|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- BodziLalikirály
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 169
- Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
- Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
- Kapcsolat:
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
Ez attól függ, hogy DUAL felépítésű-e (két külön előfok(vezérlőelektronika)/végfokpanel/kimenet) vagy nem.
Ha DUAL (elméletileg a végfokok így épülnek fel ellentétben a Hi-Fi erősítőkkel szemben) akkor semmi baja nem lesz attól ha az egyik oldalát 8 a másikat pedig 4 Ohm-al terheled, illetőleg az egyik (gondolom aktív váltó után kötve) mély hangfalnak, a másik pedig közép-magas frekiken dolgozik.
A sajátjaimat szinte mindig így használom.
Még egy gondolat. Mivel a testelés (GND) a dual felépítésnél is közös, érdemes olyan jelkábeleket használni ahol mind 3 ér (Hot / Cold / GND) be van kötve mivel ilyenkor a jel a hot-cold (+/-) érpáron közlekedik és a GND csak normál árnyékolásként funkcionál és a +/- viszont a két oldalnál teljesen független egymástól!
Ha DUAL (elméletileg a végfokok így épülnek fel ellentétben a Hi-Fi erősítőkkel szemben) akkor semmi baja nem lesz attól ha az egyik oldalát 8 a másikat pedig 4 Ohm-al terheled, illetőleg az egyik (gondolom aktív váltó után kötve) mély hangfalnak, a másik pedig közép-magas frekiken dolgozik.
A sajátjaimat szinte mindig így használom.
Még egy gondolat. Mivel a testelés (GND) a dual felépítésnél is közös, érdemes olyan jelkábeleket használni ahol mind 3 ér (Hot / Cold / GND) be van kötve mivel ilyenkor a jel a hot-cold (+/-) érpáron közlekedik és a GND csak normál árnyékolásként funkcionál és a +/- viszont a két oldalnál teljesen független egymástól!
Lalikirály, ennyi és nem több..!!!
-
djkoxi
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 42
- Hangszer: Denon-Pioneer
- Adott köszönetek: : 162 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 87 alkalommal
Nem szeretnék okoskodni, de a még egy gondolatod alapvetően hibás. Olvass utána a szimmetrikus-asszimetrikus jelátvitelnek.
- B.Bazsi
- VIP
- Hozzászólások a témában: 177
- Hangszer: Roland BK9
- Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal
Jut eszembe a szombati lagzi, a helyszín a Debreceni Lovarda volt, nem tudom voltatok-e már ott zenélni, de ilyen akusztikájú helyen régen voltunk már. Hatalmas terem, 180 vendég volt úgy, hogy szerintem még vagy 100 befért volna (vígan, nem nyomorogva). A bejáratnál egy lépcsőn kell lemenni a nagy placcra, és jobb oldalon van egy kis színpad. Viszonylag jól elfértünk rajta hárman úgy, hogy a hangfalakat és a kontrollt a színpad mellé raktuk. Összemadzagolás, bekapcsolás, demó indítás....ééééésss.....ááááhhhh.... Én ilyet a kölcsön bose-zal hallottam szilveszterkor, hogy a terem 90 százalékában ugyanúgy lehetett hallani MINDENT! Bejártuk a termet keresztbe, kasul, hosszába-széltébe, közel-távol, és annyira jól szólt mindenhol hogy ááááhhh.... Nem szorult meg a terem végében a mély, nem volt erőtlen sehol, ugyanolyan tiszta volt szinte mindenhol ahol vendégek ültek. A színpad mögött egy teraszféleség ahol meg volt nekünk terítve, a visszaverődő hang elment mellettünk mögénk, nem kóválygott a hang mint gólyafos a levegőben, ilyen kellemes hangzású teremben nem tudom mikor játszottunk ezt megelőzően. Ha megy ide valaki zenélni, én azt tapasztaltam hogy baromi jó az akusztikája a helynek, baromi jól be lehet állítani a cuccot!!!!

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.
