Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 10424Hozzászólás Bubamara
2013.01.16. 12:55

Sziasztok!

Bízom benne, hogy nem fogom szóról szóra ismételni egy korábbi hozzászólásomat hangosítás és technika témában.
Egyetlen dolgot hagy ki (tisztelet a kivételnek) a többség a hozzászólásokból, vagy csak én vakultam meg még jobban.

Milyen zenét játszik, hány fős rendezvényeken lép fel többségében, milyen hangszert és keverőt használ az aki venni akar egy cuccot.

Ezek a korábban leírtakat jelentős mértékben befolyásoló tényezők. Én nem tudom leírni azt, hogy mi lenne jó Qgli-nak, vagy mi felelne meg Adames (Rolinak, de jó hogy tisztáztad ezt a dolgot Roli)
Vagy esetleg Apinak, hiszen maximum sejtem, hogy mit és milyen körülmények között zenél, a hangszert persze ismerem. De nem ez a lényege a mondandómnak.

Csak azt tudom megírni, hogy én mire használom a technikai eszközeimet és mikor, és hogyan használom őket.

NEKEM azért jó a passzív fal, mert használok hozzá egy tűrhető pm600.2-t és mivel a fellépéseim 60%-a 40-50 fős klub jellegű rendezvény, oda soha nem viszek sub ládákat és nagyobb teljesítményű erősítőt sem. A Dyna egyszerűen olyan jól meghajtja a LiveS 12-es topokat, hogy abszolút nincs hiányom mélyben, és nem is szeretnék több mélyet hallani azokon a bulikon. Dögös, szép kerek hangkép, minden frekvencia jól kihallható.

Aztán vannak a nagyobb létszámú, nagy teremben történő fellépések, amikor 2db LITE Sub és a VLP1500 tölti meg a teremet hanggal és immáron méllyel, a lite sub belső kapcsolását használva a vágásra, a topokat onnan fűzve fel. (Aki nem tudja, a subon van egy kapcsoló a két üzemmód számára) A keverő csatornaszámot full élő dobossal dob hangosítással történő bulik esetében, a dobos keverője (INTER-M 12-4-2) növeli meg, aki egy stereo jelet ad a dynába bekeverve.
Aztán mivel még soha nem éreztem azt, hogy fos lett volna a hangzás, így eszembe sem jut másik hangrendszerben gondolkodni. Pedig legalább 6-8 éve használom ezeket a berendezéseket, Nem pénz kérdés, mert ha nem felelne meg szó nélkül lecserélném, higgyétek el és olyat vennék, ami mellet jól érzem magam.
Mindent magamnak veszek, ebből a szempontból nálam csak másodlagos a közönség. Ugyan is ha én nem érzem jól magam a színpadon, mert zavarna valamilyen rossz hangkép, vagy hangzás, akkor az egész buli mehetne a lecsóba. Mert nem a hangulatra, a műsor szerkezetére koncentrálnék, hanem bambán bámulnék magam elé összetört arccal, hogy hogyan szólhatok, szólhatunk ilyen pocsékul. Az meg igencsak rányomná bélyegét az egész estére.

Ha nagyon úgy tűnne, hogy a saját lovamat dicsérem, az azért lehet, mert JÓ a ló nekem és hálát adok az ISTENNEK hogy ilyen eszközeim és Malkónak, hogy ilyen falaim vannak.

Aztán jöhet a matek óra, hogy kinek mennyiből hozható ez ki, új vagy használt cuccokból. De Ha valaki hasonló rendezvényeket csinál, és hasonló felállásokban zenél, (duo, trió szinti alappal, és öt fős élő banda dobbal) akkor egy ilyen modul és sokrétűen használható rendszertől én nem tudnék árban is elérhető kategóriában jobbat javasolni úgy gondolom.

