Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Yamaha szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

MMaestro
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Re: Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 54160Hozzászólás MMaestro
2017.09.21. 10:32

Buba! Küldtem 3 fájlt, próbáld már ki őket. Jó-e valamelyik? Ha így sem lesz jó, akkor írd már le, hogy amit küldtél abból valamelyikben mit nem vált be, azaz melyik csatornán mi szól és szerinted minek kellett volna helyette! Tehát mi szól a Yamin és mi szól helyette a modulon.
Üdv: MMaestro

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 113
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 54181Hozzászólás Bubamara
2017.09.21. 13:29

Kipróbáltam.
Helyzet változatlan. Mind három fájl azonos sávonkénti hangszínkiosztást mutat a 9000-ben XG piano, xg finger, xg jazz, xg jazz, xg fr horn, xg brass, piano, piano, piano, Live drum, piano.-....
Az SD-n csak zongora szól és a dob.

Helyzet a következő, ha a yamahán kicserélem manuálisan a hangszíneket XG-ről a kategóriák szerintire, akkor a váltások kimennek a Ketronba és ott megszólal a párhuzamos Ketron hangszín, Kicserélgettem a bass, és a horn, brass sávokat és már felismerhető a dal.
Tehát az XG szabvány miatt nem vált a Ketron SD1000 jelen állás szerint. Csak azt nem értem, miért XG-nek mutatja a yamaha. Vagy számára ismeretlen hangszínkiosztás, bankkiosztás esetén automatikusan xg-nek kezeli?

Buba

MMaestro
VIP

Hozzászólás: # 54189Hozzászólás MMaestro
2017.09.21. 14:13

Bubamara írta: Az SD-n csak zongora szól és a dob.
Mert nem kapja meg a GM Reset parancsot. A 9000Pro kiküldi egyáltalán, vagy már ő lenyeli? Powersparcot is kérdeztem közben, azt mondta megnézi (Roland SysEx-el), hogy kimegyen-e egyáltalán a MIDI A-n. Én csak To Host-on tudom itthon nézni, nincs itt a sequencerem, amivel felvennék. Csak laptoppal tudok felvenni, ahhoz meg csak printer kábelem van.
Bubamara írta:számára ismeretlen hangszínkiosztás, bankkiosztás esetén automatikusan xg-nek kezeli?
Hogy lehetnek ott XG hangszínek, amikor nincs a fájlban csak Ketron SysEx?????? A 3. fájlba tettem GM System On-t az elejére, és te azt mondod, hogy ezt a fájlt lejátszva abból is XG hangszínek lesznek??????? Hogyan, mitől?????? Segítek szívesen, de meg kell kérdeznem, hogy te a Yamaha PSR9000Pro hangszerrel játszod le egyáltalán a fájlt, vagy ráküldöd szgépről VanBasco lejátszón keresztül, ami XG Resetre van állítva???? Vagy tényleg van valami menüpont a 9000Pro-ban, ahol az áthangszerelés nálad be lenne kapcsolva??????

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 54192Hozzászólás Bubamara
2017.09.21. 14:43

Természetesen a 9000 pro-val hajtom meg a ketront, nincs közötte semmi, hiszen éppen ez lenne a célom, hogy a 9000 és az Sd1000 párosból készítsek egy ütős setupot. NEm vagyok yamahás, ezzel kezdtem. Korgon, Ketronon megoldottam volna már a problémát, sőt a probléma nem is létezne.
A 9000 alaphelyzetben van, mivel első dolgom volt a teljes reset és a V2 feltelepítése. Tehát én nem állítottam be xg resetet sehová, de a fő kérdés inkább az, hogy az SD2 dalokat miért játsszák le akkor helyesen? Meg a natur gregán nótákat szintén.
Most tesztelem alap GM dalokkal, hibátlanul teszi a dolgát a rendszer.

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 54193Hozzászólás Bubamara
2017.09.21. 14:51

powersparc írta:Erre mondtam hogy van rá egy bélásom!
Yamiban állítsd be hogy ne XG hanem GM kompatibilisan kezelje a sávokon a hangokat!
No ezt hogyan képzeled?
A voice page alatt realtime beállíthatod az adott ch hangszín csoportját, vagy éppen xg-t, de ez nem globális beállítás. A következő dal már vissza is állítja xg-re.
A jelenleg tesztelt gm nóták is mind xg re állítják ezen az oldalon a partokat.

Első dolgom volt, hogy keressek rá lehetőséget, kikapcsolni az xg-t, de ilyen eddig sajnos nem találtam benn sehol. De nem is lényeg, hogy hol áll a mutató, ha jól szól a nóta.
Egy szikinél az az alap, hogy a beletömködött songot változtatás nélkül küldje el egy hangmodul felé. Ezt szeretném elérni, de egyre reménytelenebbnek tűnik a dolog. Nem szoktam feladni, most sem fogom, mert meg akarom érteni a probléma mögött rejlő részleteket.

Buba

MMaestro
VIP

Hozzászólás: # 54197Hozzászólás MMaestro
2017.09.21. 15:15

Bubamara írta: a fő kérdés inkább az, hogy az SD2 dalokat miért játsszák le akkor helyesen? Meg a natur gregán nótákat szintén. Most tesztelem alap GM dalokkal, hibátlanul teszi a dolgát a rendszer.
Az SD2 dalaidat nem ismerem, a Gregán nóták elején meg ott van a megfelelő Reset. Amiket küldtél - SD7-re - nem tartalmaznak csakis Ketron SysEx-eket, tehát a GM System On hiányzik belőle. Ettől még a Yamaha lejátszhatja jól (nálam és ahogy mondod nálad is jól játssza), bár továbbra sem értem, hogy nálad ez miért XG hangszíneken történik. Azt meg senki ne mondja, hogy a Ketron SysExtől megbolondul a Yamaha, hiszen mondod is, hogy a Yamahából jól szól. Az a kérdés továbbra is, hogy a 9000Pro kiküldi-e a MIDI A aljzaton a Ketron SysEx-eket vagy sem. Powersparctól is várok visszajelzést, hogy egy tetszőleges Roland SysEx kimegyen-e a 9000Pro MIDI A kimenetén.
A problémát abban látom, hogy az F0 26 7B 0E 00 01 F7 üzenet nem jut bele a Ketronodba. A Yamahából kimegyen egyáltalán?

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 54209Hozzászólás Bubamara
2017.09.21. 16:18

Készítek majd egy felvételt és meglátjuk. Az nem tenne igazán boldoggá, ha minden nótámat át kellene mókolni, a gm reset miatt. Még ha csak egy pár perces feladat is dalonként, de sok dalnál, bizony egy hét. :D

Buba

forissandor
VIP
Hozzászólások a témában: 22
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Hozzászólás: # 54230Hozzászólás forissandor
2017.09.21. 21:56

Bubamara írta:Készítek majd egy felvételt és meglátjuk. Az nem tenne igazán boldoggá, ha minden nótámat át kellene mókolni, a gm reset miatt. Még ha csak egy pár perces feladat is dalonként, de sok dalnál, bizony egy hét. :D
Ezért vettem át az SD3-at!
Az elmúlt 10-15 évben mindig volt valami Ketron a háznál Korg-Yamaha-Roland mellett. Amikor készen lett egy beállítás akármelyikre, legfőképp SD1-en mindig vésztartalékoltam egy midi műsort, az arrangert leginkább ott használtam. Aztán ezek a műsorok mindig csiszolódtak, mentegettem őket és bizony előreléptek fő műsorrá. Most, hogy Sd7-telen lettem, bár baromi jó hangszer a 9000 Pro, de a Tyrosokban megírt műsorom hallottad, hogy szól rajta... sehogy. Még a stylek sem. Jó, oké, át lehetne konvertálgatni, a midiket is be lehetne lőni, de.... lövi ám a bánat. Itt van a csepplány, titta ölöm é bódottá, egy szimpla modul befektetés és mehet a diridári, nem is akármilyen minőségben.
Amúgy a midi problémát megoldottam, hogy a lower sávot a saját stylekben kitöröltem a picsába (szám szerint 74 ben), a gyári styleket meg majd reg memoryba teszem és ott is kisikálok mindent. Cserébe egy jó órajellel szinkronban megy a Yami multipadja a Ketronnal, ez lesz ám a móka.... egy kis csörgő ide, egy kis harmonika oda, aztán lehet örömködni.

MMaestro
VIP

Hozzászólás: # 54231Hozzászólás MMaestro
2017.09.21. 23:08

Bubamara írta: Nem szoktam feladni, most sem fogom, mert meg akarom érteni a probléma mögött rejlő részleteket.
Tökéletesen egyetértek és azonosulok ezzel a hozzáállással. :friend: :777
Utánanéztem a Ketron SD1000 kézikönyvében, elég intelligens hangmodul. Ismeri a General MIDI-t.
Sőt sok Roland SysEx-et is és azokat megfelelően le is kezeli.
Szóval ezek közül jó neki bármelyik a dal elejére:
F0 41 10 42 12 40 00 7F 00 41 F7 = GS-Reset (Roland)
F0 7E 7F 09 01 F7 [tab=90]= General MIDI On
F0 26 7B 0E 00 00 F7 [tab=72]= GM Reset (KETRON)
Bubamara nótáiban ez utóbbi van benne, tehát így ez rendben is van. A modul mégsem vált GM módba.
Az egyik lehetőség az, hogy a Yamahából nem megy ki ez a SysEx. Ezt ellenőrizni kéne! :help:
Ő leírta, hogy más sequencerből kiküldve ez a fájl jó, és a modul átáll GM módra, azaz jók a hangszínek. A Yamahából kiküldve meg nem. Mi másra kéne gondolni, ha nem erre, hogy nem megy ki belőle?
forissandor írta:Amúgy a midi problémát megoldottam, hogy a lower sávot a saját stylekben kitöröltem a picsába
Na, ez meg egy másik hozzáállás! :taps:
Üdv: MMaestro :harm:

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 54284Hozzászólás Bubamara
2017.09.22. 18:51