Asterix írta:Uraim!
Miért van az, hogy különböző termekben a dbx teljesen eltérő jelszinteket állít be? Néha kegyetlenül hangosan adja a mérendő jeleket, néha pedig egészen halkan. (Hangfalak hangerő beállításai, zsinorok, mikrofon minden esetben ua, csak a terem változik. De ugyanabban a teremben sem biztos, hogy ugyanolyan jelszintekkel dolgozik a rendszer.)
2.1-es méréseket szoktam csinálni általában...

Hangerőarány beállítása előtt nekem is különböző mérendő jelszinteket ad. Ha a saját hangtechnikámat mérem teremben általában 4-5 pittyegést ad le. Szabadtéren 5-7 között. Szabadtéri nagy hangosításánál már 1-2 pittyegés megadta azt a hangerőt, ami a hangerőarány méréshez és az auto EQ-hoz szükséges volt.
Azt hiszem 7 (pittyegés) a legtöbb, amit kibocsát, utána mérhetetlennek titulálja. Ha ráérek szoktam vele szórakozni, hogy a szobát többször is újra mérem. ÉS a kibocsátott mérőjel nem mindig ugyan az nálam sem. Viszont a mérés során adott top és subb-ra mért jelszint arányok ugyan azok maradnak. (+-1-2dB).
Még azt tapasztaltam ha nagyobb kibocsájtott jellel mér, akkor pontosabb és auto Eq mérésnél 3-4 mérés kell, hogy jól kalkuláljon.
Mérést én mindig úgy indítok, hogy először a level assist funkcióval a top és sub közötti hangerő arányokat állítom be. Ha ez megvan, utána indítom a Leve&Auto EQ funkciót. Ha kevésnek találom a kibocsátott mérőjelet (keveset pittyeg), akkor leállítom a mérést és elölről kezdem.
Nekem a felsőknél a hangerő potméter teremben 11-13 óra állásban van a DBX crossover pedig 0dB-es jelszintre van beállítva. A Sub-ok (mono) 0dB bemeneti jelszintre vannak állítva és a crossoverben csökkentem a jelszintet (-20-37dB).
- Ha nagyon sok a sub hang, akkor kiírja, hogy emelj a toppokon +...dB-t vagy meg se tudja mérni ilyenkor Try again felirat fog megjelenni többszöri próbálkozásra is. Ilyenkor én a sub-ot veszem vissza -5-8dB-el. A következő mérésnél a toppok hangerő arányát el fogja fogadni, de általában a sub-ból még mindig vissza kell venni.