- BodziLalikirály
- VIP
- Hozzászólások a témában: 169
- Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
- Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
- Kapcsolat:
Régen tanultam már, de tessék utána olvastam:djkoxi írta:Nem szeretnék okoskodni, de a még egy gondolatod alapvetően hibás. Olvass utána a szimmetrikus-asszimetrikus jelátvitelnek.
Egy szimmetrikus audio kábelben három vezeték található. Ebből kettőt a jelátvitelre használ, a harmadik pedig az árnyékolás, ami árnyékolja a másik kettőt.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szimmetrikus_audiovonal
Az asszimmetrikusnál (Unbalanced) a negatív pont össze van húzva a földeléssel (árnyékolás/GND) így amit leírtam (szerintem) pontos volt.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Lalikirály, ennyi és nem több..!!!
-
djkoxi
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 42
- Hangszer: Denon-Pioneer
- Adott köszönetek: : 162 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 87 alkalommal
http://musicmedia.hu/20150401_es_tessek ... rok_1_resz
Az árnyékolás GND és a HOT között megy az egyik jel, az árnyékolás GND és a COLD között megy ugyanaz a jel csak ellenkező fázisban. A linken érthetően leírják, hogy ezzel a megoldással ( természetesen a küldő és fogadó eszköznek ezt támogatnia kell ) zavar védett jelátvitel érhető el. Tehát az árnyékolást be kell kötni, nem is működne az átvitel anélkül. Nemcsak a két éren megy a jel. Forraszd le az XLR 1-es pontjáról az árnyékolást és meglátod.
Az árnyékolás GND és a HOT között megy az egyik jel, az árnyékolás GND és a COLD között megy ugyanaz a jel csak ellenkező fázisban. A linken érthetően leírják, hogy ezzel a megoldással ( természetesen a küldő és fogadó eszköznek ezt támogatnia kell ) zavar védett jelátvitel érhető el. Tehát az árnyékolást be kell kötni, nem is működne az átvitel anélkül. Nemcsak a két éren megy a jel. Forraszd le az XLR 1-es pontjáról az árnyékolást és meglátod.
- B.Bazsi
- VIP
- Hozzászólások a témában: 177
- Hangszer: Roland BK9
- Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal
Van itt a fórumon olyan tag aki foglalkozik hangszóró tekercseléssel?
Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.
- vigo01
- VIP
- Hozzászólások a témában: 104
- Hangszer: Ketron Audya 5 - Korg Pa1000
- Adott köszönetek: : 243 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 418 alkalommal
Debrecenben tudok egy szakembert.
Ketron Audya 5 - KORG Pa1X - Hill-Audio Andante 1520 - Allen & Heath Zed-10 - Beta 58A
-
Matya89
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 27
- Hangszer: Korg Pa3xLE, Yamaha S770
- Adott köszönetek: : 69 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 92 alkalommal
Hangszóróbolt.hu Budapest Szondi utca 27. Eddig nekem mindent tökéletesen megcsináltak.
- galambjozsef
- VIP
- Hozzászólások a témában: 29
- Hangszer: KORG Pa5X 61 és KORG Pa4X 61 (MUP v4.1)
- Adott köszönetek: : 453 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1113 alkalommal
- Kapcsolat:
Sziasztok!
QSC TouchMix családra új OS érkezett a múlt héten!
Akit érdekel, nézze meg, próbálja ki!
Videó:
OS: https://www.qsc.com/live-sound/resource ... /touchmix/
QSC TouchMix családra új OS érkezett a múlt héten!
Akit érdekel, nézze meg, próbálja ki!
Videó:
OS: https://www.qsc.com/live-sound/resource ... /touchmix/
- edmund
- VIP
- Hozzászólások a témában: 82
- Hangszer: KORG PA 4X
- Adott köszönetek: : 835 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 206 alkalommal
Meg tudja-e mondani valaki, hogy az LD GT 15A aktív hangfal mélysugárzójának mennyi az ellenállása, vagy a hangfal impedanciája mennyi, 4 vagy 8 ohm?