Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 90
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 90 alkalommal
Kapott köszönetek: : 464 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 70612Hozzászólás Mauglidyro
2026.01.12. 22:40

@MMaestro

A fülesben lehet monó vagy sztereó jel is.
Monóban minden középen szól, ez az egyszerűbb megoldás, kevesebb technikát igényel, és sokszor bőven elég.
Sztereóban már van térérzet, bal–jobb elosztás, ami természetesebb és kényelmesebb, könnyebb benne eligazodni.
Van jelentősége?
Igen, főleg komfortban. Sztereóban kevésbé fárad az ember, „színpadszerűbb” az élmény, de monóval sincs gond, ha az van.

Ami még számít: a technika.
Sztereó IEM-nél (azaz fülmonitorozásnál) fejenként két kimenet kell, tehát 5 zenész már 10 auxot megeszik.
Ha ez nincs meg a pulton, akkor marad a monó, ami teljesen működőképes.
Szóval röviden:
ha van elég kimenet → sztereó, ha nincs → monó, és abból sincs semmi hátrány.

Van még a kompromisszumos megoldás: osztozni az auxokon.
Ez az, amikor két zenész ugyanazt a fülmixet kapja, és elkezdődik a klasszikus mondat:
„Neked ez jó így?” - „Hát… legfeljebb megszokom.” 😅
Tipikusan működik például dob–basszusnál vagy két háttérvokálnál, ahol hasonló igények vannak. Nem ideális, de még mindig jobb, mint amikor mindenki a saját ládájával harcol.
Nyilván ilyenkor nincs teljes szabadság, inkább konszenzusos keverés van,
de kevés aux esetén ez egy teljesen vállalható, zenekari túlélőmegoldás.

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Wing Rack, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 70613Hozzászólás Asterix
2026.01.13. 20:43

Az én mixem mindig monó, lévén csak az egyik fülembe dugom be...

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 85
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 844 alkalommal
Kapott köszönetek: : 207 alkalommal

Hozzászólás: # 70639Hozzászólás edmund
2026.02.20. 16:16

Használ valaki ilyen keverőt?
64118.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

edmund
VIP

Hozzászólás: # 70645Hozzászólás edmund
2026.02.28. 09:27

És feltettem ugyanezt a kérdést a clape.ro-n, a legismertebb román fórumon, egyik válasz ez volt lefordítva magyarra: Tavaly játszottam egy ilyennel 2 órát. Menekülj tőle, keress valami mást. Rengeteg problémája van, itt felsorolom a legfontosabbakat.

A lineáris potméterek gyenge minőségűek, mindenféle zaj hallatszik a hangfalakból, amikor a hangerőt állítod. Ugyanez történik a basszus, közép és magas paraméterek módosításakor is. A keverőnek általában is erősebb az alapzaja. A vokál effektek nem tetszettek. Ahhoz, hogy valamennyire elfogadható hangot kapj a mikrofonon, a gain-t 55–60% fölé kell tekerni. Az SD-kártyára történő rögzítés katasztrofális, csak alapzaj és pattogások hallatszanak a felvételen. Egy másik probléma a potméterek reakciója – például az FX effekt potméternél csak 50% fölött volt érezhető változás.

Megjegyzem, hogy a keverő új volt, akkor bontották ki a dobozból.

Hátrány a kompresszor hiánya is, bár ahogy látom, ebben az árkategóriában sok keverőből hiányzik. Számomra fontos a kompresszor, ezért hangsúlyozom ezt.

Minden tesztet a saját Presonus AIR15 hangfalaimon, a saját – az AIR15-höz használt – kábeleimmel és a RCF L-pad 16 keverőmmel, valamint a Line 6 mikrofonjaimmal végeztem, tehát kizárt, hogy a hangfalakkal, kábelekkel vagy mikrofonokkal lett volna gond.

Kerüld az RCF modelleket is, teszteltem az újabb modelleket, azok is katasztrofálisak. Az effektek már nem olyanok, mint a régi modelleknél, nem lehet normális hangot kicsikarni a mikrofonokból, a gain-t 65% fölé kell emelni, és ebből további problémák adódnak.

