Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 86
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 88 alkalommal
Kapott köszönetek: : 456 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 61745Hozzászólás Mauglidyro
2019.05.09. 20:32

Bizony, hogy "Fájintos", Karesz :)

Folyt. köv.

El ne felejtsem megemlíteni. Közbe megütöttük az első bulit az új cuccal.
A helyszín a hajdúnánási művelődési ház színházterme volt.
Tehát akusztikai szempontból rossz már eleve nem lehet.
A cájg a szokásos.
DBX Driverack Pa2, Dynacord PM 1000-3, 2db Garry Lite 15 top, 2db Lite 12 monitor (ÚJ), és a 2db Turbosound Milan M15b
Bár a 12-es Garry nem saját tulajdon, viszont Szaxis kollégánk 8 év közös zenélés után végre rávette magát, és vett egy Garry rendszert.

Visszatérve a rendezvényre ...

Ment a buli, éppen játék van. Állítsuk felfelé az asztaltól a jó népet, zene közben elkussol a cucc.
Balra nézek, nagybátyám T4-e kuss, monitorja sötét, a 3 LED-es gömbből 2 nem megy, viszont a T3-asom, Dynacord, és a monitor cucc ment ...
Gyorsan mentettem a helyzetet, ugrottunk egy műsorszámot a játékon belül, én meg játszottam addíg, mig lábra állt a T4-es. Kiderült hogy egy kisgyerek lekapcsolta azt az elosztót, amibe mind ez benne volt.
Szaxis kollégánk "oldotta a feszültséget" :lol: és a következő poént sütötte el :D 50 eft volt ez az akció, de sebaj :D ...Oké, ők vették a poént, mi azért egy kicsit megrémültünk.

Oké, Tudjuk, Szünetmentes, stabilizátor, meg nem hagyunk elosztót látható helyen ...
Na de:

Innen 1 órahosszáig nem volt megállás, nyomtuk a bulit, mit sem sejtve, hogy az a mélyláda, ami abból az elosztóból ment, nem kapcsolt vissza.
Ha én nem nézek rá akkor, lehet reggelig úgy nyomtuk volna le a bulit, hogy nem veszünk tudomást erről. Mivel mi is egy dobogón voltunk így nem láttunk rá a mélyládára, és mivel volt kraftja az 1db subnak is, ezért fel sem tünt, hogy valami sz*r van a palacsintába.

De észleltem a problémát.
Én kétségbe voltam esve, nagybátyámat meg egyenesen a szívinfarktus kerülgette. Wazze, még bele gondolni is rossz ... Létezik bakker, hogy egy bulit se bír ki?
Hát kinek nem lett volna ott a helyünkben 200 a vérnyomása?

Szerencsére ott volt a művház technikusa, és gyorsan kértem tőle egy multimétert, megnézni, hogy a benne lévő biztosítékban nincs-e szálszakadás.

Ép volt a biztosíték ... Hát én ettől nem nyugodtam meg.
Utolsó próbálkozásképp visszacsavartam a biztosíték házba a biztosítékot, és visszakapcsolt.
Abban a pillanatban töröltem egyet a homlokomon, és rámszállt az isteni nyugalom. Gyors kikapcs, jelkábelt vissza, bekapcs, és mehet a buli.

Gondolom nem tetszett neki, hogy terhelés alatt elvették tőle az áramot, és a belső védelmét berángatta ez az incidens.

Mindenesetre reggelig meg sem állt ...

Egy érdekesség még.

A két subnak akkora ereje volt, hogy 5 év után először tapasztaltuk azt a jelenséget, hogy kezd a teteje elfogyni. Mondjuk ez nem csoda, mivel a Dynacord 2x500w-ot tud kiküldeni 8 Ohm-on
Ezek a subok meg egyenként 2200W-osak, 134dB-el.
Egész éjszaka +6dB körüli kivezérléssel toltuk a keverőről a bulit, valszeg ha +9dB lett volna a kivezérlés, azonnal működésbe lépett volna a limiter.

Ha a benne lévő VU Meter a végfok kivezérlését mutatja, akkor mondjuk elhiszem, hogy a kivezérlés az ennyi ... Mert +6dB-s kivezérlés a digitális világban már bőven torznak számít.
Nem hiszem hogy a keverő kivezérlését mutatná, mivel én mindent úgy Gain-ezek be, hogy a Poti 0-ra tolva, és csak a szükséges előerősítést tolom rá, később mindent a tolópotival tartok Mixbe.

Álljunk csak meg egy pálinkaerjesztési tájmeszre ...

Az sem mindegy, hogy a benne lévő LPN funkció miképp van konfigurálva.
Mi eddig High-on használtuk, mivel sokszor adódott úgy, hogy 2db Lite15-öt vittünk csak a buliba, és ha ezt nem állítottuk be volna így, nem lett volna sok mélye a hangfalnak.
Igaz, mióta megvan a DBX, ilyen setupnál a mérés után még mindig emelt 2-4 dB-t 70-80 Hz környékén, LPN ide vagy oda.
Most gyanítom hogy emiatt van az, hogy a teteje elfogyik.

Mivel a High állásnál a Manual szerint 8dB-s PEAK van ráadásul igen széles spektrumban, én meg ugye 85Hz-től engedem a tetejét, így elképzelhető, hogy a Crossover utáni visszacsatolásnál is beleszólhat ez a beállítás.

Csodálkoztam is, hogy a két sub-ot csak 2,5-es állásba csavartam fel, és mióta van DBX, méréskor mindig ugatott a proci, hogy kevés a jel.

