Yamaha MO-6

Yamaha szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: htibcsike » 2015.03.24. 02:05

Nagyon sok szeretettel üdvözlök minden fórumozót! Már rögtön az elején szeretnék mélyen elnézést kérni, hogy azonnal segítségért folyamodom. Nemrég elég kedvező áron hozzájutottam egy Yamaha MO-6 típusú szintetizátorhoz. Mivel látássérült (teljesen vak) vagyok és az illető még gépkönyvet sem tudott mellékelni scannelés céljából vagy akár elektronikusan, mitöbb, Ő sem értett hozzá :-), nagyon szeretnék segítséget kérni a hangszer egyes funkcióinak használatához: hangszínbetöltés (pendrive-ról is), vásárolt hangszínek betöltése/rátöltése a hangszerre, szoftverfrissítés (ha létezik hozzá ilyen), illetve a felhasználói és a hangszíncsoportokban való navigálás. Egész egyszerűen fogalmam sincs, mihez melyik gombot kell megnyomni, egyáltalán hol keressek a gombok között, még valamennyi látásmaradványom sincs az önállóan történő feltérképezéshez, a gombok elrendezésének megismeréséhez, a menüszerkezet működésének áttanulmányozásához, a hangszínbetöltések, userbeállítások stb. menetének pontos sorrendjéhez, így kizárólag az első lépésekhez, az úgymond induláshoz, a hangszeren történő biztonságos tájékozódás elkezdéséhez mindenféleképpen hatalmas szükségem lenne egy hozzáértő szakember segítségére, a vele történő személyes találkozásra. Több hangszerboltot megkerestem ezügyben, mindenki visszautasított, a legtöbbjük azzal, hogy nem érdemes ezzel a típussal foglalkozni, nem képes samplemintákat beolvasni stb... mellesleg nem is ez volt a célom. Előre is nagyon szépen köszönöm, ha valaki rámszánna 1, maximum másfél órát, a részleteket természetesen privátban megbeszélném az illetővel!
RANDOM_AVATAR
htibcsike
Újonc
 
Hozzászólások: 12
Images: 0
Csatlakozott: 2015.03.23. 14:30
Tartózkodási hely: Budapest, XIII. kerület
Has thanked: 8 times
Have thanks: 0 time
Hangszer: Yamaha Motif XF8

Re: Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: tacso » 2015.03.24. 07:54

Szia Tibi!

Ha elárulod hova valósi vagy, valaki biztos fog tudni segíteni!
Üdv!
Tacso
Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

For this post the author tacso thanked:
htibcsike (2015.03.24. 08:58)
Rating: 2.63%
 
Avatar
tacso
VIP
 
Hozzászólások: 1134
Csatlakozott: 2014.01.25. 15:35
Tartózkodási hely: Kópháza
Has thanked: 2304 times
Have thanks: 1933 times
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,

Re: Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: htibcsike » 2015.03.24. 09:15

Ne haragudjatok, el is felejtettem: Budapesten, a XIII. kerületben lakom, de a cél érdekében bárhová elviszem a hangszert nagyon szívesen.
RANDOM_AVATAR
htibcsike
Újonc
 
Hozzászólások: 12
Images: 0
Csatlakozott: 2015.03.23. 14:30
Tartózkodási hely: Budapest, XIII. kerület
Has thanked: 8 times
Have thanks: 0 time
Hangszer: Yamaha Motif XF8

Re: Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: powersparc » 2015.03.24. 10:23

Üdv! Elmondom pro-kontra a tényeket e hangszerrel kapcsolatban!

Nekem volt MO8, ami a 88 kalapácsmechanikás változata. Yamahás a hang persze, de nem szégyellni való azért! Van pár Tyros eredetű Mega Voice hangszíne főleg gitárokra, basszusokra de szép vonósok jazz fuvolák, tűrhető fúvósok és testes dobok is gazdagítják, plusz nagyon jó Rhodes pianokat lehet bele szerkeszteni, effekttel megbolondítani.
Az a szép a boltok hozzáállásában hogy 3-4-5 éve ez egy kimondott jó ár/érték arányú hangszerként volt általuk is propagálva. Ez még ráadásul masszív fémházas eredeti japán gyártmány volt. Én nekiálltam a magyar fordításának hisz megvan a nagytesó, a Motif ES magyar gépkönyve vázlatként, csak pár fejezettel több a sampler, bővítkártyák és effektek miatt. Sajna nem fejeztem be, ill. épp hogy eljezdtem wordben szépen ábrákkal átszerkeszteni, de a nyers szöveg magyarul megvan. Talán picit át kell fogalmazni néhol.

