Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

vili2105
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 105
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 25094Hozzászólás vili2105
2014.06.06. 10:18

Szerintem ez aterem akusztikája határozza meg. Én elindítok egy dobot, és tologatom, forgatom addig amig a legjobban tetszik a hangzás. Ez lehet hülyén hangzik.
Minden terem máshogy veri vissza, és nyeli el a hangot, amilyen elhelyezés az egyikben jó, a másikban nem biztos hogy ugyan úgy jó lesz. Az meg hogy a hangszernél hogy hallod dübörög, búg, folyik, vagy kevés, relatív lényegtelen ( bár könnyebb zenélni, ha jónak halljuk), de egy óra alatt rááll az ember füle, és nem olyan zavaró.

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25095Hozzászólás Rolandbk5
2014.06.06. 10:21

Zongorista osztom Malko véleményét, én is középen használom. Akkor ezek szerint nincs minitor hangfalad. Ha nincs akkor próbáld meg, hogy egy fülhallgatót használsz a phones keverő kimenetéről, és akkor mindent tisztán hallasz. Egy próbát megér. Akkor maradhat középen a sub jobb-bal oldalon pedig a toppok. :777
Mert mikor egy felvételt készítesz és a keverés résznél elérkezel a panorámázáshoz, akkor általában a basszust és a lábdobot ( a mélyet ) középen szokták hagyni. Ahhoz képest szokták jobb bal oldalt használni.

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 25096Hozzászólás malko
2014.06.06. 11:05

Nem csak te harcolsz zongorista a mély tartománnyal. Sok mindenki küzd ezzel a problémával.
Ha olyan teremben játszunk mi is ami akusztikailag nem valami hú de jó akkor én is szoktam vele szenvedni. Iszonyú nagy mélyet kapok én is hátrafelé előre meg szinte még kevés is. Van több féle módszer is amivel lehet csökkenti a hátrafelé jutó mélyet de azt sajna egy ládával nem lehet megoldani. Két mély láda esetén ha van hely akkor úgy szoktam csinálni, hogy egyik előre a másik meg mögé 50cm.re. Mind két mély ládát külön auxról hajtom. és a hátsó ládának megfordítom a fázisát és eltolom egy delay funkció segítségével 0.5m/s-al. És akár hiszed akár nem sokkal kevesebb jön mély hátrafelé előre viszont nyomul rendesen. De mondom ez csak két láda estén lehet eljátszani meg sajna kell egy olyan keverő ami ezt tudja.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Zongorista28
Moderátor
Hozzászólások a témában: 89
Hangszer: Roland VA-76, Roland E-5
Adott köszönetek: : 495 alkalommal
Kapott köszönetek: : 707 alkalommal

Hozzászólás: # 25097Hozzászólás Zongorista28
2014.06.06. 11:17

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!
Ha megengedtek egy halk megjegyzést, persze nem felpezsdítve vagy elindítva a vitát ami igazából nem is vita, hiszen egy szakmai fórum,amely különböző véleményekből tevődik össze, és ha mindenkinek egyforma lenne a véleménye, akkor szinte nem lenne létjogosultsága kérdezni :D Szóval a saját bőrömön tapasztalván én azt mondom a jót, csak egyszer kell megvenni, márkát direkt módon nem írok! Itt nem erről van szó, hanem magáról, a jó minőségről. Amennyit én és szerintem rajtam kívül sok-sok fórum társam is költött már technikára, az lehet hogy többe került, mintha egyszer vettünk volna egy jót, ámbár effektíve drágán.

Ha én pl már 10 évvel ezelőtt megtudtam volna venni a szerelmemet mindenki tudja, hogy Bose buzi vagyok akkor azóta nem költök erre egy árva petákot sem, és csak hozza,hozza a pénzt apukának :D
Viszont, nem ez van szenvedek mint a kutyák azóta elköltöttem hangfalakra,végekre majdnem azt a pénzt, de hangminőségben a kis bokorban sem vagyok hozzá képest. :PPP

A rögtönzés világa: A Jazz

Oscar Peterson,a Zongoristák mértékegysége

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25099Hozzászólás Rolandbk5
2014.06.06. 11:28

Zongorista, nem Bose L1-m volt két subbal... :777 Értem miről beszélsz. Szenzációs cucc.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 25100Hozzászólás Zeneboy
2014.06.06. 17:35

Az a baj, és szerintem a sértődés innen ered, hogy egymás mellett beszéltek el! Marcinak totál igaza van! Mindenki azt vesz amire tehetsége van! Mondhatnám pénze, de nem igaz! Van akinek számít a megszólalás és van akinek nem! Én sok cuccot hallottam egymás mellett, de az igazság mindig akkor jön elő, ha van mihez viszonyítani!

AZ más kérdés kinek mi jön be!

Tamás! AZ ízlés más tészta! Hallottam én már isteníteni reflex ládát is, de igazából egy pozitívuma volt, hogy ugrálni lehetett rajta-és az kibírta, az én Trevisem meg ha leesne az állványról szétreped...nem erre van kitalálva...---Az olyan bután szólt, mint egy botsáska...

