|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Korg - Technikai kérdések/válaszok
Moderátor: Moderátorok
- vladimirmusic
- Globális Moderátor
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 32
- Hangszer: Korg pa 60
- Adott köszönetek: : 732 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 570 alkalommal
Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok
@Asterix
Jó példa, de egyoldalú.
Összehasonlítani a Vermonát a DX-7-el valóban óriási különbséget mutat és ilyen példákkal lehet védeni csak a cucc értékét.
De ez mind messze van a zenétől.
Én is adok egy egyoldalú példát, mindjárt egy-két kérdést is:
Miért, a tisztelt Grapelli úr, nem cserélte ezt a két zenészt egy jó arranger-al, ha abban sokkal több zenész szólal/szerepel?
Mint zongorista is, miért nem cserélte be a zongorát egy jó arrangerrel...hogy jobban szólaljon és a közönséget ajándékoza modern ritmusokkal
Üdv.
Jó példa, de egyoldalú.
Összehasonlítani a Vermonát a DX-7-el valóban óriási különbséget mutat és ilyen példákkal lehet védeni csak a cucc értékét.
De ez mind messze van a zenétől.
Én is adok egy egyoldalú példát, mindjárt egy-két kérdést is:
Miért, a tisztelt Grapelli úr, nem cserélte ezt a két zenészt egy jó arranger-al, ha abban sokkal több zenész szólal/szerepel?
Mint zongorista is, miért nem cserélte be a zongorát egy jó arrangerrel...hogy jobban szólaljon és a közönséget ajándékoza modern ritmusokkal
Üdv.
Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)
- Asterix
- Globális Moderátor
- Hozzászólások a témában: 469
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
- Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal
Idézet törölve. buba
Nem értettél meg. Én nem az élő zenészekről beszéltem, mint ahogy szerintem a többiek sem. Csak pusztán az arrangeres hangszerek megszólalásából indultam ki. Ezért mondtam Gabinak is, aki szintén zongora művész, hogy amíg zongorázik, igaz az állítás, de amikor belép az elektronika, akkor már borul a papírforma.
Én is preferálom az élőzenét. Kedvencem az Asterix Live Music Band, de most itt más a téma lényege.
Nem értettél meg. Én nem az élő zenészekről beszéltem, mint ahogy szerintem a többiek sem. Csak pusztán az arrangeres hangszerek megszólalásából indultam ki. Ezért mondtam Gabinak is, aki szintén zongora művész, hogy amíg zongorázik, igaz az állítás, de amikor belép az elektronika, akkor már borul a papírforma.
Én is preferálom az élőzenét. Kedvencem az Asterix Live Music Band, de most itt más a téma lényege.
-
szabesz80
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 18
- Hangszer: Tyros 3
- Adott köszönetek: : 282 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 261 alkalommal
Sziasztok! Nekem is egy sima PA800 -om van en is nezegetem a PA2X -T.Amit en jobbnak latok nala az a billentyuzete,az allithato kepernyo is hasznos lenne neha,ugy tudom a hangkartyaja is mas mint a 800 nak.Persze az ara is.
- Asterix
- Globális Moderátor
Idézet törölve. buba
A hangkártya az nem más benne, de a kijelző tényleg jól jött néha, ha napsütés miatt állítani kellett. De elég kotyogós volt, amit már a Pa3x-ben javítottak.
A hangkártya az nem más benne, de a kijelző tényleg jól jött néha, ha napsütés miatt állítani kellett. De elég kotyogós volt, amit már a Pa3x-ben javítottak.
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 327
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 973 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal
Vannak szélsőséges példák ez igaz, DE egy jó zenész áll egy pa 500 mögött, akkor ki tudja ütni a semmit nem tudó pa3X tulajdonost. Ne arra gondoljunk, hogy pa3x kontra Casio CT 420, mert ez így esélytelen az biztos...Asterix írta:De azért ezt Te sem hiszed el...
