Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

MIDI - Technikai kérdés/válaszok

MIDI-vel kapcsolatos eszmecsere. MIDI fájlok feltöltése és kérése SZIGORÚAN TILOS!

Moderátor: Moderátorok

B.Bazsi
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 66
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal

Re: MIDI - Technikai kérdés/válaszok

Hozzászólás: # 44119Hozzászólás B.Bazsi
2016.09.17. 15:39

Van egy sejtelmem az újonnan regisztrált kolléga regisztrációjának a céljával kapcsolatban, no de ne legyen igazam...

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 13
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44123Hozzászólás BodziLalikirály
2016.09.17. 16:43

Én alapból nem értem a "zenész" kollégát aki *.mid file-okkal dolgozik.
Sajnálatosan voltam olyan rendezvényem hangosítani ahol a "zenész" mp3 alapokra énekelt rá és imitálta a kezével, hogy ő mekkora muzsikus.

Nemrégiben a fészbúkon ki is írtam pár feltöltött előadásomhoz:
♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮
Lehet ...............,
hogy nem pont úgy játszom a zeneszámokat mint az eredeti szól.
Lehet ...............,
hogy nem találom meg ugyanazt a stílust amiben az volt.
Lehet ...............,
hogy nem sikerül 100%-ban mindent ugyanúgy előadni (illetve ez nem is baj !!! ), ahogy az van.
Lehet ...............,
hogy néha félre ütök egy hangot.
DE !
Soha nem leszek MIDI zsonglőr aki csak ráénekel egy kész alapra imitálva azt, hogy "ZENÉLEK". (Akinek nem inge, ne vegye magára!)
Nem tartom magam zenésznek, de több vagyok egy "előadó"-nál és ÉN vagyok aki muzsikál !!!! :-) ♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮

A végeredmény az lett, hogy pár "zenész" ismerősöm magára vette és besértődtek.
At sem igazán értem, hogy (visszatérve az mp3 alapra) minek vesz valaki több százezer forintért hangszert és játssza el, hogy játszik? Mikor csak egy laptop kell oszt hajrá !?
Én is használom a *.mid file-okat! De csak akkor, ha elakadok egy dal megtanulásával, s csakis azért, hogy megnézzem (ha a fülemben nem bíznék) a file- lejátszásakor, hogy mit nem találok meg.

Szép hétvégét!

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 23
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44125Hozzászólás tacso
2016.09.17. 17:50

Hát a király nem nagyon kérdez, inkább megmond! Legtöbbször.... :D

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 34
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 44126Hozzászólás Bubamara
2016.09.17. 18:05

BodziLalikirály írta: Sajnálatosan voltam olyan rendezvényem hangosítani ahol a "zenész" mp3 alapokra énekelt rá és imitálta a kezével, hogy ő mekkora muzsikus.
BodziLalikirály írta: Soha nem leszek MIDI zsonglőr aki csak ráénekel egy kész alapra imitálva azt, hogy "ZENÉLEK". (Akinek nem inge, ne vegye magára!)
Nem tartom magam zenésznek, de több vagyok egy "előadó"-nál és ÉN vagyok aki muzsikál !!!! :-) ♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮
BodziLalikirály írta: At sem igazán értem, hogy (visszatérve az mp3 alapra) minek vesz valaki több százezer forintért hangszert és játssza el, hogy játszik? Mikor csak egy laptop kell oszt hajrá !?
Köszöntelek a FÓRUM-on!
Írásod több mondatával egyetértek, azonban többnyire végletesen általánosítasz. Nem szeretnék egy huszadszor lejátszott szócsatát nyitni midi/stílus kéréskörben, csak halkan megjegyzem, hogy ilyen alapon akkor írhatod le azt, hogy "ZENÉLEK" ha a stílust te készítetted el a dalhoz magadnak, vagy a saját magad által felütött dob groove-od mellé zenélsz kétkezi munkával, mert egyébként a harmóniákat lefogni egy gyártói team által készített stílusnak nevezett markerezett midi fájlhoz, nem meríti ki a zenélés fogalmát és nem különbözik, illetve nem nyújt többet attól, amikor valaki gyártók által kreált midi alapokkal "ZENÉL".

Az hogy vannak lények, akik a hangszerüket magnetofon, vagy CD lejátszó helyett használják, ugyanakkor lövésük sincs még a hangneméről sem az aktuális dalnak, szerintem kimeríti a csalás, és vásárló megtévesztése fogalmát.

Szóval ez nem fehér és fekete...

Buba

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 149
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 44127Hozzászólás ---Qgli---
2016.09.17. 18:27

Végre .... indul a buli ..... :lol:

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44132Hozzászólás BodziLalikirály
2016.09.18. 05:44

almatom írta:
BodziLalikirály írta:Én alapból nem értem a "zenész" kollégát aki *.mid file-okkal dolgozik.
Én értem, hisz gyakorlatilag kizárólag midi alapokkal dolgozom! :lol:
Kérdezz bátran! :D
Szia!

