! Főleg a gitáros mondta meg az énekes, hogy mennyire jól hallják magukat!

Hangos nem hangos? Én meg azt mondom, jó minőség és rossz minőség! Bántó vagy nem bántó a fűlnek!
Nem egyszer hallottam már kollégáktól is, hogy lecserélte egy jobb cuccra és mondták hangosabban..nem értette, mert az új cucc erősebb majdnem koppra hajtva, és még is..? A trükk az, hogy ha egy hangfal bántóan szól, vagy mondjuk azt sza...ul van beállítva akkor rossz hallgatni, élvezhetetlen a zene-szóljon bárki, játsszon bárki, énekeljen bárki..!

Táncteret vagy mindent? Sanyi is írja, hogy bizony elég azt! Így van, de nagyon nem mindegy kinek zenélünk, ahogy fogalmazott!

Nem felejtem el, kis lagzi, Trevis 8"-al először 45-embernek-ismervén helyet- nem vittem sub ládát! Mosolygott is a pincér a 2 kis madáretetőn! Alig volt hangerő, de a 85 éves mami odakocogott vacsora alatt hallkappan, mert bammeg a nagyothalló készüléke szerint hangos... Már a kontrolom is hangosabb volt..sebaj..:D

Ízlésesen kell megfogni ezt is!

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

MUsicBEci
Újonc
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Roland RS5
Adott köszönetek: : 1 alkalom
Kapott köszönetek: : 34 alkalommal

Hozzászólás: # 30923Hozzászólás MUsicBEci
2015.02.05. 22:29

Sziasztok!

Az évek alatt, a saját bőrünkön mi is megtanultuk, hogy a hangzás mennyire befolyásolja a buli hangulatát.
Minden terem és minden buli más-más beállítást kíván, még ha finom változtatásokról van is szó.
A legnehezebb feladat az üres vendég nélküli terembe belőni a hangzást,
mindig számolni kell azzal, hogy a vendégek megérkezésével meg fog változni a hangkép.
Legtöbb esetben konkrétabbá válik a mély tartomány, enyhül a terem kongása és megjelennek az elveszett frekvenciák.
Maximálisan egyetértek azzal, hogy el kell dönteni a terem melyik részére akarunk zenélni, ott kell jól szólni.
A "mindenhol jól szól" beállítás nem létezik.
Az én koncepcióm, hogy a zenénkre leginkább a táncoló közönség kíváncsi, nem az asztalnál ülő.
Viszont a konfliktus elkerülése véget, nem árt ha az ülő vendégekhez nem csak a sub tartomány jut el.

A panorámázásban rejlő lehetőségekre egy egyszerű példa.
Meg kell próbálni egy zongora és egy akusztikus gitár sávot középre tenni rá a basszusra és lábdobra majd meghallgatni,
ezután a zongorát kicsit balra, a gitárt kicsit jobbra és meghallgatni úgy is.
Fúvósok és vonósok esetén is hasonló kísérletek meglepő eredményeket adnak.

Új hozzászólás