Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

szakszofon segitség

Fúvós hangszerek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Verklis
Újonc
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 4
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2020.02.06. 20:58
Hangszer: Korg Pa50sd, Korg Pa600
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 38 alkalommal

Re: szaxofon segítség

Hozzászólás: # 64769Hozzászólás Verklis
2020.03.07. 12:27

Szervusztok!

Mivel kb. 4 éve volt az utolsó hozzászólás ezen az alfórumon, viszont nincs lezárva, ezért írok most. (Lehet, hogy azért sem írt senki, mert azt látta, hogy nincs aktivitás.) Egy hónapja regisztráltam a Zeneszek.com-on, elsősorban Korg szintetizátoros témák miatt. A szintetizátor mellett szaxofonnal játszok táncos bulikon, vagy ha műsort adok. Ha van rajtam kívül más is, aki szeretne időnként itt is körülnézni, hogy ki mit gondol szaxofon témában, akkor írjon pár sort! Hátha...gabati
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 3
Hozzászólások: 228
Csatlakozott: 2011.08.26. 12:07
Hangszer: Korg PA3XPro Musikant, Roland G70, Roland JV80,D50
Tartózkodási hely: Gyimesfelsőlok, Erdély
Adott köszönetek: : 986 alkalommal
Kapott köszönetek: : 171 alkalommal
Kapcsolat:

Re: szakszofon segitség

Hozzászólás: # 64780Hozzászólás gabati
2020.03.09. 11:10

Engem is érdekel a szaxofon téma, van egy tenorom otthon, nagy ritkán elő veszem, de nagyon nagyon zöldfűlű vagyok még.Verklis
Újonc
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 4
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2020.02.06. 20:58
Hangszer: Korg Pa50sd, Korg Pa600
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 38 alkalommal

Szaxofon tanulás felnőttként 1.

Hozzászólás: # 64792Hozzászólás Verklis
2020.03.10. 18:56

Láttam, hogy valaki feltöltötte 2013-ban a Shuster: Szaxofoniskola első könyvét. Én is ezzel kezdtem, de szerintem ez a kiadvány önálló tanulásra csak nagyon keveseknek alkalmas. Biztos van, aki tanár nélkül is boldogul, de szeretném megírni, hogy miért tartom szerencsésebbnek - saját tapasztalatom alapján - felnőttként is tanárnál kezdeni.

Kb. 30 évesen kezdtem el szaxofonozni, de volt zenei előképzettségem. (Furulya előkészítőt tőlem már nem kértek, meg szolfézst sem.) Akkor még nem volt saját hangszerem, meg olyan ismerősöm sem, aki hangszervásárlásban segíteni tudott volna. A zeneiskolában nem nagy összegért adtak teljesen jól működő tenor szaxofont. A négy év tandíja, meg a hangszer kölcsönzési díja összesen kb. annyiba került, mint egy szaxofon generálfelújítása. (Akkoriban lakásra gyűjtöttünk, tehát az is fontos szempont volt, hogy amíg nem keresek pénzt a hangszerrel, addig ne kerüljön sokba.)

Szerintem kezdő-középhaladó szinten nem a hangok megtanulása, hanem a fúvástechnika, a tiszta intonálás, kellemes hangzású vibrátó, ami a nagyobb feladat. Hiába voltam viszonylag gyakorlott hegedűs, a szaxofonon ezeknek a technikáját magamtól nem tudtam volna elsajátítani. Ezeket megmutatta a tanár, majd javította, ha valamit nem jól csináltam. (A hangokat lefogni nem nehéz, azt nagyjából táblázat segítségével tudtam volna.)

A hangszertanulás mellett nagyon sokszor ott akad el, akinek nincs lehetősége más szaxofonosokkal találkozni, hogy ez a hangszer nem olyan, hogy megveszem, előveszem, aztán gond nélkül gyakorlok rajta. Hol a náddal kellet vacakolni, hol beragadt egy billentyű, volt olyan, hogy kis alkatrész görbült meg egy kicsit, vagy apró technikai gond miatt hamis volt a hangszer. Ezeket, ha saját magamnak kellett volna megoldanom, valószínűleg lett volna néhány mélypont, amikor talán abba is hagytam volna. Egy gyakorlottab hangszerestől így 2-3 hetente személyesen kérdezhettem, aki megmutatta a nádcsiszolást, a cigipapírral való tisztítást, aki bátran mert hozzányúlni a rugóhoz, stb, így azért jobb volt.

Utoljára még egy. Nem biztos, hogy minden héten rávettem volna magam, hogy egy-másfél órát unalmas gyakorlatokat fújjak, mikor sokkal érdekesebb volt, hogy ment a Tequila dallama, meg az, hogy fél év után már több tucat csárdást, meg foxot hangzó C-ben együt tudtam játszani a lakodalmas zenekar kazettájával. De mivel időnként meg kellett mutatnom, hogy mit gyakoroltam, ha nem akartam égni, bizony tananyagot is kellett felmondanom.

