Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 92
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 90 alkalommal
Kapott köszönetek: : 468 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 70657Hozzászólás Mauglidyro
2026.05.01. 17:06

Na üdv. mindenkinek!

Következzen egy vegyes beszámoló, egyrészt fejlesztésekről, másrészről az első olyan rendezvényről, amiről talán érdemesnek gondoltam megszólalni.

Fejlesztések:

Szaxofonos kollégát végre áttérítettem RCF-re.

Eddig egy pár EV ZLX15BT-vel járult hozzá a setup-hoz, illetve +1db Turbosound Milan M15b-vel. (A miénkkel együtt ez már 3db.)
Na most az EV ZLX sorozat nem feltétlenül a stabilitásáról híres, és még a legóvatosabb felhasználásnál is előfordul, hogy sajnos megdöglik benne ez-az.
Mellesleg szabadúszóként legtöbbször kontroll ládának viszi, annak meg ágyúval verébre kategória, tehát feleslegesen nagy.
Azt mondtam neki, hogy amíg lehet adja el és nézzünk valami mást helyette.
Több opció is szóba került, IHOS Audio IOS10, RCF Art 710, HD10.
Én speciel jobban preferáltam volna az IHOS-t, mert faláda, a maga kategóriájában fizikát meghazudtoló kategória, szerintem nincs még egy olyan láda,
ami ekkora méllyel rendelkezik. Rendesen kerestem alatta az elbújtatott sub ládákat, mert nem akartam hinni a fülemnek.
És persze a megfelelő beszerzési források ismeretében ez a láda nem került volna sokkal többe mint az RCF, de a kolléga valamiért mégis az RCF-hez ragaszkodott.
Mondjuk meg lehet érteni, hiszen igen népszerű darab, mint a hangosítók, mint a zenészek körében.

- Vettem egy Bluetooth/USB --> AES/EBU adaptert.

Velem számtalanszor előfordult már, hogy a hozott okoseszközöket nem tudtam bekötni a cuccba, mert:
  • - legtöbbször otthon maradtak/tönkrementek az olcsó Type C/Lightning adapterek.
    - az egyetlen működő Roland 3.5mm Jack -> 2x6.3mm Jack kábelem otthon maradt.
    - elfogyott a csatorna (mondjuk ez ritkábban).
    - maga a készüléknek nem volt 3.5mm aljzata, vagy az nem volt működőképes, esetleg földhurkos volt.
Nos, egy pár hónapja szembejött velem Árni F. Sigurðsson Shorts videója, amiben bemutatott egy igen jóárasított eszközt egyenesen az Aliexpress-ről, pont ezekre a célokra.

De mitől nagyszerű ez az eszköz?

Ha van olyan keverőd, amin van AES/EBU bemenet, és épp nem használod semmire, ez kapóra jöhet.
Egy csatornára beroute-olva bármilyen hordozható eszközt tudsz csatlakoztatni USB-n vagy Bluetooth-on keresztül úgy, hogy fizikai csatornát nem foglalsz el vele. ---> Link
az átalakítóhoz!

És a következő rendezvény bizonyította be, hogy mennyire jó döntés volt, és mennyire nagy szükség van manapság erre.
Egy-két el nem küldött zene, Youtube link formájában, aminek se a letöltésére, sem a konvertálására nincs technikai lehetőség, így rögtönözni kellett.

Mellesleg záróra előtt kértek egy kis Kárpátia + Azahriah blokkot.
A Kárpátia nyilván evidens volt, mert a barátom tartalékos katona volt, Azahriah meg hát... 2026-ban ezen szerintem már senki nem lepődik meg.
A vicc az egészben az volt, hogy a kettő tökéletesen megfért egymás mellett.

Ehhez a helyszínen kaptam egy YT Music lejátszási listát, adapter be, Youtube Premium adott, csatornát 0dB-re, oszt adjad neki!

A rendezvény:

Azt már előre mondhatom, hogy az idei esküvői szezon most kimondottan nem korlátozódik az ország keleti régiójára, így különösen fontos szezonnak nézünk elébe, hiszen ez a következő évi szezont is erőteljesen befolyásolhatja.

