Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - Technikai kérdések/válaszok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Apelláta
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 464
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 8914Hozzászólás Apelláta
2012.11.02. 00:35

Szia Józsi!

Igen tudunk róla. Már az nap, mikor megjelent a külföldi Korg oldalon, téma volt itt a fórumon is. Sőt én is még akkor, pár hétre rá ki is cseréltettem a szervizzel az enyémben.
De azért rendes tőled, hátha valakinek mégis újdonság.
:777

Üdv.: Apelláta

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 328
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 8919Hozzászólás ---Qgli---
2012.11.02. 04:50

Adames írta:Akár stílus, akár Midi, én is mindig a panoráma beállítással görcsölök a legtöbbet, hogy hogy a legjobb
Én nem szoktam annyira panorámázni, mert a vendégek nagy része nem középen áll. Vagy az egyik hangfalat hallgatja, vagy a másikat, tehát vagy csak az egyik oldali hangszínt hallja, vagy csak a másik oldalit, ezért én nem igazán szoktam vele foglalkozni "ilyen kicsiben".
Másrészt ez a -15 +15 panorámázás ez olyan kis mértékű, hogy hallható ugyan, de a vendégeknek igazából nem tűnik fel. Olyankor szoktam panorámázást alkalmazni, amikor valami gyorsan mozgó akkordfelbontás megy valamiféle szintetikus hangszínen, vagy egy hangon ritmus osztinátó megy, akkor viszont a panorámázás -64 +64 között megy.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8945Hozzászólás Apelláta
2012.11.02. 20:20

Én előszeretettel panorámázok mindig, és nem csak +-15-ig. Mind stílusnál, mind pedig midinél. Időigényes, de szerintem hasznos. Nekem van erre egy szisztémám.
:)

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 121
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 8946Hozzászólás Adames
2012.11.02. 20:26

És mi volna az a szisztéma? Pont az érdekelne engem, hogy más milyen módszerrel alkalmazza! :)

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8947Hozzászólás Apelláta
2012.11.02. 20:51

1.
Az olyan hangszereket - főleg kísérő - amelyek szinte végig párban mennek, mint mondjuk egy zongora felbontás, meg egy akusztikus gitár akkordozás, azokat szétdobom +-30-35-re. De ez lehet akár egy strings, meg egy vocal is. Az a lényeg, hogy szinte a nóta végéig majdnem egyszerre szólaljanak meg.
Vagy nem kell, hogy a nóta végéig szóljanak, de amikor megszólalnak, akkor az esetek zömében párba tegyék.
2.
Az olyan hangszereket, melyeknek szintén fellelhető a párjuk, csak általában nem egyszerre szólalnak meg, hanem váltakozva, a nóta egy részénél inkább csak az egyik dominál, a másik részénél meg a másik, azokat úgy +-15-25-re. Például ha időnként egy brass néha meg egy du-du vokál rif szólal meg a kíséretben.
3.
A szóló hangszínek általában középen szólalnak meg. Esetleg ha két szóló hangszer is van felváltva, akkor úgy +-5-15-ig széttolom őket. Csak ritkán jobban.
4.
Ha csak egy szőnyeg sáv van (strings, vocals, pad), azt középen hagyom.
5.
Aztán még van a Qgli által említett +-64 között oda-vissza pásztázás.

Szerintem a panorámázás teret ad a zenének. Sőt nem mosódnak annyira össze a hangszerek. Abban igaza van Qglinak, hogy sok vendég le sem sz@rj@, de akkor meg úgy fogalmazok, hogy ezt a magam megelégedéséért csinálom.
:D

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 8949Hozzászólás Adames
2012.11.02. 20:59

Apelláta!

Köszönöm, hogy leírtad, és meglepő, de én is pontosan pontról pontra így szoktam beállítgatni.
Baj csak akkor szokott belőle lenni, ha mondjuk nincs külön kontroll, és az egyik hangfal közelebb, míg a másik a körte fa alatt tudott csak helyet kapni. :PPP

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 328
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 8951Hozzászólás ---Qgli---
2012.11.02. 22:27

Apelláta írta:Abban igaza van Qglinak, hogy sok vendég le sem sz@rj@,
Nem úgy gondoltam, hogy le se sz@rj@ - mert vendégek sokmindent le se sz@rn@k - hanem nem áll középen és nem hallja, de a következő bejegyzésben Adames barátunk már rá is világított, hogy őt ez zavarja, hogy nem hallja.
Íme:
Adames írta:egyik hangfal közelebb, míg a másik a körte fa alatt tudott csak helyet kapni.
A vendégek meg sosem állnak középen!

csepi
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 17
Hangszer: Korg Pa 500
Adott köszönetek: : 84 alkalommal
Kapott köszönetek: : 82 alkalommal

Hozzászólás: # 8953Hozzászólás csepi
2012.11.02. 23:28

Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy (pl.) zongora hangszín is "panorámázva" szólal meg. Tehát az alsó c billentyű(5 oktávos masinán) a bal oldalon erősebben szólal meg, míg u.a a hangszín utolsó felső billentőn egész jobbra szól gyárilag. Szóval ha a dalban ez a zongi végig alsó részen akkordozik, akkor az alapból kicsit bal oldalt szól.. Ilyenkor már biztos nem húzom balra a panorámát. Érdemes 1-2 réges régi Beatles nótát meghallgatni, ott drasztikusan panorámáztak.

Kicsit sok nekem :mrgreen:

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 8958Hozzászólás Adames
2012.11.03. 06:07

Ha valaki tényleg középen áll, és a dal meg van jól panorámázva, akkor az királyul tud szólni, és minden egyes hangszert jól ki lehet hallani belőle. Viszont én hely hiány végett csak egy hangfalat raktam ki magam mögé egy étteremben. Elég is volt, nem is arról van szó, hanem inkább ahogy az szólt. Mivel a dalok panorámásak, így egy hangfalban összemosottan szólt minden, és a szólók halkak voltak. Ha már eredetileg úgy lettek volna belőve, hogy minden középen, akkor tudott volna csak jól szólni.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 8962Hozzászólás Apelláta
2012.11.03. 08:44

Én ha csak egy oldalt használok (akár sub+top felállásban is) helyhiány végett, akkor csak a hangszer monosított L kimenetéről megyek a keverő monosított L bemenetére. És ilyenkor már csak a keverő egyik oldaláról viszem tovább a jelet.
Az igaz, hogy a hangkép összemosottabb lesz, viszont az arányok nem változnak. Nem is változhatnának.

Új hozzászólás