Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Apelláta
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4584 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 4441Hozzászólás Apelláta
2012.04.02. 12:49

Mcmiki írta: Hogy érted azt,hogy lejjebb menö hangfal?Ez mit jelent!
Elnézést ha sokat kérdezek,de nem nagyon értem ezt a dolgokat!Köszönöm!
Ne kérj elnézést, hisz ezért van a fórum.

Ennek a hangfalnak a hangátvitele 49Hz-től 20kHz-ig van a katalógus adatok alapján. A hangmagasságot a hang másodpercenkénti rezgésszáma, más néven frekvenciája határozza meg, aminek Hz a mértékegysége. Egy hang annál mélyebb minél kisebb a frekvenciája és annál magasabb, minél nagyobb a frekvenciája. Tehát a kinézett hangfaladnál, hogy milyen mély hangot képes kiadni, azt a 49Hz tükrözi, hogy milyen magasat, azt pedig a 20kHz.
Én arra mondtam, hogy a lejjebb menő hangfalakat szeretem, hogy az átviteli frekvencia alsó értéke legyen legalább 45Hz alatt, tehát mélyebb hangleadásra legyen képes.

De ez nem egyenlő a nagyobb dinamikájú méllyel!

Sőt Zeneboynak igaza van, hogy nem tudni, mert nem írják, hogy ennél a hangfalnál a megadott átviteli értékek -3dB, vagy -10dB-nél mért adatok, ami nem mindegy, de ebbe most ne menjünk bele.

Ebből is látszik, hogy a hangtechnika nem olyan egyszerű témakör. Nem véletlenül, egy külön szakma épül rá.

Üdv.: Apelláta

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 4442Hozzászólás Zeneboy
2012.04.02. 12:53

Szia LAci!

Pontosan lenen jó tudni 1-2 szempontot! AZ, hogy 12órás csati és a master állásban vagy, az még nem feltétlenül egyenlő a 0dB-s kimenő jellel! A keverőknél más és más a kimeneti feszültség a dB érték /
Azt is tudni kellene a hangszeren mekkora jelet engedsz ki? MAster eq hogy áll?
Hangszerben a midik mennyire vannak kihegyezve dinamikailag? Mert ezek mond mind befolyásolják..AZ mp3-ak meg eleve túl vannak kompresszálva!
Érdemes lenne megnézetned -ahogy használni szoktad- egy olyan keverőn a jelszintet, ahol tudod a bemenő jelet is nézni! Én speciel hangfalra jelet nem adtam addig, míg a keverőn a pa3-nál is meggyőződtem,milyen jelet küldök a csatornára onnan a master rész felé..stb.!
A védelme csak akkor jelzett szerintem ha boost-ra volt kapcsolva, amint kikapcsolod békén hagyja a tápot, és még bírja tovább hangerővel!

Egyébként tanulságos volt, mikor SZabival zenéltünk most a hétvégén is: Mennyire más a hangképe 1-1 számnak! Legyen az styl, mid vagy Mp3! Legtöbbször 1-1 mp3-ban mosódnak össze a hangszerek! Szabi időnként nem győzte lejjebb venni a mély ládáról a hangerőt, kis zárt térben mert sok volt! Ezeket a dalokat érdemes szerintem átdolgozni egy cool edit vagy audyciti-vel!

Üdv: Zeneboy

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 4443Hozzászólás Zeneboy
2012.04.02. 13:01

Apelláta írta:
Mcmiki írta: Hogy érted azt,hogy lejjebb menö hangfal?Ez mit jelent!
Elnézést ha sokat kérdezek,de nem nagyon értem ezt a dolgokat!Köszönöm!
Sőt Zeneboynak igaza van, hogy nem tudni, mert nem írják, hogy ennél a hangfalnál a megadott átviteli értékek -3dB, vagy -10dB-nél mért adatok, ami nem mindegy, de ebbe most ne menjünk bele.
SZia Apelláta!

Azért írtam: a gyár megadja pontosan -3dB-én 55Hz az már!-10dB-n tudja a 45Hz-et! Mi a folyamatos watt amit tud, ! SPL-ben is a hangnyomást 2 adattal szokták megadni jobb helyeken! itt adtak egy max értéket szerintem, de a valóságban az 4-5dB-vel mindig kisebb! Így lehet a DSRnél lévő 136-ból is csak 130-132! persze ezek már mind jó adatok!
Nekem a Hangáruházban az egyik mérnők tervező mutatott 1-2 hangszórónál és ládára példát, hogy kimérték és bizony, hogy csalnak! 1khz-nél tudja érzékenységben a 106dB-t a mélyláda..Kár, hogy a hangszóró crosszalva van a subban és 160hZ-ig szól csak..RGO értelmetlenül megadtak egy adatot..de minek??? AZ adott frekin meg jó ha tud 96-97dB -s érzékenységet...

