Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

edmund
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 17116Hozzászólás edmund
2013.09.23. 14:40

A sok hangelnyelő felület okozza.
Szerintem a hangzással nincs baj a vendégek fülénél, hozzád jut vissza másképpen.
Meg a folyamatos beszélgetés, ugy-e az ebben az esetben zaj.
Továbbra is kiváncsi vagyok a zenészurak véleményére! :help:
Azért az fura lenne, hogy midkét hangfalat magad felé fordítod.

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 178
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1047 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1473 alkalommal

Hozzászólás: # 17118Hozzászólás B.Bazsi
2013.09.23. 14:48

Józsikám, én először megpróbálnám máshová, vagy máshogy helyezni a hangfalakat. Volt hogy egy azon helységben ha a padlóra raktam a hangfalakat tök máshogy szólt az egész mint amikor felraktam az állványra. Nem vagyok hangmérnök, de én elsőnek ezzel próbálkoznék. :777

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 17121Hozzászólás malko
2013.09.23. 15:51

Sziasztok!

Mint ahogy Edmund is írja, hogy a hangzással "idéző jelben" nem lehet baj. Inkább az ami neked a füledbe visszajut. Azért is nem értem a dolgot mert ha egy terem rosszul szól és megtelik emberekkel akkor jobbnak kellene lennie az akusztikának mert ugye elnyelik a hangot és nem jön vissza róluk szinte semmi. És lehet, hogy neked épp ez a baj, hogy épp azt nem hallod amit egy előtted lévő fal vagy bármi más vissza vert. Ja és nem elhanyagolható az sem amit itt írtak már előttem, hogy az emberek milyen hangosan beszélnek vagy esetleg kiabálnak ez is egy igen zavaró tényező. Mindenképpen célszerű lenne valami monitor megoldás, lehet az hangfal is de ha bírod a fülest akkor egy fülmonitor sem rossz megoldás. A földre rakott hangfalat azt én semmi képen nem javasolnám lehet, hogy te jobban hallanád de aki hátul ül,áll vagy táncol az már nem igen sok mindent hallana a magasból. Én a széles sávú hangfalakat fej fölé emelem de volt már olyanra is példa, hogy elég hosszú terem volt, de csak első 20 méteren táncoltak akkor felhúzom 2,5 magasra is és egy adapter segítségével döntök rajta lefelé.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 105
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 17122Hozzászólás vili2105
2013.09.23. 16:07

Szerintem is az elsődleges probléma az, hogy sok ember beszélget, zörög, csámcsog :lol: . Ez nagymértékben befolyásolja a minőséget. Szerintem is próbáld meg minél magasabbra tenni a hangfalat, az sem baj, ha hülyén néz ki, és próbáld kicsit felerősíteni a zenét. Kérd meg a pincéreket, hogy jelezzék, ha esetleg hangosnak érzékelik. Van az a hangerő ami alatt tényleg nem jön ki a dinamika.

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

goozl
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 85
Hangszer: Korg Pa1X Pro,Roland GT6,GT10, Fender Strat kópia.
Adott köszönetek: : 271 alkalommal
Kapott köszönetek: : 325 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 17134Hozzászólás goozl
2013.09.23. 23:21