A következő rendezvény viszont azért kedves a szívemnek, mert egy nagyon kedves barátomnak a lakodalmára kaptam meghívást, és egyben felkérést is.
Egy 12 éves barátságnak a megkoronázása volt ez, ha szabad ezzel a kifejezéssel élnem, hiszen 10 éve költöztek el a keleti régióból az ország másik felébe,
de szerintem nem volt olyan hónap, hogy ne beszélgettünk volna egymással, nem volt olyan ünnep, ahol ne találkoztunk volna, és bár közhely, de mindig ugyanott tudtuk folytatni a beszélgetéseket, ahol ezek félbeszakadtak.

Az, hogy rám gondoltak, nekem különösen nagy megtiszteltetés.

Helyszín:
Tata - Pálma Rendezvényház.

Cájg:
Digitális földrengés-szimulátor
2db RCF 710 MK V + 2db Milan 15b, mint FOH
2db Lite12 - kontroll

Maga a hely minden szempontból egy főnyeremény.
Jól megközelíthető, jól pakolható, a konyhájuk kimondottan zseniális, és a nagy üvegfelületek ellenére egy viszonylag jó akusztikájú terem.

Egyesek felszisszennek, hogy miért nem a 2db Lite 15-öst vittem topnak, jelezném, hogy korlátok közé voltunk szorítva.

Egyrészt a násznép kb. 40 főből állt, így kb. számítottunk arra, hogy csak a terem felét kell hangosítani, ami be is jött.
Másrészt zenészként egyszerre nem lehet egy seggel megülni több lovat, épp ezért irreális az az elvárás, hogy 24 óra rendelkezésre állás után 300 km-eket csak úgy levezessünk, így kellett egy sofőr.

Na most a mi autónk kiesik, hiszen az 1.6-os benzinmotort nem egy telipakolt utánfutó elé tervezték, még kevésbé egy szélviharban és 5 fővel a fedélzeten.

A sofőrünk autójával terveztünk (Mercedes Vito), de ebbe sem feltétlenül lehet ennyi személy mellett nagy felszerelést elvinni, épp ezért próbáltam úgy összerakni a cájgot, hogy legyen tartalék benne, mert természetesen 300 km-ről nem mászkál csak úgy haza az ember, illetve ott nem tud senkitől sem kölcsönkérni.

Viszont a pakolás reggelén a sofőrünk nagy meglepetésünkre egy Opel Movano magasított kisbusszal érkezett, ami kimondottan kényelmes volt az utazás alatt, mellesleg ez a cuccmennyiség el is tűnt a csomagtartóban, így a 3. üléssorra tényleg csak a törékenyebbjeiből jutott, legfőképp azért, mert nem szerettünk volna külön spaniferezni.

Maga a lagzi az én meglátásom szerint simán megcsúfolta a 100-150 fős lagzikat is.
Ilyen kis létszámmal és ezzel a gyorsított forgatókönyvvel az is csoda, hogy hajnal 3-ig bírták.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Mauglidyro 2026.05.02. 10:44-kor.

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Wing Rack, Dbx Pa2, 2x dB DVX10HP, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

Pityu
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Studiologic SL88 Studio
Adott köszönetek: : 693 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1152 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70658Hozzászólás Pityu
2026.05.01. 17:34

Édes jó istenem, Roli! Ezt még látogatja valaki? Olvassa valaki? ;)

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 577
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 984 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2477 alkalommal

Hozzászólás: # 70659Hozzászólás ---Qgli---
2026.05.04. 05:01

Ami érdekel, azt mindig elolvasom.