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 4445Hozzászólás Zeneboy
2012.04.02. 13:50

Mcmiki írta:Szia Zeneboy!
Köszi szépen az alapos beszámolót,biztos vagyok benne,hogy a Dsr seria sokkal jobb mint ez a Dxr amit én nézegettem, csak én sajnos nem tudom megengedni magamnak.
Az is biztos, hogy az igazi tiszta mély hangot csak külön sub ládával érném el,de jelenleg az se fér bele sajnos!
Ha nem baj még lenne egy kérésem,tudnál-e ajánlani akár másik gyártotól jobb és erösebb aktiv hangfalat ugyanannyiért mint a Yamaha Dxr 15?
Elöre is köszönöm !

Szia Miki!

Nehéz tanácsot adni, nem egy a fülünk! Nem állítottam, csak úgy gondolom a DSR-nek jobbnak kell lenni! De lehet, hogy a meglévő cuccodtól sokkal jobb a DXR is..???
Más konfigurációban nem gondolkodtál? Egy 2.1-es rendszerben!
Példa kedvéért Én erről az oldalról számoltam!
DXR 15"= 704 euro=kb 204eft! /290ft-al számoltam/ 2db kb= 410eft
DSR 15"= 936euro=kb 271eft! 2db kb=540eft
Emiatt a különbség miatt lehet jó lenen tudni, hogy megér e annyival többet???

DSR 12"= 816 euro= 236eft 2db= 470eft

DXR 8"= 523 euro = 151eft 2db= 302eft
DXR10"= 568 euro =164 eft 2db= 330eft Itt szerintem érdemes ennyivel többet adni !

EGy yamaha sub pl MSR 800 kb 200eft! Van az új DSR 12 SUB ami még csak külföldi oldalakon van Thomannnál az is kb ennyi!

Én ha rendes rendszerben gondolkodnék és nincs annyi tőkém, úgy gondolkodnék, hogy elfogadható top! Lásd 2db DSR12"-es! Minimális különbség lenne a 15 és ő közte! Elég mélyet adna az elektronikának köszönhetően!
Vagy: ha szűkös a büdzsé! 2db 10" DXR 10" Ez megvan 300ból, és vennék egy olcsóbb aktív subot! Akár használtan is, hogy ne sokat bukjak, ha egyáltalán bukna az ember! Sokszor tapasztaltam ha valamit jó áron veszel akár évek múlva is eladhatod annyiért... Majd amint lehetőség van venni a rendszerben hozzá illő mélyet!
A D-countor lévén a mély hangokat szépen adják majd, a 10"-os ládák is elégnek bizonyulnak ha van alattuk egy legalább 500as sub!
Megkockáztatom egy ilyen is kiszolgálná a ládákat! Átszámolva 110eft... Kis helyre elég lehetne magába is! Amennyiben topként lenne üzemelve mély levágással , úgy 1 sub tökéletesen megoldaná a feladatát kellően nagy hangerőt produkálva!

Feleslegesen írnék márkákat! Úgy is megkel hallgatni őket!
Májusban Miskolcon KLA QSC bemutató lesz azt már tudom..;) Kár, hogy piszok drága!

Mcmiki
VIP
Hozzászólások a témában: 49
Hangszer: Roland Bk-5
Adott köszönetek: : 2655 alkalommal
Kapott köszönetek: : 712 alkalommal

Hozzászólás: # 4448Hozzászólás Mcmiki
2012.04.02. 15:41

Igazság szerint egy komplet rendszert kellene vegyek mert a saját cuccaim elég gagyik azt mondhatom,csak sajnos nem tellik rá!
Én csak falun zenélek és a szerencsém az,hogy nem kell nagy hangerö,mert mindig jönnek és lehuzatják!
Egy Berringer pmp 3000 keveröerösitöm van ami 2X 600 W 4 Ohmon de szerintem életébe nem volt annyi ereje,mindegy; és 2 db SoundMaster 500w-os 8-ohmos hangfal.Billentyüm Roland e-50. Ehhez a rendszerhez szerettem vólna egy aktiv hangfalat ,hogy ahol mégis kell, legyen nagyobb hangerö,és mivel nincs sub ládám nyomjon több mély hangot!
Pillenetnyilag ennyit tudok megengedni egy 700 euro + - egy kicsi,ezért néztem a dxr 15-öt!
Köszönöm még egyszer a sók jó tanácsot ill. segitséget!