EZÉRT FONTOS: Nem hülyeség elolvasni a használati utasítást.
Mert ami 2 satelit ládánál jó és működik, az nem biztos, hogy 2db subbal kiegészülve is érvényes.
És ha most unalmamba nem néztem volna meg a használatiját, lehet hogy sosem veszek erről tudomást.

Mindenesetre, ma elővettem a rack-et, bekapcsoltam a Dynacord-ot, és levettem Flat-re az LPN-t. Biztos ami Ziher. Jó hír, hogy észleltem a problémát, Malkó megerősítette a gyanumat, a rossz hír, hogy visszamenőleg egyik beállításom se lesz kompatibilis, bár mint mondta az Adminunk a fórum felújításakor, veszett már el nagyobb dolog is Mohácsnál.

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Qu16, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

Karesz
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 209
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 748 alkalommal

Hozzászólás: # 61813Hozzászólás Karesz
2019.05.15. 08:39

Sziasztok!Szerintetek érdemes még DBX Driverack PA+ -ban gondolkodni?

Mauglidyro
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 61814Hozzászólás Mauglidyro
2019.05.15. 09:09

Az a baj, hogy nem érdemes gondolkodni ...

Bár csomó funkciója megegyezik a PA2-vel, de az Auto EQ-s mérés még teljesen máshogy zajlik le ennél az eszköznél.
Itt nem ládánként küldi egymás után a zajt, hanem az egész cuccot végig zúgatja 1 percen keresztül és ebből számít ki valamit.

És ezzel csak üres teremnél lehet normálisan bekalibrálni a cuccot ...
Jah, és nincs mobilitás, tehát az eszköz közelében kell tartózkodni, ha indítani szeretnénk a mérést.

Míg a Pa2 több pozícióból, minden egyes ládát megvizsgál. És minden funkciója tablet-ről elérhető.

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Qu16, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

Karesz
VIP

Hozzászólás: # 61815Hozzászólás Karesz
2019.05.15. 09:24

Sejtettem,köszi..

szenasitamas26
Újonc
Hozzászólások a témában: 23
Hangszer: Korg Pa700
Adott köszönetek: : 50 alkalommal
Kapott köszönetek: : 32 alkalommal

Hozzászólás: # 61838Hozzászólás szenasitamas26
2019.05.16. 16:14

Sziasztok! Fejhallgatót szeretnék vásárolni Yamaha psr s770 mellé otthoni zenélés céljából. A keretem nem kimondottan nagy, maximum 15k. Valaki tudna ajánlani ebben az ársávban használhatót? Illetve kineztem egy Roland Rh 5-ös típusút valaki tudna esetleg véleményt mondani róla? :777

tonyo

Mauglidyro
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 61839Hozzászólás Mauglidyro
2019.05.16. 16:23

Sony XD150B ... Szinte bármelyik Tesco, Auchan, Media Marktba kapható kb 5000 Ft-ért ... Nem színez annnyit, és viszonylag nagyot szól.

Örök darabja marad a stúdiómnak ... Olyannyira, hogy 2 van belőle. Az egyik csak csatlakozóhibás lett 2 év után, most ugyan a másikat használom, de hamarosan megjavítom a régit is ...

Ezek a fülesek már kaptak rendesen ... És még a mai napíg működnek.

Igaz venni kell hozzá egy 3,5mm-6,3mm Jack átalakítót, de szerintem ennyit megér.

szenasitamas26
Újonc

Hozzászólás: # 61840Hozzászólás szenasitamas26
2019.05.16. 16:46

Mauglidyro írta:
2019.05.16. 16:23
Sony XD150B ... Szinte bármelyik Tesco, Auchan, Media Marktba kapható kb 5000 Ft-ért ... Nem színez annnyit, és viszonylag nagyot szól.
Pont olyanom van, de szerintem ritka ocsmány a hangja :D Volt előtte egy Scullcandy fejhallgatóm, (nem tudom a pontos tipust) na az nagyot szólt meg szépen is, de ezt a Sonyt nagyon utálom. Viszont zene hallgatásra nem használtam, arra biztos jó.

tonyo

Mauglidyro
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 61841Hozzászólás Mauglidyro
2019.05.16. 16:50

Én már nem egy projektet csináltam ezen a fülesen, és még egyik fülessel, sőt még a saját PA cuccal sem sikerült hasonló végeredményt elérni, még csak megközelítőleg sem.

A SkullCandy fülesek jobbára agyon vannak szinezve, így elképzelhető, hogy azért hallod rossznak.

szenasitamas26
Újonc

Hozzászólás: # 61849Hozzászólás szenasitamas26
2019.05.16. 18:14

Mauglidyro írta:
2019.05.16. 16:50
Én már nem egy projektet csináltam ezen a fülesen, és még egyik fülessel, sőt még a saját PA cuccal sem sikerült hasonló végeredményt elérni, még csak megközelítőleg sem
Gondolom zenei stílustól is függ, de én tényleg nagyon rossznak hallom. Egyáltalán nem telt a hangzás, persze annyiba is kerül. De lehet velem van a baj.

tonyo

Karesz
VIP

Hozzászólás: # 61927Hozzászólás Karesz
2019.05.19. 20:44

Sziasztok!Az lenne a kérdésem,hogy van egy turbosound IP15B subom,ehhez szeretnék venni top ládákat,passzivokat.Mi a véleményetek a hozzá gyárilag ajánlott IP82 topokról?Nem kicsi a 8 col?

Új hozzászólás