Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Gumiszoba

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

Isti79
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Fésű
Adott köszönetek: : 51 alkalommal
Kapott köszönetek: : 85 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 56772Hozzászólás Isti79
2018.02.07. 15:43

powersparc írta:Na ez az! (nem mondom hogy nincs benne egy kis hókusz-pókusz is, de tudjuk a nácik mennyi mindent akartak tudományosan is levezetni, másokat meg megvezetni...)

Igen! Mint ahogy a fent belinkelt oldalon sok minden le van írva..
Nagyon mélyen én sem feküdtem bele a Kimatikába ebbe a rezgésekbe mert nem vagyok szakértő és kutató, de érdekel mindenképp..
Én is csak utána olvastam és egy prezentáció erejéig felkészültem belőle...

Való igaz van hókusz pókusz is a dolog mögött, de én azt gondolom ami kimutatható mérhető és bizonyítható abban van valami...

A hangolásról egy két gondolat:
Minden kornak megvolt a maga hangolási módja és rendszere is..

Középkor:
Püthagorasz rendszerét használták, az orgonák is püthagorasz hangolási rendszerét kapták…a gregorián zene is ezt alkalmazta ( Kvint-kvart, Prím-oktáv hangközpárok.) A hangolása: Tiszta kvint segítségével hétfokú skálát alkotott: (kiinduló hangra kvinteket épített így kapott hangokat közös oktávba transzponálta)
Reneszánsz:
megjelent a kromatika így a hangok száma végleg 12 re nőtt. E korban történtek kísérletek pl olyan billentyűs hangszerek alkotására amelyeken egy oktávot 31 hangra osztották.
Barokk:
Itt már törekedtek arra hogy akár minden hangnemet játszhatóvá lehessen tenni (ennek eredménye kép le kellett mondani a hangközök tökéletes tisztaságáról)
Létrejöttek hangolási rendszerek pl: J.S Bach valamint A. Werckmeister rendszere.
Egyes hangolási rendszerek arra törekedtek hogy kevés előjegyzésű hangnemek is tisztán szólaljanak meg de a sok előjegyzésű is jól játszható legyen.
Más hangolási rendszer pedig: Minden hangnem lehető legjobban szóljon.

Manapság viták folynak arról is hogy az orgonákat hogyan hangolják… sok olyan régi darab van ami különböző hangnemek és akkordok eltérő hangzásaira épít, de ezeket a mostani hangolási rendszerrel hangolt hangszereken nem lehet jól vissza adni főleg a historikus előadás tartozik ide…
Van amikor a szerző változtat hangolást arra az okra ha valamilyen speciális játéktechnika vagy művészi hatás elérése érdekében pl: Mahler IV szimfóniája II tétel az első hegedű szólóját egy egész hanggal magasabbra hangolják…
Vagy magyarokat említsek: Kodály csellószvitjeiben… vagy Bartók Kontrasztok III. tételében a hegedűt szűkített kvintre hangoltatja..

Sok érdekes dolog van ezzel kapcsolatban… de nem untatlak benneteket ilyenekkel :xx: :lazy:

A Verdi hangolásról olvastam hogy maga Verdi írt az 1800 évek vége felé az Olasz Állami Zenei Bizottságnak hogy a 432Hz egyvonalas „A” hangot ezen a frekvencián rögzítsék de elutasítást kapott ennek ellenére ő ezt használta.. Ezért Verdi féle hangolás…

Bocsánat ha hosszú voltam… csak érdekesség kép írtam le mind ezt! :777

szép napot!