Szép napot,
buba

Buba

marton1974
VIP
Hozzászólások a témában: 118
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 380 alkalommal
Kapott köszönetek: : 870 alkalommal

Hozzászólás: # 10430Hozzászólás marton1974
2013.01.16. 16:57

Ez szerintem is így van Buba.
El lehetne itt százezrekkel játszadozni a hangtechnikai téren.Persze ha van.
Szerintem is mindenki tudja saját magáról hogy milyen helyeken ,hány főig szokott fellépni.Ehhez kell a cuccát igazítani.A lehető legjobb hangzást kihozni...
Személy szerint én csak kisebb rendezvényeket szoktam bevállalni és egyedül...Tehát nekem felesleges a 18"-os SUB és a 15"-12"-os toppok.Ezért döntöttem az EV ZXA1 SUB+2 EV ZXA1 formációnál.
Tehát ésszerűen kell gondolkozni...én is megvehetném a nagyobb teljesítményű hangrendszert de minek???Ráadásul ez a rendszer roppant kis helyigényű,ami sokat számít pakolásnál...
:777

brudi80
Újonc
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: KORGPA50 SD. yamaha psr s770
Adott köszönetek: : 60 alkalommal
Kapott köszönetek: : 70 alkalommal

Hozzászólás: # 10431Hozzászólás brudi80
2013.01.16. 18:34

Adatlap
Fajl neve: --------------------------
Marka: Behringer
Szeria: UB 1222 FX Pro
Tartalom:
Stilus:
Leiras: Tiszelt kollégák érdeklődők hogy milyen vélemények vanak a Behringer UB 1222 FX Pro keverőről előre is nagyon kőszőnőm.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 10434Hozzászólás Zeneboy
2013.01.16. 19:51

Lehet lassan és nagybetűvel kell írnom, hogy mindenkit értse és behülyítsek mint a kormánypárt??? :geek:

Mentosattila!
Írtam márkát? Azt írtam mindenki olyat vegyen mint én? Leírtam már nem egyszer én miért és miylenre cseréltem, most nem ezt szajkóztam! ... Kérlek olvass már a sorok között!
Még egyszer leírom: Csak azért írtam le nyomatékosítva a dolgokat, hogy nem csak a nagy márkák vannak! Pontosan téged és mást is behülyítenek a nagy nevek, mert a márkát fizeted meg! Azért fikázom a JBL-t a EV_t de még sorolhatnám! A dynát is ide teszem! A powermate 600at azért nem vettem meg mert 2 hangfallal oké 4-el megfull! Mennyibe is kerül most magyarországon 400eft-ért??? Egyébként tökéletes strapás cucc szerintem k. jó hanggal, persze amennyibe kerül már egy tűrhető keverő és végfok is kihozható! Ahogy Buba is írja, ha subbal megy bizony kevés a powermate a VL hajtja a subládákat...

Számolok picit, vagy akit nem érdekel az vegye úgy hangosan gondolkozom és szűrje le a tanulságot:
-2 normális passz láda alsó hangon 120eft/ db!
pl.Pakonal: RCF ART 315 136eft/db 2db= legyen 240 akciósan
pl. dB arena 15 154/db 2db= legyen 280 szintén "akcsiósan"
pl JBL eon 1500 130eft/db 2 db = 230eft mert jó fej a kereskedő...
- 2 normális sub:
pl Pakonal dB arena Sw15 127eft/db 2 db = 230eft engedménnyel...
pl. RCF S4012 172eft/db 2db= 300eft persze engedménnyel...

No hol is járunk? Van 2 egész jó passzív topunk, és van 2 frankó sub ládánk! Legolcsóbb esetben is 460eft-ból! Van egy dynánk mondjuk 350ből, vagyis 700 eft rotty!

A bibi az, hogy ha normálisan akarom,hogy szóljanak a subok és legyen Kraft meg dinamika, akkor kell egy plusz végfok: AZ alsó hangon 100eft, de ahhoz hogy jó legyen min. 150eft kell! Jobbára még analóg lesz max digi táppal! A digi végfok is kifogható, ha van forrás!