Azért itt senki ne essék csodálkozásba, hogy egy jó minőségű anyagokat felhasznált cuccból várhatóan jó vagy minimum jobb hangképnek kell kijönnie! Ha nem jön elő? Akkor kell keresni a hibát máshol: Milyen kábeleket használsz..igen..ha jó minőségű a kábel a DSP motyóban kicsi jelveszteség torzítás stb sok mindent befolyásolhat, akkor ne bazd már el egy 100ft-os vezetékkel, aminek esetleg a hibás keresztmetszete vagy anyagminősége miatt tompa lesz a hangfal felé jutó jel! Ott a keverő... Pont az egyik kolléga esett hanyatt nemrégiben amikor kiderült a kis A&H keverő mennyivel szebben szól mint az egyébként elfogadható tudású toló potis Yamaha keverője...
Aki végfokot crosszt használ..? Amíg nem tapasztaltam meg, miért nem jó egybe fűzni sub-top felállást, és mennyivel jobb hangzást lehet előhozni egy 2 végfok+dsp-s megoldással csak süketelésnek tartottam!

Bazsi! Te most pont így jártál! Már nagyjából érted miről beszéltem neked, mikor 1-2 éve még beszéltem ilyen felállásról mennyit változhat a hangzás jó irányba!

Itt jön Malkó reagálása: Ne essetek már át a lónak az alsó felére... Amiket használunk az nem jó! Az én trevisemet bárkihez oda tenném rendszerbe! Biztos vagyok benne, nem vallana szégyent! Itt sok embernek lövése sincs, hogy mit lehet egy 8" ládából kihozni, ha prémium cuccokkal van összerakva és beállítva! mindezt 7,7kg-ba... Azért visszaemlékezve a fórumtalira volt 1-2 ember részéről ámulás... Pedig ez a cucc is messze nem jó...a jó nem itt kezdődik! Marci pont erről beszélt! Nem kötött ő bele senkibem se, és nem azért ajnározta a meyert vagy L acusticot, vagy nexot mert neki az van.. Hanem mert van némi fogalma hol kezdődik a jó hangfal!

Ne szálljunk már el hogy megszólaltok 2 ládával is szabadtéren...Persze meglehet, de az még nem jó hangzás!
Mi is megszólaltunk 8" ládákkal szabadtéren! Volt ott olyan aki először megkérdezte ..most komolyan ilyen pici ládákkal ide..? Igen.. Meglehet szólalni, de nem lesz jó a minőség!

Megint ne keverjük már bele, hogy de ezzel is ua oda megyek meg mennyibe kerül, vagy neked volt rá pénzed... Nem erről van szó!

Komolyan elment a kedvem az egész fórumtól, mert ennyi irigy embert akik elvileg "kollégák" rég láttam egy helyen!

Qgli: Neked meg nem tudok ilyen kulturáltan válaszolni! Te egyszerűen oda szarsz ahol csak kaptál! Ha nem értenéd pár pont...
*Levittem saját ktg-en hangfalat, hogy halljad, +adamest felvettem.-.. mert nem voltál képes eljönni egy 50km hogy meghallgasd.. de mindenki látta mit kínlódtál a hangfal vétellel...
*Marci nettó ár alatt intézte a Lite subjaidat---
amit 6 év után még kb annyiba akartál eladni...vicc...
Hagy ne folytassam...

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 177
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal

Hozzászólás: # 25110Hozzászólás B.Bazsi
2014.06.06. 23:09

Hát, kész vagyok, komolyan :dash2: :dash2: :dash2: :dash2: .... Itt nekem az jön le ebből a "jól szól-nem jól szól" vitából, hogy aki nem az általatok említett prémium kategóriás cuccokon szólal meg, az nem jó, szar, vagy mit tudom én minek nevezzem, nevezzük, vagy nevezzétek. Zsolti, ezt írod: "Az a baj, és szerintem a sértődés innen ered, hogy egymás mellett beszéltek el! Marcinak totál igaza van! Mindenki azt vesz amire tehetsége van! Mondhatnám pénze, de nem igaz! Van akinek számít a megszólalás és van akinek nem! Én sok cuccot hallottam egymás mellett, de az igazság mindig akkor jön elő, ha van mihez viszonyítani!" Ezen mondatod alapján szerinted nekem nem számít a megszólalás, vagy tehetségtelen vagyok, vagy mi vagyok? Én is hallottam már pár cuccot, igaz hogy nem cserélgetem mint más az alsóneműjét, de nem a tehetségtelenségem miatt vagy az igénytelenségem miatt nincs az általatok említett JÓÓÓ!!! -cucc valamelyike. Jóindulatra meg a két szép szememre nem adnak többmilliós cuccot sehol, csak PÉNZRE!! Nem tartom magam igénytelennek, a megszólalás is számít, de egyelőre nem tehetem meg anyagilag hogy L acustic cuccom legyen. Addig meg JÓ az ami van, kövezzetek meg érte de az én csóró fülemnek JÓL SZÓL, meg még jópár ember szerint JÓL SZÓL! Jól szólt a Trevis cuccod is Zsolti a fórumtalin -szerinted jól szólt vagy nem?- , meg jól szólt a kollégád Garry cucca is amit párszor Barcikán hallottam, meg jól szólt az FS Audio is amin játszottunk párszor Markazon. Ha az előttünk fellépő Szonoki Peti nem mondta vissza a fellépését mert megfelelt neki... :twisted: :twisted: Meg jól szólt az FS előtti Garry is, meg jól szól a Peavey top Reloop szubbal amivel már jópár bált lezenéltem Sirokon, meg jól szólt a G70-Bose cuccon jótékonysági bálon. Oszt kész, mindenki azt mond amit akar, lesz..rom. Hadd szőjem már tovább egy kicsit ezt a témát, itt akkor senkinek nem számít a megszólalás mert nem ezek az etalon hangcuccok vannak a fórumozóknak? Igénytelen (majdnem) mindenki, kivéve a Mayereseket meg az L-eseket, meg a hozzájuk hasonlók? Le kéne kicsit szállni a földre és nem "leszarozni" átvitt értelemben se mindenki cuccát akinek nem Atyaúristen etalon van. Vagy én vagyok elszállva a földről, mert tetszik az amit hallok a saját cuccomból szólni és jónak merészelem nevezni??? Vagy igénytelen vagyok mert nekem tetszettek az általam felsoroltak? Aki/knek itt nem Mayer vagy L-acustic vani, de nem is szar Behringer vagy bármi más szar, és az egekbe dicsőíti ezeket, azok miért nem váltanak ezekre? Mert nem számít neki/k a megszólalás? Akinek nem inge az nem veszi magára az általam leírtakat. Jól felb...szta az agyam pár hozzászólás. Nem decibelekről meg frekvenciákról van szó számokkal alátámasztva amiket egymás mellé állítva össze lehet hasonlítani, hanem szubjektív dologról, kinek mi az ami tetszik, mi a jó. Ezt a szar Castone ládát étteremben használtuk először lagziban, oszat elég volt sub nélkül is, mert elég mélyet adott, csengett a magasa, tisztán szólt, hallatszottak a hangszerek a hangszerből, a gitár is, az ének is, képzeljétek jó volt, jól szólt. Vagy ott voltak akik lehúzzák, és hallották azért húzzák le? :hit2: :dash2: :dash2: :xx: Adjon Isten szép hétvégét jó bulit mindenkinek meg elég pénzt hogy JÓ cuccot tudjon venni, egyforma fület egyforma hallást hogy mindenkinek ugyanaz a JÓ tetszen, igényességet hogy adjon már a cuccára és dobja ki azt ami nem jó, nekem meg pár nyugodt fórummentes napot hogy kicsit lenyugodjak.... Ez utóbbiért teszek én magam. UFF!

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 177
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal

Hozzászólás: # 25111Hozzászólás B.Bazsi
2014.06.06. 23:12

malko írta: Csak nem megy ez dolog. Mi a felső határ egy kocsinál? Van? Gyorsulás, sebesség,? Nincs!!!!A határ a csillagos ég.
Hangfal van határ? Jelenleg még van mert 20Hz-20Khz amit hallunk és ezt a sávot próbálják egyes hangfal gyártók minél jobban egyenletesebben lefedni.....
Láttál te már fénysebességgel haladni autót, ha már egyszer szerinted a határ a csillagos ég....?

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 25112Hozzászólás malko
2014.06.07. 03:08

Nem értem ezt de már lehet nem is akarom.
Az senkinek nem jelent gondot ha dicsérnek egy ládát és az egegig magasztalnak.
De ha én lehúzom az màr zokon esik. Egyébként Zsolti leirta amit gondolok.
Nincs mit hozzá füznōm. Még csak annyit Bazsi,hogy kocsi témád megint gyenge volt.
A sebesség,lóerő....stb egyre nő és ki tudja hol áll meg lehet a fénysebességnél.
De a te füled hallása az csak egyre gyengébb lesz,hacsak nem csinálnak valami szuper
Dobhártyát amivel akár még az ultrahangot is hallod. Na akkor talán jó ez kocsi téma
Én leszeretném zárni ezt a témát. Ha valaki idegesit még akkor irjon nekem privibe.
Kōszi!

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 25113Hozzászólás Adames
2014.06.07. 05:36

Egyszerű a dolog....
Mindenkinek az a jó, amije van, mert neki az tetszett, vagy arra futotta, és ezért neki az a jó!
A még jobb pedig az, amiről álmodik, hogy de jó is lenne egyszer... :PPP :mrgreen: :777
Az meg, hogy miről álmodik? Számára biztos a jobbról, mert rájött, hogy van ami neki hangzásban még jobban tetszik,
vagy éppen kevesebb súlyt akar a cipelni. Akár... :pardon:
Sőt,.....rájött, hogy nem is kell neki már a hangfal, mert trombitálni fog ezentúl! :rolf:
Egyébként meg az én hangfalam a legjobb! :mrgreen: Azért van csak egy darab most, mert ennek nincs párja! Páratlan a hangzása,
és még szabad téren is megállja a helyét ha lerakom valahová. :rolf:

Új hozzászólás