Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Yamaha szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

MMaestro
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Re: Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 56326Hozzászólás MMaestro
2018.01.07. 14:16

powersparc írta:Érdekes amit írsz az előző oldalon a reg.bankokról Maestro!
Ha hosszú éveken át Rolandos vagy, megszoktad a Rolandos tervező mérnök logikáját. Veszel egy Yamahát és meg vagy lepődve, hogy a Yamaha mérnök másképp gondolta. Ahány ember annyiféle gondolkodásforma. DE! Meg kell próbálni megérteni a másik ember gondolkodásmódját. Lehet, hogy az jobb, vagy praktikusabb valamilyen szempontból. Lehet persze nehézkesebb is. Pont ezért vagyunk itt, hogy segítsük egymást a megértésben. Sokan a gépkönyvet sem olvassák el, mert nem értik, pedig magyarul van. Értő olvasás! Nem használják a Music Findert, mert nem is tudják mire jó. Pedig remekül kiegészíti a Regisztrációs Memórát. Ha elég egy dalhoz, hogy beállítsa nekem a stílust és a tempót és majd az OTS-eket használom, és nem kell különleges hangszín, vagy effekt, akkor Music Finderbe írom be. Ha több dolog beállíthatósága is kell, akkor Regisztrációt csinálok.
Asterix írta:Azért ne felejtsük el, hogy a 9000-ben van egy kb 500 dalos adatbázis ... ami teljes értékű a Regisztrációs mamóriával. Ez a Tyrosoknál már egy lebutított, használhatatlan semmi...
Music Database (616 bejegyzés) valóan többre képes, mint a Music Finder (2500 bejegyzés), több paramétert képes megjegyezni egy-egy dalhoz. Ez tény! Az 512+616-nál azonban a korlátlan számú regisztráció mentési lehetőség mégiscsak nagyobb. Én nem versenyzek senkivel, nem szeretnék senkit legyőzni, meggyőzni az elveimmel, és szívesen megismerem mások véleményét is. Például arról is, hogy minek a Music Database és a Registration Memory ugyanbabba a hangszerbe, ha egyenértékű a két tárhely? Miért nem elég az egyik, vagy a másik?
powersparc írta:Hogy ki mire használja teljesen szabad kezet kap + ott hozzájuk egyenként a 4 One Touch is
Az én véleményem a regisztrációról: egy dal, egy Bank. A 4 One Touch-nak ehhez semmi köze, az a stílushoz tartozik, az tartalmazza. Ezért írtam fentebb, hogy amikor elég az OTS nekem, akkor Music Finderbe mentem a dal beállításomat, nem Regisztrációba.
powersparc írta:Tehát nem értem miért jobb nótánként a többi psr-nél ezt 8-asával bankonként macerálni pendriveról egyfolytában ha valóban ez a helyzet ahogy írod is?
Mivel ismerjük egymást, tudom rólad, hogy nem vagy fellépő zenész, nincs több 100, vagy ezres repertoárod, így kicsit furának tartod az egészet, de csak azt tudom mondani próbálj belegondolni.
powersparc írta:A B6 - H5 kérdés, megérne egy levelet a cégnek!
Nem is a betűvel van gond, hanem a számmal, öt oktávos hangszeren nincs 6. oktáv.

Üdv MMaestro :harm:

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 171
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 56328Hozzászólás Asterix
2018.01.07. 15:10

MMaestro írta:Music Database (616 bejegyzés) valóan többre képes, mint a Music Finder (2500 bejegyzés), több paramétert képes megjegyezni egy-egy dalhoz. Ez tény! Az 512+616-nál azonban a korlátlan számú regisztráció mentési lehetőség mégiscsak nagyobb. Én nem versenyzek senkivel, nem szeretnék senkit legyőzni, meggyőzni az elveimmel, és szívesen megismerem mások véleményét is. Például arról is, hogy minek a Music Database és a Registration Memory ugyanbabba a hangszerbe, ha egyenértékű a két tárhely? Miért nem elég az egyik, vagy a másik?
Az adatbázisban létre lehet hozni egy dalon belül egy beállítást a szólóhoz, refrain-hez, stb. Ez nagyon jó dolog volt. Az összes paraméter menthető volt a dalok sávjaihoz, nem csak egy tempó érték a stílushoz.
A korlátlan számú mentési lehetőség kb akkora parasztvakítás, mint amikor 8GB-s HDD beletették a midit és stílust lejátszó 9000proba. Minek???
Én még azzal a zenésszel nem találkoztam, akinek nem volt elég 1000 bejegyzés a műsorához... :lol:

Henrik
Újonc
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: yamaha K-1

Hozzászólás: # 56329Hozzászólás Henrik
2018.01.07. 15:15

Adatlap
Fajl neve: Henrik
Marka: YAMAHA K-1
Szeria: K-1
Tartalom: stílus
Stilus: vegyes
Leiras: Siasztok zenésztársak ! Szeretnék segítséget kérni toletek. Nemrég vettem egy YAMAHA K-1-et de midieim KORG-ra lettek szerkesztve ezért csak negyed részuket tudom most használni.Mivel lehetne ezeket a midiket használhatóvá tenni a YAMAHA K-1-esemen? Nem vagyok valami számítógép zseni.Elore is koszonom a segítségeteket. :cry:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Henrik 2018.01.08. 08:13-kor.

semidim
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 56
Hangszer: Yamaha PSR SX700
Adott köszönetek: : 11 alkalommal
Kapott köszönetek: : 29 alkalommal

Hozzászólás: # 56340Hozzászólás semidim
2018.01.08. 08:48

Szeretek free style-okat használni, amelyek nagyon telt hangzást adnak az alsó particióban. Miután egyébként csak egyetlen hangszert lehet erre a területre használni, ennél jobb megoldást nem találtam. Azt tapasztalom, hogy időnként a jobb kéz szóló hangja, ami egy vagy két hangból áll (tehát mindkét esetben), bizonyos esetekben, szerencsére nem gyakran, egy-egy váltásnál rövid időre kvázi lefagy, azután a váltás némi késéssel megtörténik. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez a felhasználási mód, a hardvert a maximum közelében terheli, ezért ezen nem is nagyon csodálkoztam.
Mivel nekem most S670-em van, ami az új psr sorozat legkisebb memóriával rendelkező tagja, abban reménykedem, hogy ez már az S770, S970 esetében esetleg tökéletesen működhet, ha ennek egyáltalán van köze a memória mérethez. (?)
Közben eszembe jutott, hogy a stílusok USB-n érkeznek, nem belső memóriából, ezt persze fontos megjegyezni.

MMaestro
VIP
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Hozzászólás: # 56349Hozzászólás MMaestro
2018.01.08. 12:15

semidim írta: a jobb kéz szóló hangja, ami egy vagy két hangból áll (tehát mindkét esetben), bizonyos esetekben, szerencsére nem gyakran, egy-egy váltásnál rövid időre kvázi lefagy, azután a váltás némi késéssel megtörténik.
Na, ezt hogy érted? "jobb kéz szóló hangja 1 v. 2 hangból áll", arra gondolsz, hogy Right, Right2? Milyen váltásnál fagy le? billentyűlenyomásnál, hangszínváltásnál? Kifejtenéd bővebben?
semidim írta:Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez a felhasználási mód, a hardvert a maximum közelében terheli, ezért ezen nem is nagyon csodálkoztam.
Szerintem nem terheli. Ez egy alap dolog, hogy szóljon a stílus a hangszerből. Egy olyan dolog jobban terhelné, amikor játszik a jobb kéz, bal kéz, szól a stílus, és még midi is, meg esetleg wav is egyszerre (tehát olvasgat pendrájvról, vincseszterről), mennek a multipadok, énekel az ember a mikrofonba és még vokált is hoz hozzá, pedálokat használ, miközben szöveget küld a külső kijelzőre, kottát a sajátra, és még netán össze is van midizve hangmodullal, amire szintén küld adatokat, és egy Master Keyboardról is fogad még. Megtetőzve azzal, hogy egy harmadik kéz folyamatosan birizgálja a modulációs kereket, Pitch Bendert. Ezt mind ki kell bírnia, le kell tudni kezelnie zakkanás nélkül.

Nem arról van esetleg szó, hogy a stílus mondjuk 4 ütemnyi hosszúságúra van megírva, azután ismétlődik, és az utolsó hang a 4. ütem végén nem elég hosszú, tehát meghallani, amikor elhallgat majd újra megszólal a következő 1-nél?
semidim írta:Közben eszembe jutott, hogy a stílusok USB-n érkeznek, nem belső memóriából, ezt persze fontos megjegyezni.
Amikor a pendrájvról kiválasztok egy stílust, midit (nullás formátumban), multipadot, hangszínt, akkor csak egy pici ideig foglakozik az USB-vel. Látni is a LED mennyi ideig világít, vagy villog. Csak amíg betölti memóriába. Utána akár azonnal ki is húzhatom a pendrájvot, fog szólni tovább folyamatosan a stílus, a midi stb. Erre a célra külön memóriahely van fenntartva.
Üdv: :harm:

semidim
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 56
Hangszer: Yamaha PSR SX700
Adott köszönetek: : 11 alkalommal

Hozzászólás: # 56350Hozzászólás semidim
2018.01.08. 13:04

Igen. Tehát finomítok, konkréten csak egyetlen esetben tapasztaltam ezt, egy HipLead nevű hangnál (mondjuk Right1), amely egyik hangról, egy mellete lévő másikra -nem tudom az ide illő kifejezést- áthajlit. Más hangok esetében nem volt még hiba. Két okból gondoltam, hogy ezek a bizonyos free style-ok jobban terhelhetik az elektronikát:
(konkrétan pl. Ethereal Voices, Ethereal Synth), mivel itt kvázi a Left1 helyén több hang szól folyamatosan, miközben oda csak egyet enged definiáni a hangszer kezelése. Ezzel szemben a "normál" stílusokban a hangok, igaz egyidőben több, de inkább szakaszosan jelennek meg.

Trebor
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 34
Hangszer: Tyros4
Adott köszönetek: : 247 alkalommal
Kapott köszönetek: : 223 alkalommal

Hozzászólás: # 56352Hozzászólás Trebor
2018.01.08. 14:35

Sziasztok!

Mivel téma volt az előzőekben a regisztációs memória, gondoltam leírom, hogy én miképp használom.
Elöljáróban annyit, hogy a legnagyobb húzása a Yamahának ez a Reg.memory "dolog" azzal együtt, hogy 8 fizikai gomb is van a hangszeren. Szerintem zseniális...
Szóval a Tyros 2, 4-ről írnék, mert ezeket használtam.
Az alábbi ismertető kizárólag arrangerrel, illetve bal kéz bass, jobb kéz szóló, vagy kísérő hangszín felállásra vonatkozik. Biztos még sok mindenre lehetne,de én ennyit használtam.

A tapasztalat az, hogy Yaminál nagyon fontos, hogy a winyón már az elején rendezett legyen a könyvtárfa, mert később ez okozhat nehézséget.
Nálam ez így néz ki.
Winyó

Registrations
Stílusok
Multipadok
Hangszínek

A Registrations könyvtár alatt a következő képpen néz ki:

Registrations

Mokka Trio
Egyedül
Mozi zenekar

A Mokka trio alatt vannak a mappák azon belül pedig a regisztrációk. Ezeket használom bálokban, esküvőkben.
Úgy vettem észre, hogy mappánként 500 "dolgot" kezel biztonsággal a szinti. 500 mappa vagy 500 regisztráció vagy 500 midi, vagy 500 hangszín, stb...
Minden egyes dal, egy regisztráció. Pl.:001/1, 115/1, 165/1 Természetesen előfordul, hogy egy regisztráción belül egynél több dal is szerepel. Ezek elsősorban egyvelegek, mulatósok vagy olyan komplex dalok, amihez nem akartam 1db stílust
csinálni, mert annyira sok ikonikus része van, hogy muszáj több stílust használni. Ilyen Pl.: Lord-Vándor, romás egyvelegek, mulatós egyvelegek.
Én szeretek mulatóst játszani mértékkel és nem teknós ducduccal. Szigorúan akkusztikus dob, basszer, gitár, harmonika, fúvósok, stb... Éppen ezért minden egyes mulatós vagy romás dal stílusa át van írva,
hangszerelve egy picit. Itt főleg a dinamikákra, intrókra, kiállásokra, felütésekre gondolok. Ehhez pedig szükség van egy jól kezelhető regisztrációs memóriára.
Ezen kívül használok egy Asus Eepc-t, amin a szöveget vagy a kottát olvasom, kép formátumban.
World-ben Sibelius-ban megszerkesztem a szöveget, kottát, mentem jpg-be és kész. ACDSee programmal megnyitom azt a könyvtárat ahová az összes jpeg-et mentettem.
Itt nagyon egyszerű egy szám kikeresése. Pl.: Lord-Vandor. Elkezdem begépelni a címet "L" "O" "R" egyől nyomok egy entert és megnyitja az első olyan fájlt, ami "L" "O" "R"-el kezdődik. Amennyiben a begépelt kezdőbetűvel több dal is
kezdődik, csak egyszerűen jobbra nyíllal lapozok, amíg a keresett dal be nem jön. Ez max 3-4 gombnyomás... Az egyvelegeket is ilyen módon lehet elővenni. Pl.: egy oldalon 4 dal szerepel, de az egyvelegben 12 dal van. Egyszerűen nyobb
nyíllal lapozol és kész. Ebben az esetben a dalok címe így néz ki: Rutyu001-1, Rutyu001-2, Rutyu001-3. vagy Varazslap001-1, Varazslap001-2, Varazslap001-3, Varazslap001-4, stb... Erre ugye azért van szükség, mert ABC-s sorrenden kezeli
az ACDSee a fájlokat...

Egy kis "mese" után jön a lényeg.

A Tyrosokban kétféle módon látható a registration lista. (igen, a hangszínek is, a multipadok is, stb...)
A mappákat numerikusan is elő lehet hívni!
A szöveg szerkesztésnél a dal címe mellé odaírom a reg.kódom. Pl.: a fennt említett 115/1. Ezt a kezdőképernyőből indulva max. 3 mp alatt elő lehet hívni a szintiből és már be is állt az új dal.

Tehát a folyamat:

Afrika-KFT

- Eepc-be beírom "A" "F", aztán ENTER, már látom a szöveget vagy kottát.
- A szintibe beírom a dal címe mellet lévő kódot "15" utánna ENTER és a fizikai gombon nyomok egy egyest.

Már többször láttam, hogy sokan szenvednek azzal, hogy hogyan írja ki a midi a szövegeket. Nem tudom nem értek ehhez a részéhez. DE!
Ugyan az a metódus, midinél is, mint ahogy fenntebb leírtam. Hiszen a reg.memoryt be lehet állítani, ha mentesz vele mit mentsen.
Midi esetében csak a midit és a billentyűzetet menteném a többi nulla vagy kikapcsolva.

lackogw8
Újonc
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: yamaha psr s900

Hozzászólás: # 56516Hozzászólás lackogw8
2018.01.18. 10:35

Sziasztok!Szeretném a segítségeteket kérni.Tyros 3 drum voice mintákat expansion managerbe behívom és ugye szeretném kiküldeni psr s 770-re ,csak ugye nem pipálódik ki.Hogy bírnám én ezt megoldani hogy tudjam használni ezeket a mintákat 770 ben is ?Köszönöm a segítséget előre is

lackogw8
Újonc
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: yamaha psr s900

Re: Sampler - Mintavétel és feldolgozás

Hozzászólás: # 56529Hozzászólás lackogw8
2018.01.18. 17:19

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni tőletek biztos van olyan aki jártas ebben.Expnasion managerbe importáltam be Tyros 3 UVD fájlokat tehát drum voice fájlokat.Ezeket szeretném kinyerni psr s 770-re.Hiába pipálom ki nem engedi egy fekete fehér ikon marad.Hogyan tudnám megoldani hogy ezeket az UVD fájlokat psr s 770 en használhassam?Válaszotokat előre is köszönöm!

slyer
VIP
Hozzászólások a témában: 52
Hangszer: yamaha tyros 4-yamaha Genos
Adott köszönetek: : 165 alkalommal
Kapott köszönetek: : 312 alkalommal

Hozzászólás: # 56532Hozzászólás slyer
2018.01.18. 18:23

Ki kell szedni,törölni minden olyan hangot a dobszettből,ami a tyros belső mintái!Cseréld sampler mintákra.Minden hangszín minta legyen,vagy töröld ki,és maradjon ott üres,ha mondjuk pont nem is kell!
Egy szó mint száz!Nem érti a 770,ha tyros belső hangmintát kap!!!!

Yamaha Tyros 4,yamaha genos,Korg pa3x pro,yamaha dxr 15 top,dB 05D sub,Yamaha Mg102c,Shure beta 58A

Új hozzászólás