Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - Technikai kérdések/válaszok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

kovacstamas71
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 19
Hangszer: Korg Pa 50
Adott köszönetek: : 533 alkalommal
Kapott köszönetek: : 431 alkalommal

Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 8140Hozzászólás kovacstamas71
2012.10.08. 13:37

Sziasztok!

Néhány kérdésre szeretnék választ kapni, hátha van köztetek olyan aki tudja!

Korg Pa50,60,80: Assign potenciométer és a joystick kar alatti potenciométerek értékeire és típusára, (logaritmikus, lineáris) lennék kíváncsi!

Persze szét is kaphatnám a hangszert, de ha esetleg meg tudjátok mondani, akkor nem lenne rá szükség!

Köszönöm előre is válaszaitokat!

Üdvözlettel: Kovács Tamás

“Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.”

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 292
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 8167Hozzászólás Bubamara
2012.10.09. 00:08

Asterix írta:
sipospeti írta:Hahó!

Szerintem minden idők legjobb billentyűzete az M1-é volt (állítólag Yamaha dx7 billentyűzetét tették bele)
aztán még tetszett a Trinity-é, és még valamelyik i sorozatbelinek 3? vagy 30? már nem tudom, de ezek már visszafelé haladnak, sajnos.
Mióta megvan 44 bulit játszottam vele, de szinte minden 8-9 órás buli után fájnak az újaim, lagzik után meg!?!? :(
üdv sp
Próbáld ki a 9000-es (pro) billentyűzetét. Nekem volt DX7-em is, de a 9000pro-nak nagyon jó a billentése.
Szia Peti!
Valószínűleg azért tetszett a Trinity billentyűzete, mert megegyezik az általad is használt M1 billentyűzetével :), illetve az i3 és i30 billentyűzettel, Ja és természetesen Yamaha billentyű van beleépítve ezt jól tudod. a valaha gyártott le elnyűhetetlenebb billentyűzet, semmi gumikontakt meg egyéb szarakodás. fém érintkezők kapcsolnak benne.

Üdv,
Buba

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8170Hozzászólás Bubamara
2012.10.09. 01:13

Apelláta írta:Halihó!

Kb. egy hónapja írtam az alábbi észrevételt a Pa80-ammal kapcsolatosan:

" Aztán jött december 31.. ........
Ha valaki tud valami hasznos infót, szívesen veszem, mert még a Pa3 nincs bevetésre kész, ezért rá vagyok utalva a jó öreg 80-asomra."

Azóta már többször is előadta a hülyeségét az öreg 80-as. Legutóbb buli közben is. Viszont rájöttem, ha a bemenetek fölött, a kijelzőtől jobbra tenyérrel megütögetem (nem finoman) a szintit, akkor egy pár ütés után vissza jön az elment oldal. Szegény két hete elhunyt zenészismerősömtől jött az ötlet. Ő is Pa80 tulaj volt. Eszembe jutott, hogy ő mondta pár éve, hogy már évek óta ütögette a hangszerét, mert mindig az egyik oldal elment neki. Már több helyen is volt szervizben a hangszerével, mindent átnéztek, de nem jöttek rá a hibára.

Csak még kibírja egy darabig. :cry2:
Szia Apelláta!
A dátum alapján valószínűleg túl vagy a dolgon, de azért leírom az általam tapasztaltakat.Találkoztam hasonló problémával egyik i30HD-m esetében. Volt hogy a fél oldal nem ment, aztán előfordult hogy a fél oldal nem ment de a billentyűzet mindkét oldalon szólt. Szóval a kimeneti panel csatlakozói okozták a problémát. Egy idő után, vélhetően a szállításból eredő rázkódás illetve anyagelfáradás hatására, nem csatlakozott tisztességesen a panelra befutó vezeték a csatlakozóban. Pontosabban a csatlakozó összekapcsolódása volt bizonytalan. Nálam vérmérsékletemből adódó első reakció segített a hiba leszűkítésében. Szintén odatettem egyet a harmincasnak alulról. azt lehet ütni vágni, fasza kis fém kaszni, tudod. aztán herlyre jött. Még vagy két buliban elszórakoztam a bántalmazásával, amikor szórakozott, aztán levettem a fenéklemezt és a kimeneti panel csatlakozóinál találtam meg a bűnöst. Azt követően többé nem produkálta a hibát. Amit korábban leírtál, hogy csak a zengetés volt hallható az egyik oldalon, az tipikusan itt is kísérte a hibajelenséget.
Üdv,
Buba

Buba

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 463
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 8173Hozzászólás Apelláta
2012.10.09. 08:05

Szia Buba!

