Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 7008Hozzászólás Asterix
2012.08.24. 15:47

Más a hangkép subokkal, mint sub nélkül, de én bármikor el merek menni a dB-vel bármilyen terembe sub nélkül. Igaz Zeneboy Topjával is el mernék menni, mert az is szép mélyet hozott a 8" ellenére, max a hangerőtől félnék egy kicsit, hogy elég lesz-e?

Fejmikrofont ki használ? Jó lenne valami jó fejmikrofont jó áron venni. Most is azt használok, de szerintem van ennél jobb is. A mostani dinamikus és azt mondják, hogy kondenzátor fejmikit kellene venni. Tapasztalatok valakinél?

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 7009Hozzászólás Apelláta
2012.08.24. 16:21

.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Apelláta 2012.08.24. 16:28-kor.

Üdv.: Apelláta

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 180
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal

Hozzászólás: # 7010Hozzászólás B.Bazsi
2012.08.24. 16:21

Asterix, én használok egy AKG C420-asat. Kondis mikrofon, kényelmes a viselése, a hangja is jó, viszont meglehetősen behatárolódik hogy hol tudom használni. Nagyon terem, helységfüggő a használata. Szabad téren általában használható, de az egyik nyári szabadtéri bulin is megbuktam vele, le kellett cserélnem az AE4100-ra. A csengő-bongó termeket nem szereti, és ha egyszer nem szereti próbálhatom beállítani, csak a hangerő rovására tudom, vagyis halkan tudom használni csak. Előnye hogy szépen tisztán határozottan szól, hátránya az hogy elég gerjedékeny.

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 7011Hozzászólás Apelláta
2012.08.24. 16:27

Bazsi!

Igen. Van egy Shure SM58-am és egy AKG D880-am is. Ezek előtt volt egy Shure PG48-am, előtte meg egy Beag-om, de ezek a gagyi kategóriák.

A jelenlegiek közül a legrégebbi mikim a D880, és az a szívem csücske is. :) Azt anno azért vettem meg, mert egy elég intenzív mély kiemelése van, ami az én mély szegény, kevésbé telt, hangszínemnek nagyon az előnyére válik, ezen felül elég szépen hozza a magasakat is. A hangszerboltos ismerősöm próbált lebeszélni róla, de nem sikerült neki.

Aztán sikerült vennem egy SM58-at, amit utólag már bánok. Ez jelenleg a vendégmikrofonom. Nekem nem igazán jön be a hangja. A három mikrofon közül a legkisebb jelszintje van, és a legszűkebb átviteli karakterisztikája.

Aztán egyik zenészismerősömnél meghallottam az AT2010-et, ami nagyon megtetszett. Ez egy kis membrános színpadi kondenzátor mikrofon. Árban közel egy kategória az SM58-al és a D880-al. Szép lineáris, széles sávú átvitele van és a másik kettőhöz képest brutális jelszintje. Megvétel után egy évig ezt használtam fellépéskor, de azóta ismét visszatértem a jó öreg D880-hoz. Valahogy kényelmesebb nekem abba énekelnem. Viszont szerintem egy teltebb hangú énekes számára a három mikrofon közül a legideálisabb az AT2010. Például felvételhez csak ezt használom, mert a D880 mélye ott már sok.

Gerjedékenység szempontjából nagyon hasonló a három miki. Az legendásan gerjedésre érzéketlen SM58 semmivel sem jobb a másik kettőnél, ugyan is a kis jelszintje végett magasabb Gain beállítást, a szűkebb átviteli karakterisztika végett meg erőteljesebb hangszínezést igényel a keverőn, hogy ugyan akkora kimenő jelszintet produkáljon, és ugyan olyan hangosan, és szépen szóljon mint a másikak. Így meg már ugyan akkor gerjed mind a többi. Az AT2010 meg a kondi mikikre ráhúzott gerjedősség jelzőt cáfolja meg. Persze, ugyan akkora Gain értéknél, mint az SM58, sokkal előbb begerjed, de nagyságrenddel nagyobbat is szól. Mivel eszméletlen jelszintet produkál, így sokkal kisebb Gain értéket igényel, ekkor viszont már semmivel sem gerjed jobban mint a Shure. A D880-an érzékenységben a kettő között van. Tehát ha a keverő bemenetére a Gain-nel egyforma jelszintre hozzuk őket, akkor szinte azonos hangerőnél kezdenek gerjedni.

Viszont ahogy írtam, hangminőségben az SM58 lényegesen alul marad. A D880 és az AT2010 közül meg az én esetemben a D880 a nyerő, de be kell ismerni, hogy egy jobb hangszínnel rendelkező énekes esetében egyértelműen az AT2010 a befutó. Szerintem egy nagyon jó ár/érték arányú mikrofon.