Nos ez egy igazán komplex probléma. Ugyanis nem elég, hogy a terem akusztikája olyan amilyen, hanem ahogy belepumpáljuk a teljesítményt a hangfalakba, úgy változik annak a jellege. Ha nagyon hajtod a több utas ládáknál különböző az egyes hangszórók érzékenysége. Így másként viselkedik a láda. ez a kisebbik probléma, hisz a gyártók ezt mérésekkel optimalizálják. Főleg a komolyabb cégek esetében van ez így.
Továbbá ha tele lesz emberrel, a Ő testük egy diffúz felületté válik, egyrészt elnyelik a hangot ami jót tesz egy rossz hangzású teremben, viszont épp annyira vissza is verik a hangot ezzel káros interferenciákat okozva. Ergo lesznek kioltások melynek eredménye a csonka átviteli tartomány. ergo lesznek olyan frekvenciák amik erősödnek és lesznek amik szinte el is tűnhetnek. Ha szemben van egy fal ami elég gyakori akkor az is visszaveri a hangot ráadásul időben késve. Ez nagyon zavaró tud lenni. Én azt szoktam tenni, hogy vagy nagyon kicsi hangerőt produkálok vagy nagyon nagyot. Sajnos az utóbbi macerás és egy szint felett sajnos épp olyan káros is. A plusz 6 dB-s emelés viszont eléggé drasztikus ugyanis kb 3 dB emelés dupla hangerő érzetet ad. Illetve az sem mindegy a levegő mennyire telített párával, hisz kvázi "közegellenállásként" viselkedik így nem feltétlen jó irányba befolyásolva a hang terjedését. Mi a megoldás?
Megpróbálni elhelyezni úgy a hangfalat, hogy a közönség által elfoglalt terültet lehető legjobban lefedni, nyilván itt is figyelvén a kioltásokra akár ha kis hangerőn kell folyamatosan játszani akkor több picike de jó mélyátvitelű fallal oldom meg. Pl kerthelységekben akár hifi célra ajánlatos ládával is jó eredményt lehet elérni akkor van gáz ha nagyobb hangerőre kel váltani..Akkor kevés lesz! Mindenképp törekedni kel a minőségi termékekre és esetleg egy 2*31 sávos EQ-val korrigálhatóak finoman a helység akusztikai hiányosságai. A monitor pedig kifejezetten jó dolog. Én szeretem a fülmonitort de sajnos a vezeték köti az embert a mozgásban adott esetben. A lábmonitor sem rossz de kis hangerőnél szintén nem biztos, hogy megoldás. A közeltéri personal monitor nem rossz de abból is minőségi kell.
Nem véletlen, hogy a színpadi hangosításnál sokszor a legfontosabb kérdés a monitor milyensége, és nem érdekli a PA minősége annyira Őket. Számtalanszor belefutottam abba, hogy a Dynacord Pa-t meg sem kérdezték, hanem milyen a monitor. Gyári e, mekkora teljesítményű van e minden monitorútban 2*31sávos equalizer és hány utat tudunk csinálni. A 11 út elég szokott lenni:D

Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 17137Hozzászólás Apelláta
2013.09.24. 07:43

goozl írta:A plusz 6 dB-s emelés viszont eléggé drasztikus ugyanis kb 3 dB emelés dupla hangerő érzetet ad.
Szia!

Ez már többször téma volt itt korábban. Nem is egyezik mindnyájunk véleménye, de én így tudom:
- 3 dB emelés = 2 x befektetett teljesítmény
- 6 dB emelés = 2 x hangnyomás
- 9 dB emelés = 2 x hangosság érzet

Üdv.: Apelláta

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 17142Hozzászólás Adames
2013.09.24. 15:21

Ezek közül az aktív hangfalak közül melyik a legjobb? :roll:

1. Electrovoice zlx15p
2. Dynacord - A 112A
3. Yamaha DRX 12

marton1974
VIP
Hozzászólások a témában: 118
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 380 alkalommal
Kapott köszönetek: : 870 alkalommal

Hozzászólás: # 17144Hozzászólás marton1974
2013.09.24. 15:35

Ez jó kérdés.Hallgasd meg mindet,és dönts.Neked kell,eldönteni nem másnak.
A hangzás nem csak a hangfaltól függ.Függ a hangszertől,és a keverőtöl is.Ezek a típusok,amiket felsoroltál mind jó minőségű hangfalak.De a kihangosítás nagyon komplett,összetett dolog...ja meg az se mindegy teszel e alá szubokat vagy nem stb,stb... :777

birolevi81
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Korg PA900
Adott köszönetek: : 205 alkalommal
Kapott köszönetek: : 118 alkalommal

Hozzászólás: # 17145Hozzászólás birolevi81
2013.09.24. 15:41

Szerintem a Dynacord, bár a Yaminak jobbak az adatai, 700 W RMS, az elég jónak tűnik.

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 17146Hozzászólás Adames
2013.09.24. 15:48

A Dynánál az a csábító, hogy az fa és nem műanyag szerintem.

Új hozzászólás