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 135
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 460 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70660Hozzászólás beejaybudai
2026.05.07. 15:16

Én is jövök néha és ha van új bejegyzés szívesen olvasom, még ha jó ideje nem is szóltam már hozzá semmihez…

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR18, Sennheiser E865, E835, Electro-Voice RE510, Shure Sm58, Turbosound NuQ122-AN, QSC K12.2, QSC CP8, FBT X-SUB115 SA, dB Opera 10, LED-es PAR és robotlámpák, wifi-s fényvezérlő, füst, stb…

Toncsi30
Újonc
Hozzászólások a témában: 4
Hangszer: Genos,event
Adott köszönetek: : 114 alkalommal
Kapott köszönetek: : 72 alkalommal

Hozzászólás: # 70661Hozzászólás Toncsi30
2026.05.07. 19:30

jaja...én is vagyok néha. :777

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 92
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 90 alkalommal
Kapott köszönetek: : 468 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70705Hozzászólás Mauglidyro
Tegnap, 19:41

A hangtechnika szerintem azért veszélyes hobbi, mert az ember húsz évig fejleszt, fejleszt, fejleszt, aztán egyszer csak rájön, hogy tulajdonképpen körbeért. Fiatalon azt gondolod, hogy a fejlődés lineáris: van egy hangfalad, veszel nagyobbat, aztán még nagyobbat, több végfokot, több subot, nagyobb autót, és egyszer csak PROFESSZIONÁLIS vagy. Miért? Mert sok a doboz. Sok doboz jó? Jó. Nagy doboz még jobb? Még jobb. Akkor rakjunk be mindent! Befér? Befér. Akkor kell? Hát ha befér, hülyék lennénk otthon hagyni. És így lesz egy zenekarból szép lassan Kék Hang rendezvénytechnika, vagy maga az Omega😂

Aztán eltelik 12 év, ott állsz hajnali négykor a Kangoo mellett, kezedben egy hangfallal, és már nem zenész vagy, hanem egy feldúlt görög filozófus: „DE BAZDMEG, EZ IDE BEFÉRT!” Befért? Be. Én hoztam? Én. Ugyanez az autó? Ugyanez. Ugyanez a hangfal? Remélem, mert ha a menyasszonytánc alatt szaporodott, akkor nem pakolási problémánk van, hanem értesíteni kell a Magyar Tudományos Akadémiát. Tehát be kell férnie. Nem fér be? Akkor ez hülyeség. A geometria nem változhatott meg éjfél óta!

Nálunk ráadásul az aktív hangfal sokáig külön családi filozófiai kérdés volt. Én sosem voltam aktív-ellenes, Jani a nagybátyám viszont úgy áll hozzá, hogy jó-jó, de minek van benne az erősítő? Hát hogy szóljon. De mi van, ha elromlik? Mondom, és ha a külső végfok romlik el? Az más. Miért más? Mert az külön van. Ááá! Tehát ha egy dobozban romlik el, az amatőr. Ha két dobozban romlik el, az már moduláris rendszerhiba. Az professzionális. Így már értem. 😂

Ennek mondjuk van előzménye. Valamikor 2006 környékén volt egy Alto aktív ládája, ilyen Mackie SRM450-jellegű történet. Korg Pa1X, mikrofon, aktív láda, és már ment is a kis rendszer, még keverő sem feltétlenül kellett. Praktikus volt? Nagyon. Csak a magasa rendszeresen felmondott. Nem egyszer, mert egyszer az műszaki hiba. Kétszer balszerencse. Harmadszor már kollektív szerződés. Ennek lassan műszakrendje volt: „Jó estét kívánok, Alto magas vagyok, munkaidőm lejárt, további jó rendezvényt!” – és onnantól a magas tartomány szakszervezeti okokból szünetelt. 😂

Szóval azt megértem, hogy Janiban megmaradt némi ellenszenv, csak közben eltelt húsz év. Az aktív nem minőségi kategória, és a passzív sem az. Mindkettőből van jó, rossz, húszéves túlélő, meg olyan is, amelyik első bekapcsoláskor úgy néz rád, hogy „a számlát azért ugye elraktad?” Kíváncsi is lennék, itt a fórumon kinél dolgozik még 15-20 éves aktív láda. Biztos akad pár matuzsálem, amelyik már nagykorúként kéri a 230-at.

