Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

goozl
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 85
Hangszer: Korg Pa1X Pro,Roland GT6,GT10, Fender Strat kópia.
Adott köszönetek: : 271 alkalommal
Kapott köszönetek: : 325 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 14497Hozzászólás goozl
2013.06.06. 11:22

Az áttekinthetőség érdekében Ne idézd a teljes hozzászólást. üdv, buba
malko írta:Ha már így feljöttek ismét ezek a hangfal kérdések nagyon örülök annak, hogy végre már a felsőbb kategóriás hangfalak is előtérbe kerültek
Tökéletesen egyet értek Veled. Számos olyan gyártó van akiről nem is nagyon hallottunk, de remek ládákat gyárt.
De csak pár ismertebb még, Martin Audio, Meyer Sound, NEXO, Danley stb.
Az a vicc, hog yitt sem a megawattok azok amik dominálnak, hanem egy-egy láda érzékenysége.
Sokan esnek abba a hibába, hogy sok ezer wattos hangfalakat döngetnek iszonyú nagy végfokokkal. Érzéketlen energiatetetők többnyire.:D
Szóval ne csak azt lessük, hány wattos, hanem hány DB-es ládákról van szó és milyen a frekvencia menetük.
Az tény, hogy egy viszonylag érzékeny top alá meglehetősen komoly sub teljesítmény szokott elég lenni annak sok fizikai oka van, de a 2 az egyhez általában jó arány. De ez már többnyire élőzenés zenekari motyó, vagy hangosítási szint. HA van egy jó 15 plusz driveres normális ládapárunk szintihez énekhez bőven elég szokott lenni.
Amiben kellemesen csalódtam még, viszont nem olyan drága ládák, a Wharfedale. Vannak köztük normális hangképű hangfalak is. Érdemes meghallgatni a komolyabb darabokat.:D
LAci

Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14498Hozzászólás beejaybudai
2013.06.06. 13:05

Az áttekinthetőség érdekében Ne idézd a teljes hozzászólást. üdv, buba
csepi írta: Meglepődnél ha hallanád az 500wattos Kv2 subomat a dB605d-vel....
Szia Csepi!

Természetesen nem úgy értettem, hogy a sub 15 D vagy akár a Kv2 sub kevés lenne normál körülmények között.
A legtöbb esetben nem is szükséges vinni sub-ot. Felvetésem csupán annak kapcsán merült fel, hogy crossolva nem szólt olyan jól az említett motyó, mint normál módban.
A toppok önmagukban is elég jó mélyet produkálnak, de nyilván nem mennek annyira le, mint egy sub. Ezért ha támogatva vannak egy mélyládával, sokkal szebben, jobban szólnak, de ha a toppokat csak a közép/magas hangok lesugárzására használjuk, akkor sokkal nagyobb szerep jut a mélyládáknak és ilyenkor már - ahogy a kolléga előttem leírta - 2 az 1-hez arányban szól igazán jól, tehát majdnem kétszer több mély teljesítményre van szükség, mint amennyi a közép/magas. Ez egyébként abból adódik, hogy az emberi fül a magasabb frekvenciákra sokkal érzékenyebb, mint a mélyekre. Nyilván a hangfalak érzékenysége nagyon fontos tényező, de ezt most azonos kategóriájú top és sub hangfalakra értettem, általánosságban.

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 14504Hozzászólás Asterix
2013.06.06. 16:41

beejaybudai írta:Persze, hogy nem szereti, mert a két darab 600W-os top mellé (illetve alá) nagyon kevés egy darab 800W-os mély.
1. A 800W-os falra azért 133dB-t mertek odaírni, és az már nem kevés.
2. Nem a mély volt kevés, hanem lyukasnak tűnt az egész zene ahhoz képest, amit cross nélkül mutatott. A mély szépen dolgozott. Én azért használok top-ként olyan hangfalat, ami tud mély hangokat is sugározni, mert kellemetlen, amikor a táncoló a hangfal elé lép és ott csak a csicsergést hallja.

