Én ezt tapasztaltam anno, amikor még passzív falaim voltak. Nemcsak az enyémnél, hanem sok másiknál is és ezért nem voltam oda a passzív cuccokért. Halk hangerőn nem volt benne dinamika. Aktív cuccnál ez a jelenség megszűnt.B.Bazsi írta: nagy hangerőn mintha "kinyílt" volna a hangja, tisztán érthetően szólt
|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
- Asterix
- Globális Moderátor
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 493
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
- Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal
Azért, mert gyárilag nem csak egy végfok van rácsavarozva...
- Zeneboy
- Moderátor
- Hozzászólások a témában: 266
- Hangszer: Korg Pa3 x
- Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 882 alkalommal
Egy komolyabb hangtechnikán a a végében egy bi amp dolgozik, többfokozatú védelemmel és dsp panellal ami megfelelően van harmonizálva... 
Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,
- Attila
- VIP
- Hangszer: Korg + Yamaha
- Adott köszönetek: : 449 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
- Kapcsolat:
Osztom a véleményemet powersparc.
Az idők folyamán volt néhány variáns már nekem (nekünk) de most újra bizonyított a passzív rendszer. Dynacord s1200 végfok -2db.-, külön hajtva a 18-as mélyet, és a topokat, rendszerproci, stb. Ennél jobb aktív rendszert nem igen volt alkalmunk találni.

Az idők folyamán volt néhány variáns már nekem (nekünk) de most újra bizonyított a passzív rendszer. Dynacord s1200 végfok -2db.-, külön hajtva a 18-as mélyet, és a topokat, rendszerproci, stb. Ennél jobb aktív rendszert nem igen volt alkalmunk találni.
Atti
- ---Qgli---
- VIP
Amikor odatoljátok neki a hangerőt, akkor biztosan nagyot üt, de ugyanolyat üt halk hangerőn is?
A hangfaltesztekben azt nem szerettem sosem, hogy mindig azt hallgatják a zenészek, hogy nagy hangerőn mit tud egy hangfal. Ilyen teszteknél mindig kértem, hogy most vegyük le a hangerőt és úgy is hallgassuk meg. Azt mondták: "azt meg minek, annak semmi értelme"
Ezért nem járok sosem hangfal összehasonlító tesztekre.
( Ettől jobban már csak azt utáltam, amikor benyomtak Rebublicot, hogy azzal hallgassák meg a hangfalat, merthogy az élő zene - erre már nem is tudtam mit mondani )
Befejeztem a teszteket. Csak úgy tesztelek hangfalat, ha én egyedül vagyok.
A hangfaltesztekben azt nem szerettem sosem, hogy mindig azt hallgatják a zenészek, hogy nagy hangerőn mit tud egy hangfal. Ilyen teszteknél mindig kértem, hogy most vegyük le a hangerőt és úgy is hallgassuk meg. Azt mondták: "azt meg minek, annak semmi értelme"
Ezért nem járok sosem hangfal összehasonlító tesztekre.
( Ettől jobban már csak azt utáltam, amikor benyomtak Rebublicot, hogy azzal hallgassák meg a hangfalat, merthogy az élő zene - erre már nem is tudtam mit mondani )
Befejeztem a teszteket. Csak úgy tesztelek hangfalat, ha én egyedül vagyok.
- Attila
- VIP
- Hangszer: Korg + Yamaha
- Adott köszönetek: : 449 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
- Kapcsolat:
Köszi Qgli, ezt felejtettem ki a mondandómból,
Konkrét példát mondok el:
- Van egy pár RCF NX-M12A aktív felső kategóriás hangfalam (eladó különben).
Elvittem egy sráchoz meghallgatásra. Az ART 500-asok helyett kívánta volna megvenni, mivel fele olyan súlyosak és minőségben sem elhanyagolandó. Összehasonlításkor mi volt az észrevétel ?
- hogy az ART hangosabb
- jelzem, az NX 750 wattos, az ART pedig 500 -
Hát igen........, aki hangosat akar, annak a 7-es széria kell !