Ezt csak a zenészek képzelik, hogy az számít aki a hangszer mögött van és nem a hangszer. Ez addig igaz is, amíg kiállsz a zongoráddal és játszol a vacsora mellé. Ott tényleg csak te számítasz. Amikor elindítod a Pa800-at, akkor is csak a zenész számít, de ott már te csak egy vagy a sok "zenész" közül, akik a hangszeredből szólnak. És itt már csinálhatsz akármit, ha lényegesen jobb hangszered van, akkor nagyobb az esélyed, hogy sokkal jobban megszólalj annál, akinek gyengébb a hangszere.
Nem mindegy, hogy azok a nóták hogy vannak felépítve, milyen stílusban vannak játszva, milyen szóló párosul a nótához meg még ezer apró dolog, ami egy zenészt abszolút jellemez.
Pl. nagyon sok midi file azért nem szól jól, mert rosszul van felépítve. Ha egy kicsit átvariálja a zenész a versszak-refrén-szóló részek sorrendjét, akkor - sok esetben - klasszissal jobb nótát lehet kapni. A sorrendeket érzeni kell és stílusjátéknál ez nagy hangsúlyt kap.
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 463
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4584 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal
Sziasztok!
Azért én továbbra is fenntartom az alábbi állításomat:
"Ja, és én így fogalmaznék: Nagyon jól tudjuk, hogy főleg nem a hangszer számít. (de egy kicsit azért az is)"
Akkor vegyünk két nem szélsőséges példát.
1.: Kocsis Zoltán leül egy ukrán páncéltőkés zongora elé és eljátszik egy művet, majd Kocsis Zoltán, ugyan ezt a darabot eljátssza egy szintén páncéltőkés zongorán, csak mondjuk az Yamaha. (és mindegyik be van hangolva, tehát még abban sincs különbség
) Ne mondja senki, hogy nem lehet minőségi különbséget hallani. Ja, hogy az egyik egy ukrán, a másik egy Yamaha zongora? Hát erről beszélünk! A hangszer is számít.
2.: Előveszem a Pa80-amat, majd ugyan azt eljátszom Pa3-on is. Az ember, a tudás, a darab nem változik csak a hangszer. Lehet, hogy az én hallásom rossz, de nekem a Pa3 jobban tetszik.
Én nem azt mondom, hogy az emberi tényező nem számít, sőt, ha az én Pa3-asomon utánam ugyan azt a darabot Szakcsi Lakatos játssza el, egyértelműen hallatszik a minőségi különbség. De mondhatnák kisebb neveket is.
Szerintem nem annyira filozofikus állítás ez, hogy ennyi magyarázatot igényelne. Aki jó pár éve zenél, és akinek már jó pár hangszer megfordult a keze alatt, annak szerintem ez egyértelmű.
És ezzel a témával én többet nem is foglalkoznék, mert kezd egy kicsit komikussá válni számomra.

Azért én továbbra is fenntartom az alábbi állításomat:
"Ja, és én így fogalmaznék: Nagyon jól tudjuk, hogy főleg nem a hangszer számít. (de egy kicsit azért az is)"
Akkor vegyünk két nem szélsőséges példát.
1.: Kocsis Zoltán leül egy ukrán páncéltőkés zongora elé és eljátszik egy művet, majd Kocsis Zoltán, ugyan ezt a darabot eljátssza egy szintén páncéltőkés zongorán, csak mondjuk az Yamaha. (és mindegyik be van hangolva, tehát még abban sincs különbség
2.: Előveszem a Pa80-amat, majd ugyan azt eljátszom Pa3-on is. Az ember, a tudás, a darab nem változik csak a hangszer. Lehet, hogy az én hallásom rossz, de nekem a Pa3 jobban tetszik.
Én nem azt mondom, hogy az emberi tényező nem számít, sőt, ha az én Pa3-asomon utánam ugyan azt a darabot Szakcsi Lakatos játssza el, egyértelműen hallatszik a minőségi különbség. De mondhatnák kisebb neveket is.
Szerintem nem annyira filozofikus állítás ez, hogy ennyi magyarázatot igényelne. Aki jó pár éve zenél, és akinek már jó pár hangszer megfordult a keze alatt, annak szerintem ez egyértelmű.
És ezzel a témával én többet nem is foglalkoznék, mert kezd egy kicsit komikussá válni számomra.