Ami viszont nem mindegy, nekem is volt nem látó zenész ismerős, tehát tudom a problémákat, még magnóra mondva is úgyhogy szerintem ilyen hangzó segítséggel biztos többet tudnék segíteni, csak idő kérdése...
Ugyanis a hangszer elég bonyolult máshoz képest főleg elsőre, így én is 2 hónapig csak bemutatkoztam neki, mire a menükben el tudtam igazodni! Persze van olyan nem látó ismerősöm akitől láttam, hogy sokkal jobban memorizálnak mindent, tehát ez sem nagy akadály. Az viszont gond hogy sok és azonos formájú, méretű gomb van tarkítva a multifunkciós dolgokkal a hangszeren, így talán mondhatni a legembertpróbálóbb típusok egyike tájékozódni rajta, de még mindig jobb egy érintőkijelzős darabnál.

Apró lépésekben el lehet mondjuk indulni, aztán kiderül meddig van kedv csinálni.
A legegyszerűbben használni persze az adattárcsával lehet hangszínek közt bogarászva, de sajnos elég egysíkú a hangszer, főleg technós, elektronikus zenékre lett tervezve. Ez persze nem jelenti azt hogy a memóriájába ne lenne ezerszám jó hangminta, csak ezekből magunknak kell megszerkeszteni féltett hangszíneinket. Sokszor az arpeggiator is aktív, így nem látva, hamar be tud vinni a sűrűbe a hangszer, de ez ki is iktatható.
Ami viszont lényeges, hogy igazán értelmes hangszínek letölthetően nincsenek ezekhez a Yamahákhoz, valóban a sampleres változat vitt tovább e téren, így hát ez egy melós hangszer amit magunknak kell ízlésünkre formálni.

Bővebbet esetleg legközelebb, de én nem pesti vagyok, csak távsegítséget tudok Tacso kolléga mellett vállalni! :)

Sok sikert előre is!
https://soundcloud.com/synthsnd
"Ha nem találod meg azt a módszert, ami álmodban is pénzt fial, akkor életed végéig dolgozni fogsz." - Warren Buffett

For this post the author powersparc thanked:
htibcsike (2015.03.24. 10:31)
Rating: 2.63%
 
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2783
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 1030 times
Have thanks: 2463 times
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány

Re: Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: htibcsike » 2015.03.24. 11:09

Bármilyen irányú segítséget hatalmas örömmel fogadok, előre is nagyon szépen köszönöm! :-) Egy részletes magyar nyelvű használati útmutató rendkívül fontos lenne formátumtól függetlenül (szöveg, hangzóanyag stb). Tudok angolul, azonban egy hosszabb műszaki szöveg végignyálazása kifogna rajtam. Ha esetleg lesz egyszer kedved, időd, energiád és szükségesnek érzed, légyszi fejezd be a fordítást vagy ha tartod úgymond küldéskésznek, oszd meg velem akár a nyersanyagot. Minden hozzászólás, vélemény, észrevétel számít a hangszerrel kapcsolatban még akkoris, ha távsegítségről van szó, bár meg kell hagyni, az első lépésekhez mindenképpen a személyes találkozás a legmegfelelőbb, onnantól el tudnék indulni. A memorizálással nincs gond, úgy érzem, könnyen tanulok. :-) Ha jól rémlik, a shop.motifator.com oldalon lehet hozzá hangszíneket vásárolni, de fogalmam sincs, milyenek, nem ismerem.
RANDOM_AVATAR
htibcsike
Újonc
 
Hozzászólások: 12
Images: 0
Csatlakozott: 2015.03.23. 14:30
Tartózkodási hely: Budapest, XIII. kerület
Has thanked: 8 times
Have thanks: 0 time
Hangszer: Yamaha Motif XF8

Re: Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: powersparc » 2015.03.24. 20:22

Felteszem a Motif ES eredeti magyar útmutatóját amit régen az Atlantisz-Yamaha oldaláról le lehetett tölteni. Ez egy zippel csomagolt PDF fájl.
MOTIF_ES_HUN.zip