No alsó hangon van 800eft-ból egy cuccunk! A problémám még a következő: a subok szépen tudnak vágni,-feltéve ha van benne szűrő, de ha nem kompatibilis a felső láda, pl érzékenyebbek, akkor az alját tolni kell, hogy arányaiban jó legyen, ha pedig a elsőre is ráengedünk mindent, akkor átfedések vannak a hangképben, ez sem túl profi megoldás! Megoldás egy rendszerproci, de legalábbis egy crosszover... Persze ez sem 2 ft. Egy új LEMDX24 130eft... És bizony a digi rendszerprociknak jobbár az alja!

Na én erre a logikára építve vettem aktív motyót mert ezt untam meg a passzívnál! Normális 1 digi végfokom mellé kellett volna még egy ami kb 200-ba fájt volna! Ezt inkább beletettem az aktív motyóba...

Hogy ne kelljen olvasni senkinek a sorok közt, ez számomra! Mellesleg az amúgy is könnyű garry lite hangtechnikát még könnyebbre még kisebbre cseréltem! Akkor hogy is van ez? Na ezért barmolom le a márkákat!

Mondok még egyet! Anno megvettem 200eft.ért a Yamaha p5000S végfokját! Akkoriban az elég jónak számított! Mellesleg 200eft- egy végfokért kb 5-6 éve... Majd szerencsém volt megvenni amúgy egy nem túl olcsó Bruttó 260eft-os véget, cirka 150-ért újonnan! Digitális! Hagy ne mondjam majdnem elsírtam az akkor nagyon babának tűnő drága Yami végemmel összehasonlítval! Hangminőségben messze odavert, a dinamika részletgazdagságról nem beszélve! A yami 4ohm 2x 750, 8ohmon 2x525Wattot adott le! Mindezt 2 U magasan 12kg-ban! A PKNC digi vég meg 4ohm 1300watt 8ohmon 700wattot 1U magas egységként 7,8kg-ban tudta! Ennyit itt is a márkáról...

KI beszélt itt Trendekről? Van itt olyan, aki ilyen gyakran cserélgeti?...

Malkó már célzott rá, Buba talán még pontosabban leírta! Ha jól szólalsz meg, jól szól kiszolgál a hangszered, a mikrofonod, minden a helyén van jól érzed magad, akkor a buli jobb eséllyel jobban sikerül! Szóval ne mondja nekem senki, hogy nem függ a technikától!
Olyan ez, mikor az ember készült a vizsgadarabjára, de közben a zongora pöpec volt, csak fejben én nem voltam ott, akkor lehetett ott egy jó hangszer akkor is elszúrtad! De ha egyébként minden rendben volt, akkor sikerólt mindent megcsinálni!

Én mióta megvettem a pa3-at még nem telt el buli hogy elégedett lennék a korg pa3-as TC helikonjával! Pedig van némi fogalmam a beállításokról, és nem kevés időt áldoztam már rá! A sok BUG miatt sokszor mérges vagyok egy egy buliban, hogy gerjedni kezdek, ami régebben nem volt! Ilyenkor érzem is 1-1 szám nem úgy sikerül, mert pl a végét nem tudom, úgy kiénekelni, mert tekernem kell az effekten vagy a volumen-en, elveszi a figyelmemet más! Szóval befolyásol ez minket, ha akarjuk ha nem!

A matekolást én megtettem, persze ezek új árak! Használtból a feléből ki lehet hozni! Újból is lehet sokat spórolni ha van ismerős és kontakt! Malkónak örök hála amiért sokat segített nekem is a cuccok beszerzésében -mint Bubának- mint ahogy az ismeretségi körömben már nagyon sok zenész ember teheti össze a kezét! Ennek köszönhetően a régi 5 éves sub ládáimat annyiért adtam el amennyiért vettem újonnan... És bizony a Lite subot is annyi pénzért nem találtál fa ládában könnyebbet! 700wattban is elég volt, méretben is jó!

