|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 575
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 973 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal
Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m
Zeneboy!
Ezek a trevis ládák baromi borsos áron vannak!!!
Egy 12-es top 400.000 forint!!!
A szub 360.000!!!
Ez még 10 százalék kedvezménnyel is 1 milla fölött van!!!
Ebben a szakmában annyit nem fizetnek, hogy ennyit beletegyen az ember! Ha úgy számolod hogy öt évre veszed, meg a hangszert is öt évre, meg mikrofontól kezdve minden szarság, akkor....
Nem tudom Neked mennyi bulid van, de ha egy év alatt 20 lagzit lejátszol 50.000 Ft-ért ( amit nem könnyen fizetnek ki One Man Bandnek ), akkor 2-3 évig ingyen zenélsz! És akkor még nem számoltam fel, hogy a zenéléshez nemcsak a cucc kell, hanem a kocsi is kopik meg stb. És az a legnagyobb probléma, hogy vannak olyan zenészek, akik megveszik olcsón a cuccot elmennek 25-30.000 Ft-ért lagziba és esetenként ( valljuk be ) még jobban is csinálják, mint az, aki drága cuccal megy.
Én - megmondom őszintén - egy egészséges határt fogok tartani a cuccra ráköltött pénznél is, pedig én nem panaszkodok a bulik szempontjából, mert ha csak annyi lenne az idén, mint amennyi tavaly volt, akkor az nekem bőven elég lenne.
Egy 6-700.000 Forintot látok reálisnak a hangtechnikába való befektetésnél. Ezért néztem az RCF-eket. Már a Yamaha DSR 112 + RCF Sub 705AS ( ez együtt 750.000 körül lenne ) ez már nagyon a vége, ezt már nem biztos, hogy kifizetem...
A szub 360.000!!!
Ebben a szakmában annyit nem fizetnek, hogy ennyit beletegyen az ember! Ha úgy számolod hogy öt évre veszed, meg a hangszert is öt évre, meg mikrofontól kezdve minden szarság, akkor....
Nem tudom Neked mennyi bulid van, de ha egy év alatt 20 lagzit lejátszol 50.000 Ft-ért ( amit nem könnyen fizetnek ki One Man Bandnek ), akkor 2-3 évig ingyen zenélsz! És akkor még nem számoltam fel, hogy a zenéléshez nemcsak a cucc kell, hanem a kocsi is kopik meg stb. És az a legnagyobb probléma, hogy vannak olyan zenészek, akik megveszik olcsón a cuccot elmennek 25-30.000 Ft-ért lagziba és esetenként ( valljuk be ) még jobban is csinálják, mint az, aki drága cuccal megy.
Én - megmondom őszintén - egy egészséges határt fogok tartani a cuccra ráköltött pénznél is, pedig én nem panaszkodok a bulik szempontjából, mert ha csak annyi lenne az idén, mint amennyi tavaly volt, akkor az nekem bőven elég lenne.
Egy 6-700.000 Forintot látok reálisnak a hangtechnikába való befektetésnél. Ezért néztem az RCF-eket. Már a Yamaha DSR 112 + RCF Sub 705AS ( ez együtt 750.000 körül lenne ) ez már nagyon a vége, ezt már nem biztos, hogy kifizetem...
- Gyuley
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 114
- Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
- Adott köszönetek: : 752 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 811 alkalommal
Én is a passzív rendszer híva vagyok, és elsősorban a komponensek külön-külön történő cserélhetősége(javítása) miatt!Apelláta írta:Sziasztok!---Qgli--- írta:Fejtsd ki légy szíves, hogy részletesebben, hogy miért nem vagy az aktív falak híve! Én most akarok venni hangfalat, de én sem tudom, hogy melyik lenne jobb.Apelláta írta:én csak passzív falban gondolkodnék. Nem vagyok az aktív falak híve több okból kifolyólag is.
Biztos, hogy aktívat fogok venni, mert 2.1 rendszerben bármelyik hangfal meghibásodik a másik kettő elviszi a bulit - ez egy nagyon nagy előnye!
Az aktív javára dől a mérleg a méret arányában is - sokkal kisebb, mert elég egy szub - a passzív rendszernél körülményes megoldani az egy szub használatát.
De várnám a Te érveidet is!
Czaga!
Zeneboy már írta, de nekem is nagy teljesítmény, könnyű szállíthatóság, jó hangminőség és szerviz háttér miatt a Trevis jut az eszembe. De ebben ő a mágus.
Qgli!
Érveim az aktív cucc ellen már zömében mástól elhangzottak. De röviden:
- Külön tápkábelek minden dobozhoz. Hát ez nagy színpadon különösen körülményes.