Üdv. Miki!

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 4454Hozzászólás Zeneboy
2012.04.02. 18:50

Miki!
Ezek alapján én voltam figyelmetlen! 1 db-ban gondolkodtál!
Amit leírtál bőven jó 1 db olyan yamaha! Viszont ha azt mondod van ez a cuccod, akkor mellé vennél 700ba, én azt mondom vegyél 2 db kis yamahát! Add el a meglévő PM3000-et és a 2 hangfalat! Annak az árából egy kis keverőt! És aktív subot! VAgy kezdetben egy olcsó passzív subot is elhajthatsz a keverőerősítővel!
Bőven elégedett leszel!

Zeneboy

schoby
Újonc
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Szaxofon ( Guban)
Adott köszönetek: : 2 alkalommal
Kapott köszönetek: : 23 alkalommal

Hozzászólás: # 4459Hozzászólás schoby
2012.04.02. 19:13

Hozzáértőktől kérdeznék!

Van egy Soundking Keverőerősítőm, ha megy a buli néha elhalkul aztán meg felhangosodik. Ez ugye eléggé ciki mert ha halkul a potmétert én felcsavarom aztán ha megjön az ,,esze" akkor durrr.... Ha fel le kapcsolom a Phantom power meg a Control Main kapcsolót is megmozgatom úgy kisebb az esélye ,hogy előjön a hiba. Valakinek volt már hasonló problémája. A keverőerősítő 2 éves körül lehet, zsír újan vettük, 2db 800W Yaudió passzív hangfalat hajtunk vele.

Mcmiki
VIP
Hozzászólások a témában: 49
Hangszer: Roland Bk-5
Adott köszönetek: : 2655 alkalommal
Kapott köszönetek: : 712 alkalommal

Hozzászólás: # 4460Hozzászólás Mcmiki
2012.04.02. 19:24

Zeneboy írta:Miki!
Ezek alapján én voltam figyelmetlen! 1 db-ban gondolkodtál!
Amit leírtál bőven jó 1 db olyan yamaha! Viszont ha azt mondod van ez a cuccod, akkor mellé vennél 700ba, én azt mondom vegyél 2 db kis yamahát! Add el a meglévő PM3000-et és a 2 hangfalat! Annak az árából egy kis keverőt! És aktív subot! VAgy kezdetben egy olcsó passzív subot is elhajthatsz a keverőerősítővel!
Bőven elégedett leszel!

Zeneboy
Köszi,ez nagyon jó lenne,csak az a baj ,hogy nem tudom eladni,még az elözö keveröerösitöm is megvan egy Behringer pmH 3000 azt se vette meg senki,olyan rossz helyen lakok,hogy ide senki sem jön el cuccért.
Én ugy gondoltam most veszek egy aktiv hangfalat,késöbb amikor tudok veszek még egyet s egy kis analog keveröt,igy leváltok a Berryröl,mert nagyon gyenge hangzása van!

Üdv. Miki!

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 4466Hozzászólás Zeneboy
2012.04.02. 21:05

Mcmiki írta: Köszi,ez nagyon jó lenne,csak az a baj ,hogy nem tudom eladni,még az elözö keveröerösitöm is megvan egy Behringer pmH 3000 azt se vette meg senki,olyan rossz helyen lakok,hogy ide senki sem jön el cuccért.
Én ugy gondoltam most veszek egy aktiv hangfalat,késöbb amikor tudok veszek még egyet s egy kis analog keveröt,igy leváltok a Berryröl,mert nagyon gyenge hangzása van!
Mindennek van vevője:)
A videó azt hiszem ide vág:)
SPL teszt

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 4477Hozzászólás ---Qgli---
2012.04.03. 04:44

Ezt a DXR sorozatot hol lehet meghallgatni Magyarországon???

Nekem már a t*köm ki van ezzel az országgal, itt semmit se lehet meghallgatni, itt mindent rendelni kell, mert csak a kínai sz*rok vannak készleten.

Új hozzászólás