Hozzászólás: # 32674Hozzászólás
Apelláta
2015.05.01. 13:16
Bocsi, de helyesbítenék:
- A Pa80-ban nincs gyárilag vokálproci. Az csak bővítési lehetőség, mint a winchester és a CF kártya is. A Pa50 ezen bővítési lehetőségekkel nem rendelkezik. A Pa60-ba vocal és CF nem, viszont winyó tehető, csak kicsit komplikáltabban, mint a Pa80-ba.
- A hátsó csatlakozási lehetőségekben is a Pa80-tól elmaradnak a kistesók.
- Ezen felül a Pa80 CF kártya használatával samlerezésre is képes. Igaz max. 8 Mbyte CF RAM-ig.
- A billentyűzetük is eltér mindháromnak. A Pa50-é ratyi, olyan Yamaha PSR szint. A Pa60-é már valamivel jobb (bár az sem nagy eresztés), és az már azt hiszem Fatar. A Pa80-é meg már after-touch-os, és az biztosan Fatar. Tehát a leghasználhatóbb billentyűzete a Pa80-nak van, bár ez sem súlyozott.
- A stílus és hangszínkészletei majdnem megegyeznek, de ha a Pa80/60-ba winyót teszünk, arra telepíthetünk gyári direct HD stílusokat. Ezek a Pa50-re is feltölthetők, a saját User helyek kárára.
- Megszólalásra kierősítve én a Pa80 és Pa60 között nem hallottam különbséget. A Pa50-et csak saját hangszóróján hallottam, ezért arról nem tudok nyilatkozni. Buba szerint a gyengébb áramköri komponensek végett vannak eltérések hangzásban is.
Röviden ennyit a különbségekről.
A zongorahangja szerintem is jobb, mint a Pa3X/300/600/900 szériának. Bár nem tartalmaz olyan finomságot, mint a kalapácsok felengedésének hangja, amit a Pa3X zongorája viszont igen. Én ezért ötvöztem a két hangszínt.
A kezelhetősége olyan Korgos. Valakinek tetszik, valakinek bonyolult. Na de ez viszonyítási kérdés. Mivel a Korgok a legparaméterezhetőbb hangszerek, ezzel arányos a kezelésük bonyolultsága is. Az biztos, hogy az érintőképernyő a későbbi szériák esetében csak előnyükre váltak.
Szerintem a Pa80/60/50 annyira eltalált széria, hogy még ma is megállják a helyüket. Nem véletlenül húzott le a Korg több mint tíz éven keresztül annyi bőrt róluk.
Üdv.: Apelláta