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 180
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal

Hozzászólás: # 7012Hozzászólás B.Bazsi
2012.08.24. 16:48

Nagyon jó hogy felhoztad az SM58-at!! Hétfőn utcabálban játszottunk ahol kolléga és kollegina egy-egy SM58-ba énekeltek, ott helyben adták kölcsön. Én ragaszkodtam az enyémhez az AE4100-hoz. Jól tettem... Nekem színtelennek, "szürkének" tűnt az SM58 hangja az enyémé mellett egyazon beállatással. Bár az énekhangomhoz szerintem jobban is passzol az enyém, de kíváncsi voltam arra hogy milyen abba a hangom. A kollégámnak viszont már nem jó a 4100-as, lágyabb énekhangja van mint nekem és az amúgy piszok jó hangja karakter nélküli az én mikrofonomba. Ő egy JEFE AVL2600-asat használ, na abban frankó hangja van. Trombitásunknak egy SM58 van, és a jómúltkoriban teljesen tanácstalanok voltunk vele. Egy régi Behringer "1-et fizet 3-at kap" mikrofon sokkal jobb mint a Shure, ezt komolyan mondom. Egyszerűen nincs hangja benne Gyuszinak (a trombitásunk). Halk, színtelen, nem tudtuk mire vélni a dolgot, hiába kevertem már mindenhogy, nem jött ki élvezhető hang. Arra is gondoltam hogy esetleg hamis a miksi és azért ilyen, de tegnap elkértem tőle és utánajártam, eredeti, nem gagyi, tehát nem lehet ez a baj. Kicseréltük az enyémre hogy énekeljen abba, nem hiszitek el mekkora különbség volt a kettő között az Audio-Technica javára. Ég és Föld, komolyan. Igaz hogy a Behringer se közelíti meg az enyémet, de mégis HANGJA volt benne a kollégának, és ezt szokta használni a Shure helyett. Ennyire "nem jó" lenne az SM58? Én nem akarom lehúzni az SM58-at komolyan, eszem ágában sincs, de nem értem... Egyelőre én maradok az AE4100-asnál, mert az én hangomhoz tökéletes, ragyogóan tiszta, szép hangú mikrofon, nehezen gerjed, nem kívánt zajokat jól kiszűri, úgyhogy nekem perfekt! Gondolkozok hogy egy kisebb kategóriájú Audio-Technikát is be kellene szerezni tartaléknak, vagy ha a szükség úgy kívánja. Mondjuk egy AE2010-eset... ;)

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 7014Hozzászólás beejaybudai
2012.08.24. 18:05

Nekem is volt SM58 és én is vendégmikrofonnak használtam, mert nem tetszett a hangja. Volt egy ősrégi 565SD-m is, az is szólt úgy, mint az SM58.
Az énekesnőmnek volt Sennheiser E825, az simán lepipálta a Shure-t (pedig olcsóbb kategória). Most egy EV RE-510 kondi mikrofont használok, de nem cserélném el egy dinamikus mikrofonra sem! Beta 58-al hasonlítottam össze egyszer, hát ég és föld volt a különbség, az EV javára. Szerintem aki egyszer megszok egy jó kondenzátor mikrofont, annak már többé nem fog kelleni dinamikus. Egyébként gerjedés szempontjából sem rosszabb egy jó kondi miksi, mint egy dinamikus (főleg ha szuper vese karakterisztikájú).

Ha most kéne mikrofont vennem, vagy ajánlanom, akkor az EV és a Sennheiser termékeire voksolnék (az Audio-Technikát nem ismerem, de azokat is nagyon dícsérik, na meg az AKG-t).

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Picasso †
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Hozzászólás: # 7018Hozzászólás Picasso †
2012.08.24. 23:07

Sajnos a Shure Betagreen sorozatot már nem gyártják, pedig vennék mégegyet tarcsiba, bár ez is szuper már 15 éve...

Pacsi :777

Picasso

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 7020Hozzászólás Apelláta
2012.08.25. 00:37

Bazsi!

Válaszolva a kérdésedre, szerintem igen ennyire nem jó az SM58. Az utóbbi időben elég sok negatív véleményeket olvasok róla. Szerintem ez a miki már csak a múltból szerzett hírnevéből él meg a mai piacon. Anno mikor megjelent 1966-ban, biztos, hogy a kor csúcs mikrofonja lehetett. Azóta viszont már sokat fejlődtek a mikrofonok, és természetes, hogy egy 45 éves változatlan konstrukció nem veheti fel a versenyt sok mai társával. Meg esetleg a legendásan jó strapabíróságának köszönhetően kedvelik a vándorcirkuszos/roodshow zenészek, előadó művészek. Bár nekem még egyik mikrofonommal sem akadt megbízhatósági problémám.
Egyébként az általad említett Jefe AVL2600-as hajaz egy kicsit a D880-amra. Annak is erőteljes mély kiemelése van, sőt még több, mint az D880-nak. Viszont magasban a D880 kicsit szebben szól. Ezt az alapján írom, hogy ezt a két típust volt módom összehasonlítani az én hangommal. Egyébként ár/érték alapján szerintem verhetetlen az AVL2600.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 7021Hozzászólás Apelláta
2012.08.25. 00:40

Budai Jani!

Lehet, hogy ha már a Pa3 billentővel fogok zenélni, akkor visszatérek újból én is a kondis AT2010-esemhez. Mert jelenleg még a Pa80-al járok, és mivel nincs benne vokál proci, most még a mikit a keverőbe dugom, és ott effektezem. Ebben az esetben, mint ahogy korábban írtam, a D880-as egy kicsit szimpatikusabb. Viszont a Pa3-ba dugva jelenleg az AT2010-el jobb hangot tudok kicsiholni, mint a D880-al. De ez még lehet, hogy változni fog, ahogy tartósabban fogok kísérletezni a vokálprocival. Az SM58 a Pa3-ba dugva is elvérzik.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 7022Hozzászólás Apelláta
2012.08.25. 00:49

Pico!

A Betagreen-t váltotta le a jelenlegi kék csíkos Beta? Az olyan jó miki? A mostani Beta 58-at volt szerencsém egyszer kipróbálni. Számomra mélyben hasonló mint az SM58, viszont ahhoz képest több a közepe és a magasa.

Új hozzászólás