Na üdv. mindenkinek.
Húúúúha, de rég láttam ilyen közelről a fórumot ... Szinte már keresgetni kell rajta a dolgokat, na mindegy ...
Mostmár hivatalosan is elindult az idei lagzis szezon. Szerintem senki nem tudja megjósolni, hogy meddig tart, de ameddig van, ismét örülhetünk
Persze mint minden szezonkezdést, ezt is egy tüzetesebb ellenőrzés előzte meg.
Összeraktuk a komplett motyót az udvaron, és ráeresztettük a jobbnál jobb muzsikákat, nem kímélve a hangerőpotmétereket
Az első lagzi múlt héten a Kerekerdő élményparkban volt.
Technikailag nem volt túl nagy kihívás.
A második lagzi a Hotel Óbester-ben volt.
Ami szintén nem nem ígérkezett túl nagy kihívásnak.
Már csak azért sem, mivel fél 1-től váltott minket a DJ.
így a teljes műsoridőnk 2-3 órahossza volt.
A harmadik lagzi, az pont a tegnapi nap, de szintén a Kerekerdő élményparkban volt.
Itt viszont a teljes arzenált, és még a Szaxis kolléga 2db HyperTopját is mozgósítani kellett.
Illetve azon a héten derült ki, hogy Nótár Mary lesz a sztárvendég.
Illetve a szabadtéri szertartásokra való egyre nagyobb igény miatt rá lettünk kényszerülve a vezeték nélküli mikrofonokra. De erről majd lentebb bővebben.
Konklúziók:
- Nehéz volt nekem úgy helyt állni a pakolásnál, hogy közben a szertartást is nekem kellett hangosítani. Sajnos emiatt akadt még feladat a cucc körül a szertartás utánra is.
Így levonva a tanulságot, legközelebb a kitűzött indulás előtt legalább +1 órával hamarabb kell indulni, ilyen esetben.
- Szerintem a legkitartóbb csapat volt idáig a szezonban. Itt viszont jön a DE:
- Sajnos mind 3 lagzinál megfigyelhető volt, hogy az emberek mennyire igénylik a társas beszélgetéseket így a járványhelyzet után, ez sajnos rányomta a bélyegét a bulikra, mivel csak a kötelező körökre sikerült őket kimozdítani őket a "Komfort zónájukból".
De viszont nekünk ez annyival volt jobb, hogy tulajdonképpen olyan nótákat is elő tudtunk venni, amelyek nem voltak megszokottak korábban egy-egy lagzi során.
Szerintem az életérzés a vendéglátós-muzsikálással volt egyenértékű ...
- Nótár Mary, mint sztárvendég, technikus szemszögéből.
Szerintem irreális azon követelményük, hogy 3000W teljesítmény oldalanként. Nem hiszem el, hogy mi akik 3/4 teljesítményen muzsikálunk egész éjszaka, nekik még az egész teljesítmény is kevés.
Viszont végtelenül korrekten álltak az együttműködéshez, én azt mondom.
Hoztak egy Tyros5-öt, Zeta hegedűt, valamilyen AKG vezetéknélküli miksit, illetve egy Dynacord CMS 600-3 keverőt. Kértek egy sztereó csatornát, kinulláztam, oszt adjadneki.
Végére ráb*sztam, egy limitert, és kalap-kabát.
Illetve megnyitottam a Qu RTA képernyőjét a tableten, és ahol besípolt, ott vettem vissza.
A végén nem győztek hálát adni a kihangosításért
Jah igen, vezetéknélküli mikrofonok.
Mint mondtam, tavalyi év alapján rengetegen választják a szabadtéri szertartást.
Illetve szoktam járni nótaműsorokat is kísérni. Ezeken meg többnyire nekem kell még a hangosítást is megoldani.
Sajnos a keret szűkös, ugyebár.
Mint táv- és hírközlésben jártas ember, ma már azt mondom, hogy a teljes UHF tartomány felejtős.
Sajnos az LTE (4G) terjedésével egyre több szabvány is napvilágot lát.
Ilyen az LTE 400 (ezzel keztünk), LTE 700, LTE 800
Még ez utóbbi kettő nem elterjedt országunkban, mert perpillanat, csak önkormányzatok működtetik őket saját célra, ezeket az adott tornyokat, de hamarosan ez a spektrum is bővül.
És a mostani LTE tartományok a későbbiekben is kiterjedhetnek, ezek viszont ismét Ronccsá varázsolják az újonnan vett vezetéknélküli rendszereinket.
Sajnos a felső vezetésnek is nagyobbak az elvárásai mifelénk ilyen téren a kábeltv szerelésnél:
- Pl. ha perpillanat a vételi helynél nincs lehetőség felcsatlakoztatni a kihelyezett eszközt (mert mondjuk nincs TV),
azt a vételi pontot nem hagyhatjuk az osztáson 75Ohm-os lezáró nélkül
- Nem használhatunk falialjzatot.
- oldalpréselt csatlakozók nem használhatóak,
- Minden csatlakozót kombinált fogóval kell meghúzni
- Minden 2x-esen árnyékolt RG6 kábelt szabványosítani kell 3x árnyékolt RG6-ra.
- stb...
Sajnos az OFDM tartomány az új 1000-es netnél igen csekély hibatűréssel bír, a nagy QAM moduláció meg is követeli azt hogy rendben legyen a hálózat, de cserébe jóval nagyobb sávszélességgel rendelkezik, ezáltal működik ez a nagy csomag.
Ahol csak mobil telefonok forgalmaznak, ott ez a zavartatás a nyitott hálózaton csak alkalomszerű, de ahol viszont adótorony működik, ott viszont állandó a zavartatás.
És mivel zárt rendszerben szolgáltatunk, és szemben a mobilszolgáltatókkal, akik nyílt rendszerben, ezért a mi feladatunk az, hogy az ő frekvenciájuk ne zavarjon bele a mi hálózatunkba.
Én azt akartam ezzel mondani, hogy célszerű a Wifi tartományát megközelíteni. Bár ezen termékek nevei utalnak a 2.4GHz-es tartományra, viszont a valóság az, hogy egy wifivel szemben biztonságosabb tartományban üzemel, így nem okoz gondot egy gócpont közepén sem a működtetése.
A mi választásunk egy Audio Technika ATW1102-re esett.
Hihetetlenül tiszta hang, rendkívül nagy rendelkezésre állással. Természetesen üzemidőben.
Ha hiszitek, ha nem, 2db Panasonic AA elemmel kibírta a szertartást, illetve a komplett lagzit is, mivel a kolléganőnknek első látásra megtetszett, így nem volt kérdés, milyen mikrofonba szeretne énekelni.
Sanszos, hogy ők is megveszik