Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Joe83
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 12
Hangszer: Gonosz2 :)
Adott köszönetek: : 921 alkalommal
Kapott köszönetek: : 772 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 25332Hozzászólás Joe83
2014.06.16. 20:34

Sziasztok!

Év elején hozzá jutottam egy pár Y-Audio Pro15NA Aktív hangfalpárhoz.
Nos, mivel anyagilag nem engedhettem meg drága aktív hangfalakat, így kicsit félve, de belevágtam.
Mikor elmentem megvenni, vittem magammal a T2 hangszerem, hogy élőben halljam, mit tudnak....
Ahhoz képest, hogy KÍNAI, nos meglepően szépen, tisztán szól. Minden hangszer tisztán kivehető mind a stílusokból és a midi alapokból is. Az én vonyításom is érthetően kijön ezekből a fröccsöntött dobozokból.. Na rátérek a technikai részére....
Gyári adatoknak a következőek vannak megadva.:
Model: PRO-15NA
Power Handing: 280 W RMS
Sensitivity: 98 dB @ 1W/1M
Frequency Response: 50 - 20 KHz
Nominal impedance: 4 OHM
Net weight: 24 Kg
A mély hangszóró 15"
Driver 1,5" Titanium

-Műanyag ház --> A mély hangszórónál több féle csavarhely van kialakítva, ha esetleg más típusú hangszórót építenének bele--> Szerintem ez Pozitívum
-Beépített végerősítő: 280WRMS
-Mikrofon bemenet (XLR és TRS csatlakozó)
-Vonal bemenet (RCA és XLR csatlakozó
-2 sávos EQ --> Mély és Magas
-Vonal kimenet --> ha esetleg fűzni szeretnénk..
-Hordfül--> Sajnos csak 1 van...
-Állvány hüvely, melyben rögzítő csavar is található
Ezek a weben is fellelhető adatok! na de én nem érem be ennyivel.. Mivel foglalkozom elektronikával, hajtott a kíváncsiság, mi van odabent....
Nos, kellemeset csalódtam, mivel tudtam, hogy kínai cucc, így nem számítottam semmi komolyra.... Amikor kiszereltem a hátlapot, melyen az elektronika található, megcsillant a szemem... Ugyanis a puffer kondenzátorok 6800uF Nippon márkájúak, made is Japan! A panelon található elektrolit kondenzátorok is made in Japan.. De ami még komolyabb, hogy Sanken Japan végfoktranyók vannak benne.. Elég meglepő volt számomra.. A hangszóróvédelmét egy szofita izzó látja el.. Ez elég egyszerű megoldás, de tulajdonképpen a célnak megfelel.. Nos amikor a hangszórót szedtem ki, ott már azért volt egy kis csalódás, mivel a 15" mély hangszóró lemezkosaras.. 4Ohm.. Sajnos más adat nincs rajta.. Így nem tudom ki gyárthatta bele... A mellékelt képek remélem jól szemléltetik a technikát..
Személyes technikai észrevételek..
Az 50Hz mélyben, hellyel közzel fedi a valóságot..
A doboz hátulján közölt teljesítmény adatok is úgy érzem helytállóak.. Mégpedig a következőkért.: 450W van megadva a teljesítményfelvételnek. Ez az adat helytálló, mivel egy 550W-os toroid trafó szolgáltatja a powert.. Papíron 280W van megadva a teljesítménynek, erre bőven képes a végfok, ami benne van. Sőt elég jó a táp méretezése, mivel ha azt veszem, hogy ingadozhat, tehát megugorhat a teljesítmény felvétele a végfoknak, nem kell attól tartani, hogy az 550W toroid ne bírná kiszolgálni a véget.. A végfok panelja letisztult, egyszerű kapcsolás. Azonban a hangszórókábelek és a power kébelek, amik a panelra vannak forrasztva, kicsit gagyi, igénytelen kivitelezésűek..
Összességében nem bántam meg, főleg, hogy jó áron jutottam hozzá.. Tudom nem egy JBL, de még is bátran el merek vele menni bazseválni..
Ui.: Bolondnak a fapénz is jó... :)

https://plus.google.com/photos/11185417 ... fWyq5nQ9AE

Yamaha Genos2, Allen&Heath CQ18T, 2db Behringer DR112 DSP, Austrian Audio OD505..

jamy1
VIP
Hozzászólások a témában: 103
Hangszer: Mac Mini
Adott köszönetek: : 457 alkalommal
Kapott köszönetek: : 338 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25517Hozzászólás jamy1
2014.06.21. 08:37

Sziasztok!

Először is köszönöm a megtiszteltetést,hogy itt lehetek :)

Már egy ideje bújom itt a fórumot,olvasva az aktív hangfalakkal kapcsolatos eszmecseréket :)

Nos hát én is eldöntöttem a passzív cuccom teljes felszámolása után,hogy belevágok és veszek aktív hangtechnikát.
A bökkenő az,hogy kevés tapasztalatom van az aktív ládákkal kapcsolatban. Eddig amilyen konstrukciókat hallottam előzene felhasználás terén az mind tetszett.

A segítségeteket szeretném kérni ez ügyben mivel látom nektek sok tapasztalatotok van ebben a témában.