Aki minőséget szeretne, annak NX.
Itt csak az RCF forog szóban, de lehetne akár más is.
Konkrét példát mondok el:
- Van egy pár RCF NX-M12A aktív felső kategóriás hangfalam (eladó különben).
Elvittem egy sráchoz meghallgatásra. Az ART 500-asok helyett kívánta volna megvenni, mivel fele olyan súlyosak és minőségben sem elhanyagolandó. Összehasonlításkor mi volt az észrevétel ?
- hogy az ART hangosabb
Hát igen........, aki hangosat akar, annak a 7-es széria kell !
Aki minőséget szeretne, annak NX.
Itt csak az RCF forog szóban, de lehetne akár más is.
Atti
- Zeneboy
- Moderátor
- Hangszer: Korg Pa3 x
- Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 882 alkalommal
Akkor én ebben picikét rávilágítanék másra! Nem véletlen írtam a bi-amp-ot, dsp-t. Igen ehhez jöhet még a fa láda és ne felejtsük el a profi vég komponenseket mint hangszórók...
Nos, honnan tudod, hogy a hangszórókhoz milyen végfokot illesztesz?az kellő damplingal fogja a hangszórót megfelelő slow rate jellel vagy épp torzítási %- al Rendszerproci? Mihez állítod? Nem marad lyuk? Honnan tudod, hogy annak a hangszórónak milyen átvitele van és milyen hz-nél viselkedik gyengébben? Egy limit fogja meg az egészet? Vagy aktív illesztésnél csak az adott hangszóroót, netán tudja utanként esetleg hz-ként szűrni a túlterhelést vagy torz jelet...? Na ha megvannak a válaszok akkor ezen gondolkozzon el aki csak és kizárólag a passzív motyóban hisz! Most lehet jönni a koncertekkel mert pro kategória, de ott is egyre jobban terjed az aktív line aray ami már távfelügyeletes, ...de beszélhetnénk a digit keverőkről...szigeten is már 80-20 arányban digiteken mentek a dolgok!
Nekem is volt passzív hangfalaim, rendszerprocim, 2-is, próbáltam a2 sajáton kívűl 2-őt is...meg 2 végfokom.. 2-es 4-es speakon! Tehát aktív hajtású rendszer...
A végfokom komoly digitális cucc volt amelyet pro hangosításokon használnak! Próbáltam 300-400-eft-os rendszerprocival. Na kb akkor szólt a cucc érezhetően másképp. És akkor meg jött a korlátja a hangszóróknak a bennük lévő váltóknak...
Egy aktív fal kompromisszum. Viszont egy jó aktív fal jól összerakva megfelelő komponensekkel és behangolva bármikor mellé tehető a passzív cucc mellé! Nekem soha többet passzív cucc nagy végfokrackkel rendszerprocikkal.. Itt kötöttem kompromisszumot és nagyon nem ment a minőség rovására!
Nos, honnan tudod, hogy a hangszórókhoz milyen végfokot illesztesz?az kellő damplingal fogja a hangszórót megfelelő slow rate jellel vagy épp torzítási %- al Rendszerproci? Mihez állítod? Nem marad lyuk? Honnan tudod, hogy annak a hangszórónak milyen átvitele van és milyen hz-nél viselkedik gyengébben? Egy limit fogja meg az egészet? Vagy aktív illesztésnél csak az adott hangszóroót, netán tudja utanként esetleg hz-ként szűrni a túlterhelést vagy torz jelet...? Na ha megvannak a válaszok akkor ezen gondolkozzon el aki csak és kizárólag a passzív motyóban hisz! Most lehet jönni a koncertekkel mert pro kategória, de ott is egyre jobban terjed az aktív line aray ami már távfelügyeletes, ...de beszélhetnénk a digit keverőkről...szigeten is már 80-20 arányban digiteken mentek a dolgok!