Még egyszer: csak azért írtam le ezeket a gondolatokat, hogy bizony vegyük észre vannak lehetőségek! Tőlem mindenki veheti a JBL és EV ládákat! Amire pénze van! A saját tapasztalataimat osztottam meg eddig is, és azért, hogy más is a lehető legtöbbet tudja kihozni ! Ne vegyen 2 évre valamit, hogy megint utána keseregjen máson, !

Hát úgy ennyi...

További szép estét!

Üdv: Zeneboy

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Picasso †
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Hozzászólás: # 10436Hozzászólás Picasso †
2013.01.16. 20:07

... még jó hogy nem szeretsz beszélni.... :mrgreen:

Picasso

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 10438Hozzászólás ---Qgli---
2013.01.16. 20:19

Zeneboy írta:Én mióta megvettem a pa3-at még nem telt el buli hogy elégedett lennék a korg pa3-as TC helikonjával! Pedig van némi fogalmam a beállításokról, és nem kevés időt áldoztam már rá!
Azt hiába állítgatod, ha nem azt a hangot énekli, amit kéne...én ezt meghallottam a második szám után...ki is kapcsoltam gyorsan.

Picasso †
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Hozzászólás: # 10442Hozzászólás Picasso †
2013.01.16. 20:33

Én nem próbáltam de többen mondták itthon és külhoni fórumokon is, hogy az S950 vokálja valami szenzációsra sikeredett! Ki kellene próbálnom....

Picasso

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 10443Hozzászólás Zeneboy
2013.01.16. 20:35

Na itt a probléma, hogy lám ismét felületesen olvasunk!
korg pa3-as TC helikonjával!
Nem írtam vokálról! Magával a TC helikonnal van bajom...De nem csak én kínlódok vele! Amíg a szoftos hibákat nem javítják ki, és nem túrják fel pl. CUT filterrel, addig ez nem is lesz jó... Akit érdekel korg topicba leírom az alap hibákat, miért is jobb tőle a mai napig a pa1-es TC helikon!

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 10471Hozzászólás Bubamara
2013.01.17. 08:29

Zeneboy írta: A dynát is ide teszem! A powermate 600at azért nem vettem meg mert 2 hangfallal oké 4-el megfull! Mennyibe is kerül most magyarországon 400eft-ért??? Egyébként tökéletes strapás cucc szerintem k. jó hanggal, persze amennyibe kerül már egy tűrhető keverő és végfok is kihozható! Ahogy Buba is írja, ha subbal megy bizony kevés a powermate a VL hajtja a subládákat...
Zsolti! :) Ki, mire használja.... a dyna 660W mégis, hogyan birkózna meg oldalanként a 2x750 subbal és a 400-as top ládákkal. A 660W erejéig hibátlanul meghajtja őket összekötve, legfeljebb nem vérzik a közönség füle. :). A "megfull" nem értelmezhető, hiszen limiter védi a túlvezérléstől.
De én pont a kis fizikai méretei és kompakt használhatósága és atombiztos megbízhatósága miatt választottam a rendszer egyik tagjának és nagyon jó döntésnek tartom utólag is. Minden felállásban, illetve rendezvény típusban, (létszám, felállás, terem) nagy hasznát veszem, vesszük. Keverő úgy is kellene, nos ebben elég jó keverő van, és a maga 10kg tömegével és fizikai méreteivel könnyen szállítható és kis helyigényű. Isten őrizz, hogy valaki ilyet vegyen, csak mert nekem jó. De ezt fent leírtam elég pontosan. Ki mivel és mire használja. :) Számomra nem igazán létezik jobb megoldás. Természetesen a rendszerben gondolkodva.
Ha úgy 30 éves korában beadja a kulcsot, mert átmegy rajta egy T54-es, veszek majd helyette egy PM600.8-at :)
Azt bizonyára tudod, hogy a nagy teljesítménnyel, ha nem hajtod meg vérszegényen szól a motyó. Ez pedig a 2 topot úgy kihajtja, hogy parázslik a zene.
NEKEM NAGYON JÓ. :)))))))
A VLP atomcsapás, szabadtéri közveszélyes környezetszennyezés. azzal hajtva pl családi napokon, utcabálon, a szomszéd falut látjuk el zenével. :))))))