Egyelőre ennyi, ha lesz néhány tetszik visszajelzés, akkor folytatom.Verklis
Újonc
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 4
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2020.02.06. 20:58
Hangszer: Korg Pa50sd, Korg Pa600
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 38 alkalommal

Re: kis árösszehasonlítás régről

Hozzászólás: # 64808Hozzászólás Verklis
2020.03.11. 17:01

Mielőtt folytatnám szaxofon tanulással kapcsolatos írásom, egy kis érdekesség.

Gondoltam, megnézem, hogy mennyi most a tandíj felnőtteknek a zeneiskolában. Nem akartam hinni a szememnek, ezért több oldalt is megnéztem. Mai áron biztos nem azon az úton haladnék, mint akkoriban, amikor én kezdtem. Nem kimondottan szaxofon téma, de biztos szórakoztatónak találjátok.

Amikor szaxofonozni kezdtem, már felnőtt voltam, a következő díjakat fizettem fél évre (megtaláltam az akkori tájékoztató füzetemet):
Térítési díj (tehát a tandíj): 1125 Ft
Hangszer kölcsönzés: 1000 Ft

Kíváncsiságból megkerestem interneten, hogy milyen árak voltak akkoriban. Néhány példa:
95-ös benzin - 185 Ft, Világos sör - 82 Ft, Sertéscomb (kg) - 606 Ft, Párizsi (kg) - 406 Ft, Kenyér (kg) - 105 Ft, 2,8%.os tej (l) - 98 Ft, Alma (kg) - 133 Ft, Személygépjármű vezető tanfolyam - 54.740 Ft.Verklis
Újonc
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 4
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2020.02.06. 20:58
Hangszer: Korg Pa50sd, Korg Pa600
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 38 alkalommal

Szaxofon tanulás felnőttként 2.

Hozzászólás: # 64854Hozzászólás Verklis
2020.03.12. 20:15

Két napja azt írtam meg, ahogy én kezdtem 18-20 évvel ezelőtt. Aztán utánanéztem, azt láttam, hogy sajnos ma már nagyon magas az ára felnőttként zeneiskolában kezdeni. Ezért inkább arról írok, hogy állnék neki, ha most kezdeném. Ezt már nem tapasztalatból írom, de szerintem járható út így annak, aki nem túl nagy elvárásokkal, de tisztességes szinten szeretne szórakoztató zenét játszani szaxofonnal. Mivel ez zenészek fóruma, az a kiindulási alap, hogy más hangszeren azért tudsz már játszani.

(Azt, hogy teljesen önállóan boldoguljon az, aki egyébként náddal még nem fújt hangszert, nem nagyon tudom elképzelni.) 2-4 hónapig heti egy órára tanárhoz járnék. - Szerintem nem elég, hogy tudjon szaxofonozni, hanem legyen gyakorlata a hagszer tanításában, de ezt csak, ha rákérdez valaki, akkor fejtem ki bővebben. - Ennyi idő után szerintem már lehet úgy folytatni, hogy egyszerűbb dallamokat előjegyzés nélküli, vagy 1-2# előjegyzésben kottavázlat alapján önállóan megnézek, de továbbra is szükségét látnám, hogy járjak tanárhoz, párhuzamosan tanulva a hangszeren "kötelező" technikai gyakorlatokat.

A kezdő hónapok után - anyagi okból - valószínűleg úgy folytatnám, hogy egyszerre kicsit több feladat legyen, és csak kéthetente óra, de ehhez nagyobb önfegyelem is szükséges, hogy ne csússzon el abba az irányba - én sajnos hajlamos voltam rá -, hogy arányaiban sokkal többet foglakozol azzal, amit játszani szeretnél, mint ami a gyakorlandó feladat.

Azt gondolom, hogy 1,5 - 2 év kell így, hogy a saját dallamok mellett az unalmasabb technikai dolgok is külső segítséggel. Erre lehet azt mondani, hogy azt kottából majd önállóan tudom én is, de szerintem először csak néha, aztán később egyre gyakrabban elmarad, ha nincs hozzá külső kontroll. Most mástól idézek: "az szokott a vége lenni, hogy abbamarad a tanulás (a szaxofonozás nem, csak egy alapozatlan, hibákkal teli hangszerkezeléssel terhelt, korlátozott játék marad)".

Költséges? Igen. De most jön a pozitív része. Ha már kialakult a megfelelő fúvástechnika, intonáció, akkor azután elég gyorsan lehet sok dallamot megtanulni alap-középhaladó szinten. Szerintem szaxofonnal - ha már van más hangszeren zenei képzettséged - akár 2 év után el lehet jutni olyan szintre, hogy könnyebb hangnemekben színpadképesen zenélj alapszinten. Aztán, ha van motiváció, a mai technikai lehetőségek mellet, már tényleg lehet önállóan is fejlődni. Ha heti 5-8 órát tudsz rá áldozni még 2-3 évig, akkor valószínűleg szinte minden dallamot el tudsz játszani, kis variációkkal, díszítésekkel.Új hozzászólás