Nekem is volt passzív hangfalaim, rendszerprocim, 2-is, próbáltam a2 sajáton kívűl 2-őt is...meg 2 végfokom.. 2-es 4-es speakon! Tehát aktív hajtású rendszer...
A végfokom komoly digitális cucc volt amelyet pro hangosításokon használnak! Próbáltam 300-400-eft-os rendszerprocival. Na kb akkor szólt a cucc érezhetően másképp. És akkor meg jött a korlátja a hangszóróknak a bennük lévő váltóknak...
Egy aktív fal kompromisszum. Viszont egy jó aktív fal jól összerakva megfelelő komponensekkel és behangolva bármikor mellé tehető a passzív cucc mellé! Nekem soha többet passzív cucc nagy végfokrackkel rendszerprocikkal.. Itt kötöttem kompromisszumot és nagyon nem ment a minőség rovására!
Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,
- ---Qgli---
- VIP
Zeneboy!
Amiket leírtál, azok szerintem inkább mind mérési dolgok. Én viszont nem mérek semmit - nincs is rá lehetőségem - csak és kizárólag a fülemre hallgatok. Halkan is és hangosan is dinamikusan, tisztán, a hangszerek kihallhatóan, érthetően szóljonak
Engem ez az egy érdekel egy hangfalban....
...na meg az ára, de azt hiszem ezen itt már senki sem csodálkozik.
Amiket leírtál, azok szerintem inkább mind mérési dolgok. Én viszont nem mérek semmit - nincs is rá lehetőségem - csak és kizárólag a fülemre hallgatok. Halkan is és hangosan is dinamikusan, tisztán, a hangszerek kihallhatóan, érthetően szóljonak
Engem ez az egy érdekel egy hangfalban....
...na meg az ára, de azt hiszem ezen itt már senki sem csodálkozik.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ---Qgli--- 2016.03.26. 11:00-kor.
- ---Qgli---
- VIP
Két hete R-Go koncerten voltam Egerben. Nekem az a line-array rendszer nem igazán tetszett. Nekem baromi kevés volt a magas és rengeteg volt a közép. Ugynaez a benyomásom volt egy pár évvel ezelőtt Charlie koncerten is. ( mondjuk oda nem a hangosítás miatt mentem, hanem a zenészek által lejátszott hangok miatt. )
- forissandor
- VIP
- Hozzászólások a témában: 86
- Hangszer: ?
- Adott köszönetek: : 268 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal
A hangosítás/ hangzás nagyon kényes terület. Olcsó cuccon is lehet jól szólni (viszonylag), és jó cuccon is lehet kegyetlen bitangul. A vendéglátásban fontos a kompaktság, manapság nagyon kis cuccokba hatalmas hang költözik. Véleményem továbbra is az, hogy nekem csak az a lényeg, hogy az előttem lévő tánctéren legyen dinamikus (és nem írtam hangosat) a zene. De ugyanúgy, ahogyan Qgli írja, nagyon fontos az, hogy halkan mennyire szól jól a motyóm. Viszont az sem elhanyagolandó, hogy ráakasztasz két aktív falra egy billentyűt és egy mikrofont, vagy van rajta egy dobos 6 mikrofonnal, 3 ének mikrofon, egy-két gitár és billentyű..... mert a cuccok (és főleg a keverők) nagy része ezen ponton vérzik el. Sok esetben ilyenkor derül ki számomra az, hogy egy keverőnek/hangfalnak mennyire mosott lehet hangképe. Vettem tavaly egy 12 csatornás RCF keverőt. Amíg egyedül vagyok, tök jó és feszes, de amikor meg van tűzdelve mikrofonokkal- és persze nem gagyi 5000 forintos mikikkel, hanem mindenki shure beta-t vagy sm 58at használ-olyan lesz az egész hangkép, mint anyám tejberizse. A soundcraft keverőmnél ezt nem tapasztalom, sem a Tapconál nem volt ilyen. De valószínű az is, hogy botfülű vagyok.