Ez természetesen nem von le semmit és nem is ad hozzá a "madáretetőid" számodra fontos tulajdonságaiból(hoz) Azok Neked, számodra jók. Nekem is nagyon tetszik a hangjuk, és a könnyű szállíthatóságok, bár a live s sem tolja ki púpom. szállításkor :) Azonban egyáltalán nem biztos hogy a 8"-os topnak Patesz apu nagyon örülne mint a gitárjai ill. a VOX AC30 végső kihangosítási elemének. Lehet, hogy lefricskázná őket az állványról gitározás közben. :) A gitár hangjának tisztességes visszaadásához megfelelő átmérőjű hangszóró szükséges. Ezen témában úgy gondolom nem szükséges külön vitát nyitni. (nem gitár topic)

Hidd el nincsenek általános érvényű igazságok ebben a kérdésben a zenészek, műfajok, zenekarok, rendezvények és termek számtalan variációja miatt.
SZÁMODRA bizonyára a legjobb megoldást választottad. Aki hasonló méretű rendezvényeken hasonló műsorral, és hangszerrel hasonlóan egyedül, vagy duóban játszik, annak bizonyára megfontolandó.

üdv,
buba

Buba

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 10487Hozzászólás Zeneboy
2013.01.17. 21:57

Üdv Buba!

Mint írtam a dyna számomra is egy jó cucc! Keverőerősítőben etalon! Bár nekem a CPA A&H picit tisztább hangja és nagyobb teljesítményű constans végfok rendszere talán még jobban ! De azt gondolom ott már bármelyiket is használod, jó minőségben szólalsz meg!!

Pontosan a limitere és a kis tápja miatt érződött 4 ládán meghajtva! De erről mesélhetne más kolléga is, /pl. SP aki szintén vett digi véget, majd totál átváltott, mert bármennyire is jól szólt kevés volt!/ , bizony 4 ládát csak a powermate 1000-re szabad ráakasztani! Az bírja kellő dinamikával és még korrekt hangképpel! EZ persze nem azt jelenti nem szólalt meg 4 ládával is! De meghajtva, vagy inkább úgy írom kihajtva már romlik a hangképe az összhatása! 2 ládát maximálisan meghajt, még széles sávban is! Hiba nincs mint írtam...
Én speciel azért adtam el a live S-eket és vettem lite 10 topot mert a LIve S egy 100dB láda, a Lite sub meg 97db! Hiába vágta a lite subban a crossz nagyon hangos volt a top! A subnak több kraft kellett, hogy megszólaljon,d e akkor már sok volt a teteje! A Hangját én is szerettem!
Kompaktsága a súlya, szolgáltatása minősége, a keverőerősítők toplistájába helyezi! Viszont én mióta próbáltam aktív meghajtás és volt 1-2 összehasonlításom, nem tudom isteníteni csak a keverőerősítőkön belül! A PKNC digi végem 150eft-ból nagyon alázta/ Soha nem kellett kihajtanom, hogy szóljon! / mind teljesítmény mind részletgazdagság és dinamika terén! A maradék 250eft-ból azért lehet ma újonnan, jó szolgáltatással jó keverőt venni! Egy rackbe betéve összekábelezve nincs sok gond vele, de a súly a mérete nyilván már több lesz! Kinek mi a jobb mint írtad!
Nincs nagy tapasztalatom gitár téren! 2-3 éve a Zenészbálon az egyik zenekar erről nyomta! Dob 2 gitár 2 billentő, és a dob is külön keverőn masterelve jött a bemenetre hozzám! Pedig állítólag más cuccán nem is szoktak fellépni... Azóta csak billentyűs szólt róla!
Tudod mit? Patesz aput egyszer próbára tesszük ha benne vagy :PPP Amúgy is már régóta érik a látogatásom, mert már régen voltam nálad! ;-) :777 :777 :777 8-)

Új hozzászólás