Én is szétszedtem, átmozgattam mindent, illetve átforrasztottam a nyákba ültetett kimeneti csatlakozókat, mert több lábuk forrasztása is meg volt repedve. De ettől sem jött helyre, csak a ritkán jelentkező teljes jelveszteséggel járó kontakt hiba szűnt meg, a gyakran előforduló részleges (hogy csak a száraz jel tűnt el, az effekt utas rész nem) viszont nem. Aztán elvittem a Hangszervízbe, ahol két órán belül megjavították. A Main Volume és a panel közti vezeték csatlakozóit szüntették meg, és direktbe forrasztották. Hogy ez miért okozott részleges jelveszteséget a mai napig nem értem, de már 9 hónapja hibátlanul működik.

Az i30 tényleg jó vas volt. Nekem akkor iX300-am volt, és csak álmodoztam egy i30-asról.

Üdv.: Apelláta

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8176Hozzászólás Bubamara
2012.10.09. 11:02

Szia Apelláta!
Ez érdekes, bár ha belegondolunk, mindegy melyik csatlakozó okozza, ezért célszerű átnézni minden nem fixen beforrasztott vezetékvéget hasonló esetekben. mert idővel ezek a gyorscsatlakozók bizony okoznak meglepetéseket. Csak sajnos sokszor az átmozgatás, esetleg tisztítás sem hoz eredményt, egy pontról pontra történő végig mérés esetén esetleg kiszűrhető. No de a szervizben dolgozó kedves barátainknak is meg kell élni. :) Ha minden hibát megtalálna és orvosolna minden felhasználó, szegények mehetnének a közmunkára. :)

Az i30 az én szememben a HANGSZER a mai napig. Nagyon nagyon sok összehasonlítás, és teszt után is azt tudom mondani, hogy a KORG nagy "tévedése" volt 98-ban. Olyan hangszert alkottak, ami a leg mostohább körülmények között is nagy megbízhatósággal képes évtizeden át működni, és olyan hangot lehet kihozni belőle kis hozzáértéssel, ami hihetetlen döggel jön ki a rendszerből. A következő már olasz honban gyártott generációk bizony szégyent vallottak mellette. (kontrolált vélemény)
próbatermemben,még az első i30-at toltuk ösze pl pa60-al, nos a pa60 gazdája nem igazán értette, hogy hogyan lehetséges a különbség az i30 javára. aztán időszerűnek láttam leváltani a trendnek megfelelően pa1xpro-ra 2004 tavaszán. Az első szállítmány utolsó darabját szereztem be. éveken át kerestem benne az i30 dögjét. Nagyon szép csili vili rx hangok szóltak a billentyűzeten, azonban a songok nem akartak úgy megszólalni ahogy azt elvártam volna egy akkor 870E Ft-os (csupasz állapotban) hangszertől. Nagyon nagyon sokat szoptam vele Malkóval együtt, akivel sokat dolgoztunk össze és rengeteget konzultáltunk. Gyakorlatilag rajtunk tesztelte a hangszert a korg. 1.0 sw magyar gépkönyv nélkül.... szerinted? :)))))) A 2.5-2.52 magasságában már javult a hangzás és a rendszer is stabil volt. Illetve a 3.01 egészen jó megszólalást képes adni a hangszernek, de én megváltam tőle 2006 őszén, beszámítva egy i30-at. Az ez idő alatt nálam megfordult hangszereket nagy gondossággal és alapossággal próbáltam beállítani, illetve ahogyan Te is, úgy én is kész dalokat viszek ki a színpadra, ott már csak játszani szeretnék, nem állítgatni és mivel a a paxos rákényszerített, hogy a tisztességes megszólalás érdekében a cakewalk progival minden dalt esztergáljak és csiszoljak a hangszerből kihozható maximumig. így a később hozzám került vasak már értelem szerűen csak is hibátlanra szerkesztett műsorral kerültek színpadra. Két hangszert használok, így mindig volt lehetőségem az összehasonlításra, de volt olyan, hogy a 2. hangszer lecserélésekor egy ideig 3 billencs is volt itthon. (pa60, Tyros1xl, majd újra egy pa1xpro, de elite verzióban) sajnos azt kell mondanom, hogy bármennyi munkát fektettem a szerkesztésbe, az esetek 70-80%-ban az i30 ledarálta őket komposztnak. Nos ez egészen addig igaz volt míg haza nem vittem az első ketront. Jelenleg SD1 plus, de volt SD1 és X1 is. Itt változott a dolog, olyannyira, hogy jelenleg nincs i30 a stúdióban, még tartaléknak sem és ez nagyon nagy szó nálam. a plus mellet nem hiányzik a hangja, de ez gondolom érthető. Él, lüktet, tiszta, zenekari. VAS. Most ugyan fogok venni egyet magamnak, mert a tokja üresen várja, de ez már csak érzelmi okok miatt van. Bocsáss meg ha túl hosszúra sikerült a mondandóm. A rendszerem, amin a hangszereket használom, nem a legújabb és legdrágább széria egy powermate600.2 és Garry liveS + live sub.