Mi közben buliban használtunk Soundsation Hyper Top 15AX-et, RCF ART 315-öt, EV ZLX-15BT-t, RCF ART 710 MK IV-et és MK V-öt is, és mindegyik tudott valamivel pozitív meglepetést okozni. Talán a legnagyobbat pont az olcsó Soundsation. Az ára alapján nem audiofil megvilágosodásra készülsz, inkább arra, hogy „jó, kapcsoljuk be, aztán ha nem füstöl, már előrébb vagyunk.” Bekapcsoltuk. Nem füstölt. Sőt, teljesen jól tette a dolgát. Innen jött egy forradalmi szakmai felismerés: hangfalról célszerű azután véleményt mondani, hogy meghallgattuk. Tudom, merész módszer. 😂

Az RCF 710 viszont egy másik gondolatot ültetett el bennem: ha egy ekkora 10"-os dobozból ennyi használható hang kijön, akkor mi a francért hurcolok én magammal ekkora topokat?

Mert a Lite12-vel semmi baj. Az normális hangfal. Megfogod, beteszed, ha útban van, arrébb rakod. Együttműködik. A Lite15-nél viszont már építkezés van. Ott a pakolás nagyjából úgy zajlik, mint a leleményes kőművesnél: a legfontosabb dolgot először bemérjük.

– A Lite15 helyét már kijelöltük… ITTEN LESZEN! 😂

És onnantól kész. Eköré kell építeni az egész Kangoót. A subot úgy, hogy elférjen mellette, a racket úgy, hogy hozzá lehessen férni, az állványokat úgy, hogy az ajtó becsukódjon, a kábelestáskát pedig valahová oda, ahol a kivitelezés végén még maradt egy közművesítetlen telek. Mert a Lite15-et nem bepakoljuk a Kangoóba. A Lite15 köré pakoljuk a Kangoót. Ha pedig a végén minden más is befér, és az ajtó is becsukódik, a beruházás sikeresen megkapta a használatbavételi engedélyt. Indulhatunk a buliba. 😂

Ezért nálunk vagy hét éve rendszeresen előkerül a Mézga család egyik klasszikusának rendezvénytechnikai változata. Paula ugye azt kérdezi: „Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?” Nálunk pedig, amikor a Lite15 körül már kezd elfogyni a türelem: „Miért nem a Lite10-est tartottuk meg?”

Odafelé persze hibátlan a kivitelezés. Én pakolok, még akkor friss vagyok, megvan a tervdokumentáció. Lite15: ITTEN LESZEN! Sub ide, rack oda, állvány keresztbe, kábel a résbe. Ajtó csuk. Hurrá, győztünk! Hátralépek, ránézek: ez a profizmus, vazze!

Aztán ugyanez hajnali háromkor. Sub be. Rack be. Lite15… *sóhaj* Nem fér be.

Na most mi az, hogy nem fér be? Bejött? Be. Én hoztam? Én. Ugyanez a Kangoo? Ugyanez. Ugyanez a Lite15? Ugyanez. Akkor valahol lennie kell annak a helynek! És ott állok a raktér előtt, mint a műszaki ellenőr, akinek elveszett a komplett tervdokumentáció:

– JÓ, DE DÉLUTÁN HOL VOLT AZ AZ „ITTEN”?! 😂😂

Innentől már nem pakolás van, hanem hibás kivitelezés miatti teljes visszabontás. Rack ki, sub arrébb, Lite15 fordít, nem jó, állvány ki, rack vissza, most az ajtó nem csukódik. Egy ponton már csak az hiányzik, hogy valaki elővegye a tervrajzot, és közölje: „Főnök, ezt nem így kellett volna alapozni.” Én meg hajnali háromkor, miközben a kicsit magas vérnyomás már elindította a rossz programot: „NEM ALAPOZUNK ÚJRA, BAZDMEG, HAZA AKAROK MENNI!” 😂

És természetesen ekkor érkezik valahonnan hátulról a hét éve rendszeresen elhangzó szakmai segítség: „Miért nem a Lite10-est tartottuk meg?” Na a többit már nem részletezem, mert nem szalonképes!

Idén viszont elkövettem azt a hibát, hogy megnéztem, tulajdonképpen hányszor kellett nekünk ténylegesen a Lite15. Huszonöt rendezvényből hétszer vittük. Na! Akkor kell! Csakhogy ebből négyszer nem azért került elő, mert hangtechnikailag szükség volt rá, hanem azok a helyszínek nem hagytak elegendő helyet.

