Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Fénytechnika

Fény- és látványtechnikai megoldások

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 62
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Re: Fénytechnika

Hozzászólás: # 44561Hozzászólás ---Qgli---
2016.10.06. 10:34

Allin írta:Mit szeretnél vele megoldani?
Nem tudom mit szeretnék megoldani, mert nem is tudom, hogy mik a lehetőségei!
Ezért írtam, hogy mondjátok el, hogy mivel tud többet egy DMX vezérelt fény, mint egy saját mikrofonos érzékelésű?

tacso
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 47
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44569Hozzászólás tacso
2016.10.06. 11:54

Egy DMX vezérlőnek akkor van igazán jelentősége, ha több féle dmx kompatibilis lámpát használsz. (De ha mondjuk van 2, 3,4, akárhány teljesen egyforma dmx lámpád, akkor vezérlő nélkül is tudod úgy működtetni őket, hogy mind a 4 ugyanakkor ugyanazt csinálja. Össze kell kötni őket dmx-mikrofon kábellel, egyet beállítani master üzemmódra, a többit pedig slave-re.)
Ha van DMX vezérlőd különböző lámpákkal, akkor a kezelő szerveivel be tudod állítani azt, hogy az összes lámpád, (derítő, effect, laser, stb.) mondjuk csak zöld fénnyel világítson. ezt egy színpadi képként el lehet menteni a DMX vezérlő egy memória helyére, pl. úgy mint egy hangszínt. Utána ezt egy gomb megnyomásával elő lehet hívni. Egy másik gombra el lehet menteni egy kék, megint másikra egy lila stb. színt. Az alap vezérlők ezeket az elmentett színpadi képeket 8 -as bankokba rendezi.
Tehát egy bankba 8 színpadi képet tudsz elmenteni. Ha van már egy ilyen feltöltött bankod, akkor be lehet állítani, hogy ezeket a színeket adott idő (beállított másodperc), vagy zene ütemére váltsa, illetve hogy áttűnéssel, vagy éles váltással történjen meg.
Nagy produkcióknál van rá külön ember aki a meg felelő időben rátapicskol a gombra, és mondjuk zöld verse után lila refrény színpadot varázsol... :D
Lábkapcsolós verziók is léteznek.
A harmadik vezérlési mód a midi, nálunk ez működik. A futó szekvencia kiadja a DMX vezérlő midi csatornáján a szükséges midi jelet, (most nagyon egyszerű példával: midi Ch1 C-2 note piros szín, Cis-2 kék D-2 zöld stb) és dal végén pedig lekapcsol minden lámpát.
Maga a vezérlő illetve lámpák összepárosítása eleinte lehet egy kicsit nehézkes ügy! Ha ott tartasz Gábor, vagy bárki más akit érdekel ez a téma, akkor nagyon szívesen segítek valamilyen interaktív Skype, vagy bármilyen formában.
Illetve ha még többeket érdekel a dolog, akkor egy következő fórumtali alkalmával elviszem a cuccost és működés közben tudom mutatni amit tudok erről!

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

tacso
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44572Hozzászólás tacso
2016.10.06. 13:24

Természetesen bármely szintivel midin keresztül vezérelhető a Dmx, de ha arra gondolsz hogy zongizól és minden egyes billíntésedre jön egy kép, az túl kaotikus lenne! Sajnos nem egyszerű ügy a vezérlés, mert vagy külön embert igényel, vagy full midi használatot.

