Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Yamaha szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Laca51
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 79
Hangszer: Yamaha PSR S 900
Adott köszönetek: : 106 alkalommal
Kapott köszönetek: : 26 alkalommal

Re: Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 61437Hozzászólás Laca51
2019.04.12. 05:31

Köszönöm a válaszod és tanácsod, én is sejtettem , hogy csak az újabb Yamik tudják, hiszen úgy is van fent a neten letölthető "audio link multi pad" névvel csomag.
A karaoke ügyben is szerintem hasonló lehet a helyzet , hogy az én öreg szintim még nem fejlődött ki ehhez a technikához. Így vagy marad, az a lehetőség, hogy lefogom az akkordokat a vokálos résznél és akkor szépen szól az ének, csak az a probléma, hogy némelyik nagy kedvenc dalnál olyan gyorsan változnak az akkordok, hogy az én nem fiatal kezem nehezen tudja követni a ritmust, ezért is találtam volna nyugisabb megoldásnak, amit szerettem volna csinálni. De talán tényleg lesz majd az úriember , aki otthonos ebben a témában és vagy elveszi a kedvemet az egésztől vagy megmondja a tutit és jót. Bízok benne! :pardon:

Laca51
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 61438Hozzászólás Laca51
2019.04.12. 06:24

Úgy néz ki, hogy meg van a turpisság a karaoke ügyben. Amiket én vettem fel dalokat a szintire , azok tartalmaznak akkord adatokat, amik a menü ablakban láthatóak, de a letöltött karaoke dalok nem tartalmaznak akkord adatokat, nincs is erre vonatkozó kijelzés és ezért nem is "viszi" magával a többszólamú éneket. Lehet, hogy erre nincsen orvosság és nem tudom elérni az akkord megjelenítést, de lehet, hogy a konvertáló progival meg lehet oldani. Csak azért írtam ezeket, hátha rajtam kívül még másnak is van ezzel problémája.

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 21
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 61439Hozzászólás vili2105
2019.04.12. 06:52

Szia!
Ez már a régi psr8000-en működött, csak olyan sávot kell keresni, ami akkordot tartalmazott.
Nekem így működött, nagyon régen volt már, a részletekre sajnos nem emlékszem.
De tudom hogy én így tudtam használni, és kiírta az akkordokat is szám közben

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 171
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1931 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 61440Hozzászólás Asterix
2019.04.12. 08:15

Emlékeim szerint a Yamik 3 helyről veszik a vokál vezérléséhez szükséges harmóniákat.
1. Valós időben jobb vagy bal kéz által vezérelve.
2. A midi valamelyik sávjából, ami tartalmaz a vokál számára értelmezhető harmóniákat. Tr21, tr2, stb. Elég sokan a 16-os tr16 csatornát használják a vokál vezérlésére. Általában érdemes a daltól valamennyire független csatornát használni, mert a vokál harmóniái nem biztos hogy megegyeznek a dal harmóniáival.
3. XF dalok esetében a midi Master trackja tartalmaz harmónia adatokat, amit a szöveg felett képes is megjeleníteni. Ez nem konvertálható, neked kell beírni megfelelő program segítségével... Ilyenkor választod az XF beállítást a vokálnál. Ha ilyet nem tartalmaz a dal, akkor tr1-16-ot kell használnod...

Laca51
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 61442Hozzászólás Laca51
2019.04.12. 13:45

Köszönöm szépen mindkettőtöknek az értékes segítséget! :dance:

Laca51
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 61443Hozzászólás Laca51
2019.04.12. 19:24

Az lett a helyzet, hogy sikerült elfogadhatóan megoldani a vokált a karaoke daloknál! Mindenkinek igaza volt, az első változat volt a nyerő a midi sávjai közül kellett kiválasztani a megfelelőt, vocoder beállításban, az egyik dalban a 3-as sáv volt , a másikban az 5-ös és így tovább váltakozó volt a dolog. De viszont követi a zenei kíséret harmóniáját a vokál, de csak, ha szól rendesen a kíséret. Amikor pillanatnyi szünet, kiállás van a dalban, akkor viszont csak a szóló énekem hallatszik a vokál elmarad. Néhány dalnál kellene , de nem tudok mit tenni ezzel. Az XF-es megoldás nem jól működik, mert nem követi a harmóniát a vokál és fals az egész sajnos, pedig ott a szünetekben is szól a vokál , de rossz akkordokat ír ki , így nem jó. Hát ennyit értem el a segítségetekkel, amit köszönök még egyszer! Üdv! :yahoo:

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 61449Hozzászólás Asterix
2019.04.13. 08:55

Ezeket a megoldásokat el kell felejteni. Nincs konvertáló program, ami a sz@r midikből jó vokál vezérlést csinálna.
Ezt magadnak kell megcsinálnod. Vagy XF dalokhoz beírogatni a harmóniákat, vagy a midik 1 állandó sávjára vokál sávot írni. Ezt senki nem csinálja meg helyetted. Főleg annak tükrében, hogy adott énekelt hanghoz az általad lefogott harmóniával tudod vezérelni, hogy a vokál mit "énekeljen"...

MMaestro
VIP
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Hozzászólás: # 61450Hozzászólás MMaestro
2019.04.13. 09:11

Laca51 írta:Amikor pillanatnyi szünet, kiállás van a dalban, akkor viszont csak a szóló énekem hallatszik a vokál elmarad. Néhány dalnál kellene , de nem tudok mit tenni ezzel.
Szia!
Másold le ezt a sávot egy másik track-re és javíts bele, hogy mindenütt legyen akkord, ahol szükséges az énekhez és ezt a sávot válaszd ki a vokál vezérléshez! Ennek a sávnak a hangereje lehet 0, hogy ne hallatszódjon csak az eredeti akkordos sáv.
Laca51 írta: Az XF-es megoldás nem jól működik, mert nem követi a harmóniát a vokál és fals az egész sajnos, pedig ott a szünetekben is szól a vokál , de rossz akkordokat ír ki , így nem jó.
Az XF beállításról az angol nyelvű gépkönyv 190. oldalán ír. A 203. oldalon pedig ismerteti, hogy a hangszered kompatibilis az XF formátumú fájlokkal. Jól kellene vezérelnie a vokált. Ha ez mégsem jó, akkor ez már egy buherált, elrontott SMF. A hangszerben lévő demó dalok közül próbáld ki a Can't Help Falling In Love -ot. Ez biztos, hogy jó, nincs megbuherálva. Én nagyon szerettem ezt.
Üdv: MMaestro :harm:

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 61452Hozzászólás Asterix
2019.04.13. 10:01

Ha küldesz egy email címet, küldök XF fájlokat, amik vezérlik a vokált.
A sáv másolás és belejavítás járható út, de a sima chris, greg dalok olyan minőségűek, össze-vissza átlógnak a hangok egyik ütemből a másikba, és ráadásul a vokálgép nem is minden harmóniával tud mit kezdeni, így ez nagyon nagy munka. XF fájl készítése ennek töredéke.
És ráadásul a vokál harmóniája nem feltétlenül egyezik meg a dal harmóniáival.

Laca51
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 61461Hozzászólás Laca51
2019.04.13. 15:01

Köszi a sok remek hozzászólást és tanácsot, Ti igazi profik vagytok! De én rettentő kezdő vagyok és ezek a dolgok eléggé "kínaiul" vannak nekem. Bevallom őszintén, hogy fogalmam sincsen, hogy hogy kell belenyúlni a sávokba és alakítgatni. Nem értek hozzá, na! Tudom, hogy nem fogja senki helyettem megcsinálni. Egész délelőtt nyomtam a zenét és tényleg az XF dolog itt sántán szól. Talán a magyar kézikönyvben is benne van, amit írtál. Megnézem , hátha megértem....Hogy mire értetted a buherált szót, gondolom a karaoke dalokra? De úgy hidalom át a kihagyásos problémát, hogy annak a dalnak a vokál részét kézzel vezérlem. Ez az egyszerű kíséretű daloknál jól műkszik, a problémásokat egyenlőre félre teszem. Azokkal a XF fájlokkal mit csináljak? Ha megtennéd, hogy adsz infót róla, nagyon megköszönném. Annyit látok a mikrofon beállítás képernyő alján, hogy a chords nem off-ra van állítva, hanem XF-re. Ezt nem én csináltam, mert eddig ezekhez hozzá sem nyúltam. Gondolom, hogy gyárilag van így, vagy amikor a song select-et megnyomom, akkor áll rá automatikusan az XF módra? Persze, amíg nem a chords módra van állítva a vokál harmony , addig nem is zavar be. A levél címem: elektromos.gitar@gmail.com Köszi és üdv!

Új hozzászólás