Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Használhatósági tapasztalatok - billentyűs hangszerek

Billentyűs fórum... Casio, Korg, Ketron, Roland, Technics, Yamaha stílusok, hangszínek, performance-ok, technikai kérdések, használati útmutatók

Moderátor: Moderátorok

B.Bazsi
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 25
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1047 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1473 alkalommal

Re: Használhatósági tapasztalatok - billentyűs hangszerek

Hozzászólás: # 25789Hozzászólás B.Bazsi
2014.07.07. 05:29

Szia Ricsike, gratula az új cucchoz, úgy hallom jól szól mindkettő! Nekem is Allen&Heath van, igaz hogy csak egy ZED12 fx, de ez is jó kis cucc! ;) Csináljatok vele sok jó bulit! :dance: :777

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

marton1974
VIP
Hozzászólások a témában: 44
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 380 alkalommal
Kapott köszönetek: : 870 alkalommal

Hozzászólás: # 29536Hozzászólás marton1974
2014.11.21. 17:38

Egy pár jól használható profi arranger...amikből úgy hallom ki is van hozva a maximum.

Vangelix
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 12
Hangszer: Korg Pa3x 61 Musikant
Adott köszönetek: : 38 alkalommal
Kapott köszönetek: : 11 alkalommal

Hozzászólás: # 29766Hozzászólás Vangelix
2014.11.30. 17:18

Üdv, lehet, hogy oltári nagy marhaságot kérdezek, de bocsájtassék meg nekem, azt olvastam valahol, hogy elméletileg sampler audio hangokkal bármilyen hangszínt be lehet vinni egy kellő nagyságú rammal rendelkező szintibe, ez azt jelenti, hogy egy tyros 4 ben meg lehet ugyanúgy szólaltatni egy pl pa3x musikant hangszínt? Mert ha így van akkor sokat nem gondolkodok, a tyros4-nek van a tudtommal legnagyobb sampler helye, 1gb, mig a Pa3x, 2x 256 mb, megveszek egy Tyrost, majd rengeteg hangmintát szerzek és voálá, fél óra felállás után megvan a legkomplexebb szintim. :roll: :?

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 4
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 29779Hozzászólás malko
2014.12.01. 08:40

Örülök vangelix, hogy ennyire lelkes vagy. De azért ez nem ilyen egyszerű ez a dolog.
Az tény, hogy 1 giga hely van a tyros4-be és ráadásul még 10 perc sem kellene neki, hogy mind ez betöltse (kb3-4 perc elég lenne) De, ahhoz, hogy pl egy jobb zongora hangmintád legyen mint a 4-be az több mint 100 mega. De van olyan zongi minta is ami 1giga vagy még nagyobb. Lehet próbálkozni és sok mintát is bele tudsz pakolni de a nagyon komoly hangszínek felejtősek. Sajnos nem tudni azt ,hogy ezek a hangszergyártók mily módon tesznek nagy mennyiségű hangmintát kevés helyre. Ha egyszer megfejtjük akkor majd talán képesek leszünk komoly hangmintákat feltölteni.

Üdv Malkó

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 39
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 29821Hozzászólás ---Qgli---
2014.12.03. 17:15

Ha 2 mp egy hang, akkor egy hangszín úgy néz ki, hogy:
88 hang - 176mp
ha 3 dinamikai réteg van felvéve, akkor 3x176=528 mp
528mp az 93984 kb, tehát nagyjából 90mb
ha van 400 hangszíned az 36000 mb az már 36 Giga! ( remélem jól számoltam... ) Ennyi nincs, de még a tizede sem, tehát egy hangszín 0,2 mp sincs.
( Egyébként én egy hangmintánál pár századmásodperces mintárta gondoltam )

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 63
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Hozzászólás: # 29822Hozzászólás Asterix
2014.12.03. 17:58

Oktávonként max 2-3 hanggal számolj! És már teljesen más az értéked, azonkívül csak egy adott hangterjedelme van egy hangszernek. Kevés olyan hangszer van, mint a zongora, aminek a valóságban akkora a hangterjedelme... :777

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 39
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 29826Hozzászólás ---Qgli---
2014.12.03. 19:21

Ezt mondjuk én sem értem, hogyha egy basszusgitárnak ( kivéve ha 5-6 húros ) a kontra e az alsó hangja, akkor minek tesznek még az alá is hangokat.

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 13
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 29905Hozzászólás tacso
2014.12.06. 10:41

Üdv Mindenkinek!
A tegnapi napon volt szerencsém két hangszert is egymás után és hosszabban is nyüstölni, ráadásul otthoni nyugodt körülmények között! Ezekkel kapcsolatos tapasztalásaimat szeretném megosztani, ahogy én hallottam.
A két hangszer: Korg Pa 900, és Roland Fa 06.
Természetesen a két cucc sem ár, sem felhasználói tekintetben nem egy kategória, illetve az érdeklődésem kizárólag a hangszínekre irányult.
A Pa 900 volt az első a sorban és meg kell mondjam, hogy nagyon bejött! A klaviatúra mérföldekkel jobb, mint a jelenleg tulajdonolt Yamaha Mox6 -é és hosszú idő után újra ráérezhettem az aftertouch hasznosságára is. A Dnc hangszínek java része is jól hozza bizonyos hangszerek fizikai jellemzőit, de komolyan rá kell érezni a használatára. (Nem mind tetszett) Viszont izgalmas lehetőségeket rejt és ez talán a legtöbb, amit az ember egy hangszertől elvárhat. A hangkészlet az egyik legkomolyabb amit idáig hallottam és nagyon figyeltek a minőségre. Állítom, hogy ami szórakoztató zenére kell nekem sound, azt megtaláltam. A saját, meglehetősen sűrűre masterelt alapjaimra játszva probléma nélkül átszólt a zenén, miután a limiter részen tuningoltam egy kicsit. A zongi hangok tényleg kopognak, de érdekes módon gyorsan hozzászoktam, mert a Kawai Mp5 mintái is hasonló karakterek és ez túl szépnek ugyan nem mondható, de minden layer remekül hallható bármilyen zenei környezetben. Azért a használható effektek számát keveselltem, első sorban az Ep -k esetében.

