Belépés:


Statisztika

Ki van itt:
Regisztrált felhasználók: Google [Bot]

Felhasználók száma: 1159
Legújabb regisztrált tagunk: Zsolt Bugyi

Zeneelmélet blog

Skálatan III.

#skála #moll #a

Szerző: ---Qgli---

A moll skála

Az előzőekben a C-dúr skálánál, C-dúrban gondolkodva I. foknak vettük a C hangot.

Ebben a fejezetben A-mollban gondolkodunk, ezért az A hangot vesszük I. foknak és innen számoljuk a többi fokot.

Mielőtt még elkezdenénk foglalkozni a moll skálával, annyit kell róla tudni, hogy nem csak egy féle moll skála létezik. A különböző moll skáláknak különböző fokai vannak módosítva, ezáltal különböztetjük meg őket. A sok közül most csak egy párat emelek ki:

Az első, amit már a dúr hangsorok között is említettem, a természetes moll:

Ez a skála hangjaiban megegyezik a dúr skála hangjaival, tehát sok érdekességet nem tartogat számunkra, ezért nem is nagyon használjuk.


A következő moll az összhangzatos moll.

Ebben a skálában a VII. fokot felemelték így A-mollban a „G” hang helyett „Gisz” hangot használunk, amit vezetőhangnak hívunk. Ezáltal létrejött egy olyan jellegzetes skála, amiben egy új lépés is megjelent, a VI. és a VII. fok közötti másfél hangnyi ( bővített szekund ) lépés. Ez annyira sikert aratott akkoriban, hogy később az egész klasszikus összhangzattant erre a moll skálára építették. ( ezért lett összhangzatos moll a neve )

A továbbiakban, amikor moll skáláról beszélünk, akkor mindig erről az összhangzatos moll skáláról lesz szó, mondhatjuk, hogy ez az alapértelmezett moll skála.


A következő moll a dallamos moll, vagy melodikus mollnak is hívják, ahol a VII. fokon kívül a VI. fok is fel van emelve.

Ennek is van érdekessége, mégpedig az, hogy a III. – IV. – V. – VI. – VII. fok között végig csak egész hang lépések vannak. Ezt a moll skálát jazzes improvizációkban szeretik használni.


A következő a Szrimhandra moll ( vagy cigány mollnak is hívják )

Ez is egy érdekes moll skála. Nem véletlenül hívják cigány mollnak, ugyanis régen ( és még ma is ) a cigány zenészek ezt a moll skálát használták az improvizációjukban. Ettől lesz jellegzetes egy cigányzenei improvizáció.


És még egy moll skála van, ami számunkra még érdekes lehet, ez a Spanyol moll, vagy Kalindra:

Ha meghallgatunk egy Paso Doble számot, akkor ismerősen fog csengeni ez a jellegzetes moll hangzás.


A teljesség igénye nélkül, csak ezeket a moll skálákat említeném meg, ami számunkra fontos lehet.


Alapfokú tanulmányokhoz ezekre a skálákra van szükségünk. Ezeken kívül természetesen még rengeteg féle skála létezik, de a további skála lehetőségekre majd az improvizáció résznél térek ki.