Marad három. Huszonötből.Az 12%.

Magyarul a rendezvények 88%-án hangtechnikailag nem kellett.

A statisztika innentől leült velem szemben: „Robi, háromszor kellett.” Mondom, jó, de azért vannak olyan rendezvények… „Háromszor.” Igen, értem, csak… „Huszonötből három.” Jó, bazdmeg, értem! „Tizenkét százalék.” JÓ, NEM KELL POWERPOINTOT CSINÁLNI BELŐLE! 😂

És itt kezdett összeállni, hogy én a munkáink 12%-ára optimalizálom azt, amit egész évben nekem kell pakolnom. Jó ez? Nem jó. Akkor miért csinálom? Mert eddig így csináltuk. Az jó érv? Nem. Akkor változtassunk. Na ugye. 15 év hangtechnikai tapasztalat kellett hozzá, meg végül egy számológép.

A kompakt top ráadásul nálam nem új becsípődés, mert anno a Trevis TA08 már bizonyított. Ezért a TA-vonal most is ott volt a bakancslistán, bár engem első sorban inkább valami 10-es top érdekelt volna. Csak a használtpiac úgy működik, hogy amikor nem akarsz venni, három eladó van. Amikor van pénz és azt mondod, „NA, MOST VESZEK!”, eltűnik az összes. A Trevis TA, meg a többi prémium láda ilyenkor védett faj. Ha meglátsz egyet természetes élőhelyén, nem vásárolhatod meg, csak lefotózhatod. Az új generációs megfelelő irány meg már egymillió fölött jár. Ránéztem: „Szép vagy.” Ő rám nézett: „Van kétmilliód?” Mondom: „Szerintem ne rontsuk el ezt a szép kapcsolatot pénzügyekkel.” 😂

Így került elő az IHOS IOS széria, az RCF 710, a 910 és még néhány lehetőség, én pedig egyre inkább az RCF 710/910 felé mentem. Kicsi, könnyű, normálisan szól, van benne tartalék, és ami a legveszélyesebb: fájdalom nélkül meg tudtam volna venni, ráadásul a 710 meg a 910 elég közel volt egymáshoz árban.

Mert ha valami jó, praktikus és még az ára sem fáj, akkor azt meg kell venni. Logikus? Logikus. Csakhogy egy idő után már nem hangfalat választottam, hanem védőbeszédet írtam az RCF-nek. Kicsit sok nekem a teteje? Jó, de milyen kicsi láda! Más jobban tetszik? Jó, de ez milyen könnyű! Van, ami hangban komolyabb? Jó, de ezt nézd meg, befér! Az RCF gyakorlatilag rám nézett, aztán a derekamra, aztán a pénztárcámra, és mindhárman egyszerre mondták: „ROBI, NE BAZD EL, EZ KELL NEKÜNK!”

Közben Janin nevettem, hogy ő néha előre eldönti, hogy az aktív nem jó, miközben én előre eldöntöttem, hogy az RCF jó. Nagyon objektív család vagyunk. Ha egyszer hangfaltesztelő céget alapítunk, a szlogenünk az lesz: „Az eredményt már a meghallgatás előtt közöljük.” 😂

Ekkor követtem el azt a hibát, hogy megkérdeztem Malkót. Nála megfordult már Trevis TA12 többször, TA08, PreSonus 328AI, 312AI, dB LVX10, IHOS IOS8, IOS10, KV2 EX10, és jelenleg is ott van nála egymás mellett LVX10, TA12 és EX10. Malkó már nem hangfalat vásárol. Pokémonozik.

Megkérdeztem, mit válasszak. Erre: „DVX10-et hallgattál már?” Nem, Malkó. Azért kérdeztelek, mert túl sok lehetőségem volt, és szerettem volna, ha még egyet hozzáraksz. Köszönöm, sikerült. 😂

Sipos Petitől végül eljutott hozzám egy pár DVX10, innen is köszönetet szeretnék mondani neki. Végül itthon tudtam meghallgatni az udvaron, mert Malkónál bent sajnos a helyből van a legkevesebb, és ez most bizony majdnem megtévesztett. De innentől elszántságom megkérdőjelezhetetlen volt: akkor is meghallgatom, és ha neadjisten találok rajta valamit, ami nem tetszik, visszamegy, én pedig megveszem az RCF-et fájdalom nélkül.

