Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

MIDI - Technikai kérdés/válaszok

MIDI-vel kapcsolatos eszmecsere. MIDI fájlok feltöltése és kérése SZIGORÚAN TILOS!

Moderátor: Moderátorok

MMaestro
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 34
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Re: MIDI - Technikai kérdés/válaszok

Hozzászólás: # 50069Hozzászólás MMaestro
2017.03.14. 07:47

---Qgli--- írta:Mmaestro! Még azt áruld el nekem, hogy a CW-ben azt hol tudom beállítani, hogy az ékezetes betűk megjelenjenek, mert neme minden saját maga gyártott file-ban az "Ű" helyett / jelet ír.
Megjelennek az ékezetes karakterek mind, ha már benne voltak a fájlban. A kis ü betűvel csak annyi a probléma, hogy amikor én írnék be egy ü betűt, akkor helyette a / (soremelés vezérlőkarakter)jelenik meg. Erre Sambácsi válaszolt is, hogy SHIFT+CAPS LOCK+ü, de ki lehet másolni bárhonnan (Minden program/Kellékek/Rendszereszközök/Karaktertábla, Jegyzettömb, TXT fájl, DOC fájl,), és be lehet illeszteni a Lyrics, vagy Score ablakban.
Nyomva tartva a bal alt gombot és a jobboldali numerikus billentyűzeten beírva a 0252 számokat, majd elengedve az altot szintén megjelenik az ü karakter.
Üdv:MMaestro

MMaestro
VIP

Hozzászólás: # 50070Hozzászólás MMaestro
2017.03.14. 08:00

Powersparc! Aludtam rá egyet és az jutott eszembe, hogy amikor G70-el játszod le és midi kábelen megy az I30-nak, próbáld ki azt, hogy a dal elején legyen egy GM Mode On, majd legalább 50 ms-al később egy GS Reset. Ekkor a G70 először lebutul GM szintre, de aztán a GS Reset hatására visszaokosodik. A Korg meg a GM Mode On parancsra beállítja hogy drum kit legyen a 10-esen, a GS Reset, meg úgysem neki szól (ha jól értelmeztem, akkor a Korgnak nincs GS üzemmódja), tehát a protokoll szerint figyelmen kívül hagyja. Ha jól gondoltam, akkor így mindkét hangszer korrektül megszólal.

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 26
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 50071Hozzászólás HunHyper
2017.03.14. 09:16

Ha ebböl indulok ki, amit írtál, akkor elvileg egy Yamahára átírt Midi esetében is müködhet?
GM Mode on, akkor a midi "lebutul" GM módra, ami a Ketronon végülis jól szólal meg?
Mert van pár midim, ami a Yamahán jól szólt, de a Ketronon, hááát... no comment...

:777

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

almatom
VIP
Hozzászólások a témában: 41
Hangszer: Ketron SD90
Adott köszönetek: : 169 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Hozzászólás: # 50074Hozzászólás almatom
2017.03.14. 10:18

Az X4-re semmi nincs felfestve.........

almatom
VIP
Hangszer: Ketron SD90
Adott köszönetek: : 169 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Hozzászólás: # 50077Hozzászólás almatom
2017.03.14. 12:49

Én sem szeretném! Csak megjegyeztem.......... :777

MMaestro
VIP

Hozzászólás: # 50080Hozzászólás MMaestro
2017.03.14. 13:55

HunHyper írta:Ha ebböl indulok ki, amit írtál, akkor elvileg egy Yamahára átírt Midi esetében is müködhet?
GM Mode on, akkor a midi "lebutul" GM módra, ami a Ketronon végülis jól szólal meg?
Mert van pár midim, ami a Yamahán jól szólt, de a Ketronon, hááát... no comment...
Nem a MIDI butul le, hanem a hangmodul (vagy a hangszer, ahogy tetszik). Nem lesz bankváltás parancs, csak az alap 128 hangszerhang áll rendelkezésre. A 10-es track-en, dob lesz. így a trombita helyén trombita fog szólni, a hegedű helyén hegedű és a dob helyén dob. De ez nem jelenti azt, hogy máris kellemes lesz hallgatni. Biztos vagyok benne, hogy ha XG-n jól szólt, akkor most Ketronon nem fog jól szólni. Ne várjuk már el egy Sytem Exclusive parancstól, hogy frankón áthangszereli nekünk a nótát. Ha lenne a Ketronnak XG üzemmódja (azaz XG kiosztású hangszerbankja), akkor jól szólhatna, de még akkor is hozzá kell nyúlni a dalhoz. Hiába ugyanaz a programszámú hegedű, a Yamahában Yamahás hegedű, a Rolandban Rolandos hegedű, a Korgban Korgos lesz az a hegedű, Ketronban Ketronos stb.. Aztán ott lesznek az effektek, a hangerőarányok.
Mi van például, ha a Yamahára írt nótában 2 dobtrack van? A GM Mode On csak 1 dob tracket állít be ( a 10-est) a másik dobtrack helyett dallamhangszer lesz, máris rosszul szól.
Ezzel kell kezdeni az áthangszerelést, hogy egy a hangszerednek megfelelő resetet teszel az elejére (vagy némelyek szerint kiszeded az összeset), tehát elindulsz a kályhától. Ha ez nincs benne, akkor a buliban attól függ mikor, melyik szám után, néha rosszul fog szólni. Mert az előző dal tartalmazott valamilyen inicializáló parancsot, ez meg mást, vagy semmilyet.
Az a nehéz ebben, hogy néha általánosan beszélünk róla, néha Rolandra értjük, néha Yamaháról beszélünk, néha Korgról, Ketronról, stb. Ahány hangszer, annyiféle, de a közös nyelv a MIDI.

HunHyper
VIP

Hozzászólás: # 50081Hozzászólás HunHyper
2017.03.14. 14:27

MMaestro írta:...Ne várjuk már el egy Sytem Exclusive parancstól, hogy frankón áthangszereli nekünk a nótát....
Nem várom el... Csak így könnyebb odamenni a kályhához... :D

KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Sambácsi
VIP
Hangszer: Yamaha Tyros2,Yamaha F310-TBS, YRS 23.
Adott köszönetek: : 641 alkalommal
Kapott köszönetek: : 409 alkalommal

Hozzászólás: # 50113Hozzászólás Sambácsi
2017.03.15. 10:01

[quote="HunHyper"]
"Mert van pár midim, ami a Yamahán jól szólt, de a Ketronon, hááát... no comment..."

Ha Yamahára hangszerelt (XG) midit akar valaki lejátszani bármelyik nem Yamahában,
akkor előtte vissza kell tenni GM-be, pl. PSRuti-val,
s csak aztán finomítani az adott hangszer paramétereivel, és jól fog szólni.

Üdv.Sambácsi.

HunHyper
VIP

Hozzászólás: # 50114Hozzászólás HunHyper
2017.03.15. 11:05

Mivel alapvetöen nincs sok idöm a gép elött ülni, lusta is vagyok, meg nem is vagyok túl gyakorlott zenész, na meg nagy midi guru sem...
Van esetleg olyan program, amibe betöltök egy midi file-t, megmondom, hogy melyik sávról szedjen akkordokat, és illessze a file-ba.
Aztán amikor lejátszom egy programban, vagy éppen a billentyün, akkor kiirja nekem, hogy milyen akkordok következnek...
Persze tudom, hogy ha van is ilyen, akkor finomítgatni kell, mert valószínüleg nem müködik 100%-os hatásfokkal...

:D

Bocsi, ha valakit most megbotránkoztattam... :PPP

xxxlacika
Újonc
Hozzászólások a témában: 6
Hangszer: Korg Pa50
Adott köszönetek: : 3 alkalommal
Kapott köszönetek: : 63 alkalommal

Hozzászólás: # 50145Hozzászólás xxxlacika
2017.03.16. 07:22

Sziasztok! (Korg Pa 50)
Lenne egy kérdésem! Először is vázolom az apró, ámbár (remélem) kiküszöbölhető problémát.

Minden midi elején a szintiben találunk egy 4 jegyű számot.Ezt a szintetizátor rendeli hozzá. Ez a szám elején található a behíváskor. Ez megkönnyítené az ember dolgát, hiszen csak a számot kell bepötyögni és már be is töltött a midi, nem kell keresgélni a mappák között. Itt jön a probléma. 1-2 számnak ugyanazt a 4 jegyű számot adta, és nem azt hívja be amit szeretnék, vagy egyáltalán be sem tölti. És most jön a kérdés:

Meg tudom-e én változtatni a 4 jegyű számot esetleg a szintin, vagy számítógépen keresztül? Ha igen, hogyan?

Köszönöm a segítséget!

Új hozzászólás