Kérdeznék.
Olyan MIDI problémám akadt, hogy használtam/használom a "vArranger2" kisérőautomatika programot egy Medeli MC850-es hangszerrel. Azon is van a 3 MIDI porton kívül USB is. Itt csak simán átváltom a MIDI kimenetet vagy erre vagy arra és a kísérőautomatikánál a be és kimeneteknél a hangszert (USB audióeszköz) állítom be, így az automatikán játszott kíséret és szóló mind a hangszeren keresztül szólal meg.
Mivel nem akarok 2 hangszert használni (de a vArranger funkcióit még szeretném használni), megpróbáltam ugyanezt a Roland E-50-el is. Viszont itt mindegy, hogy melyik csatlakozókat használom (MIDI v. USB) a számítógéptől a jobb kéznek a hangjai nem jönnek vissza, csak a kíséret.
Ez mitől lehet? Próbálom az E50 gépkönyvét bújni, de valami nagyon nem jön össze. A MIDI szetteket már szinte teljesen átírtam (már muszáj voltam egyszer egy gyári visszaállítást is csinálni miatta), de valahogy nem találom meg a beállítását. Próbáltam megnézni a Medeli-ben a MIDI beállításokat, de abban nincs lehetőség azokat átállítgatni (nem is ad fel ilyen lehetőséget), így lemásolni sem tudom.

Köszönöm.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 53
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 44133Hozzászólás Asterix
2016.09.18. 06:21

A vArranger csak egy midi csatornát használ és a billentyűzet szétosztását ő házon belül oldja meg. Tehát a hangszered teljes billentyűzetének ezen a midi csatornán kell kiküldenie a note utasításokat. Így vagy a jobb és a bal kéz játékterét is átállítod ugyanarra a midi csatornára, vagy az osztáspontot változtatod meg. Előző megoldást nem próbáltam, én a másodikat használom...

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44134Hozzászólás BodziLalikirály
2016.09.18. 07:39

Asterix írta:A vArranger csak egy midi csatornát használ és a billentyűzet szétosztását ő házon belül oldja meg. Tehát a hangszered teljes billentyűzetének ezen a midi csatornán kell kiküldenie a note utasításokat. Így vagy a jobb és a bal kéz játékterét is átállítod ugyanarra a midi csatornára, vagy az osztáspontot változtatod meg. Előző megoldást nem próbáltam, én a másodikat használom...
Szia!

Nem a vArranger-rel van problémám! Egyébként nem csak 1 csatornát kezel. Be lehet állítani, hogy a jobb kéz, bal kéz, basszus melyik csatornát használja. (mellékelt képek!!) De én az alap 1 csatornát használom.
Viszont ez a BEMENETI beállítás, amivel tisztában vagyok.
A gondom az, hogy a visszajelzésnél látszik, hogy a jobb kezemmel játszom (mellékelt képen nyíllal jelöltem, hogy hol látszik), viszont ennek a hangja nem jut vissza a hangszerbe, csak a bal kéznél levő kíséreté (dob, basszus, akkordok, stb). Viszont ha egy *.mid file-t játszok le a számítógépen és a kimenetem a hangszer, akkor mind a 16 csatorna kijut a hangszerhez!!!
0002.jpg
0001.jpg
0003.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Gyuley
VIP
Hozzászólások a témában: 11
Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
Adott köszönetek: : 752 alkalommal
Kapott köszönetek: : 811 alkalommal

Hozzászólás: # 44136Hozzászólás Gyuley
2016.09.18. 13:17

A varranger 3 midi csatornát kezel, nálad a midi out-nál ki kellene jelölnöd a E50-et,már ha látszódna,egyébként a Rolandok nem XG, hanem GS midi szabványt használnak, ezt is célszerű átállítani.
Gondolom USB drivert tettél fel a Rolandnak, akkor pedig a midi outnál látszódnia kellene.

"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"

suszitibi
VIP
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: M-audio 61 keyboard, PC synth.
Adott köszönetek: : 4 alkalommal
Kapott köszönetek: : 38 alkalommal

Hozzászólás: # 44140Hozzászólás suszitibi
2016.09.18. 13:40

Sziasztok
A vArranger nem 1, hanem az összes midi csatornát használja. Bármelyik midi csatornán adatot küldesz be, a tuchel ikon villogni fog. Ez viszont, nem jelenti azt, hogy szólni is fog. Hangokat csak úgy továbbít, ha az az 1-es midi csatornán érkezik be. Ha a bal kéz az 1-es midi csatornán van, a jobb pedig pl. a 2-es csatornán, akkor mindkét szekció billentyűinek lenyomásakor villog az ikon, viszont csak a bal kéz szól. A vezérlő billentyűnek az 1-es csatornán kell lenni. A másik lehetőség, a midi harmonikára állítva, letesztelni, melyik csatornán kommunikál a jobb kéz.
Legegyszerűbb, ha a vezérlő bill. nincs splittelve, végig az 1-es csatornán van.

Új hozzászólás