Annyi hibája van így, hogy nincs tartalomjegyzék benne, nem úgy szerkesztették meg és az ábrák is hiányoznak, de utalások vannak az eredeti útmutatóra, plussz nyilván adott funkciók tárgyalása, mint smart media kártya, bővítő plugin boardok, sampler stb. az MO6-ra nem vonatkoznak belőle!
Amúgy minden benne van, ebből mazsolázgattam én is az MO-ra való átalakításhoz, de kb. 20 oldalt sikerült csak a 250-ből megcsinálni. Ez irdatlan munka amúgy és úgymond megfizethető haszna nincs. Az újabb Yamaha hangszerekhez már letölthetőek azóta magyar gépkönyvek a hivatalos japán Yamaha oldalról, viszont ezt akkoriban kemény pénzért fordítóirodákkal vagy szakfordítókkal szerkesztették itthon.
Közben én is rájöttem, egyszerűbb ha az angol nyomtatottba belejegyzetelek tollal, csak hát azt is a hangszerrel együtt odaadtam. Pár dologra még emlékszem, de teljes körűen persze a hangszer is kéne hozzá hogy valamiről 100% pontossággal mondhatni lehessen konkrétumokat. Tehát nem tudom vállalni sajnos még pénzért sem hogy újra előkeressem és folytassam amit elkezdtem és hát nagy százalékában felesleges is volna. A lényeg sokkal tömörebben kivonatolható és célirányos kérdésekre hamarabb válasz adható. Egy rövid áttekintést azért csinálok, szerintem afféle hangoskönyvként, hogy el lehessen indulni, de pl. a szekvencer használatba stb. lehet hogy nem is érdemes belemélyedni, hisz a képernyő információi sokszor nem hagyhatók figyelmen kívül.

Pár gondolatjellel érdemes lenne összefoglalni hogy mire lenne használva a hangszer! Pl. csak hangszínek áttekintése és a jobbak használata mondjuk favorit módban, mely egy lehetőség a hangszer kategóriákon felül egy saját csoportosításra? Vagy inkább saját hangszínek szerkesztése lenne fontosabb? (Persze először ehhez át kell látni a hangszert, csak utána jöhet.) Vagy mégis inkább kihasználni a szekvenceres részével együtt? Ez számomra fontos volt mondjuk, mert jobban szerettem számítógép nélkül a hangszeren magán mindent elintézni és ebben a Yamaha nagyon okos, hogy úgynevezett MIX hangszíneket enged a szekvencer módban is szerkeszteni és tárolni, a felhasználói hangbankok mellett és ezt kevés más hangszer tudja. Úgymond egy dallal a komplett egyedi hangszerelése is így menthető és visszatölthető ha kell. Azért volna jó látni hogy kiegészítő hangszerként lenne rá inkább szükség szólisztikusan vagy komplett hangszerelések több sávon mennének rajta esetleg?
A másik, hogy van-e odahaza látó segítő aki mondjuk tud informálni adott esetben (unoka, feleség, stb.) hogy mi áll a képernyőn vagy mitől nem szól esetleg aminek szólnia kéne?
Valóban a személyes jelenlét nem ártana a hangszernél, de talán mondhatom azt hogy ismerem annyira a masinát, hogy "csukott szemmel" tudjak segíteni. Igazából teljes keresztmetszetében használtam és sikerült átlátnom, egyedül a számítógépes összeköttetést hanyagoltam, de erre is képes pl. hogy komplett számítógépes zenei programokat kiszolgáljon és akár vezéreljen. Szóval nem buta doboz ez! Sokan megnyalták volna a tíz ujjukat 10-20 éve ha ilyen hangszeren dolgozhattak volna. (Itt gondolok persze azon ismerőseimre akik külföldi fellépések alkalmával sokkal kezdetlegesebb eszközökkel és körülmények közepette komponálgattak nóták százait éjszakába nyúlóan...)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
https://soundcloud.com/synthsnd
"Ha nem találod meg azt a módszert, ami álmodban is pénzt fial, akkor életed végéig dolgozni fogsz." - Warren Buffett

For this post the author powersparc thanked:
htibcsike (2015.03.24. 22:33)
Rating: 2.63%
 
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2783
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 1030 times
Have thanks: 2463 times
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány

Re: Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: htibcsike » 2015.03.24. 22:44

Nagyon szépen köszönöm a mellékletet, de a hivatalos kiírás szerint sajnos valamiért nincs kellő jogosultságom a mellékletek megtekintéséhez, fogalmam sincs, mit kellene tennem... esetleg sok hozzászólás után érhető el ez a funkció? A hangszer belső szekvenszerét nem tartom valószínűnek, hogy használnám, hisz elengedhetetlen hozzá a képernyőolvasó beszédtámogatása, így a számítógépes formában maradnék ezzel kapcsolatban. Elsődlegesen a hangszínek betöltése, pendrive-ról és egyéb adathordozóról való betöltés, illetve ha ilyen lehetséges, a hangszínek felvitele a memóriába. Mint előzőleg is írtam, adtak hozzá pendrive-on - szerintem - vásárolt hangszíneket, ezeket is nagyon szeretném használni. Szóba jöhet a kedvenc hangszíneim eltárolása is. Elsőkörben ennyire szeretném használni a hangszert, ha minden jól megy, zenekarban szólóhangszerként használnám. Mivel 33 éves vagyok, unokáim még nincsenek :-D, párom is látássérült, maximum a vidéken élő szüleimre tudnék hagyatkozni látó segítségként. Előre is nagyon szépen köszönöm a hangos útbaigazítást is, a .pdf-et - ha lehetséges- kérlek, próbáld meg e-mailben küldeni: hermann.tibor@gmail.com.
RANDOM_AVATAR
htibcsike
Újonc
 