Csepi: Már hangosítottam a 2.1-el szabadtéren. Elég volt. Meg fogsz lepődni te is, hogy a szabadtérre sem kell sokkal több, mint zárt térbe. Persze nem 25 méterre egy rock koncerten, de azért sok mindenre elég lesz az 1 sub.

birolevi81
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Korg PA900
Adott köszönetek: : 205 alkalommal
Kapott köszönetek: : 118 alkalommal

Hozzászólás: # 14519Hozzászólás birolevi81
2013.06.06. 19:38

Sziasztok! Egy barátom akinek a Rolandom eladtam anno, venni szeretne 2 db aktiv 15 colos hangfalat, mélynyomó nelkül kb. 200,000ig el a kettőt. Sok bulija nincs, max 4-5 egy évben, max 100 személyesek. Mit ajánlanátok, én JBL párti vagyok (lehet azért mert nem volt más, JBL EON 515xt) igy nem tudtam érdemleges választ adni és ugyebár rengeteg középkategóriás hangfal van a piacon amik közül nehéz kiválasztani a megfelelőt ebben az árban.

goozl
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14521Hozzászólás goozl
2013.06.06. 20:51

Magam részéről nem szeretem a JBL Eon hangját. Egy MAckie SRM 450 szerintem jobb láda. Igaz lehet ennyibe nem fér bele..RCF, DB, Yamaha szerintem jobb választás. Bár kinek a pap, kinek a paplan...:D

Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 14524Hozzászólás Asterix
2013.06.06. 20:57

Rcf A310-et ajánlani tudom. Már az is elég pár kisebb bulihoz. Méretéhez képest meglepően jól szól. Igaz, csak szobában próbáltuk, de még mélye is volt... És árban simán belefér...

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 14530Hozzászólás Apelláta
2013.06.07. 00:00

Egy minőségibb, viszonylag lineáris frekimenetű top alá crossolatlanul üzemeltetett sub párosításból jobb hangzást kihozni, mint crossolva, számomra még mindig érthetetlen. :unknown:

Üdv.: Apelláta

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 14532Hozzászólás Asterix
2013.06.07. 03:24

Qglinak és nekem is egyezett a véleményem. Együtt hallgattuk. Hallgasd meg!

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 14536Hozzászólás Apelláta
2013.06.07. 06:24

Természetesen nem vonom kétségbe amit írsz, csak így látatlanba/hallatlanul :P kételkedem. Hisz a te kezed alatt lényegesen több hangfal megfordult már, mint nálam.
;)

Üdv.: Apelláta

goozl
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14574Hozzászólás goozl
2013.06.07. 12:55

Ez a dolog abszolút igaz lehet. Persze ehhez kell egy bizonyos hangszóró és ládakészlet ha szabad így neveznem. Nagyon nem mindegy miket rakunk egymás alá, fölé...
A másik dolog, hogy lineáris hangfallal nem lehet jól dolgozni. Az ok nagyon egyszerű.
Az ember fülének a "működése" logaritmikus. Nem véletlen, hogy bizonyos frekiket jobban hallunk másokat pedig kevésbé. Egy láda nem attól jó ha lineáris. Sokan sírva fakadnának egy egyenes frekvenciamenetű cucctól. Ugyanis bántó az emberi fül számára. A stúdiómonitorok sem lineárisak, ha megnézzük a karakterisztikájukat, akkor vannak abban is lyukak illetve csúcsok, melyben az adott eszköz kevesebb, vagy épp több.
Pl egy egyszerű példa, a dulpa 15"-os hangszóró plusz tölcséres driver szerelésű hangfalak a dupla 15" miatt 200 Hz környékén nagyot emelnek és kb 2 KHz környékén a tölcsér adottságainak megfelelően szintén emelnek. Viszont az igazi beszédérthetőség elmarad, hisz a 15" általában nem megy fel addig, a driver pedig nem jön le 800-1 KHz környékére. HA le is megy nem terhelhető hatékonyan. Ergo lyukas lesz a hangkép. HAsonló a helyzet a mélyládákkal is hisz nem mindegy hol a keresztezési frekvencia és ha van lyuk akkor hol és mekkora, ha pedig erősítés akkor hol és mekkora.
Arról nem beszélve, hogy adott akusztikájú helyen egy bass reflex, egy rutse, egy tölcséres mélyláda mindegyik másként viselkedik. Épp ezért szabadtérre és beltérre sokszor egészen mást használunk mert a hely akusztikája mást igényel.
Bocsánat ha túl sokat írok lőjetek le érte!:D

Új hozzászólás