- Ha csak a hangfal (hangszóró, hangváltó), vagy csak a végfok megy tönkre, akkor is két cuccot (hangfal+erősítő) bukok. Szélsőséges esetben, ha netán javíthatatlanul hibásodik meg, esetleg ellopják, nagyobb költséggel pótolható. Ha javításra szorul, akkor az idő alatt mindenképp aktívval kell pótolni. Vagy egy ugyan ilyennel, vagy párban két másmilyen típussal. Aktívból nehezebb kölcsönbe szerezni, mint passzívból. Passzívnál vagy elmegy egy hangfal, vagy elmegy egy végfok.
- És amit még nem írt senki, hogy nem látod a végfok bemeneti jelszintjét, a signal és clip led-eket. Ez rendszerproci használatakor nem lényeges, mert abban limitálhatod a kimenő jelet a clip határ alá, fix szintre. Akkor sem lényeges, ha csak te magadat hangosítod ki, mert te betudod lőni a hangszered és a mikrofonod ideális hangerejét, amihez aztán nem nyúlsz. Bár ekkor is fix hangerő poti mellett is eltér a stílusok, midi-k hangereje. Viszont ha procit nem használsz (és sokan vagyunk így), és nem csak magadat hangosítod, hanem vendég fellépőket is, akkor már jól jön a végfok bemeneti jelszintjére való rálátás.
Elhangzott, hogy passzív rendszernél a gyenge láncszem az erősítő. A 2.1 és 2.2 rendszernél eleve két végfok kell. Na már most, ha az egyik meghibásodik még a maradék egy megmenti a bulit. (Úgy, mint ahogy az aktív rendszernél is egy fal meghibásodása esetén még a maradék kihúz a csávából.)
Csak ekkor 2.2 esetén az oldalankénti top és szub-ot párhuzamosítom, és a végfok egy-egy oldalával hajtom meg őket széles sávban. Ráadásul ilyenkor a falak oldalankénti eredő impedanciája is feleződik, így az erősítő is nagyobb teljesítményre lesz képes, kompenzálva a másik végfok teljesítmény hiányát.
2.1-nél pedig, ha nincs külső aktív crossover, hanem a passzív váltó benne van a szub-ba, akkor a keverőből mono-sított jelet küldök a végfok mindkét oldalára, és onnan az egyik oldal megy a szub-ba, a másik oldal pedig a párhuzamosított top-okba.
2.1-nél ha külső cross. van, akkor csak egy mono-sított jelet küldök a keverőből a cross. egyik oldalára.Ott ketté bontom mélyre és magasra. A végfok egyik oldalára kerül a mély a másikra a magas. Majd innen megy a mély oldal a szub-ra, a magas oldal a párhuzamosított top-okra.
Egyik megoldás sem ideális, de ha az aktív rendszerből valami elszáll, a maradék három, 2.1 esetén két hangfal sem az.
Volt aktív rendszerem is, Qsc hpr szériás falakkal, nagyon jó volt, még a hangzása is rendben volt( 13 rétegű nyír láda nem műanyag), és megbízható is volt, de iszonyú drága, és egy passzív rendszert olcsóbban össze lehet rakni, hogy ezt a minőséget hozza!
Api!
2.1, 2.2 rendszerhez nem törvényszerű a két végfok, elég egy is, csak legyen benne egy két utas crossower, és persze elég "kraft" én sokáig így használtam a 2.1-es rendszeremet, és állíthatom, egyszerű, és meggyőző volt a Qsc H osztályú 2X700W/4ohm-os végfok simán tolta a két 400W-os 15/1,75 toppot(ebben egy közép magas keresztváltó), és a 400W-os 18"-os Beyma mélyládát(passzív váltó nélkül)!
De én már nem cipelem mostanában a mélyládát, mert nincs értelme, hiszen a toppban a 15"-ös hangszóró több mint elég basszust hoz zárt térben, szabadtéren meg sok értelme nincs a "sub"-nak, ezért oda(persze csak 140-150- fő felett) tölcséres mélyeket használok!
És valljuk be, nem sok szükség van az a "sub"-ra, legalábbis nekem inkánbb a 50-60-Hz-től felfelé van élvezhető basszus hang, ami ez alatt van, az szinte csak füldugulást okoz!
Persze mindenkinek más a füle, de ha nem "DISCO"-zenét tolunk,vagy 15"-ös hangszórónk van, akkor értelmetlen a "sub" szerintem!
Mindenkinek ..............!
"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"
- marton1974
- VIP
- Hozzászólások a témában: 118
- Adott köszönetek: : 380 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 870 alkalommal
Üdv.
Szerintem meg kell legalább egy SUB-nak lenni a rendszerben.Sokkal dinamikusabb és jobban szól úgy a rendszer.
Nekem is voltak külön TOP-ok 15" -ak SUB nélkül.Adja az a basszus szerencsétlen,de szerintem kevés.Sokkal szebben szól ha van SUB.Hírül sem szól úgy a rendszer mint egy 2.1 es.
Személyes tapasztalatom ez.
Szerintem meg kell legalább egy SUB-nak lenni a rendszerben.Sokkal dinamikusabb és jobban szól úgy a rendszer.
Nekem is voltak külön TOP-ok 15" -ak SUB nélkül.Adja az a basszus szerencsétlen,de szerintem kevés.Sokkal szebben szól ha van SUB.Hírül sem szól úgy a rendszer mint egy 2.1 es.
- Gyuley
- VIP
Ez igaz lehet, de nem nálam, mert nagyon nem mindegy milyen az a 15"os hangszóró, és hogy milyen driverrel kombináljuk!marton1974 írta:Üdv.
Én magamnak építem a falaimat, így én állítom össze a komponenseket!
Ami a lényeg, tökéletes közepe sosem lesz egy 15"-os hangszórónak, de ütős mélye az több mint valószínű!
Ha alukosaras a hangszóró, és van legalább 3, vagy jobb esetben 4"-os lengőtekercse, akkor több mint elég basszust hoz, de ilyen típusú hangszóróhoz, elég alacsony frekitől működő drivert kell párosítani, mert ha nem akkor bizony olyan lukas lesz a hangkép, hogy az valami rettenet, gyári hangfalban nehéz találni ilyet, vagyis lehet csak irreálisan drágán!
Mint mondtam, használtam 2.1 rendszert, nem is akármilyen bass- reflex ládával, aktív crossos véggel, de nem győzőtt meg arról hogy van értelme cipelni, persze főként beltérről beszélünk!
Engem nagyon zavar a "sub-hang", mert a sub az 50Hz alatt van, és nem hiszem hogy egészséges hangzást produkál az általam prezentált legtöbb stílusban!
Mellesleg, és a 15"1,75-ös toppládáimat(2db), egy 1,4KW-os véggel hajtom, és egy picit sem kínlódik nagy hangerőn mély-tartományban, sőt, a legtöbb esetben még ez is soknak bizonyul, úgyhogy és nem cipelem a 40kg-os Beymát, mert értelmetlen!
Ezért is írtam, hogy mint olyan, ez is fül kérdése, kinek a pap, kinek a paplan!
- marton1974
- VIP
Ebben teljesen igazad van.Gyuley írta:Ez igaz lehet, de nem nálam, mert nagyon nem mindegy milyen az a 15"os hangszóró, és hogy milyen driverrel kombináljuk!marton1974 írta:Üdv.
Én magamnak építem a falaimat, így én állítom össze a komponenseket!
Ami a lényeg, tökéletes közepe sosem lesz egy 15"-os hangszórónak, de ütős mélye az több mint valószínű!
Ha alukosaras a hangszóró, és van legalább 3, vagy jobb esetben 4"-os lengőtekercse, akkor több mint elég basszust hoz, de ilyen típusú hangszóróhoz, elég alacsony frekitől működő drivert kell párosítani, mert ha nem akkor bizony olyan lukas lesz a hangkép, hogy az valami rettenet, gyári hangfalban nehéz találni ilyet, vagyis lehet csak irreálisan drágán!
Mint mondtam, használtam 2.1 rendszert, nem is akármilyen bass- reflex ládával, aktív crossos véggel, de nem győzőtt meg arról hogy van értelme cipelni, persze főként beltérről beszélünk!
Engem nagyon zavar a "sub-hang", mert a sub az 50Hz alatt van, és nem hiszem hogy egészséges hangzást produkál az általam prezentált legtöbb stílusban!
Mellesleg, és a 15"1,75-ös toppládáimat(2db), egy 1,4KW-os véggel hajtom, és egy picit sem kínlódik nagy hangerőn mély-tartományban, sőt, a legtöbb esetben még ez is soknak bizonyul, úgyhogy és nem cipelem a 40kg-os Beymát, mert értelmetlen!
Ezért is írtam, hogy mint olyan, ez is fül kérdése, kinek a pap, kinek a paplan!
Beszélhetünk itt 100 ezres nagyságrendő hangfalakról,hang rendszerekről.RCF stb...Mindenkinek más az ízlése,más zenét játszik,más-más helyeken kell megszólalni.
Ez egy ördögi kör.De az is igaz hogy mindenki a sajátját dicséri.
Azért mondom hogy én megtaláltam a számomra tökéletes hangrendszert.Ár-érték arányban.A 2.1-es sound system ami bejött.Én nem akarok "sportcsarnokot"kierősíteni,nekem ha vannak buliaim azok max.50-100 fősek és nem szabadtéren.Erre a célra tökéletesen megfelel egy 2.1-es PA rendszer.
Lehet ezekre milliókat költeni,de lehet aránylag elfogadható árból kihozni egy ütős összeállítást.Persze azért vannak itt is jobb cuccok és kevésbé jók mint minden másban...
És ahogy mondod : Kinek a pap,kinek a paplan...
- Zeneboy
- Moderátor
- Hozzászólások a témában: 266
- Hangszer: Korg Pa3 x
- Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 882 alkalommal
Qgli!---Qgli--- írta:Zeneboy!
A szub 360.000!!!
Nem olvastad és nem értelmezted a korábbi írásomat!
Nem nekünk szánt termékek és nem alsó kategóriába tartozó cuccok, így az ára sem lehet 100-200eft. Anyag áron én utána néztem és ha én venném össze mint magán vásárló - hisz a hangszórók és dsp-s végfok adott, - akkor a hangszórók 100-130eft, a végfok 120-150efteft körül láttam külföldi oldalakon! Persze ha mint garry rendeli esetleg nagyobb tételben, nyilván más ez is! EZ csak a 8"-as amiről beszélek!
Privátban fejtem ki a többire a válaszom...
Zeneboy
Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 575
- Adott köszönetek: : 973 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal
A 15-ös méllyel szerelt hangfal szépen hozza a mélyeket, a probléma ott van, hogy egy állványon lévő 15 mély sosem fogja úgy átadni a mély hangokat, mint a földön fekvő szub.
- marton1974
- VIP
Igen.Ez tényleg így van.A 2.1-es rendszer minden értlemben veri a 2.0-ást.---Qgli--- írta:A 15-ös méllyel szerelt hangfal szépen hozza a mélyeket, a probléma ott van, hogy egy állványon lévő 15 mély sosem fogja úgy átadni a mély hangokat, mint a földön fekvő szub.
A középhangok is jobban érvényesülnek a 2.1-es rendszernél szerintem,persze ez keverés kérdése is.
- Gyuley
- VIP
Természetesen itt mindenkinek megvan a maga igazsága, valóban magasan elhelyezve egy topláda nem hozza a kívánt mélyet,akármilyen is, hogyan is hozhatná, viszont ha nem emeljük az égig, akkor bőven elég mélyben!marton1974 írta:Igen.Ez tényleg így van.A 2.1-es rendszer minden értlemben veri a 2.0-ást.---Qgli--- írta:A 15-ös méllyel szerelt hangfal szépen hozza a mélyeket, a probléma ott van, hogy egy állványon lévő 15 mély sosem fogja úgy átadni a mély hangokat, mint a földön fekvő szub.
A középhangok is jobban érvényesülnek a 2.1-es rendszernél szerintem,persze ez keverés kérdése is.
Én max fejmagasság fölé egy emelem picit (a drivert), így még bőven jó mélyet hoz, még így is van aki kéri hogy vegyek a mélyből mert sokallják, úgy hogy a keverőn 0db-en áll a poti!
Hosszan lehetne fejtegetni, hogy mi hogy a jó, de egy biztos, minden "anyegin" múlik!
A legjobb megoldás a három-vagy ,négy aktív útban működő rendszer, teljes egyenletes hangképet csak így lehet lesugározni tökéletesen, de nekünk ez nem megoldható, mert ki vesz 3-4 végfokot, rendszerprocit, meg egy csomó hangfalkábelt, és mindehhez egy kisteherautót a szállításhoz, hogy kiszolgáljon 100-150-főt, ezért nekünk maradnak a kis kompakt rendszerek, a saját maguk hiányosságaival!
Nem baj, legalább van miről beszélni, hiszen ez a fórum célja, hogy ütköztetni tudjuk a tapasztalatainkat!
-
sipospeti
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 19
- Hangszer: Korg pa4
- Adott köszönetek: : 93 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 42 alkalommal
- Kapcsolat:
Marton!
Meg lehet kérdezni, h mennyiért vetted a 2.1-est? Új vagy használt?
Meg lehet kérdezni, h mennyiért vetted a 2.1-est? Új vagy használt?