Jó terv? Hibátlan!

Működött?

Hát hogy a faszba működött volna.

A DVX százezerrel többe került annál, amit eredetileg topokra szántam, tehát neki már bizonyítania kellett. Az RCF-nél azt kerestem, miért vegyem meg. A DVX-nél azt, miért küldjem vissza. Úgy néztem rá: „Na, barátom, te plusz százezer vagy. Akkor most valami történjen.”

És még alkudni sem volt pofám. Használt cuccot veszek Magyarországon alku nélkül! Ilyenkor szerintem automatikusan küldenek egy levelet a járási hivataltól: „Tisztelt Uram! Magyar állampolgárságának megtartásához kérjük, harminc napon belül legalább egyszer tegye fel a kérdést: MENNYI A VÉGE?” 😂 Pedig bennem is ott volt. Mennyi a vége? Ha most viszem? Készpénz? Tokkal? Tok nélkül? Hátha a végének is van még egy vége. Csakhogy tudtam, hogy maga az ajánlat már így is kedvező.

Ez volt benne a legszemetebb: nekem drága volt, de nem volt drága. A keretemen felül volt, ez tény, de az értékéhez képest kihagyhatatlan ajánlat. Jó ez? Jó. Fáj? Fáj. Akkor rossz? Nem. Akkor jó? Igen. NA, EZÉRT UTÁLOM A HANGTECHNIKÁT. 😂 Ráadásul normális tokokkal, amiket egy új párhoz még külön megcsináltathatok, kifizethetek és várhatok rájuk. Ettől a DVX nem lett olcsóbb. Csak valamivel kevésbé fájt.

Úgyhogy egyetlen reményem maradt: szóljon rosszul.

Bekapcsoltam.

És a DVX elkövette a lehető legnagyobb kegyetlenséget velem szemben: jól szólt.

Először még azt mondtam, hogy „10"-oshoz képest korrekt”. Aztán hallgattam tovább, és egyszer csak eltűnt a mondatból a „10"-oshoz képest” rész. Tiszta, kontrollált, a teteje nekem sokkal kerekebbnek tűnt, mint az RCF-é. Rendszerben? Mint az álom, úgy szólt. Kicsit megküldtem. Jó. Még egy kicsit. Még mindig jó. A DVX nagyjából rám nézett: „Na? Ennyi?” Mondom: „Nem. Csak a szomszédnak is vannak jogai.” 😂

És innentől megszívtam. Mert amit nem hallottál, arról könnyű lemondani. De ha már itt volt nálad, meghallgattad, tetszett, aztán visszaküldöd és megveszed az olcsóbbat, minden buliban visszajár majd kísérteni az emléke.

Azok közül a topok közül, amiket én rendesen hallottam, jelenleg egyetlen olyat tudok egyértelműen a DVX fölé tenni hangminőségben: a KV2 EX10-et. Ez az én fülem, nem laboreredmény. Külön vicces, hogy évekkel ezelőtt nekem még a PreSonus 328AI és 312AI tetszett jobban az EX10-nél. Ezt egyszer itt leírtam, és valaki úgy megsértődött, mintha nem egy hangfalról mondtam volna véleményt, hanem a KV2 teljes családfáját sértegettem volna. 😂

Évekkel később újra meghallgattam az EX10-et, és teljesen megfordult a véleményem. Most nekem az a következő egyértelmű lépcső. Csak az árának van egy érdekes kommunikációs stílusa. Ránézek: „De szép vagy.” EX10: „Robi, szerintem mi ketten maradjunk inkább ismerősök.” Mondom, használtan esetleg? „Ismerősök.” De én… „ROBI. ISMERŐSÖK.” Jó. 😂

És itt állt össze a vásárlás valódi matematikája. Hiába hallok jobbat, ha nincs eladó. Hiába van eladó, ha horror áron van. Hiába van olcsóbb, ha már meghallgattam azt, amelyik jobban tetszik. Nekem nem azt kellett eldöntenem, mi a világ legjobb hangfala, hanem azt, mi a legjobb abból, amit ténylegesen meg is tudok venni megfelelő állapotban, olyan áron, amit még hajlandó vagyok kifizetni, és úgy, hogy passzoljon ahhoz a rendszerhez, amit ténylegesen használni akarok.

A DVX ettől lett rohadt kellemetlenül logikus. Az RCF-et fájdalom nélkül meg tudtam volna venni. Volt egy teljesen észszerű, praktikus, kényelmes választásom. Erre idehozattam egy drágább hangfalat, hogy bebizonyítsam magamnak, hogy nincs rá szükségem, az pedig volt olyan pofátlan, hogy bebizonyította az ellenkezőjét.

Jó döntés volt meghallgatni? Jó. Jobban jártam tőle anyagilag? Nem. Akkor minek hallgattam meg?
Na látod, erre kellett volna előbb gondolni. 😂

Az ember hangfalvásárlásnál rengeteg pénzt tudna megspórolni azzal, ha soha nem hallgatna meg jobb hangfalat annál, amit eredetileg kinézett. A tudatlanság ebben a szakmában néha nem hátrány. Költségcsökkentési stratégia.

Persze akkor már felmerült, hogy a két Milan M15B nem fogja teljesen kiszolgálni a DVX-et. Jó. És Muszáj? Ha a sub fogy el előbb, ott fogy el a rendszer. Mert ha elkezdjük kergetni az elméleti maximumot, abból pillanatok alatt az lesz, hogy jobb tophoz nagyobb sub, nagyobb subhoz nagyobb autó, nagyobb autóba meg már fér még két sub, ahhoz akkor már nagyobb top is…

…és egyszer csak észrevesszük, hogy az első bekezdésben említett Kék Hang Rendezvénytechnika nem poén volt, hanem már üzleti terv. 😂

A saját rendszer legyen kényelmes arra a 88%-ra, ahol ténylegesen használjuk. A maradékra ott a Lite15 vagy a bérlés. Nem colra hangosítunk, hanem Feladatra. Nem kisebb hangot akarok. Ugyanazt – vagy jobbat – kisebb macerából.

Jani persze a végfokot még nem akarja kivenni a rackből. Kell a DVX-hez? Nem. Használjuk? Nem. Akkor minek van ott? Mert ott van. Na, ezt az érvet nem lehet megtámadni. Én már nem is végfoknak hívom, hanem érzelmi támogató végfoknak. Nem dolgozik, de jelenlétével biztonságérzetet ad. 😂

A DVX-el való első találkozása is úgy sikerült, hogy azt mondta: nem szól jól, aztán nem sokkal később már fotózgatta. Haladunk. Szerintem pár buli múlva jön majd: „Használtuk egyáltalán a végfokot?” Nem. „Akkor minek cipeljük?” Na ugye. A végén pedig természetesen én leszek lebaszva: „Robi, ezt a kurva végfokot miért nem vetted még ki?”

És én akkor egy szót sem fogok szólni.

Mondhatnám, hogy „én megmondtam”. Jó ötlet lenne? Nem. Akkor mondom? Nem. Miért?

Mert élni szeretnék. 😂

És talán itt van az egész történet legszebb része. Hét éve minden komolyabb Lite15-pakolásnál előkerül a kérdés:
„Miért nem a Lite10-est tartottuk meg?”

Hét évig mondogattuk, idén végre hallgattunk magunkra.

Vettem egy 10"-os topot.

Csak aktívat, jobbat ... és mitagadás sokkal drágábban.
Fejlődés ez? Hooogyne!
Gyorsan tanulunk? Nem.
Olcsón tanulunk? Kurvára nem.

De legalább most már tudjuk, hová kell tenni: ITTEN LESZEN! 😂

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Wing Rack, Dbx Pa2, 2x dB DVX10HP, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

Új hozzászólás