Negatívum: Songplay módban nincs performance, vagy keaybordset használati lehetőséged, így a dal pl 15 és 16 sávjába be kell írni előre a billentyűn használni kívánt hangszíneket megeffektezve aztán azt az utolsó realtime slider hangerőzi műsorban. Nincs vokál és nincs video kimenet. Már akinek ezek fontosak.

u.i. Mielőtt valaki rám,támad a leírtak miatt, rögzítem, ahány ember annyiféle hangzásvilág. Valamint az összehasonlító tesztek bármikor elvégezhetőek, mert minden hangszerem mentése elérhető a háttértárolómon. Aki nem hiszi járjon utána. :)))))))))

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8181Hozzászólás Bubamara
2012.10.09. 13:45

Apelláta írta:Kedves Maxpaine és Isti68!

Ígéretemhez híven leteszteltem a Direct FD-t a Pa80-on. (Pa50/60/80 ebből a szempontból egy kaptafa)
Mindegy, hogy a hangszerről, vagy a PC-ről másolod a stílusokat a floppyra, csak az a lényeg, hogy SET-be legyenek!

Én először a PC-ről simán sty-leket tettem fel a floppyra kíváncsiságból, de így a Direct FD módban nem látta. Aztán olyan SET-eket másoltam fel, melyek tartalmaztak sty-leket. Így már csont nélkül látta a Direct FD módban. Viszont helyesbítenem kell, mert csak egy SET-et lát a hangszer. Választani nem enged a SET-ek közül, mert magát a SET könyvtár nevet nem mutatja, hanem csak közvetlen a SET-ben lévő sty-leket, és ha több SET is van a lemezen, mindig csak az első tartalmát látja. Viszont az az egy SET 6 oldalnyi, 6X8=48 db sty-lt tartalmazhat. Tehát 48 sty-lenként új lemezt kell használni.

ui.: Ez a 100. hozzászólásom!!! :yahoo: :rolf: :dance:
Szia Apelláta!
Csak egy gondolat ide:
Igen ez pontosan így van, a korg nem yamaha. :) a pa sorozat nem képes egyesével kezelni a stílusokat (lejátszáskor) Nem a betöltögetésre gondolok (load one) hanem dirctfd.set mappa alatt kezeli őket. A hangszer a direct fd gomb alatt már nem látja, hogy setben vannak, hiszen ez a lényeg, hanem csak a stílusokat látja az adott lementett helyen. Igen valóban egy időben egy directfd.st mappát képes kezelni 50/60/80 48db, pa1x 96db stílussal, viszont ez egy emulátorral nagyon egyszerű módon kicselezhető, hiszen minden part.-ra feltolsz egy directfd.set mappát és ezáltal pl pa80 esetében akár 4800 stílusod lehet egy időben a hangszerben, melyek között, a part választó gomb segitségével navigálhatsz. sok egyedi stílust használók számára ez elfogadható megoldás lehet. Arról nem beszélve, hogy 10-20 parton elfér a song állomány, egy esetleges hdd probléma esetére még akár az 1xpro-nál is.
Hátránya: sw frissítés esetén vissza kell csavarozni a gyári meghajtót, mert rendszer nélkül nem kezeli a hangszer az emu-t így nem is tud bebootolni róla a frissítéshez.

Az igaz hogy én szeretem túlbiztosítani magam ilyen téren, a hangszeremben emu, a kistáskában tartalék HDD pihen. :) Jó lenne néha egy tartalék buba is, ha az elsődleges meghibásodik. :)))))

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8185Hozzászólás Bubamara
2012.10.09. 14:40

Apelláta írta:Kedves Pa3 tulajok!