Üdv.: Apelláta
- Asterix
- Globális Moderátor
Teljes mértékben Apellátánál van a 3 pont. Én is ebből indultam ki, hogy én hogy tudok megszólalni a Pa3x-el, és hogy szólaltam meg egy korábbi hangszeremmel. Mialatt technikailag semmit sem fejlődtem, csak pénzt invesztáltam a hangszerbe és próbálok kihozni a hangszerből bizonyos dolgokat, amik benne vannak, teljesen más szól szerintem kifelé, miközben aki a hangszer mögött áll, az ugyanaz.
Hallottam én szólni szuper jl olyan gyereket, aki a Cm, Fm, G hangzatokon kívül semmit sem tudott szinte lefogni és olyan profin szólt a zene, amit "csinált". Pusztán a hangszere miatt. És ezt nem veszik észre az emberek, csak a zenészek, mert te tudod, hogy mit keress egy dalban. Az hallgatók nem figyelnek ilyen apró nüanszokra, amiket Gabi leírtál.
Az emberek zömének cd szól, ha te túl jól megszólalsz. Nem egyszer szóltak, hogy valakit kísérve is el tudom játszani azt, ami a cd-ről szól? És egész este nyugdíjasoknak stílusokról játszottam és csodálkoztak, hogy az ő énekük mellé is ugyanúgy szól a zene.
De én ilyenkor megmondom mindenkinek, hogy ez nem az én érdemem, hanem a hangszeremé. Ennyi...
Hallottam én szólni szuper jl olyan gyereket, aki a Cm, Fm, G hangzatokon kívül semmit sem tudott szinte lefogni és olyan profin szólt a zene, amit "csinált". Pusztán a hangszere miatt. És ezt nem veszik észre az emberek, csak a zenészek, mert te tudod, hogy mit keress egy dalban. Az hallgatók nem figyelnek ilyen apró nüanszokra, amiket Gabi leírtál.
Az emberek zömének cd szól, ha te túl jól megszólalsz. Nem egyszer szóltak, hogy valakit kísérve is el tudom játszani azt, ami a cd-ről szól? És egész este nyugdíjasoknak stílusokról játszottam és csodálkoztak, hogy az ő énekük mellé is ugyanúgy szól a zene.
De én ilyenkor megmondom mindenkinek, hogy ez nem az én érdemem, hanem a hangszeremé. Ennyi...
- Isti68
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 5
- Hangszer: KORG PA 50, PA 500
- Adott köszönetek: : 360 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 252 alkalommal
rolly írta:Sziasztok!Meg tudná valaki mondani hogyan kell a pa500 operációs rendszerét frissíteni?
Szia Roly!
Itt egy segédlet a frissítéshez.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Üdvözlettel: István
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 327
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 973 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal
Gondolkodjatok így!Asterix írta:Az hallgatók nem figyelnek ilyen apró nüanszokra, amiket Gabi leírtál.
- Asterix
- Globális Moderátor
Idézet törölve. buba
Ez nem gondolkodás, hanem tapasztalat kérdése. Úgy látszik, hogy te még nem voltál olyan buliban, ahol olyan ember "muzsikált", aki jóformán csak annyit tudott, hogy a floppyt melyik felével kell bedugni a hangszerbe és a közönség hajnalig majdnem szétrúgta a termet akkorát mulatott. Hidd el nekem, hogy ez a többség. Amit ezen felül a zenében teszünk, vagy próbálunk tenni, azt egy viszonylag szűk körű hallgatóság és a magunk jó ízlése miatt tesszük.
Én most csak a bulikról beszélek, étteremben vacsora zenét nem játszom, így abban nincs tapasztalatom.
Ez nem gondolkodás, hanem tapasztalat kérdése. Úgy látszik, hogy te még nem voltál olyan buliban, ahol olyan ember "muzsikált", aki jóformán csak annyit tudott, hogy a floppyt melyik felével kell bedugni a hangszerbe és a közönség hajnalig majdnem szétrúgta a termet akkorát mulatott. Hidd el nekem, hogy ez a többség. Amit ezen felül a zenében teszünk, vagy próbálunk tenni, azt egy viszonylag szűk körű hallgatóság és a magunk jó ízlése miatt tesszük.
Én most csak a bulikról beszélek, étteremben vacsora zenét nem játszom, így abban nincs tapasztalatom.