Az analóg keverők kínálata elfogadható áron elég korlátozott.

Az is számít, hogy mire szeretnéd használni: stúdió, felvétel, élő fellépés, élő + felvétel…

Amit az elmúlt években ebben az árkategóriában teszteltem, abból a RCF L-pad 16 tetszett (ilyenem is van), de már néhány éve nem gyártják, illetve a Soundcraft EFX12, ez nem rendelkezik kompresszorral, de összességében rendben van. Mostanában dicsérik még az Allen & Heath és a Mackie keverőit is, de ezekkel nincs személyes tapasztalatom.

Egy másik hasznos funkció a keverőn a parametrikus közép. Nagyon sokat segít csatornánként, akár éneknél, akár hangszereknél.

Ami nekem tetszett egy zenekarnál, az egy digitális Behringer keverő volt. Rengeteg funkcióval és beállítási lehetőséggel rendelkezik, akár 4 különböző effekt is használható egy csatornán, sokféle paraméterrel. Egy nagyobb táblagéppel és némi türelemmel komoly teljesítményt lehet kihozni belőle.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 70646Hozzászólás ---Qgli---
2026.03.01. 10:48

Én keverőt már csak digitálisat vennék. Nekem egy SounCraft UI12 van, de itt annyi lehetőség van, hogy szerintem ez még egy több hangszerből álló zenekart is kiszolgál.

Itt nemcsak a közép parametrikus hanem mindent arra frekvenciára állítasz és azt emeled, amelyiket és ahogy akarod.
Ének effekteket is úgy zengeted, ahogy akarod. Bár a visszhang részét nem használom, de ott is mindenféle lecsengési sebességtől, a hosszáig minden állítható. Ezen kívül még rengeteg lehetőség gitárosoknak is, amit én ki sem tudok próbálni.
A beállítások mentési lehetősége végtelen.

Annak idején kicsit tartottam tőle, hogy milyen lesz, de többé soha nem cserélném vissza az analógra.

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 180
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal

Hozzászólás: # 70648Hozzászólás B.Bazsi
2026.03.02. 12:22

edmund írta:
2026.02.20. 16:16
Használ valaki ilyen keverőt?64118.jpg
Pontosan ugyanerre vagy kíváncsi, vagy a márkára, a Presonusra?

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

gabati
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 32
Hangszer: Korg PA3XPro Musikant, Roland G70, Roland JV80,D50
Adott köszönetek: : 1152 alkalommal
Kapott köszönetek: : 176 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70649Hozzászólás gabati
2026.03.06. 10:36

Üdvözletem mindenkinek.
Valakinek van tapasztalata az RCF Evox J9-el kapcsolatban?

edmund
VIP

Hozzászólás: # 70650Hozzászólás edmund
2026.03.06. 19:40

Igen, a Presonus márkára is kíváncsi vagyok, eddig azzal a tudattal voltam, hogy az egy magasabb, jobb, profibb kategória. De ugyanezt hallottam régebben az
Allen&Heath Zed sorozatról is, de miután volt is egy 12-ős keverőm, egyáltalán nem voltam megelégedve vele, bizonyára sokat vártam el. Majd eladtam. Most van egy Soundcraft Ui12 digitális és egy Soundcraft Signature 12-ős keverőm.

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 180
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal

Hozzászólás: # 70651Hozzászólás B.Bazsi
2026.03.07. 23:22

Nekünk van egy Presonus Studio live 16 usb. Felvételre mint hangkártya és zenélni élőben is használjuk, nem rossz cucc de megmondom őszintén hogy nekem élőben a Soundcraft UI 16 jobb. Élőbb hangja van, nekem a Presonus nagyon steril, nincs benne "dög". Kezelhetősége jó, hangminőséget jó, tiszta, effektjei jók, de élő dologra a Soundcraft nekem lényegesen jobban bejön.

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 90
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 90 alkalommal
Kapott köszönetek: : 464 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70654Hozzászólás Mauglidyro
2026.03.28. 22:59

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Wing Rack, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

Új hozzászólás