Nem tudom, hogy csak nekem új, vagy másnak is, de a napokban vettem észre, hogy ha egy azon könyvtárba azonos néven mentek el egy midit és egy txt-et is, akkor midi lejátszás közben a lyrics gomb-bal bejön a txt szöveg is. Tehát nem szükséges a songbook.

:)
Ez egy elég régi funkció. Azt hiszem pa1xpro 1.5 hozta magával.
azonos nevű mappában azonos mp3, vagy mid és txt fájlok esetében behívja a txt-t a kijelzőre. A pa1xpro 4 címezhető kapcsolójából kettőt erre a célra használtam, hogy a szöveget lapozzam vele page up and page down.
Ki lehet osztani pedálra is, meg nyilván lehet görgetni kijelző gördítő sávjában de a kapcsoló ott volt a jobb kezemnél így adta magát a dolog.
Még egy nagyon értékes funkció a címezhetőek közül a drum and bass, tehát minden némítva csak dob és basszus szól (midi file esetében) természetesen. Nagyon jól használható pl olyan daloknál, ahol benne hagyod a szólót a dalban, mert egyedül is játszol, de elmégy buliba egy gitárossal, aki perfect lenyomja a szólót akkor a kapcsolóval inaktiválod a sávokat és a dob basszus mellé zenélgetsz egy kicsit a gitáros játéka alá. Ezek szerethető funkciók a paxosban.

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8186Hozzászólás Bubamara
2012.10.09. 15:23

Apelláta írta:
czaga írta:Sziasztok!
No én is rongálnék mindenkit :)
Szeretném ha segítenétek abban, hogyan lehet kikapcsolva tartani az smf/kar fileoknál a 4-es vagy bármilyen tracket.
A 2-esem be az előző gazda megoldotta és ha songbookból hívtam be bármit amit előzőleg mentés ideje alatt kikapcsoltam az úgy is maradt a végsőkig...
mit tudtok ezen ügyben tenni?
Szia Czaga!

Hát én átnéztem a hangszer menüjét, de sajnos nem találok ilyen funkciót. Én mindig a 4-es sávot kikapcsolva mentem el a midiket, miután megszerkesztettem, így számomra ez nem létszükséglet..
Kedves Czaga Józsi és Apelláta!

Itt az ötven egynéhány oldalnál járok a visszaolvasásban, ha közben megoldódott a probléma, elnézést a szócséplésért!
Szóval a pa1xpro a következő képen kezeli ezt a kérdést és nem gondolom, hogy vissza léptek volna a gyártók 2 generáció elteltével.

A songplay módban behívod a dalt az 1. lejátszóra. szépen kikapcsolod a 4 sávot a pipa levételével, majd legördülő menüben save song setup gomb. utána ugyan ezt megismétled a 2 lejátszónál is dal behívás, 4 ch off, save song setup. Ez így működni fog. azonban célszerű a korg struktúráját ismerve egy save all mentést is készíteni a hdd-re majd kikapcsolni a hangszert és betölteni az új mentést load all.

Hátránya: ha szerkesztett dalaidban nem lehalkítottad, hanem kikapcsoltad a 4ch-t akkor ez esetben ez a funkció vissza fogja azokba a dalokban kapcsolni a mankót. Tehát az egyig címezhető kapcsolót kénytelen leszel ideiglenesen felhasználni 4ch mute funkcióra.
Sok sikert mindkettőtöknek

Buba

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 463
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 8192Hozzászólás Apelláta
2012.10.09. 17:10

Szia Buba!

A txt szöveg lapozását a programozható kapcsolókra kitenni egy jó ötletnek tartom. Erre nem is gondoltam, de tetszik. Ki is próbálom.
:taps:

Üdv.: Apelláta

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 469
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Hozzászólás: # 8198Hozzászólás Asterix
2012.10.09. 18:23

Apelláta írta:Szia Buba!

A txt szöveg lapozását a programozható kapcsolókra kitenni egy jó ötletnek tartom. Erre nem is gondoltam, de tetszik. Ki is próbálom.
:taps:
A D és E kapcsolók nálam már rég ezt csinálják. Nem hülye a Korg cég. Rengeteg opció van a pedálra címezhetően. A Yamahánál is rengeteg van, de ott zömében csak olyan gombok tehetők pedálra, ami egyébként is a hangszeren van fizikailag is. Akkor meg a zöme minek???

Új hozzászólás