Mcmiki
VIP
Hozzászólások a témában: 17
Hangszer: Roland Bk-5
Adott köszönetek: : 2655 alkalommal
Kapott köszönetek: : 712 alkalommal

Hozzászólás: # 44575Hozzászólás Mcmiki
2016.10.06. 15:54

---Qgli--- írta:Na most akkor segítsetek nekem!
Miki!
Azt mondod, hogy van DMX vezérlőd is.
Ez hogy működik? ( automata vagy te irányítod buli közben )
Hová van csatlakoztatva? ( keverőre vagy beépített mikrofonos )
Természetesen buli közben nincs idö sokat bajlódni a Dmx vezérlövel, én beállitottam és elmentettem a programokat itthon,ez buli közben csak egy-egy gombnyomással elöhozható illetve váltogatható. nekem van mikrofon a Dmx vezérlön is, és igy zene után is futhat bármelyik elöre elmentett program.
Keveröhöz semmi köze, nekem van a Dmx vezérlön Xlr kimenet ( nem mikrofon kábeleket,hanem Dmx kábeleket használok) oda csatlakozik az elsö fény,az elsö fény kimenetéhez a második és igy tovább... hogy mindegyik külön csatornán menjen és külön programozható legyen meg kell adni minden fénynek külön értéket. pl. elsöt állitom 1-esre második 17-es és igy tovább!
Egyszer megtanulod a Dmx müködését és azután már egyszerü az egész, Youtubeon is vannak ilyen videók,ahol részletesen elmagyarázzák, onnan is simán meg lehet tanulni.
Viszont csak sima háttér deritönek nincs szükség Dmx-re, ezek a ledes fények automata üzemmódban is nagyon szép munkát végeznek. ahhoz,hogy 2 vagy több fény pontosan egyforma szineket adjon, össze csatlakoztatod öket,akár mikrofon kábellel is és az elsö fényt allitod master üzemmodba a többieket slave-be és akkor mindeggyik ugyanúgy fog müködni,ahogy a legelsö. Ez a master-slave mód már mindegyik Dmx vezérlésü fényben megvan!

Üdv. Miki!

tacso
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44581Hozzászólás tacso
2016.10.06. 18:23

Szia Allin! Nagyon jól kitaláltok a működést! Ebben e a formában ez nagyon hatékonynak tűnik! Dobhatnál 1-2 fotót a színpad képről! :D

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 44583Hozzászólás ---Qgli---
2016.10.06. 18:55

Akkor működik a színek szinkronizálása működik vezérlő nélkül is?
TEhát ha összekötöm őket DMX kábellel és van egy Master, akkor egyformán jönnek a színek?
A DMX kábel nem sima mikrofon kábel?

tacso
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44584Hozzászólás tacso
2016.10.06. 19:08

Ez a verzió akkor jó, ha pontosan ugyanolyan lámpákat kötsz össze. Mikrofon kábelek használhatóak Dmx kábelként!

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 44585Hozzászólás ---Qgli---
2016.10.06. 19:12

Ja értem. Ha nem egyformák a lámpák, akkor nem hangolódnak egymáshoz, hogy pl mindkettőn zöld ledek világítsanak?

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 41
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 44586Hozzászólás Asterix
2016.10.06. 19:21

tacso írta:Sajnos nem olcsó, de egyszer kell beruházni és sok évig szolgál!
Mi az, amit ti használtok?

Mcmiki
VIP
Hozzászólások a témában: 17
Hangszer: Roland Bk-5
Adott köszönetek: : 2655 alkalommal
Kapott köszönetek: : 712 alkalommal

Hozzászólás: # 44588Hozzászólás Mcmiki
2016.10.06. 19:32

---Qgli--- írta:Akkor működik a színek szinkronizálása működik vezérlő nélkül is?
TEhát ha összekötöm őket DMX kábellel és van egy Master, akkor egyformán jönnek a színek?
A DMX kábel nem sima mikrofon kábel?
Van jelenleg 2 fényed! Nézd meg a menüjükben,hogy master-slave van-e bennük? ha igen egy mikrofon kábellel probáld ki,hogy egyik mint master vezérli-e a másikat ha azt slave-re állitod? Ugyanigy megy minden féle fénnyel, általában azért egyforma tipusoknál alkalmazzák ezt,de különbözöekkel is megy!
Mikrofon kábelt is használhatsz,de hosszu távon kárt tehet a fényekben! Én rendes dmx kábelt használok, kicsivel drágább,de nem kell 100 darab 3-4 fényhez!

Üdv. Miki!

Új hozzászólás