Elsőkörben 2.1-ben gondolkodom +keverő (akár effectes is) és egy rendszerproci. Legelsőnek a két topot szeretném megvásárolni mivel a mostanság esedékes fellépések olyan helyeken lesznek ahol nem lesz szükség mélynyomóra.
Egyik barátom JBL EON 515XT-t használ KV2 Audio KX 1.5-el. Keverőként A&H ZED 12 és egy dbx rendszerprocit. Őrületesen jól szól, pláne mióta rendszerprocival együtt hajtja a hangfalakat. Nekem is sokáig JBL volt MRX széria és legutóbb is ezzel dolgoztam. Hangzásban tehát fontos szempont,hogy a top láda legalább ilyen minőségben szóljon ahogy ez szólt. Van bennem egy kis félsz is a műanyag ládák miatt ( ami leküzdhető), de eddig amiket hallgattam azokkal szemben a fa ládás verziók tényleg sokkal jobban közeledtek az én általam már megszokott hangzásvilághoz.

Minap meghallgattam pár hangfalat igaz más közegekben és más helyeken. Voltam a Pákónál,Friendly House-nál és a Tajtinál. Meghallgattam a dB 912,915DX-et és a 712DX-et KV2 Audio KX 1.5-el ( a dB SUB 15D-től ez jobban bejött és régi nagy szerelmem), és EV ELX 112P valamint ZLX 112 és 115-öt ELX 118p-vel.

Árban is valami ilyesmiben gondolkodok 150e -200e ft/ top láda. Picivel talán felémehetekárban ,ha a minőség annyival kiemelkedőbb. Most láttam,hogy a Friendlynél az EV ELX 115P csak 209e ft.
Fontos szempont nálam és ahogy láttam sok embernél még itt a fórumon,hogy esetenként a két top ládát is haszálhassam mély nélkül,mert sokszor kis helyre kell bezsúfolódni. Ezért lényeges,hogy elég mélyet szolgáltasson önmagában is a 2 top.
Minden észrevételt,tapasztalatot meghallgatok (keverő,hangfal) bármely más típussal kapcsolatosan is!

Köszönöm előre is fiúk!

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25519Hozzászólás beejaybudai
2014.06.21. 10:37

Szia!
A meghallgatott hangfalakról milyen véleményed alakult ki?
Összetudnád hasonlítani őket?
Az említett hangfalak mennyire nyerték el a tetszésed?
Egyébként ha jól választod meg a sub-ot a toppokhoz, akkor nincs szükség külön rendszer vezérlőre, szerintem inkább tedd hozzá az árát ahhoz amit hangfalakra vagy keverőre szánsz.

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

jamy1
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25536Hozzászólás jamy1
2014.06.21. 14:14

:D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.09. 18:22-kor.

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25537Hozzászólás beejaybudai
2014.06.21. 14:43

Nekem is azért vannak 15"-os hangfalaim, mert általában sub nélkül viszem őket. Kb. 100 fős bulikig simán megállják a helyüket. Az EV-nek nagyon szép kerek mélye van, nem a "kopogós" fajta, még a műanyag doboz ellenére sem. A dB-nek szerintem kissé nyersebb hangzása van, az EV nekem lágyabb, kellemesebb, viszont valamivel halkabb is. A fa dobozos ELX szériát még nem hallottam nagy hangerőn, csak boltban viszonylag halkan. Mivel ugyan azokkal a hangszórókkal szerelik őket, mint a ZLX-et, így gondolom hangerőben nem nagy különbség van, viszont a fa doboz mindenképpen előnyt jelent, főleg nagyobb hangerőnél, sub nélkül használva. Az ELX118P sub-ot még sajnos nem hallottam, de mindenképpen leszeretném majd cserélni a mostani mélyládám egy ilyenre.

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 25538Hozzászólás Adames
2014.06.21. 14:47

Egyetlen hátránya az ELX 115P-nek, hogy 24Kg. :roll: Na, meg hát drágább is, de viszont egy szub külön többe kerülne, és a kocsiban sem férne el már. :roll:

jamy1
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25551Hozzászólás jamy1
2014.06.23. 09:20

:)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.09. 18:20-kor.

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25552Hozzászólás Attila
2014.06.23. 11:46

A 118P sub mellé tegyél 12-es topokat :!: - sokkal jobb lesz, mint a 15-el.

Atti

Zsolti93
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 42
Hangszer: Korg Pa 50
Adott köszönetek: : 76 alkalommal
Kapott köszönetek: : 211 alkalommal

Hozzászólás: # 25554Hozzászólás Zsolti93
2014.06.23. 16:08

Sziasztok!!

Egy ki segítségre lenne szükségem! Nem tudom hogy itt a forumon volt-e vagy van-e valakinek Soundcraft keverője??

Vettem egy Soundcraft EFX 12-es keverőt amiben Lexicon effekt processzor van és ehhez kérnék egy kis segítséget!! Hogy mint lehet ezt beállítani, ki hogy használta/használja??

Előre is köszönöm!! :D

Zsolti

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 25555Hozzászólás Adames
2014.06.23. 16:28

Egyszerű a dolog. Mégy a füled után, és arra állítod, ami neked a legjobban bejön. Nem vagyunk egyformák, és van akinek ez, másnak meg amaz teszik, és van olyan is, aki meg még effektet sem használ. :roll:
Soundcraftnál inkább a hangképpel kell többet szarakodni. :?

Új hozzászólás