Hozzászólások: 12
Images: 0
Csatlakozott: 2015.03.23. 14:30
Tartózkodási hely: Budapest, XIII. kerület
Has thanked: 8 times
Have thanks: 0 time
Hangszer: Yamaha Motif XF8

Re: Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: htibcsike » 2015.03.27. 00:34

Sziasztok! Szerintetek érdemes lenne elvinni az MO-6-ot egy amolyan szervizes ellenőrzésre: nem sérült-e a kijelzője, esetleges szoftverfrissítés stb.? Ha ne adja Isten, bármiféle baj lenne, mit gondoltok, lehet esetleg még alkatrészt szerezni hozzá? Budapesten kihez tudnám elvinni ellenőrzés céljából? Hallottam régebben, hogy Miskolczi Péter a hivatalos Yamaha szervizes... még mindig Ő látja el ezt a feladatot? Hol és hogyan tudnám őt elérni (ha egyáltalán foglalkozik MO-6-tal)? Ne haragudjatok a sok kérdésért!
RANDOM_AVATAR
htibcsike
Újonc
 
Hozzászólások: 12
Images: 0
Csatlakozott: 2015.03.23. 14:30
Tartózkodási hely: Budapest, XIII. kerület
Has thanked: 8 times
Have thanks: 0 time
Hangszer: Yamaha Motif XF8

Re: Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: powersparc » 2015.03.27. 10:34

Miskolci Péter igen a nyerő, telefonszáma: 06-30/ 252-8538
Amúgy szoftverfrissítések nem igazán voltak rá. (Jól megírták elsőre.) :)
Ha gondolod, esetleg a Tajti Music hangszerboltban az Attila nevű billentyűs eladó lehet hogy tudna személyesen segíteni a hangszeren való eligazodáson, bár már veszegettem fel mp3-ban neked instrukciókat, csak majd egybe akarom elküldeni talán ma vagy holnap. Tajti Music, telefon: +36 1 268 0820, Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 27. Nyitva tartás: hétfő-péntek 10:00-18:00
Bocs, de rohanok tényleg...
https://soundcloud.com/synthsnd
"Ha nem találod meg azt a módszert, ami álmodban is pénzt fial, akkor életed végéig dolgozni fogsz." - Warren Buffett

For this post the author powersparc thanked:
htibcsike (2015.03.27. 23:00)
Rating: 2.63%
 
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2783
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 1030 times
Have thanks: 2463 times
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány

Re: Yamaha MO-6

HozzászólásSzerző: htibcsike » 2015.03.27. 23:09

Nagyon szépen köszönöm Péter elérhetőségét, a többin túlvagyok, sajnos burkolt és nagyon finom elutasító válaszokat kaptam. :-( A másik - talán - legnagyobb budapesti hangszerüzlet óránként 10000-ért akarta vállalni, de közölték, hogy így se biztos, hogy beleférne az idejükbe. Valamennyire megértem a hangszerboltokat is, nem biztos, hogy fél-1 órát rá tudnának szánni egy ilyen jellegű kérésre is akár, mivel nem ott vásároltam. Ha tőlük veszem, biztosan másként állnának hozzá, pedig tényleg csak fél, max 1 óra kéne, jó +-10 perc. :-) Egyelőre annyit próbálok tenni, hogy látó segítséggel leírom a gombok sorrendjét... bár a legelső lépésekhez így is valakit kellene kerítenem... a többi már gyerekjáték lehet Powersparc segítségével és nyilvánosan is szeretnék hatalmas köszönetet mondani minden eddigi és leendő segítségért! :-)
RANDOM_AVATAR
htibcsike
Újonc
 
Hozzászólások: 12
Images: 0
Csatlakozott: 2015.03.23. 14:30
Tartózkodási hely: Budapest, XIII. kerület
Has thanked: 8 times
Have thanks: 0 time
Hangszer: Yamaha Motif XF8

Következő

Vissza: Yamaha fórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron