Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 40947Hozzászólás ---Qgli---
2016.03.24. 12:12

B.Bazsi írta: nagy hangerőn mintha "kinyílt" volna a hangja, tisztán érthetően szólt
Én ezt tapasztaltam anno, amikor még passzív falaim voltak. Nemcsak az enyémnél, hanem sok másiknál is és ezért nem voltam oda a passzív cuccokért. Halk hangerőn nem volt benne dinamika. Aktív cuccnál ez a jelenség megszűnt.

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 40957Hozzászólás Asterix
2016.03.24. 17:52

Azért, mert gyárilag nem csak egy végfok van rácsavarozva...

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 40958Hozzászólás Zeneboy
2016.03.24. 19:24

Egy komolyabb hangtechnikán a a végében egy bi amp dolgozik, többfokozatú védelemmel és dsp panellal ami megfelelően van harmonizálva... :777

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Attila
VIP
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 40977Hozzászólás Attila
2016.03.25. 16:08

Osztom a véleményemet powersparc.
Az idők folyamán volt néhány variáns már nekem (nekünk) de most újra bizonyított a passzív rendszer. Dynacord s1200 végfok -2db.-, külön hajtva a 18-as mélyet, és a topokat, rendszerproci, stb. Ennél jobb aktív rendszert nem igen volt alkalmunk találni.
:777

Atti

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 40980Hozzászólás ---Qgli---
2016.03.25. 17:54

Amikor odatoljátok neki a hangerőt, akkor biztosan nagyot üt, de ugyanolyat üt halk hangerőn is?

A hangfaltesztekben azt nem szerettem sosem, hogy mindig azt hallgatják a zenészek, hogy nagy hangerőn mit tud egy hangfal. Ilyen teszteknél mindig kértem, hogy most vegyük le a hangerőt és úgy is hallgassuk meg. Azt mondták: "azt meg minek, annak semmi értelme"
Ezért nem járok sosem hangfal összehasonlító tesztekre.

( Ettől jobban már csak azt utáltam, amikor benyomtak Rebublicot, hogy azzal hallgassák meg a hangfalat, merthogy az élő zene - erre már nem is tudtam mit mondani )

Befejeztem a teszteket. Csak úgy tesztelek hangfalat, ha én egyedül vagyok.

Attila
VIP
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 40984Hozzászólás Attila
2016.03.25. 20:15

Köszi Qgli, ezt felejtettem ki a mondandómból,
Konkrét példát mondok el:
- Van egy pár RCF NX-M12A aktív felső kategóriás hangfalam (eladó különben).
Elvittem egy sráchoz meghallgatásra. Az ART 500-asok helyett kívánta volna megvenni, mivel fele olyan súlyosak és minőségben sem elhanyagolandó. Összehasonlításkor mi volt az észrevétel ?
- hogy az ART hangosabb :dash2: - jelzem, az NX 750 wattos, az ART pedig 500 -

Hát igen........, aki hangosat akar, annak a 7-es széria kell !
Aki minőséget szeretne, annak NX.
Itt csak az RCF forog szóban, de lehetne akár más is.

Atti

Zeneboy
Moderátor
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 40987Hozzászólás Zeneboy
2016.03.25. 21:45

Akkor én ebben picikét rávilágítanék másra! Nem véletlen írtam a bi-amp-ot, dsp-t. Igen ehhez jöhet még a fa láda és ne felejtsük el a profi vég komponenseket mint hangszórók...

Nos, honnan tudod, hogy a hangszórókhoz milyen végfokot illesztesz?az kellő damplingal fogja a hangszórót megfelelő slow rate jellel vagy épp torzítási %- al Rendszerproci? Mihez állítod? Nem marad lyuk? Honnan tudod, hogy annak a hangszórónak milyen átvitele van és milyen hz-nél viselkedik gyengébben? Egy limit fogja meg az egészet? Vagy aktív illesztésnél csak az adott hangszóroót, netán tudja utanként esetleg hz-ként szűrni a túlterhelést vagy torz jelet...? Na ha megvannak a válaszok akkor ezen gondolkozzon el aki csak és kizárólag a passzív motyóban hisz! Most lehet jönni a koncertekkel mert pro kategória, de ott is egyre jobban terjed az aktív line aray ami már távfelügyeletes, ...de beszélhetnénk a digit keverőkről...szigeten is már 80-20 arányban digiteken mentek a dolgok!
Nekem is volt passzív hangfalaim, rendszerprocim, 2-is, próbáltam a2 sajáton kívűl 2-őt is...meg 2 végfokom.. 2-es 4-es speakon! Tehát aktív hajtású rendszer...
A végfokom komoly digitális cucc volt amelyet pro hangosításokon használnak! Próbáltam 300-400-eft-os rendszerprocival. Na kb akkor szólt a cucc érezhetően másképp. És akkor meg jött a korlátja a hangszóróknak a bennük lévő váltóknak...

Egy aktív fal kompromisszum. Viszont egy jó aktív fal jól összerakva megfelelő komponensekkel és behangolva bármikor mellé tehető a passzív cucc mellé! Nekem soha többet passzív cucc nagy végfokrackkel rendszerprocikkal.. Itt kötöttem kompromisszumot és nagyon nem ment a minőség rovására! :777

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 40994Hozzászólás ---Qgli---
2016.03.26. 10:57

Zeneboy!
Amiket leírtál, azok szerintem inkább mind mérési dolgok. Én viszont nem mérek semmit - nincs is rá lehetőségem - csak és kizárólag a fülemre hallgatok. Halkan is és hangosan is dinamikusan, tisztán, a hangszerek kihallhatóan, érthetően szóljonak
Engem ez az egy érdekel egy hangfalban....

...na meg az ára, de azt hiszem ezen itt már senki sem csodálkozik. :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ---Qgli--- 2016.03.26. 11:00-kor.

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 40995Hozzászólás ---Qgli---
2016.03.26. 11:00

Két hete R-Go koncerten voltam Egerben. Nekem az a line-array rendszer nem igazán tetszett. Nekem baromi kevés volt a magas és rengeteg volt a közép. Ugynaez a benyomásom volt egy pár évvel ezelőtt Charlie koncerten is. ( mondjuk oda nem a hangosítás miatt mentem, hanem a zenészek által lejátszott hangok miatt. )

forissandor
VIP
Hozzászólások a témában: 86
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Hozzászólás: # 40999Hozzászólás forissandor
2016.03.26. 14:26

A hangosítás/ hangzás nagyon kényes terület. Olcsó cuccon is lehet jól szólni (viszonylag), és jó cuccon is lehet kegyetlen bitangul. A vendéglátásban fontos a kompaktság, manapság nagyon kis cuccokba hatalmas hang költözik. Véleményem továbbra is az, hogy nekem csak az a lényeg, hogy az előttem lévő tánctéren legyen dinamikus (és nem írtam hangosat) a zene. De ugyanúgy, ahogyan Qgli írja, nagyon fontos az, hogy halkan mennyire szól jól a motyóm. Viszont az sem elhanyagolandó, hogy ráakasztasz két aktív falra egy billentyűt és egy mikrofont, vagy van rajta egy dobos 6 mikrofonnal, 3 ének mikrofon, egy-két gitár és billentyű..... mert a cuccok (és főleg a keverők) nagy része ezen ponton vérzik el. Sok esetben ilyenkor derül ki számomra az, hogy egy keverőnek/hangfalnak mennyire mosott lehet hangképe. Vettem tavaly egy 12 csatornás RCF keverőt. Amíg egyedül vagyok, tök jó és feszes, de amikor meg van tűzdelve mikrofonokkal- és persze nem gagyi 5000 forintos mikikkel, hanem mindenki shure beta-t vagy sm 58at használ-olyan lesz az egész hangkép, mint anyám tejberizse. A soundcraft keverőmnél ezt nem tapasztalom, sem a Tapconál nem volt ilyen. De valószínű az is, hogy botfülű vagyok.

Új hozzászólás