Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Matya89
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 27
Hangszer: Korg Pa3xLE, Yamaha S770
Adott köszönetek: : 69 alkalommal
Kapott köszönetek: : 92 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 46765Hozzászólás Matya89
2016.12.12. 14:29

Sziasztok.

Tisztáztam az elképzelésemet: 2.1-es rendszer.Ha kisteremben kell zenélni, akkor magában a top-ok szólnának (12"). Ha nagyobb teremben vagy szabadtéren kell zenélni, akkor a sub-ot is viszem hozzá.
Itt található a sub leírása: https://www.thomann.de/gb/the_box_pyrit_212_sub_a.htm a teljes valóságot nem fedi, de nem rosz. Ilyen néven is árulják: http://www.hangfalbolt.hu/108-sub/2376- ... 00w-t212ba
A keverőből előszőr az 1db sub-ba megyek ki és abból kötöm tovább a top-kat (A-B in/out). Kérdésem, hogy a 100-120Hz alatti hangokat le kell vágni a top-ról ha a sub alatta van? Mert akkor csak olyan top-ot vehetek hozzá amiben van beépített vágási funkció.

A kiszemelt hangfalak:
EV ZLX 12P, Yamaha DBR12. Nagyobb árkategóriában: EV ELX 112P, Yamaha DXR12. Ezekben van vágási lehetőség.
dB Technologies Opera 12, RCF ART 312 A MK III, dB Technologies Opera 912dx. Ezekben nincs vágási lehetőség.

Ezek közül melyiket érdemes megvenni ami jó ár/érték/hangzás arányban? Jelenleg passziv rendszerem van: https://www.thomann.de/gb/tamp_ta1050ii_endstufe.htm , https://www.thomann.de/gb/the_box_pa502 ... system.htm

Tudom a jelenlegitől bármelyik sokkal jobban szól.

Előre is köszi a válaszokat.

Matya89
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 46769Hozzászólás Matya89
2016.12.12. 15:35

A sub már régóta megvan, tehát marad. Hozzá akarok venni két jobb top-ot.

djkoxi
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 42
Hangszer: Denon-Pioneer
Adott köszönetek: : 162 alkalommal
Kapott köszönetek: : 87 alkalommal

Hozzászólás: # 46786Hozzászólás djkoxi
2016.12.12. 20:52

Hangfalhuzatból melyiket javasoljátok? A magyar kisipari termékek milyen árban vannak egy 15"-os topládára? 40 e Ft-ot sajnálok a gyári tokért.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 46787Hozzászólás ---Qgli---
2016.12.12. 20:54

Ruditok - nagyon jó minőség. Én most vettem 12-es hangfalakra 8.500-ért darabját.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 46788Hozzászólás ---Qgli---
2016.12.12. 21:04

Nos, én mostanában hallgattam egypár hangfalat. A EV ZLX és Yamaha DBR szériát kilőttem, mert hangerőben kevés azokban a bálokban, ahová én járok.
A EV ELX 112p már nagyobb, de nekem még ez sem elegendő hangerejű. Az EV EKX széria már elég jó hangerejű, de árban már egy kicsit sok. A DB és a Yamaha, ami árban és hangerőben is nekem megfelelt.
Az EKX 12 ugyanolyan hangképpel szól, mint az Db 602D ugyanaz a mosott közép.
Én a Yamaha DXR12-őt választottam. Ennek van egy elég nagy hibája: Nagy hangerőn a egy mély hangnál berezonál az egész hangfal. Még nem jöttem rá, hogy hogy lehet kiküszöbölni...
Mivel mostanában rengeteg rosszat hallottam és tapasztaltam az aktív falak meghibásodásáról, ezért nekem nagyon nagy érv volt még a Yamaha mellett a 7 év garancia.

djkoxi
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 42
Hangszer: Denon-Pioneer
Adott köszönetek: : 162 alkalommal
Kapott köszönetek: : 87 alkalommal

Hozzászólás: # 46793Hozzászólás djkoxi
2016.12.12. 22:29

---Qgli--- írta:Ruditok - nagyon jó minőség. Én most vettem 12-es hangfalakra 8.500-ért darabját.
Köszönöm, holnap felhívom őket.

Trebor
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 10
Hangszer: Tyros4
Adott köszönetek: : 247 alkalommal
Kapott köszönetek: : 223 alkalommal

Hozzászólás: # 46799Hozzászólás Trebor
2016.12.13. 07:29

Sziasztok!

Hjajjj...
Némi bódottcág! :dance: :yahoo:
Nagyon jó áron sikerült beszerezni még egy Dynacord D-lite 2000 rendszert. Persze az asszony még nem tudja... :lol:

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 46800Hozzászólás Apelláta
2016.12.13. 10:06

Matya89 írta:A keverőből előszőr az 1db sub-ba megyek ki és abból kötöm tovább a top-kat (A-B in/out). Kérdésem, hogy a 100-120Hz alatti hangokat le kell vágni a top-ról ha a sub alatta van? Mert akkor csak olyan top-ot vehetek hozzá amiben van beépített vágási funkció.
A legideálisabb, ha a két hangfal freki menete nincs átfedésbe egymással. Tehát nem csak a topokat, de a subot is vágni célszerű. Ahol vágod a topot egy felül áteresztő szűrővel, ugyanazon a frekvencián vágod a subot is egy alul áteresztő szűrővel. Különben az átfedések nagy eséllyel erős, bugásra hajlamos mélyközép tartományokat fognak eredményezni.

Tehát nem csak a topokba kell, hogy legyen majd belső vágási lehetőség, hanem kérdés, hogy a subod is levágja -e magának a mélynyomójára küldött jel felső tartományát. Illetve az is lehet, hogy a subban van egy belső keresztváltó, ami egyben ideálisan levágja a saját hangszórójára küldött felső frekiket, és levágja az általad említett top kimenetekre küldött jelek alsó frekieit is. Mert akkor van a legegyszerűbb dolgod.

Üdv.: Apelláta

Matya89
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 46801Hozzászólás Matya89
2016.12.13. 10:50

Apelláta írta:
Matya89 írta:A keverőből előszőr az 1db sub-ba megyek ki és abból kötöm tovább a top-kat (A-B in/out). Kérdésem, hogy a 100-120Hz alatti hangokat le kell vágni a top-ról ha a sub alatta van? Mert akkor csak olyan top-ot vehetek hozzá amiben van beépített vágási funkció.
A legideálisabb, ha a két hangfal freki menete nincs átfedésbe egymással. Tehát nem csak a topokat, de a subot is vágni célszerű. Ahol vágod a topot egy felül áteresztő szűrővel, ugyanazon a frekvencián vágod a subot is egy alul áteresztő szűrővel. Különben az átfedések nagy eséllyel erős, bugásra hajlamos mélyközép tartományokat fognak eredményezni.

Tehát nem csak a topokba kell, hogy legyen majd belső vágási lehetőség, hanem kérdés, hogy a subod is levágja -e magának a mélynyomójára küldött jel felső tartományát. Illetve az is lehet, hogy a subban van egy belső keresztváltó, ami egyben ideálisan levágja a saját hangszórójára küldött felső frekiket, és levágja az általad említett top kimenetekre küldött jelek alsó frekieit is. Mert akkor van a legegyszerűbb dolgod.
Szia!

A sub levágja a mélynyomójára küldött jel felső tartományát, de nem tudom, hogy amit a topokra továbbit jelet azt vágja-e vagy nem. Van benne egy 3 állású DSP kapcsoló T10-12-15, de csak ennyit ír róla a manual:

https://images4.static-thomann.de/pics/ ... online.pdf

Slide switch for selecting the operating mode of the integrated sound processor: T10a, T12a, T15a. Use this switch
to adjust the sound characteristics according to the used top (midrange and tweeter).
LEDs indicate the selected operating mode.
Switch the device off before changing the operating mode to avoid any damages.

Szetben is árulják ezt a mélynyomót ezzel a toppal: the box Pyrit 12 A
https://images4.static-thomann.de/pics/ ... online.pdf

Ebben a topban is van egy 3 állású DSP kapcsoló: MUSIC, FLAT, LOW CUT.

Slide switch for selecting the operating mode: MUSIC, FLAT, LOW CUT.
LEDs indicate the selected operating mode.
Before you change the operating mode, please turn off the unit. This will help prevent
damage.

Ezért gondoltam, hogy amit veszek topot abban mindenkép kell lennie mélyvágás kapcsolónak, akkor viszont csak a EV ZLX12p, és a Yamaha DBR 12 jöhet szóba ha jó a gondolatmenetem A többi nagyobb árkategóriába tartozik.

Még olyan kérdésem lenne, hogy az RCF art 315-ös hangfalhoz viszonyítva (azt már hallottam) melyik hogy szól hangerőre/tisztaságra. Papíron a DBR 12 kicsit erősebb 465w rms és 131db mint az RCF. Az EV papíron 250 W Continuous, 1000 W Peak power handling. 95 dB SPL sensitivity; 125 dB max SPL.

Viszont a Yamahára 4év garancia van ezért hajlanék inkább a yamaha fele ha a 315-ös RCF teljesítményét tudja hozni.

forissandor
VIP
Hozzászólások a témában: 86
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1579 alkalommal

Hozzászólás: # 46803Hozzászólás forissandor
2016.12.13. 11:30

Érdekes ez a melyik hangfal hangosabb téma.... Nekem az EV ZLX 15-ös olyan hangos, hogy a teljesítményének felét sem használom még 100-150 fős buliban sem. sokszor leírtam már, hogy az én elvem az, hogy a tánctéren legyen hangos(és nem túl hangos) a zene, de a terem többi részében egyáltalán ne! Koncert jellegű bulijaim nincsenek, szabadtéri bulit meg már rég nem vállalok, tehát nekem a két 15-ös top is bőven elég.
2.1 rendszeres koromból mindig fájó emlék maradt,hogy a rendezvénytermek 90%-a nem "támogatja" a sub használatát, mert vagy én nem élvezem a zenét, vagy a közönség, nekem arany középutat ritkán sikerült találnom, bár lehet az én fülem már megszokta a szart. Egy dologra figyelni kell:eltérő gyártóknál a sub ládában lévő 150Hz az nem biztos, hogy a topon is 150Hz főleg abban az esetben, ha topon vagy a subon manuális csocsó gombokkal állítgatod a frekvenciákat. Mackie SWA 1501 szériának a manuálisan állított frekvenciának és rendszerprocin beállított digitális vágási frekvenciának nem sok köze volt egymáshoz. Csak úgy tudtam érdemben használni, hogy a rendzserprocival vezéreltem miondent (aminek ez is a feladata). Ha eltérő gyártmányú topot és subot használ az ember, meg kell vizsgálni, hogy a sub vágja-e a jelet, ha nem, akkor be kell ruházni egy rendszerprocesszorba vagy egy elfogadható crossoverbe, ami manapság már nem nagy pénz. Anno a Tapco keverőm is vágott olyan frekvenciát, amilyet akartál külön minden kimenetnél.
Na én ezekbe a dolgokba fáradtam bele. Minél jobbat akartam, annál szarabb lett minden esetben. Pont Bubával beszéltünk a digitális keverőkről nemrég, hááát.... egyikünk sem vágna bele. Ami arrangerbe műsorom van, az otthon egyformán kb be van lőve, megy ki minden linárba (néha játszok moslék termekben a középpel vagy a méllyel) műsor közben vagy tolok neki hangerőt, vagy nem. Zenekarban sincs olyan nagy történés: be van a dob mikrofonozva, a gitárosnak a soundja az ő dolga, nekem meg jól van az úgy, ahogy van. Úgyis mindig azt mondják, hogy "cédérűl jáccottok", akkor meg......

Új hozzászólás