Üdv: Isti .

almatom
VIP
Hozzászólások a témában: 211
Hangszer: Ketron SD90
Adott köszönetek: : 169 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Hozzászólás: # 56773Hozzászólás almatom
2018.02.07. 16:15

Nem beszélek én el senki mellett, Pityu!
A Ketron X4-ről írom át a dalaimat SD9-re. Korábban kompletten kidolgozott műsor!
Ahhoz, hogy jól megszólaljon az SD9-en egy X4-es midifile, gyakran 2 napot vesz igénybe csak az, hogy színpadképes állapotba hozzam a file-okat.
Mondom:
- 1 taktusnyi gitársikát több órán keresztül kell, hogy állítgassam dinamikailag ahhoz, hogy az jól szólaljon

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 296
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 56778Hozzászólás HunHyper
2018.02.08. 06:05

Urak, senki? Optimizer velocity probláma???
Van még az "X"-ben is?

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Korcsillio
Újonc
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Yamaha PSR-740

Hozzászólás: # 56803Hozzászólás Korcsillio
2018.02.09. 23:28

Sziasztok.
Ha vásárolni szeretnék Yamaha Psr 9000 pro vagy Korg PA1x pro?Melyik miben,miért jobb?Vagy hasonló árfekvésben milyen hangszer ajánlott még?

doxaa
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 118
Hangszer: Korg
Adott köszönetek: : 473 alkalommal
Kapott köszönetek: : 366 alkalommal

Hozzászólás: # 56809Hozzászólás doxaa
2018.02.10. 13:17

Srácok, szeretném kérni a segítségeteket.
Egy keringőt keresnék, talán úgy kezdődik a szövege hogy "gyere a ligetbe" bár nem vagyok benne biztos, a címét meg végképp nem tudom. A dallama pedig (bocs hogy így :D :D :D )

- szó fá mi - fá mi ré - dó dó ré - mi x x - ré ré mi - fá x x - mi mi fá - szó x x - ( az x a szünet jele :D )

ha ráismertek véletlen a konyhanyelvből :lol: , és tudnátok küldeni egy kottát vagy linket, ahonnét meg tudnám tanulni (szöveg, dallam) , azt megköszönném.

doxaa
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 56812Hozzászólás doxaa
2018.02.10. 18:16

sajna a böngészőm nem engedi lejátszani, így nem tudom ( a szöveg alapján szerintem nem ), de azért köszönöm!
Egyébként a dallama ahogy kezdődik, hasonlít a "Párizsban szép a nyár" vers részéhez.

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 115
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 56814Hozzászólás BodziLalikirály
2018.02.10. 19:46

doxaa írta:Srácok, szeretném kérni a segítségeteket.
Egy keringőt keresnék, talán úgy kezdődik a szövege hogy "gyere a ligetbe" bár nem vagyok benne biztos, a címét meg végképp nem tudom. A dallama pedig (bocs hogy így :D :D :D )
- szó fá mi - fá mi ré - dó dó ré - mi x x - ré ré mi - fá x x - mi mi fá - szó x x - ( az x a szünet jele :D )
ha ráismertek véletlen a konyhanyelvből :lol: , és tudnátok küldeni egy kottát vagy linket, ahonnét meg tudnám tanulni (szöveg, dallam) , azt megköszönném.
Szerintem ha egy sima dob alappal feljátszanád a dallamot és feltennéd midibe vagy mp3ba egyszerűbb lenne hallás után ráismerni...... talán.....
:D :D :D :D

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

Karesz
VIP
Hozzászólások a témában: 304
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 755 alkalommal

Hozzászólás: # 56815Hozzászólás Karesz
2018.02.10. 20:08

doxaa írta:Srácok, szeretném kérni a segítségeteket.

Esetleg?

doxaa
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 56816Hozzászólás doxaa
2018.02.10. 20:47

Karesz, hasonló de nem az. Azért neked is köszönöm!

Trebor
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 54
Hangszer: Tyros4
Adott köszönetek: : 248 alkalommal
Kapott köszönetek: : 223 alkalommal

Hozzászólás: # 56818Hozzászólás Trebor
2018.02.11. 10:33

Sziasztok!
Zenélt már valaki Hegykőn iskolai jótékonysági bálon?

Új hozzászólás