Aztán következett az Fa-06, és egyből úgy éreztem, hogy átültem egy sportkocsiból egy Trabiba...
Gyönyörű zongora hang... Magában... De ahogy alapra kezdtem játszani, egyre csak a hangerő poti után kapkodtam, mert nem akart szólni, és a dinamikaérzet is teljesen elveszett... Minden hangszín szépen szól, de nincs töke igazán semminek, mintha a középfrekik hiányoznának!
Az Fa06 nem haknira készült! Van mindenből hangszín, de Pa 900 után csak keresgél az ember, de nem igen talál...
A modern szinti hangzás erős az Fa ban, valamint új, pofás és nagyon átlátható a kezelőfelület.
A billetése átlagos.

A Pa 900 hangszert erősen vérző szívvel vittem vissza a gazdájának. Nem tudom a meglévő rendszerünkbe integrálni, mert a kívülről vezérelhetősége erősen korlátozott.
Egyébként kértem tanácsot ezzel kapcsolatban a korg.hu által megadott gurutól és nagyon készséges volt, mondván hogy amit én akarok azt felejtsem el.

Tehát marad nálam a Mox6, még egy Kronos próba lehet hogy bejátszik idővel...

Sziasztok!

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 13
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 29921Hozzászólás tacso
2014.12.07. 19:24

Bizony itt minden szó igaz! Moog, Hammond, Rhodes, tranzisztor, fogaskerék, banándugók, Leslie, egy letűnt világ legendás termékei, amik stílust és megszólalási sztenderdeket teremtettek és amelyeket a mai szintik csak nyomokban tudnak klónozni. A gitárosok viszont pont úgy küzdenek a démonokkal, ezt elmondhatom, mert a villanyvasutak itt is cserélődnek szakadatlanul, és egyre többen keresik a vintage korú, eredeti japán vagy amerikai gyártású húrosokat, mert az új neves (és drága) gityók "süketek" Az ampokról már nem is beszélve! :D A Mox nekem jó kompromisszum, mert nem kell arrangert használnom, de egyébként bajban lennék és én is azokkal a dilemmákkal küzdenék -mégjobban - mint itt a fórumon sokan. Szombaton debütálunk egy új, egyszerűbb formációval, ahol csak a jó öreg Kawai Mp5 lesz a hangszerem és már most boldog vagyok tőle! :lol:

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 27
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 29928Hozzászólás Bubamara
2014.12.08. 06:37

Így igaz, a gitárosok épp úgy keresik a régi, de jól bevált hangszereket és alapokat, mint ahogyan mi próbálunk visszanyúlni a minőségért 10-20 évet.
Patesz apu, a a drága öcsém végigpróbálta az összes csodapedált (multit) és kukában végezte mind, mert eltölt velük 1-2 hetet, jól beállítja a saját szájíze szerint, majd amikor elérkezettnek látja az időt, hogy szembesítse a valósággal, bedugja a vox ac30 top boost-ba, meghallgatja a képességeket, majd a gitárt átdugja a Digitech RP7 csöves előfokkal épített padlóeffektbe és azt be a vox-ba és az új cucc, már megy is fel a zenészapróra, mert életképtelen, kiherélt gatya. Gitárokkal hasonlóképen.

Nagyon jól szólhatnak az új kütyük egy lemezfelvételen, de élő zenében töketlen maszat.
Persze, egy újszülöttnek minden vicc új, így nyilván el tudják adni a gyártók a jól bevált marketing trükkjeikkel a szoft szempontjából jól felszerelt de egyénként ipari hulladék kategóriába sorolható tömeg sz@rkjaikat.

---
Azt a Trinity pro x-et én is láttam. Olvasd csak el figyelmesen a tartalmát. Már azért megéri megvenni, ha a bővítőket szépen átrakod egy pro-ba vagy 61-es DRS-be. Egy vagyon lenne az e-bay-en a bővítmény ami benne van.

- PBS-TRI: Sample player (Ettől képes lesz külsőmintákat lejátszani, tartozéka 2 memória modul, valamint ezáltal 2 bank helyett 4 lesz a hagsuerben, ami azért 256 plus kombi és ugyanennyi program hangszínt jelent.)
- SCSI-TRI: SCSI interfész külső CD vagy HDD csatlakoztatásához (no comment, adattárolás megoldva)
- HD-TRI: Hard Disk rekorder és sequencer (nem jön rosszul, ha felveheted hangszeren belül a munkádat, vagy akár külső anyagot rögzíthetsz a HD-ra)

- SOLO-TRI: Korg Prophecy szintetizátor enginge. (Ez meg embertelen jó solo hangokat tartalmaz, ettől plus, a plus verzió)

szóval feltételezzük, hogy otthon elzongorázgatsz, az egyébként bitang jó billentyűzettel szerelt vason, színpadra meg a bővítményekkel felturbózott alap 61, vagy pro modellt viszel. Mert cipelje az anyja a 40 kilós vasdarabot. :)

Buba

Új hozzászólás